egyéb

Mérgező a halloweeni tök belseje!

Sokan nem tudják még, de bizony mérgező a halloweeni tök belseje, még ha nem is étkezésre szánjuk, gyermekeink kíváncsisága miatt nagyon kell vigyáznunk tökfaragás alatt, nehogy megkóstolják! Semmiképp nem elriasztásként szánom a cikkemet a témában, de mint oly sok haszonnövényünk esetében, a mindent a szemnek semmit a szájnak elvét kell követnünk.

Ilyen tök-olyan tök..

Mikor megérkezik az ősz, elkezdődik a tökszezon ideje is. Szerencsére egyre jobban válnak alapélelmiszerekké a tökök, évről évre fogyasztunk belőlük többet. Ez nagyon szuper, mivel a tökök tele vannak fontos tápanyagokkal, illetve vitaminokkal, nem utolsósorban még finomak is. Vásárlásnál viszont nagyon körültekintőnek kell lennünk, és csak arra a célra felhasználni a tököket, amire vettük, ugyanis amíg a sütőtökök általában nagyon finom csemegénk, addig a dísztökök már kis mennyiségben is hatalmas problémát okozhatnak!( Akár 1-2 falat)

Mérgező a Halloweeni tök belseje 1.

Magyarországon is hagyománya van a tökfaragásnak, a halloweeni ünnep megtartása is kezd bekúszni az életünkbe, főképp a gyerekek szeretik nagyon! Ezzel pedig a Halloween-i tökök népszerűsége is egyre népszerűbb, amik viszont nem ehetők. Ezek a tökök narancssárga színűek, alapvetően díszítési célokat szolgálnak. Magyarországon megtalálhatók 2-3 kilogrammos (Gomez F1), illetve nagyobb, 10-20 kilogrammos fajták (Cronus F1) is.

Mitől mérgező a halloweeni tök?

Azt nagyon fontos tudni, hogy mind a kettő, de még inkább a kisméretű, dekoratív fajták tartalmazzák az úgynevezett keserűanyagot, a Cucurbitacinokat, az íze eleve kellemetlenül keserű, ugyanakkor mérgezők is! Éppen ezért a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal (NÉBIH), felhívást tett közzé, amiben felhívják a lakosság figyelmét arra, hogy csak azokat a tököket egyék meg, melyeket étkezési célra árusítanak, a dísztököket semmiképpen se!

A fogyasztókra nagy veszélyt jelent sajnos, ha a kereskedők nem különítik el egyértelműen az ehető tökféléket a dísztököktől, vagy nem jelölik legalább azt, hogy a dekorációs termés fogyasztásra alkalmatlan. Éppen ezért, mindig legyünk körültekintőek, ha fogyasztásra szánt tököt szeretnénk vásárolni, inkább kérdezzünk az eladótól.

Milyen panaszok jelentkeznek mérgezés esetén?

A dísztökök toxikus vegyületeket, kukurbitacinokat tartalmaznak, melyek rendkívül keserűek, valamint hőkezeléssel sem veszítik el hatásukat, és fogyasztásuk már kis, néhány falat esetében is komoly, kellemetlen tüneteket okoz: gyomorgörcs, hányás, hasmenés, vagy akár kiszáradás formájában.

Mérgező a Halloweeni tök belseje gyerekekre

Ha mérgező a halloweeni tök belseje, hozzá sem érhetünk?

Nagyon jó móka a tökfaragás, senki kedvét nem szeretném elvenni, mert kár is lenne kihagyni. Rengeteg növényünk van, amiben gyönyörködünk, de jól tudjuk, hogy fogyasztásuk mérgező. Ide kell sorolnunk a dísztököket-halloween tököket is, és kimondott kreatív célokra használni. A bőrünkkel érintkezve nem okoz mérgezést, az evésére kell figyelnünk, főképp kissebbekre jobban, akik kérdés nélkül vesznek még a szájukba bármit.

Ha tetszett a cikkem és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

Ha érdekelne egy nagyon finom sütemény, ami főzőtökből készül és a krémesre hasonlít, ide kattints a receptért>>Tökös pite

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük