lencsegulyás főképe
gulyás levesek

Lencsegulyás sertéshúsból

A lencsegulyás nem csak újévi ételként kerül az asztalunkra, de az év első napján biztosan ezzel kezdünk. Sokáig lencsefőzeléket főztem, de bevallom sosem kívántam az éjszakai mulatság és eszem-iszom után. Egy tartalmas leves viszont könnyen csúszik, természetesen szilveszter napján főzöm, hogy az újévet pihenéssel tölthessem.

De mi is ez a hagyomány?

Azt mondják, hogy a lencse a lapos formája miatt a pénzre hasonlít. A babona azt tartja, hogyha sok pénzt szeretnénk, akkor az újév első napján fogyasszunk lencsét, mert meghozza a szerencsénket és gazdagok leszünk.

De nem csak a szerencse miatt érdemes fogyasztani, hanem azért is, mert egészséges: kiemelkedő fehérje-, vitamin- és ásványianyag-forrás, magas rosttartalma nagyon jó hatással van az anyagcserére, és bővelkedik antioxidánsban is, ami meg a bőrödnek, és ezáltal a szépségednek tesz jót.

Lencsegulyás hozzávalói:

  • 1 kg sertéslapocka kockázva
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika
  • 30 dkg lencse alaposan megmosva és egy éjszakára vagy pár órára beáztatva
  • 2 ek pirospaprika
  • 1 fél zeller
  • 1 cs. petrezselyemzöld
  • 1 db fehérrépa
  • 2 db répa
  • 1 ek. zsír/olaj
  • 2-3 babérlevél
  • őrölt feketebors
  • őrölt kömény
  • 1 ek. mustár
  • fél citrom leve
  • 1 tk. cukor

Csipetkéhez:

  • 1 tojás
  • 12 dkg liszt
  • csipet só

Elkészítése:

  1. A vöröshagymát felkockázzuk,vagy aprítógépbe tesszük és a zsiradékon megdinszteljük üvegesre.
  2. A paradizsomot, paprikát, fokhagymát is aprítógépben összepürésítjük, vagy felkockázzuk.(fokhagymát megzúzzuk)
  3. A kockázott hússal együtt jól átpirítjuk, majd megszórjuk pirospaprikával és felengedjük annyi vízzel ami ellepi. Fűszereket hozzáadjuk, aki szereti erős pirosaranyat is tehet bele.
  4. Főzzük kb. 60 percet, majd beletesszük a kozkázott zöldségeket, felhúzzuk vízzel bőven és így is főzzük kb fél órát.
  5. Hozzáadjuk a megmosott és leszűrt lencsét is, a mustárt, citrom levét, cukrot.
  6. Amíg készre fő, elkészítjük a csipetkét. 1 tojást felverünk és hozzáadjuk a csipet sót és kb. 12 dkg lisztet. Gyúrjunk belőle sima, egynemű tésztát. Formáljuk gombóccá, és az ujjaink elején lelapítva egy lisztezett tányérra csipkedjük és egy mozdulattal sodorjunk apró csipetkéket.
  7. A csipetkét a főzés utolsó öt percében adjuk a leveshez az aprított petrezselyemmel együtt.

Jó étvágyat!

Lencsegulyás készítése képekben:

Egytál étel, melyhez elég ha friss kenyeret, akár a saját készítésű mindenmentes köleskenyeret, vagy kiflit és tejfölt kínálsz, de egy bukta vagy palacsinta is tökéletes kiegészítője egy tartalmas ebédhez!

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük