Hókifli dióval töltve
A hókifli rengeteg változata ismert, lehet mákos, diós, gesztenyés, szilvalekváros … de az alap elkészítése azonos! A bejgli mellett sok családban hókifli is kerül az ünnepi asztalra karácsonykor. Nagyon fontos, hogy pihentesd, mielőtt elkezded formázni. A sok tejföltől finom puha és omlós lesz. Csak arra ügyelj, hogy ne süsd túl!
Ebben a receptben a dióval töltött hókifli hagyományos elkészítését mutatom meg, a közepére kerülő töltet változtatható. A kizárólag vajjal készült omlós tészták egyszerű, jóízű süteményeket eredményeznek. Az igazi nagyi-élményt viszont a zsír adja, amitől csodálatosan porhanyós, puha lesz a süteményünk! Sokaknak azonban a zsír állatias íze túl erőteljes ezért a receptemben a vaj arányát is megadtam.
Hozzávalók:
- 40 dkg finomliszt
- 25 dkg vaj de legjobb zsírral, viszont zsírból kb. 20 dkg elég ehhez a mennyiséghez
- 1 csipet só
- 2 dl tejföl
- 20 dkg darált dió
- 10 dkg porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 10 dkg mazsola( elhagyható)
- Fél (kezeletlen) citrom héja
- 2 dl tej
Elkészítés:
- A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzátesszük a többi alkotóelemet, összedolgozzuk. Lágy tésztát kapunk. Fóliába csomagolva hűtőbe tesszük fél órára.
- A tejet megmelegítjük és összekeverjük a töltelék hozzávalóival.
- A tésztagombócot enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 3 mm vastagra, és egy 7-8 cm átmérőjű pogácsa/fánk szaggatóval (ennek híján pohárral) kiszaggatjuk. (A leeső tésztadarabokat szintén összegyúrjuk és kiszaggatjuk.)
- A kör alak alsó részére teszünk 1 kis kanálnyi tölteléket, feltekerjük, majd kis kifli alakra formázzuk.
- Sütőpapíros tepsire tesszük a kis kifliket, és előmelegített 165 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 percig sütjük. (Hagyományos sütőben 180 fokon 15-20 percig.) Világos maradjon a tészta, nem barnuljon egyáltalán!
- Amikor megsültek a kiflik, még forrón meghempergetjük a vaníliás porcukorban.
Próbáljátok jó szorosra lezárni a kifliket, nekem is szétnyílt pár sütés közben, ami nem baj, de zártan a legszebbek!
Száraz hűvös helyen, zárt dobozban sokáig eláll, az egyetlen sütemény, amiből még szilveszterre is marad, persze dupla mennyiség esetében, hiszen mindenki nagyon szereti a családunkban!
Jó étvágyat!
Hókifli készítése képekben:
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem
Klasszikus karácsonyi sütemény a bejgli, melyhez itt találod a bevált receptem>>Bejgli-egy elronthatatlan recept