Hólabda
A süti neve csokimáz esetén hólabda, máz nélkül pedig kozák sapka néven ismert. Azt nem lehet tudni, miért lett két neve, de a lényeg, hogy ez egy szuper, házi süti, kár lenne kihagyni bármilyen ünnep alkalmából. Aki szereti a kókuszos-csokis ízeket, azok számára tuti befutó a recept, de a hólabda szerintem mindenki ízlelőbimbóját szerelembe ejti. Sajnos kicsit macerás az elkészítése, de megéri a fáradozást, hisz tényleg gyönyörű, az íze pedig isteni finom.
Hólabda hozzávalói:
Tészta:
- 8 tojás
- 8 ek forró víz
- 1 csomag (7 g) sütőpor
- 30 dkg porcukor
- 25 dkg liszt
- 2 ek holland kakaópor
Krém:
- 5 dl tej
- 20 dkg porcukor
- 5 dkg kókuszreszelék
- 5 ek liszt
- 20 dkg vaj
- 1. cs.vaníliás cukor
- 1 dl rum
Máz-külső panír:
- 10 dkg étcsokoládé
- 3 ek. olaj vagy 5 dkg vaj
- 15 dkg kókuszreszelék
Elkészítés:
- A tojásokat válasszuk szét.
- A porcukor felét keverjük össze forró vízzel, majd a sárgáját egyenként adagolva adjuk hozzá.
- A lisztet szitáljuk tálba, forgassuk hozzá a sütőport és a kakaót, utána a tojássárgás keverékkel is dolgozzuk egybe.
- A tojásfehérjét verjük kemény habbá a megmaradt cukorral együtt, majd forgassuk a lisztes masszához.
- A masszát simítsuk sütőpapírral bélelt tepsire, majd toljuk 180°C-ra előmelegített sütőbe 25-30 percre.
- Amíg sül a tésztánk, készítsük el a krémet: A tejet öntsük lábasba, forgassuk hozzá a lisztet, és gyakori kevergetés mellett forraljuk egybe. (Egy kis mennyiségű tejjel keverjük ki a lisztet csomómentesre először és azt öntsük a többi tejhez)
- A pépesre főtt sűrű krémet hűtsük ki.
- Miközben a krém hűl, a porcukrot, vaníliás cukrot és a vajat keverjük habosra, majd adjuk a kihűlt krémhez és az egészet robotgéppel simára keverjük az 5 dkg kókuszreszelékkel, rummal együtt. A rum talán kicsit soknak tűnhet, ám így lesz nagyon jó íze a krémnek.
- A kisült tésztát pogácsaszaggatóval vagy pohárral szúrjuk ki.
- Egy tésztakorongot kenjünk meg krémmel, majd illesszük össze egy másik tésztakoronggal. A sütiszendvicset kívülről kenjük meg krémmel, utána forgassuk kókuszreszelékbe. Nem baj ha nem tökéletes, a kókusz panír mindent elfed! Én az első 10 db után befejeztem a kör szaggatást és egyenletes kockákra vágtam a tésztát. Nagyon macerás volt, sok volt a kimaradt tészta és az időm is véges volt rá. (A kimaradt tésztát tálba morzsoltam és kókuszgolyókat gyúrtam kis kávé és rum hozzáadásával, majd kókuszreszelékbe hempergettem.)
- Utolsó lépésként a csokit daraboljuk fel és vízgőz felett olvasszuk fel, tegyük hozzá az olajat/vajat, majd kanál segítségével kenjük a süti tetejére.
TIPP: A vajjal kikevert basemall krémet érdemes a piskótába töltés előtt negyedórára a hűtőszekrénybe tenni, mert így megkeményedik, és vastagabban tudjuk vele megkenni a süteményeket.
Jó étvágyat!
Hókifli készítése képekben:
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem
Ha régi jól bevált süteményreceptet keresel, nagyon örülnék ha kipróbálnád a zserbó receptemet is>>Zserbó, gazdag dió töltelékkel