Palacsinta recept
A palacsinta egy könnyű és finom étel, amelyet reggelire, uzsonnára vagy akár desszertként is fogyaszthatunk. Íme egy egyszerű recept, amelyből kb. 10-12db palacsintát készíthetsz:
Hozzávalók:
- 2 nagy tojás
- 250 ml tej
- 150 g liszt
- 1 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- 1 teáskanál vanília kivonat (opcionális)
- 1 ek olaj a tésztába+2 evőkanál olaj a tészta sütéséhez
Palacsinta elkészítése:
- Egy közepes méretű tálban verjük fel a tojásokat.
- Adjuk hozzá a tejet és jól keverjük össze a tojással.
- Adjuk hozzá a lisztet, a cukrot és a csipet sót. Ha szeretnénk, most adjuk hozzá a vanília kivonatot is. Alaposan keverjük össze az összetevőket, amíg sima tésztát kapunk. A tészta kicsit sűrűbb, mégis folyékony állagú.
- Hagyjuk a tésztát pihenni legalább 15-20 percig, hogy a liszt felszívja a nedvességet, és a palacsinták puha és könnyű textúrájúak legyenek. Ha sűrűnek találod lehet higítani szódavízzel vagy kevés tejjel.
- Melegítsünk fel egy serpenyőt magas lángon. Adjunk hozzá egy kis olajat, és terítsük szét egy papírtörlő segítségével úgy, hogy az olaj befedje az egész serpenyő alját.
- Öntsünk egy merőkanál tésztát a serpenyő közepére, majd forgassuk meg a serpenyőt, hogy a tészta szépen eloszoljon. A palacsinták ne legyenek túl vastagok, így ha szükséges, forgassuk meg a serpenyőt, hogy a tészta vékonyan beborítsa az alját.
- Süssük a tésztát 1-2 percig, vagy amíg az alsó oldala aranybarnára sül. Ezután fordítsuk meg a palacsintát egy spatulával, és süssük a másik oldalát is ugyanennyi ideig.
- Az elkészült tegyük egy tányérra, és fedjük le egy konyharuhával, hogy melegen tartsuk, amíg a többi palacsintát is megsütjük.
- Ismételjük meg az 5-8. lépéseket a maradék tésztával.
A palacsinták tálalása előtt kedvünktől függően szórhatunk rá porcukrot, leönthetjük sziruppal. Nekem a nagy kedvencem a túróval töltött. Nagyon finom lekvárral, kakaóval/fahéjjal kevert porcukorral tölteni. A nagy ütős, főleg a gyerekeknél a Nutellás palacsinta, amihez szeletelhetsz gyümölcsöt is. (banánnal a favorit nálunk)
Nyári palacsinta partik
A palacsinta tökéletes választás reggelire vagy délutáni nasiként, és egyszerűen elkészíthető bármilyen alkalomra. Nálunk nyáron egy óriás palacsintasütő a kertben állandó készenlétben van, a hűtőben pedig műanyag flakonban (kiürült 1,5 literes ásványvizes) bekevert palacsintatészta áll készenlétben, hiszen megunhatatlan csemege.
Jó étvágyat!
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/