Hókifli főkép
Apró sütemények,  karácsonyi egyszerű menü

Hókifli dióval töltve

A hókifli rengeteg változata ismert, lehet mákos, diós, gesztenyés, szilvalekváros … de az alap elkészítése azonos! A bejgli mellett sok családban hókifli is kerül az ünnepi asztalra karácsonykor. Nagyon fontos, hogy pihentesd, mielőtt elkezded formázni. A sok tejföltől finom puha és omlós lesz. Csak arra ügyelj, hogy ne süsd túl!

Ebben a receptben a dióval töltött hókifli hagyományos elkészítését mutatom meg, a közepére kerülő töltet változtatható. A kizárólag vajjal készült omlós tészták egyszerű, jóízű süteményeket eredményeznek. Az igazi nagyi-élményt viszont a zsír adja, amitől csodálatosan porhanyós, puha lesz a süteményünk! Sokaknak azonban a zsír állatias íze túl erőteljes ezért a receptemben a vaj arányát is megadtam.

Hozzávalók:

  • 40 dkg finomliszt
  • 25 dkg  vaj de legjobb zsírral, viszont zsírból kb. 20 dkg elég ehhez a mennyiséghez
  • 1 csipet só
  • 2 dl tejföl
  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg porcukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 10 dkg mazsola( elhagyható)
  • Fél (kezeletlen) citrom héja
  • 2 dl tej

Elkészítés:

  1. A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzátesszük a többi alkotóelemet, összedolgozzuk. Lágy tésztát kapunk. Fóliába csomagolva hűtőbe tesszük fél órára.
  2. A tejet megmelegítjük és összekeverjük a töltelék hozzávalóival.
  3. A tésztagombócot enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 3 mm vastagra, és egy 7-8 cm átmérőjű pogácsa/fánk szaggatóval (ennek híján pohárral) kiszaggatjuk. (A leeső tésztadarabokat szintén összegyúrjuk és kiszaggatjuk.)
  4. A kör alak alsó részére teszünk 1 kis kanálnyi  tölteléket, feltekerjük, majd kis kifli alakra formázzuk.
  5. Sütőpapíros tepsire tesszük a kis kifliket, és előmelegített 165 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 percig sütjük. (Hagyományos sütőben 180 fokon 15-20 percig.) Világos maradjon a tészta, nem barnuljon egyáltalán!
  6. Amikor megsültek a kiflik, még forrón meghempergetjük a vaníliás porcukorban.

Próbáljátok jó szorosra lezárni a kifliket, nekem is szétnyílt pár sütés közben, ami nem baj, de zártan a legszebbek!

Száraz hűvös helyen, zárt dobozban sokáig eláll, az egyetlen sütemény, amiből még szilveszterre is marad, persze dupla mennyiség esetében, hiszen mindenki nagyon szereti a családunkban!

Jó étvágyat!

Hókifli készítése képekben:

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem

Klasszikus karácsonyi sütemény a bejgli, melyhez itt találod a bevált receptem>>Bejgli-egy elronthatatlan recept

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük