apácafingocska
Apró sütemények,  Kevert tészták

Apácafingocska recept

Ha valaha is hallottál már az apácafingocskáról, tudod, hogy ez a különleges nevű, könnyed sütemény igazi nosztalgikus finomság. A neve ugyan megmosolyogtató, de az íze mennyei! Ebben a bejegyzésben megosztjuk veled a hagyományos receptet, hogy otthon is elkészíthesd ezt a légiesen könnyű édességet.

Miért hívják apácafingocskának?

A név eredete valószínűleg a sütemény könnyedségére utal. A fánkocskák belül üregesek, légiesen puhák, szinte pehelykönnyűek — akár egy apró sóhaj. A humoros elnevezés a népi hagyományokból ered, ahol a vicces nevek gyakran közelebb hozzák az emberekhez a hétköznapi finomságokat.

Hozzávalók:

  • 200 ml víz
  • 100 g vaj
  • 150 g liszt
  • 4 tojás
  • Egy csipet só
  • Olaj a sütéshez

Elkészítés:

  1. Alap tészta készítése: Egy lábasban forrald fel a vizet a vajjal és a sóval. Amikor a vaj teljesen felolvadt, egyszerre add hozzá a lisztet, és keverd addig, amíg a massza elválik az edény falától.
  2. Hűtés és tojások hozzáadása: Hagyd kicsit hűlni a tésztát, majd egyesével keverd hozzá a tojásokat. Fontos, hogy minden tojás teljesen elkeveredjen, mielőtt a következőt hozzáadod. Szép fényes tésztát fogsz kapni! (Én rásegítettem robotgéppel)
  3. Formázás: Melegíts olajat egy mélyebb serpenyőben vagy lábasban. Egy evőkanál segítségével szaggasd a masszát a forró olajba.
  4. Sütés: Süssük a fánkocskákat aranybarnára, időnként forgatva, majd papírtörlőre szedve csepegtessük le a felesleges olajat.

Tálalás:

Az apácafingocskát hagyományosan fahéjas porcukorral megszórva tálalják, de lekvárral vagy csokoládészósszal is isteni. (Nálunk még tejszínhab is került mellé)

Apácafingocska készítése képekben:

Tipp:

Ha még különlegesebbé tennéd, próbálj meg egy kis vaníliás cukrot is keverni a tésztába, vagy víz helyett főzd narancslében!

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

Ha fánk, akkor ez a receptem is tetszeni fog szerintem>>Csöröge fánk-a farsang sztárja

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől