Vajas kifli Jucustól
Ha igazi vajas kifli az a pékáru amit szeretnél sütni, akkor ezt a recepted mindenképp ki kell próbálnod. Nem fogsz csalódni, az illat és íz élmény a békebeli vajas kiflire fog emlékeztetni, mert kérem ez annak a receptje.
Nem is kell ezen mit szót szaporítani, annyit kell tudni, hogy az adagból amiket megadok 24 db kis kifli fog elkészülni. Tudjátok, a friss pékárut ha kihűlt, bátran lefagyaszthatjátok, étkezés előtt 2 órával ha előveszed a mélyhűtőből, olyan lesz mint amikor megsütötted. (Nincs pazarlás)
24 db vajas kiflihez a hozzávalók:
- 50dkg liszt (BL 55)
- 2 dkg élesztő
- 3 tk cukor a tejbe
- kb fél dl langyos tej amiben felfuttatod az élesztőt
- 2 dl langyos víz
- 2 tk só
- 10 dkg vaj
- 1 ek olaj a kelesztőtál kikenéséhez
Vajas kifli elkészítése:
A langyos tejbe beleteszed a 3 tk cukrot és elmorzsolod az élesztőt. Keverő tálba szitálod a lisztet, sót, hozzá mehet a víz és a felfuttatott élesztős tej. Jól kidagasztod, géppel kb 6-8 percig tart. Ha már hólyagos a tészta és elválik az edény falától, akkor jó. Ha túl lágynak érzed, egy kevés liszt mehet bele, de ezzel a mennyiséggel jónak kell lennie.
A duplájára kelesztjük a tésztát, kb 30 perc alatt. 3 egyenlő részre osztjuk és gombóccá formáljuk.
Kinyújtjuk az első gombócot kb 1-2 mm vékonyra. Megkenjük vajjal. Felszeleteljük 8 részre.(mindig felezz, majd negyedelj és nyolcadolj, így lesznek egyformák a cikkek, majd a kiflik)
A szeleteket a széles felétől feltekerjük szorosan, kicsit húzhatod is közben a sarkától. A csücsök alul legyen amikor a sütőpapírra teszed a tepsibe, hogy ne nyíljon vissza sütéskor.
Ha mind a három gombócot kinyújtottad, megkented vajjal, felszeletelted és összetekerted kifli formára, a tepsiben hagyd kelni még 20 percet. Ez idő alatt a sütőd is bemelegíted 180C°-ra.
Sütőbe tesszük és 15 perc alatt megsütjük. Amikor kiveszed a sütőből, érdemes vízzel megspriccelni, hogy szép fényessé váljanak a kiflik.
Jó étvágyat!
Ha szeretnél egyszerűen zsemlét is sütni, ITT találod a receptet!
Gyere csatlakozz a csoportomhoz, ott is megosztom az újonnan feltöltött receptjeimet>>mindmegtettem