egyszerű palacsinta recept,  reggelire ötletek

Palacsinta recept

A palacsinta egy könnyű és finom étel, amelyet reggelire, uzsonnára vagy akár desszertként is fogyaszthatunk. Íme egy egyszerű recept, amelyből kb. 10-12db palacsintát készíthetsz:

Hozzávalók:

  • 2 nagy tojás
  • 250 ml tej
  • 150 g liszt
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál vanília kivonat (opcionális)
  • 1 ek olaj a tésztába+2 evőkanál olaj a tészta sütéséhez

Palacsinta elkészítése:

  1. Egy közepes méretű tálban verjük fel a tojásokat.
  2. Adjuk hozzá a tejet és jól keverjük össze a tojással.
  3. Adjuk hozzá a lisztet, a cukrot és a csipet sót. Ha szeretnénk, most adjuk hozzá a vanília kivonatot is. Alaposan keverjük össze az összetevőket, amíg sima tésztát kapunk. A tészta kicsit sűrűbb, mégis folyékony állagú.
  4. Hagyjuk a tésztát pihenni legalább 15-20 percig, hogy a liszt felszívja a nedvességet, és a palacsinták puha és könnyű textúrájúak legyenek. Ha sűrűnek találod lehet higítani szódavízzel vagy kevés tejjel.
  5. Melegítsünk fel egy serpenyőt magas lángon. Adjunk hozzá egy kis olajat, és terítsük szét egy papírtörlő segítségével úgy, hogy az olaj befedje az egész serpenyő alját.
  6. Öntsünk egy merőkanál tésztát a serpenyő közepére, majd forgassuk meg a serpenyőt, hogy a tészta szépen eloszoljon. A palacsinták ne legyenek túl vastagok, így ha szükséges, forgassuk meg a serpenyőt, hogy a tészta vékonyan beborítsa az alját.
  7. Süssük a tésztát 1-2 percig, vagy amíg az alsó oldala aranybarnára sül. Ezután fordítsuk meg a palacsintát egy spatulával, és süssük a másik oldalát is ugyanennyi ideig.
  8. Az elkészült tegyük egy tányérra, és fedjük le egy konyharuhával, hogy melegen tartsuk, amíg a többi palacsintát is megsütjük.
  9. Ismételjük meg az 5-8. lépéseket a maradék tésztával.

A palacsinták tálalása előtt kedvünktől függően szórhatunk rá porcukrot, leönthetjük sziruppal. Nekem a nagy kedvencem a túróval töltött. Nagyon finom lekvárral, kakaóval/fahéjjal kevert porcukorral tölteni. A nagy ütős, főleg a gyerekeknél a Nutellás palacsinta, amihez szeletelhetsz gyümölcsöt is. (banánnal a favorit nálunk)

Palacsinta töltve

Nyári palacsinta partik

A palacsinta tökéletes választás reggelire vagy délutáni nasiként, és egyszerűen elkészíthető bármilyen alkalomra. Nálunk nyáron egy óriás palacsintasütő a kertben állandó készenlétben van, a hűtőben pedig műanyag flakonban (kiürült 1,5 literes ásványvizes) bekevert palacsintatészta áll készenlétben, hiszen megunhatatlan csemege.

Óriás palacsinta sütő

Jó étvágyat!

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük