tökös pite főkép
piték

Tökös pite

A tökös pite egyféle alapanyag mentés miatt került az asztalunkra, de bizton állíthatom, hogy isteni édesség, amit ezentúl gyakran fogok sütni! Leginkább a krémesre hasonlít az íze és az állaga, de van valami nagyon könnyű és friss az ízvilágában. Ha nem szereted a túl édes-ragacsosan tömör sütiket, ez nagyon kedvedre való lesz!

Főleg nyár végén lehet rengeteg tökhöz jutni, mi is sokat kaptunk sok helyről és már nem akartunk tökfőzeléket enni. Süti viszont bármikor jöhet Nálunk, így utánna néztem, hogy lehetne elkészíteni a sima tököt másképp, mint amihez szoktunk.

Íme a sütemény receptem, ami nyomokban sem hasonlít a tökfőzelékhez:

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 1/4 sütőpor
  • 10 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája
  • kevés tejföl vagy tej


Töltelékhez:

  • 1 nagyobb főzőtök
  • 3 dl tejföl
  • 4 tojássárgája
  • 6 tojáshehérje
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 4 ek. cukor
  • 4 ek. búzadara

Tökös pite elkészítése:

  1. A tök héját lehámozzuk, majd kisebb kockákra vágjuk és vízben feltesszük főni. Ha már puha, leszűrjük és jól lecsepegtetjük. (Rázogassuk meg időnként, hogy minden lé kijöjjön belőle)
  2. Amíg csepeg elkészítjük a tésztát: liszthez hozzáadjuk a csipet sót, a sütőport, a cukrot és a felkockázott vajat (margarint). Jól elmorzsoljuk, majd mehet hozzá a két tojássárgáját (a fehérjét tegyük egy olyan tálba, amelyben fel tudjuk majd verni) és egy pici tejfölt/tejet teszünk hozzá, hogy a tészta összeálljon.
  3. Kinyújtjuk a tepsi méretére, amit kibélelünk sütőpapírral, vagy kikenjük vajjal és lisztezzük, majd belehelyezzük a tésztát.
  4. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra
  5. Készíthetjük a krémet: A maradék négy tojást is kettéválasztom.
  6. A fehérjéket kemény habbá verem.
  7. A tököt mixerben összeaprítjuk, vagy krumlitörővel összenyomjuk.
  8. Hozzáadjuk a tejfölt, a búzadarát, vaníliás cukrot, cukrot, jól összekeverjük és végül hozzáforgatjuk a fehérje habot.
  9. Ráöntjük az elkészült krémet a tésztára és mehet a sütőbe kb.60 percre.
  10. Csak kihülés után szeleteljük, aki szereti porcukorral meghinthetjük. Nekünk nem kellett rá.

Tökös pite elkészítése képekben:

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

Ha még mindig van tököd és szeretnél egy finom főzeléket is készíteni itt a recept hozzá:Krémes tökfőzelék-nagymamám receptje alapján

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük