Muszaka
A muszaka egy hagyományos görög étel, amely általában padlizsánnal, húsos paradicsomszósszal és besamel mártással készül. Kicsit macerásabb, mint a rakott krumpli, de nagyon megéri elkészíteni, amely egy ebéd erejéig Görögországba repít. Amiért időigényesebb az a padlizsánszeletek lesütögetése és a krumpli megfőzése héjában. Érdemes hétvégén vagy szabadnapon nekiállni, nem egy összedobom gyors vacsi recept. Akár az egyik nap elősüthetjük a padlizsánokat, megfőzhetjük a krumplit és a ragut így másnap csak össze kell állítani a muszakát.
Íme egy egyszerű muszaka recept:
Hozzávalók:
- 4-5 közepes méretű padlizsán (kb 1,5 kg)
- 1kg darált bárányhús vagy marhahús (vagy keverve)
- 2 kg burgonya
- 4 fej vöröshagyma, apróra vágva
- 5-6 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 60 dkg paradicsom
- 2 kis konzerv (140g) paradicsompüré
- 2 tojás
- 2 teáskanál szárított oregánó
- 2 teáskanál szárított bazsalikom
- 0.5 tk őrölt fahéj
- Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- Olívaolaj a sütéshez
Besamel mártás:
- 10 dkg vaj
- 10 dkg liszt
- 1200 ml tej
- Só, bors és frissen reszelt szerecsendió ízlés szerint
- 20 dkg reszelt sajt( gouda)
- 4 tojássárgája
Elkészítés:
- A padlizsánokat hosszában vékony szeletekre (kb 0,5cm) vágjuk, majd megsózzuk és hagyjuk állni kb. 30 percig. Ez segít kivonni a felesleges kesernyés levét. Végül öblítsük le a sót és nyomkodjuk ki a padlizsánokat.
- A burgonyát héjában megfőzzük, leszűrjük, hűlni hagyjuk, majd hámozás után karikára vágjuk. A paradicsomot szintén karikára vágjuk.
- Közben készítsük el a húsos paradicsomszószt. Egy lábasban melegítsünk olíva olajat közepes lángon, majd adjuk hozzá az apróra vágott hagymát. Dinszteljük amíg megpuhulnak.
- Adjuk hozzá a darált húst, fokhagymát. és süssük addig, amíg teljesen átsül. Adjuk hozzá a paradicsompürét, a szárított fűszereket, a sót és borsot. Amikor kihűlt, összedolgozzuk 2 darab tojással.
- Közben süssük meg a padlizsánszeleteket forró olívaolajon mindkét oldalukon, amíg enyhén megpirulnak.
- A besamel mártáshoz egy másik lábasban olvasszuk fel a vajat közepes lángon. Adjuk hozzá a lisztet, és keverjük állandóan, amíg a liszt enyhén megpirul. Fokozatosan öntsük hozzá a tejet, és folyamatosan keverjük, hogy elkerüljük a csomósodást.
- Főzzük a besamel mártást, amíg besűrűsödik, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és adjuk hozzá a 4 tojássárgáját, végül a reszelt sajtot.
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük. 1 evőkanál olajjal kikenünk egy közepes méretű tepsit.
- Aljára tesszük a karikára vágott burgonya felét, picit sózzuk, majd beterítjük a padlizsán felével.
- Rásimítjuk a húsragut, elkenjük rajta a besamel felét, aztán a maradék padlizsán következik. Ezután újra burgonya, majd a felkarikázott paradicsom jön. A megmaradt besamelmártással zárjuk a rétegezést.
- Süsd előmelegített sütőben 180°C-on kb.
- 45 percig, vagy amíg a teteje aranybarnára pirul.
- A muszakát hagyjuk pihenni néhány percig, majd szeleteljük fel és tálaljuk.
Jó étvágyat!
Muszaka készítés képekben:
Rajongsz a zöldségekért? Készítenél egy isteni finom cukkini tócsi receptet?
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/