Fűszernövények főkép
mindmegtettem én,  Kert

Fűszernövények ültetése

A fűszernövények saját termesztése semmi különleges kertészeti ismeretet nem igényel. Ellenben nincs annál jobb, ha csak a kertbe, erkélyre kell kilépni egy kis friss fűszerért az ételhez, italokhoz.

Vannak fűszernövények, melyeket egyszer kell csak beszerezni, ők az évelők, semmi dolog velük, minden évben újra kihajtanak,a rozmaring és a tárkony egész évben szüretelhető.

Fűszernövények 1

Milyen fűszernövényt érdemes most ültetni?

Március-április hónapban érdemes magról( a legolcsóbb), vagy kertészetből csemetéket venni és elültetni a fűszereinket. Én egy magas ágyásban egy helyre teszem őket, így nem kell hajoldozni és a kutyák sem pisilik le.

Jó szívvel ajánlom kisebb nagyobb javítási és szerelési munkákhoz a Lakásszerviz szolgáltatást, akik magaságyás építésében is tudnak Neked segíteni!

Egy klasszikus konyhában ezeket a fűszernövényeket biztosan sűrűn kell használni, ezért ezek az alapok amikre szükségünk lesz:

  • petrezselyem
  • tárkony
  • rozmaring
  • menta
  • bazsalikom( ezt április végén érdemes csak elültetni, nem bírja a hideget)
  • oregánó
  • majoránna
  • citromfű

A felsorolt fűszernövényeket bátran ültethetjük egymás közelébe, „kedvelik”egymás társaságát. Amire viszont feltétlenül figyelni kell, hogy a palánták nőnek és bokrosodnak, így hagyni kell nekik elég helyet, akár 30-30 cm-t, a megfelelő kibontakozáshoz.

Melyek az agresszíven terjeszkedő fűszernövények?

Két növénnyel kell csak vigyázni, a mentával és a citromfűvel. Mind a kettő agresszíven terjeszkedik, így előbb-utóbb kiírt mindent, ami a környezetében nő, és mindenhol kéretlenül felbukkan, ezért ezeket a növényeket ne közvetlenül a földbe, hanem egy nagyobb dézsába ültesd, a többiektől gondosan elszeparálva.

Ha megfelelő minőségű földben vannak vagy megfelelő méretű cserépben, megfelelően öntözve, és megfelelő mennyiségű nap éri őket, a fűszernövényekkel alig kell foglalkozni! Néha nem árt őket visszanyírni, hogy még szebben bokrosodjanak.

Fűszernövények 2.

Egy kis tápnak örülnek és megindulnak szépen a növények

Időközönként meg kell őket tápozni, én a Volldünger tápot használom minden növényemre a kertben. Eső előtt vékonyan megszórom a növények földjét (virágok alatt is), majd az esőzésre bízom a belocsolást. Ha nem jön csapadék legalább két hetente ahogy tápoznék, a vízben oldom fel a leírásnak megfelelően a tápot, amivel locsolok.

A zöldfűszer érzékeny növény, finom illóolajokkal. Változó, melyik mikor a legillatosabb, de virágzás előtt érdemes őket visszavágni, mert ha már felmagzottak, kevésbé lesznek illatosak.

Mit tehetünk velük télen?

A fűszernövények javarészt kibírják a magyar telet. A rozmaring, oregáno, kakukkfű, nagy eséllyel túléli a hideg hónapokat, ha csak nincsenek extrém fagyok. Ha beköszöntenek a vad mínuszok, arra az időszakra fel lehet húzni a növényekre egy műanyag zacskót. Előfordul, hogy pár tő kifagy, ezeket tavasszal pótolni kell. Tavasszal pedig indulhat a következő ültetési szezon!

Jó kertészkedést!

Szeretnéd tudni miért jó az elektromos kerékpár a közlekedésben?

Kövess a facebookon és csatlakozz az oldalamhoz a legfrissebb receptjeimet ott teszem ki!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük