főételek
A főételek kategóriában egyszerűbb és nehezebben elkészíthető főételek receptjeit osztom meg.
-
Mini hamburger recept
A mini hamburger receptje alig különbözik a „nagytestvérétől”, amit a legtöbb büfében, étteremben rendelhetünk. A lényeg itt a méret! Elképesztő sikere van ezeknek a miniatürizált hamburgereknek, ami nem meglepő, hiszen szinte falatkákként szolgálnak, a vendégek imádják, hogy könnyen fogyasztható! A gyerekeknek pedig sokkal egyszerűbb megfogni és a kisebb mennyiséggel is jobban boldogulnak!
Sokan azt mondják, hogy a hamburger nem nevezhető a legegészségesebb ételünknek, de szerintem ez így nem igaz. Az én véleményem szerint tartalmaz nagyon sok egészséges hozzávalót, házilag készítve pedig nem kell a mesterségesen előállított nemkívánt adalékoktól tartanunk, hiszen akár a hozzávalói(ketchup-majonéz) is elkészíthető saját magunk által. Vagyis zöldségek, husi, sajt és némi szénhidrát. Ha buli van a mozgáshoz kell is a kalória ugye?
Az általam megadott mennyiségből 35 db mini hamburger készült!
Mini hamburgerhez hozzávalók:
Kis hambi zsemlékhez:
- 700 g liszt
- 4 g élesztő
- 2 dl langyos víz
- 1 dl tej
- 2 kiskanál cukor
- 2 kiskanál só
- 100 g vaj
- 1 db tojás
- ízlés szerint szezámmag
Húspogácsákhoz:
- 1 kg darált hús (felesben)
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek mustár
- 1 ek Worcestershire szósz
- só
- frissen őrölt bors
Szükségünk lesz még ízléstől függően:
- Cherry paradicsomra
- 1 csomag lapka sajtra
- ketchupra
- majonézre
- salátára
- lila hagymára
Elkészítése:
- A langyos víz és tej elegyébe teszünk 2 kiskanál cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni.
- Egy tálban a hozzávalókat bedagasztjuk (élesztős víz+tej, liszt, só, vaj). Én dagasztógéppel készítettem.
- A tésztához dagasztás közben még rakhatunk langyos vizet, ha kemény a tésztánk. Lényeg, hogy puha tésztánk legyen.
- Meleg helyen duplájára kelesztjük.(Kb 1 óra)
- Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit. Kb. 3 centis golyókat formázunk a tésztából. Egymástól picit távolabb rakjuk le a tepsibe, mert még kelni fognak.
- Mikor tele a tepsi 1 tojást villával felverünk és megkenjük a golyók tetejét vele, majd megszórjuk szezámmaggal. 15 percig hagyjuk még kelni őket.
A sütőt előmelegítjük 180 C fokra. A sütő aljába egy tálba vizet tettem, hogy ne száradjanak ki a zsemlék. - Mikor már szép színe van a zsemle aljának és tetejének, kivesszük a sütőből. (kb. 25 perc)
- A darált húshoz az összes hozzávalót összekeverjük. Annyi kis golyót formázunk belőle, amennyi zsemlénk lett.
- Ha lehet, tapadásmentes vagy öntöttvas serpenyőt használj. A serpenyő legyen elég nagy ahhoz, hogy a hamburger húspogácsák zsúfolás nélkül, kényelmesen elférjenek. Minimális pár csepp olajat tegyünk csak a serpenyőbe, a jó hamburgerhús zsírtartalma (kb. 30%) bőven elegendő lesz a sütéshez.
- A jó sütési hőmérséklet serpenyőben sütés esetén valahol a közepes láng. Ezt érdemes kitapasztalni kinek-kinek a saját tűzhelyén és seprenyőjével. Azt a hőmérsékletet keresd, ahol már szépen sziszeg a hús abban a pillanatban, hogy beleteszed a serpenyőbe, de nincs nagyon erős hangja, nem ég meg nagyon hamar. Egy vékonyabb húspogácsa kb. 2-2 perc alatt átsül mindkét oldalon, a vastagabbnak 4-8 perc kell oldalanként.
- A kihűlt zsemléket elvágjuk 2 felé. Egyik felére ketchupot a másikra majonézt kenünk. Alsó részre jöhet a saláta levél, majd a husi, sajt , aztán az előre felkarikázott Cherry paradicsom (1 karika), szintén 1 karika hagyma és ráborítjuk a tetejét. Fogvájóval átszúrjuk és kész is a kicsi hamburger.
Mini hamburger készítése képekben:
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Jöhet még egy ötlet, ami tuti siker szintén akár bulikra?>>Csirkés-zöldséges tortilla készítése házilag
-
Muszaka
A muszaka egy hagyományos görög étel, amely általában padlizsánnal, húsos paradicsomszósszal és besamel mártással készül. Kicsit macerásabb, mint a rakott krumpli, de nagyon megéri elkészíteni, amely egy ebéd erejéig Görögországba repít. Amiért időigényesebb az a padlizsánszeletek lesütögetése és a krumpli megfőzése héjában. Érdemes hétvégén vagy szabadnapon nekiállni, nem egy összedobom gyors vacsi recept. Akár az egyik nap elősüthetjük a padlizsánokat, megfőzhetjük a krumplit és a ragut így másnap csak össze kell állítani a muszakát.
Íme egy egyszerű muszaka recept:
Hozzávalók:
- 4-5 közepes méretű padlizsán (kb 1,5 kg)
- 1kg darált bárányhús vagy marhahús (vagy keverve)
- 2 kg burgonya
- 4 fej vöröshagyma, apróra vágva
- 5-6 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 60 dkg paradicsom
- 2 kis konzerv (140g) paradicsompüré
- 2 tojás
- 2 teáskanál szárított oregánó
- 2 teáskanál szárított bazsalikom
- 0.5 tk őrölt fahéj
- Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- Olívaolaj a sütéshez
Besamel mártás:
- 10 dkg vaj
- 10 dkg liszt
- 1200 ml tej
- Só, bors és frissen reszelt szerecsendió ízlés szerint
- 20 dkg reszelt sajt( gouda)
- 4 tojássárgája
Elkészítés:
- A padlizsánokat hosszában vékony szeletekre (kb 0,5cm) vágjuk, majd megsózzuk és hagyjuk állni kb. 30 percig. Ez segít kivonni a felesleges kesernyés levét. Végül öblítsük le a sót és nyomkodjuk ki a padlizsánokat.
- A burgonyát héjában megfőzzük, leszűrjük, hűlni hagyjuk, majd hámozás után karikára vágjuk. A paradicsomot szintén karikára vágjuk.
- Közben készítsük el a húsos paradicsomszószt. Egy lábasban melegítsünk olíva olajat közepes lángon, majd adjuk hozzá az apróra vágott hagymát. Dinszteljük amíg megpuhulnak.
- Adjuk hozzá a darált húst, fokhagymát. és süssük addig, amíg teljesen átsül. Adjuk hozzá a paradicsompürét, a szárított fűszereket, a sót és borsot. Amikor kihűlt, összedolgozzuk 2 darab tojással.
- Közben süssük meg a padlizsánszeleteket forró olívaolajon mindkét oldalukon, amíg enyhén megpirulnak.
- A besamel mártáshoz egy másik lábasban olvasszuk fel a vajat közepes lángon. Adjuk hozzá a lisztet, és keverjük állandóan, amíg a liszt enyhén megpirul. Fokozatosan öntsük hozzá a tejet, és folyamatosan keverjük, hogy elkerüljük a csomósodást.
- Főzzük a besamel mártást, amíg besűrűsödik, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és adjuk hozzá a 4 tojássárgáját, végül a reszelt sajtot.
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük. 1 evőkanál olajjal kikenünk egy közepes méretű tepsit.
- Aljára tesszük a karikára vágott burgonya felét, picit sózzuk, majd beterítjük a padlizsán felével.
- Rásimítjuk a húsragut, elkenjük rajta a besamel felét, aztán a maradék padlizsán következik. Ezután újra burgonya, majd a felkarikázott paradicsom jön. A megmaradt besamelmártással zárjuk a rétegezést.
- Süsd előmelegített sütőben 180°C-on kb.
- 45 percig, vagy amíg a teteje aranybarnára pirul.
- A muszakát hagyjuk pihenni néhány percig, majd szeleteljük fel és tálaljuk.
Jó étvágyat!
Muszaka készítés képekben:
Muszaka készítése képekben Elkészült muszaka tányéron Rajongsz a zöldségekért? Készítenél egy isteni finom cukkini tócsi receptet?
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
-
Korfui Sofrito
A korfui sofrito recepttel tértem haza hozzátok a csodálatos Korfu szigetéről, remélem Nektek is annyira fog ízleni, ahogy nekünk. Ígértem is, hogy elhozom annak az ételnek a receptjét, ami szerintem a leginkább kedvencem lett a nyaralásunk alatt. Egy pár hét elteltével eszembe jutottak kellemes emlékeim és úgy gondoltam, hogy felidézem a görög ízeket.
Ismerjétek meg ti is a Sofrito receptjét, ami egy tipikus korfui specialitás, marha vagy borjú hús fokhagymás fehérboros mártásban párolva. Az egyike a legízletesebb helyi ételeknek. Ha Korfun jártok, érdemes kipróbálni!A gyönyörű Korfu fővárosa Hozzávalók:
- 1 kg marhahús szeletelve
- kb. 5 dkg liszt
- kb. 0,5 dl olivaolaj
- 2 ek vaj
- 8 gerezd fokhagyma
- 2,5 dl marhahúsleves
- 2 dl száraz fehérbor
- 3 ek fehérbor ecet
- opcionálisan 2 ek Sofrito fűszerkeverék, amennyiben nincs otthon ilyen, akkor 1 cs friss petrezselyemzöld, 1 ág rozmaring, oregáno, babérlevél
- só-, bors ízlés szerint
Korfui Sofrito elkészítése:
- A marhahús szeleteket kicsit belisztezve olajon elősütjük (épp csak legyen kérge).
- Majd ezen az olajon egy evőkanál cukrot karamellizálunk, ezen ledinszteljük a hagymát és a rengeteg fokhagymát.
- Amikor kész a hagyma vissza tesszük rá a húst.
- Száraz fehérborral felöntjük, egy kiskanál borecetet adunk hozzá.
- Alacsony hőfokon, fedő alatt körülbelül 1,5-2 órát pároljuk. Közben néha megmozgatjuk, hogy a liszt miatt oda ne kapjon.
- Amikor a hús teljesen megpuhult, megszórjuk a felaprított petrezselyemzölddel.
- Fűszerek, só, bors, oregánó, babér, egy kis ág rozmaring. Ínyencek egy kis db fahéjat is tehetnek hozzá.
Korfui Sofritohoz milyen köret illik?
A görögök elsősorban sült hasábburgonyát és rizst kínálnak a Sofrito mellé. Szerintem is ezekkel a köretekkel a legfinomabb, de készíthetünk mellé krumplipürét és bármilyen salátát is és természetesen a tzatzikit is kiváló kiegészítője. (nekem sok lenne a fokhagyma, de akinek nem okoz gondot, bátran készítsen mellé)
Készítsd el ezt a tradícionálisan görög ételt és meglátod mennyire ízleni fog, hiszen nem is áll messze a mi magyaros ízvilágunktól csak épp megspékelve pár kellemes ízélménnyel!
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Ha szereted a különlegesebb ízeket, érdemes kipróbálnod a kecsketermékeket és akár egy jó grillezést is csaphatsz az alapanyagokból!
-
Spenót készítés
A spenót egy nagyon tápláló és sokoldalú zöldség, amelyet számos ételben felhasználhatunk. Az egy legenda, hogy minden gyerek utálja a spenótot. A vizes, túlpürésített, íztelen spenótot talán, de azt mi is utálnánk, így nem annyira csodálkozunk rajta, ha a gyerekek fújolnak rá.
Szóval itt a lényeg: nem parajpüré, hanem leveles spenót kell alapnak. Amikor van, akkor friss, ha pedig épp nincs, akkor fagyasztott.
Itt van egy egyszerű recept a spenótkészítéshez amit hívhatunk egyfajta alapnak is, hiszen ebből már nagyon sok fajta étel elkészíthető ami nem mellékes gyorsan!
Spenót pirítva fokhagymával:
Hozzávalók:
- Friss spenót levelek (mosva és leszárítva), vagy 50 dkg mirelitt
- Olívaolaj vagy vaj
- Fokhagyma (apróra vágva vagy reszelve)
- Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
Spenót elkészítése:
- Mossuk meg alaposan a spenót leveleket, majd hagyjuk őket lecsöpögni. (Fagyasztott spenót leveleket hagyjuk kicsit felengedni felhasználás előtt)
- Melegítsünk fel egy serpenyőt közepes lángon, majd adjuk hozzá az olívaolajat vagy a vajat.
- Amikor az olaj vagy a vaj felmelegedett, adjuk hozzá az apróra vágott vagy reszelt fokhagymát. Pirítsuk egy-két percig, amíg illatos lesz, de ügyeljünk, hogy ne égessük meg.
- Adjuk hozzá a spenót leveleket a serpenyőhöz. A spenót gyorsan zsugorodik össze, így kezdetben soknak tűnhet, de hamar lefő.
- Keverjük meg a spenótot, hogy egyenletesen ossza el a fokhagymával és az olajjal vagy vajjal.
- Főzzük a spenótot pár percig, amíg összeesik és megpuhul. Vigyázat, ne főzd túl, mert a spenót elveszítheti frissességét és színét.
- Vegyük le a serpenyőt a tűzről, és ízlés szerint sózzuk-borsozzuk meg.
- Tálalja azonnal, például köretként húsételek mellé vagy akár önmagában is.
Ez csak egy egyszerű módja a spenót elkészítésének. A spenótot más zöldségekkel, hússal vagy halakkal is kombinálhatod, hogy változatosabb ételeket hozz létre. Nálunk a legnépszerűbb a főzelék és a spenótos spagetti.
Spenót főzelék készítése:
Mi szeretjük a főzeléket feldúsítani tejben áztatott szikkadt kenyérrel/zsemlével, de természetesen kihagyható.
- Az olajból és a lisztből fehér rántást készítünk.
- Beletesszük az apróra vágott fokhagymát, felengedjük fél liter hideg tejjel.
- Hagyjuk kicsit besűrűsödni, majd belekeverjük a dinsztelt spenótot.
- Sózzuk és kb. újabb 5 perc alatt készre főzzük.
- A megázott pékárut kinyomkodjuk, villával jól összetörjük, pépesítjük, és a tűzről levett spenóthoz keverjük, visszatesszük a tűzhelyre, egyet rottyantunk rajta és kész is a főzelék.
- Forrón tálaljuk.
Jó étvágyat!
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Szeretnél egy olyan tökfőzelék receptet, amit a gyermekeid is szívesen megesznek? Nézd csak, én hogy készítem el>>Krémes tökfőzelék-nagymamám receptje alapján
-
Zöldbabfőzelék tejfölösen
A zöldbabfőzelék zsenge zöldségből készítve a legfinomabb, de ha csak mirelit van kéznél, abból is összedobhatod. A magyar konyha kedvelt fogása a főzelék, mely rengetegféle zöldségből készülhet, minden szezonnak megvannak a kedvencei. Nyáron ilyen a borsó, cukkini, tök vagy a zöldbab.
A zöldbabfőzelék fokhagymás, tejfölös rántással igazán finom, de ha kicsit tartalmasabbra szeretnéd készíteni, akkor 1-2 darab krumplit is kockázz a zöldség mellé. Önmagával is sűrítheted, ha kihagynád a lisztet, főleg, ha krumpli is van benne.
Természetesen, itt van egy egyszerű zöldbabfőzelék recept:
Hozzávalók:
- 50 dkg friss zöldbab
- 2 evőkanál oaj vagy zsír
- 1 közepes vöröshagyma
- 1 babérlevél
- 2 evőkanál liszt
- 2 dl tejföl
- Só és bors, ételízesítő ízlés szerint
- 2-3 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
- Mossd meg és vágd le a zöldbab végét, majd vágd őket kisebb darabokra.
- Tedd fel főni annyi vízben, amennyi éppen ellepi. Megsózzuk, beletesszük a vöröshagymát, babérlevelet, kevés ételízesítőt és kb. 30 perc alatt puhára főzzük.
- Közben a lisztből az olajon vagy zsíron zsemleszínű rántást készítünk, majd megdinszteljük rajta a megtisztított, finomra vágott fokhagymát.
- A tűzről levéve megszórjuk a pirospaprikával, elkeverjük. Fokozatosan hozzákeverünk kb. 2 dl hideg vizet (így nem lesz csomós). A rántást a forrásban lévő főzelékhez öntjük, és folyamatos kevergetés mellett újraforraljuk.
- Látni fogjuk, hogy berántotta e a főzeléket a rántásunk elég sűrűre, ha nem a simára kikevert tejfölbe még rakhatunk lisztet. Csomómentesre kikeverjük és mehet a főzelékhez.
- Ezután még 5 percig lassan forraljuk, ha kell még sót tehetünk hozzá.
Zöldbab főzelék receptem képekben:
Elkészült zöldbabfőzelék tejfölösen Ha elkészült a zöldbabfőzelék, feltétként nagyon sok minden illik hozzá. Én sertéspörkölttel tálaltam, de készíthetsz hozzá fasírtot, sült húst, sült szalonnát, sült virslit-kolbászt vagy akár pipiropogóst.
Jó étvágyat!
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
-
Hekk sütés lépésről lépésre
A nyár egyik legkedveltebb finomsága az aranybarnára sült hekk, amely mellé remekül illik a savanyúság. Nem tudod elkerülni a hekket, ha strandon jársz, de ez nem jelenti azt, hogy otthon ne készíthetnéd el te magad a finomságot. Hidd el, nem nehéz a rántott hal készítése, csupán néhány dologra kell odafigyelned, hogy tökéletesen tálald.
A rántott hekk nem a klasszikus panírban készül
Finomlisztet és/vagy kukoricalisztet szoktak pirospaprikával egybeforgatni, majd ebbe a keverékbe hempergetik a halat, utána jöhet a sütés.
Amennyiben a mélyhűtőből veszed ki a hekket, tedd át a hűtőbe és hagyd, hogy ott olvadjon ki a hal, nem szabad szobahőmérsékleten tárolni.
A hekktörzset egészen a gerincig be kell vagdosni, majd itasd fel róla a felesleges nedvességet. Utána jöhet a sózás, amelyből jusson a bevagdosott részekbe is, úgy lesz igazán ízletes a hal.
Bármilyen rántott halról is legyen szó, mindig forró olajba kell dobni, utána pedig nagyon figyelni kell, nem szabad túlsütni a laza szerkezetű húst, különben száraz lesz. A hekknek 8-10 perc sütés bőven elég. A bundája kellemesen ropogós lesz, a hús pedig szaftos és lágy.
Hozzávalók:
- 2 db nagy hekk
- 2 evőkanál liszt
- 1 evőkanál kukorica liszt
- 1/2 evőkanál fokhagymapor
- 1/2 evőkanál törött paprika
- 2 kiskanál törött bors
- ízlés szerint só
Hekk elkészítése:
- A haltörzset egy éles késsel a hasánál vágjuk végig.
- A fekete foszlányokat és bélmaradványokat távolítsuk el a hal hasüregéből.
- Mossuk át a halat, majd egy éles késsel vakarjuk át kicsit,hogy teljesen tiszta legyen, ne maradjon rajta pikkely.
- A megtisztított halat írdaljuk be, majd ízlés szerint sózzuk le.
- Keverjük össze a kétféle lisztet a fűszerekkel és forgassuk meg benne a halakat.
- Bő forró olajban süssük ki a haltörzseket.
- Ízlés szerint tálaljuk sült burgonyával vagy friss kenyérrel és savanyúsággal.
Jó étvágyat!
A strandokon ami még nagyon csábító, az a lángos! Természetesen ha otthon készíted, az is ugyan olyan jól fog esni, de lényegesen olcsóbban jössz ki, és akár nagyobb társasággal is élvezhetitek a „balatoni” lángosozás feelingjét.
Ha kíváncsi vagy az én receptemre, ami egy hétig is eláll a hűtőben és akár minden nap frissen kisüthetsz belőle, itt megtalálod! És ha még kecskekefírhez is hozzájutsz ( Itt tudsz vásárolni), akkor ahhoz is hoztam lángos receptet Neked!
-
Krémes tökfőzelék-nagymamám receptje alapján
A tökfőzelék elsősorban a felnőttek kedvence, emlékeim és tapasztalataim alapján a gyerekek nem szeretik. Ennek főképp a nagyüzemi főzés az oka, én sem szerettem, az oka, hogy ecettel és sok szanaszét gyülemlő kaporlevéllel készítették. A nagymamám főzeléke viszont megváltoztatta a véleményem,isteni finoman készítette.
Van két kis titok, amivel nagyon szerethető lesz a tökfőzelék. Az egyik a kefír,ami belefőzve megadja az enyhe savanyítást, krémességet. A másikat én találtam ki, hogy gyerekbaráttá tegyemezt az amúgy ízletes főételt. Lehet kapni papír teafilter, ami elég nagy ahhoz, hogy becsomagolva kerüljön a kapor a főzelékbe főzés alatt, így nem lesz tele a növény leveleivel az étel, viszont az íze ugyanúgy belefő.
Ha így készíted a tökfőzeléket, pillanatok alatt a gyerkőcökkel is meg lehet etetni!
Még egy apró trükk: Nem mondjuk ki a nevét. Sajnos a legtöbbüknek már kialakult az undorkép a tökfőzelék szóra, ezért mi „Tádé kedvenceként” tálaljuk az unokáknak. Ufgye mennyivel izgalmasabban hangzik? Próbáljátok ki remélem ti is sikerrel jártok vele!
Hozzávalók:
- 1 kg gyalult tök
- 2 ek zsír vagy olaj
- 1 fej vöröshagyma(nekem két kisebb volt)
- 2 dl kefír
- 1 ek liszt
- 2 dl tejföl
- 1 csokor kapor
- 1ek. pirospaprika
- só
Tökfőzelék elkészítése:
A tököt ha friss meghámozzuk, kimagozzuk,legyaluljuk, hagymát megpucoljuk. A kapor csokrot teafilterbe tesszük.
A felkockázott vöröshagymát a zsiradékon meginszteljük.
Pirospaprikát rászórjuk, elkeverjük, majd gyorsan rádobjuk a tököt, nehogy megégjen. Megsózzuk,hozzáöntjük a kefírt, beletesszük a kaporral megtömött filtert és lefedve hagyjuk főni.
Kevergetni kell időnként, hogy ne kapódjon le az alja, amíg szépen megpuhul saját levében.(1 dl vizet lehet aláönteni)
Jól elkeverjük a lisztet a tejföllel.
Ráborítjuk, megkeverjük, és szépen hagyjuk besűrűsödni a főzeléket. Kivesszük a kaprosfiltert, és elkészültünk.
A tökfőzeléket nálunk sertéspörkölttel tálaljuk, de nagyon finom hozzá a tükörtojás, sült oldalas, bármilyen sült hús is, de természetesen magában fogyasztva is isteni finom, selymesen krémes.
Jó étvágyat!
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
-
Sertéspörkölt recept
A sertéspörkölt nem véletlenül a magyar konyha egyik kiemelkedő receptje. Magyar ember egészen biztosan tudja, mi az a sertéspörkölt, és habár ízlések és pofonok különbözőek, talán azt is kijelenthetjük, hogy a többségünk szereti is ezt az ételt.
Mindenkinek megvan a maga receptje, vagy legalább az az íz, amit a sertéspörkölttel kapcsolatban megszokott otthon. Én itt bemutatok egy olyan alap sertéspörkölt receptet, amit akkor is, ha még sosem főzted ezt az ételt, nyugodtan kipróbálhatsz. Ha gyakran készíted, talán akkor is tudok néhány újdonságot mondani – például hogy mitől lesz igazán jó egy pörkölt.
Hozzávalók:
- 1 kg lapocka (lehet comb rész is, de az szárazabb)
- 4-5 közepes fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 paradicsom
- 5 ek. zsír (nem olaj!)
- 2 ek. pirospaprika
- só, bors, örölt kömény
Sertéspörkölt recept
- Először készítsd elő a hozzávalókat. Tisztítsd meg és vágd ízlés szerinti méretű kockákra a húst, a sertéspörköltbe általában 2-3 cm-es húskockákat teszünk. Vágd apróra a hagymát. Kockázd fel a paradicsomot és a paprikát, pucold meg a fokhagymát.
- Amikor a hagyma aranyszínű, húzd le a tűzről, add hozzá a pirospaprikát és keverd el. Ne spórolj a pirospaprikával, sem mennyiségben, sem minőségben. A tökéletes sertéspörkölt második titka éppen az, hogy elég sok és elég jó minőségű pirospaprikát használj.
- A zöldséget és a fokhagymát aprítógépben összepépesítjük és mehet a hagymára. Ezzel el is készítettük a sűrű szaft alapját.
- Mehet bele a darabolt sertéshús és magas lángon pár percig(kifehéredésig) pörköljük össze.
- Ezután sózzuk, borsozzuk, köményezzük és felhúzzuk egy kis vízzel, éppen hogy ellepje. Ez ne legyen több egy dl-nél. Vedd le a lángot takarékra, és főzd tovább félig lefedve.
- A sertéspörkölt a hústól függően kb. 75-90 perc alatt fő puhára. Mindvégig alacsony lángon, félig lefedve főzd. Nagyjából 15 percenként keverd meg, és nézd meg, hogy elfőtte-e a levét. Ha igen, akkor öntsd föl egy nagyon kevés vízzel. Ez legfeljebb egy fél deci legyen egyszerre, és összesen sem kell több, mint 2,5 decit aláönteni.
A tökéletes sertéspörkölt harmadik titka éppen a főzésében rejlik. Vagyis hogy a sűrű szószt, amit egy jó pörkölttől elvárunk, a lassan, kevés vízzel főzés és részben pirítás során nyerjük el. A pörköltet a hagyma és a pirospaprika sűríti be, nem szükséges más sűrítőanyagot hozzáadni. De a tökéletes szószhoz arra igenis szükség van, hogy minden alkalommal a zsírjára lepirítsd a sertéspörköltet, és csak egy kevés vízzel öntsd fel.
Sertéspörkölt tálalása
A sertéspörkölthöz köretként kiválóan illik a nokedli, sós főtt burgonya, tarhonya, főtt tészta. De bármilyen, hagyományos körettel ki lehet próbálni, akár rizzsel vagy még sült krumplival is. Sőt, a sertéspörkölt még önmagában, friss ropogós fehér kenyérrel is tökéletes fogás. A savanyúság lehet bármilyen, de a szezonjában a kovászosuborka a legtökéletesebb választás a pörköltekhez.
Miért ennyire jó a sertéspörkölt?
Szeretjük a sertéspörköltet, mert ismerjük, megszoktuk. Gyerekkorunk óta, hacsak valaki nem él húsmentes vagy disznómetnes diétán, akkor egészen biztosan évente többször fogyasztja ezt az ételt. Legyen otthon, menzán, vendégségben vagy akár bográcsban, gondolom te is így vagy vele. Ezen nincs mit magyarázni, a sertéspörkölt az egyik olyan ételünk, ami a magyar konyha nagyságát bizonyítja aképpen, hogy ilyen kevés hozzávalóból ilyen kiváló étel készíthető.
Feltétként is tökéletes!
A legtöbb főzelékhez igényeljük a húsos feltétet, ezért akár kéltféle étel is tálalható belőle. Én legutóbb egy régi receptemhez, a tökfőzelékhez készítettem sertéspörköltet feltétnek, így a család egyik fele nokedlivel fogyasztotta, a másik fele pedig főzelékkel ette.
Ami a zöldségeket illeti, ma már az év minden szakában lehet friss paradicsomot és paprikát kapni. De nyugodtan használhatsz sűrített paradicsomot vagy télire eltett lecsót is, néhány évtizeddel ezelőtt még ezzel ízesítették télen a sertéspörköltet.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
-
Lecsó bográcsban recept képekkel
Lecsó bográcsban készül nálunk a leggyakrabban nyáron, akár magunknak, akár nagyobb társasággal jövünk össze. Nagy különbség nincs a lábosban főzött és bográcsos változat között, ám a közös munka és eredmény a szabadban eltöltött idő, sokkal finomabbá teszi.
A lecsó klasszikus magyar ételünk, igazi nyári kedvenc, zöldségragu, tulajdonképpen egyfajta paradicsom-paprika pörkölt.
A lecsó alap receptet készítettem, de számos variációban elkészíthető,függően attól, hogy milyen alapanyag található éppen a hűtőszekrényben, illetve miként szeretnénk gazdagítani.
A legnagyobb viták és egyet nem értések vannak az „igazi” lecsóról. Egy klasszikus Váncsa-idézetnél jobban nem fejezi ki semmi: „a lecsó az, mit a készítője annak szán”. Ezenfelül pedig mindegyik szakács meg van győződve arról, hogy az ő receptje a legjobb. Magam is így gondolom, ezért én a saját egyszerű változatomat fogom közzé tenni.
Olyannyira sokféle változatban létező ételről beszélünk, hogy még nevének eredete sem teljesen tisztázott. Ezzel együtt annyi megállapítható, hogy maga a „lecsó” szó az 1930-as évek táján keletkezett, legalábbis ekkor tűnt fel először. A kibontakozó magyar konzervipar szárnyain nemcsak országosan terjedt el ez a név, hanem a környező országokban is ismertté vált.
Minden ételre igaz, de a lecsóra különösen, hogy a legjobb eredményhez nem elég a megfelelő recept kiválasztása, a legkiválóbb alapanyagokra is szükség van. Ehhez elengedhetetlen, hogy a lecsót a hozzávalók szezonjában főzzük. Az illatos, napérlelte zöldségek ízétől lesz igazán finom a lecsónk, ezt a kényszerérett zöldségek nem adják meg.
Lecsó bográcsban elkészítéséhez szükséges alapanyagok:
- 2 kg lecsó paprika
- 4-5 fej vöröshagyma
- 5 db paradicsom
- 2 nagy ek. zsír (szerintem a jó lecsó alapja a zsír!)
- 2 ek. pirospaprika
- 1 ek. só
- 2 db zöldpaprika (opcionálisan erős ha szeretjük a csípőset)
Lecsó bográcsban elkészítése lépésenként:
- A vöröshagymát összekockázzuk, nem kell apróra. A paprikát megmossuk, lekarikázzuk, csumát kivágjuk. Sokan nem szeretik a magházat felhasználni, szerintem nagyon finom, én mindig bele karikázom azt is, csak a zöld csumát szárral dobom ki.
- Paradicsomot ha nem szeretjük a héját, leforrázzuk, meghámozzuk, és gerezdekre vágjuk. (Én nem teszem, csak négybe vágom mosás után)
- Zsiradékot a bográcsban elkezdjük melegíteni és hozzátesszük a hagymát. Megdinszteljük egy kicsit. Teljesen nem kell, majd a többi zöldséggel együtt
- Hozzátesszük a paradicsomot, ami segít a levével, hogy ne égjen le és mehet a lecsó paprika és zöldpaprika is. Hozzáadjuk a sót és kb. 30-40 percig együtt rotyog, ne felejtsünk el többszőr belekeverni.
- Ha megfőtt a lecsó, legvégül hozzárakjuk a pirospaprikát. (Ha nem szeretitek, nem muszáj, mi így szoktuk)
- Jól összekeverjük, pár perc múlva kész a lecsó bográcsban!
Jó étvágyat és kellemes időtöltést a készítéséhez!
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Szívesen főzök a szabadban, nézd meg a lekvárt is bográcsban készítettem!
-
Máglyarakás a maradékmentő
A máglyarakás maradékmentő recept, amit már anyáink is nagyon kedveltek. Az elnevezés, hogy régen, amit találtak a kamrában, azt rakták össze, rakásra. Lekvár, dió, tej és vaj mindenkinél volt otthon, lekvár pedig elérhető volt a kamrából. Már nem nagyon pazarlunk, a drága pékárú ritkán szárad ránk, de nagyon jó ebéd ötlet egy tartalmas levessel.
A lekvár nyugodtan cserélgethető, lecserélhető bármilyen ízre és a gyümölcs is lehet akár körte is, de áfonyával és kemény barackkal is isteni finom lehet. A sütőben szépen összeállnak a rétegek, a zsemléből tészta lesz, a gyümölcsökből édes töltelék, de a tojáshab koronázza meg a desszertet.
Hozzávalók:
Az alaphoz:
- 10 db kifli
- 8-10 ek barack lekvár
- 6 ek darált dió
- 5 tojássárgája
- 4 dkg porcukor
Az öntözéshez:
- 4 dl zsíros tej
- 2,5 dl tejszín
Az almához:
- 1 kg alma
- 3 ek barna nádcukor
- 5 dkg vaj
- 2 kk őrölt fahéj
A fehérjehabhoz:
- 5 tojásfehérje
- 3 ek kristálycukor
- plusz 23 ek szilva klekvár
Máglyarakás elkészítése:
- A kifliket karikára vágjuk,az almákat megpucoljuk, kivágjuk a közepét és vékonyan leszeleteljük.
- A tejet és a tejszínt felforraljuk, majd ráöntjük a kiflikre forró tejszínes tejet, óvatosan, hogy ne törjük nagyon össze az egészet átforgatjuk.
- Az almákat 5 dkg vajon egy lábosban rövid ideig pároljuk, a barnacukorral és a fahéjjal.
- A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, és ezt is a kiflis alapba keverjük. Aki szereti a mazsolát, az tehet bele egy nagy marékkal.
- Egy közepes méretű tepsit kivajazunk, és vastagon megszórjuk zsemlemorzsával. Az aljába alaposan belenyomkodjuk a kiflis keveréket, a tetejét pedig megkenjük a baracklekvárral és megszórjuk darált dióval.
- Végül az almaszeleteket is a tepsibe halmozzuk az alapra.
- Ezután 180-200°C- fokra betesszük kb. 20 percre a sütőbe.
- Közben a tojásfehérjéből és a cukorból krémes, selymes habot verünk.
- Ha elkészült, óvatosan beleforgatjuk a szilva lekvárt, az sem baj, ha csíkos marad. A habot aztán ráhalmozzuk az elősütött kiflire és almára, majd szép csúcsokat készítünk belőle, hogy amikor megsült, tényleg olyan legyen, mint egy lángoló máglya. Közben a sütő hőfokát visszavesszük 170°C-ra.
- Még kb 15 percig sütjük amíg a hab teteje elkezd pirulni, készen is van!
Langyosra hűtve szeleteljük.
Jó étvágyat!
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Ha szereted a régi klasszikus sütemény recepteket, talán ez a cseresznyés habos lepény receptem is tetszeni fog!