Medvehagymás pogácsa főkép
Kelt tészták

Medvehagymás pogácsa

A medvehagymás pogácsa a március-április hónap sztárja. Egy természet közeli sétával, vagy erdei kirándulással magunk által megszedhető, de a piacokon és boltokban is megkapható szezonálisan a medvehagyma. Kérlek ha magad szeded jól nézd meg, mert a mérgező gyöngyvirág leveleivel összetéveszthető. Legjobb tippem, hogy dörzsöld meg a levelet, a fokhagymáéhoz hasonló illatot kell érezned.

Jelen törvényi szabályozás szerint, magánszemély naponta, saját felhasználására 2 kg mennyiséget gyűjthet állami, nem védett területen. Természetvédelmi területen a gyűjtése egyértelműen tilos…tovább

Medvehagymás pogácsa hozzávalói:

  • 50 dkg liszt(BL55)
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 kk cukor
  • kb. 2,5 dl tej
  • 1 tojás
  • 3 ek. tejföl
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 0,5 dl olaj
  • egy csomag medvehagyma
  • 1 tk só
  • 1 tojás sárgája a tetejére

Medvehagymás pogácsa elkészítése:

A langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, majd felfuttatjuk

Medvehagymás pogácsa
élesztő felfuttatása

A lisztet keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk az egész tojást, hozzákeverjük a tejfölt, egy teáskanál sót, majd ehhez keverjük a felfutott élesztőt. Ezután elkezdjük dagasztani. Puha, ruganyos tésztát kell kapnunk. Ha túlságosan keménynek tűnik, akkor adjunk még hozzá egy kis tejet. Ha a tésztánk majdnem teljesen egynemű, akkor dagasszuk bele az olajat is.

MEDVEHAGYMÁS POGÁCSA
tészta dagasztása

Ha elkészültünk, letakarva egy órán át langyos helyen kelesztjük.

Kelesztjük egy órát

Ha megkelt, egy lisztezett felületen nagyjából ujjnyi vastagra kinyújtjuk a tésztát. Bőségesen megkenjük az olvasztott zsiradékkal, rászórjuk az aprított medvehagymát.

Medvehagymás pogácsa, tészta nyújtása
tészta nyújtása

Feltekerjük az egészet a hosszabbik oldaltól indulva. Ezután a tekercs két végét felhajtjuk egymásra.

Medvehagymás pogácsa, tészta tekerés, hajás
tészta tekerés, hajtás

Rövid pihentetés után újra kinyújtjuk a tésztát. Nem lesz könnyű művelet, óvatosan végezzük, ne szakítsuk el a tésztát. Nem kell vékonyra, bő ujjnyira.

Kiszaggatjuk pogácsa szaggatóval, vagy pohárral és sütőpapírra helyezzük egy tepsiben. Hagyni kell egy 20 percet még pihenni, megkenjük tojássárgájával és mehet a 180°C-os sütőbe, kb. 20 percre, míg aranybarnára sül.

l

A medvehagymás pogácsánk a feltekeréstől kapott sok réteget, amit megsülve gyönyörűen láthatunk,az állaga pedig légiesen könnyű és a vajtól omlós lesz. Szeretem ezt a receptet, mert a tavasz ízét hozza el már sütés közben is, és a medvehagyma jótékony hatását is megkapjuk vele.

Medvehagymás pogácsa készen
Medvehagymás pogácsa készen

Jó étvágyat!

Mire jó a medvehagyma?

Kedvelt fűszernövényünk, melyet frissen ajánlott felhasználni saláták, levesek, főzelékek, pestók és tészták készítésére.Fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését. Vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatása ismert, C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenálló-képességét, immunerősítő hatással bír. Kiváló vértisztítóként tartják számon a népi gyógyászatban. Csökkenti a vércukor és koleszterein szintet.

Medvehagymás borogatás

A medvehagymát a kozmetikai ipar felhasználja alapanyagként különböző krémek, kenőcsök és cseppek előállításakor. A népgyógyászat a főzetéből azonban borogatást is készít, amellyel a bőr gombás megbetegedéseit és a nehezen gyógyuló sérüléseket kezeli.

Mit szólnál egy finom vajas kifli recepthez?

Kövesd a facebook mindmegtettem oldalam, hogy azonnal lásd az új receptjeimet, amikor feltöltöm!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük