Sütemények
-
Méteres kalács-a klasszikus kedvenc
A méteres kalács egy igazi retró kedvenc, amely generációk óta ékesíti a családi ünnepeket és baráti összejöveteleket. Ez a finomság nemcsak mutatós, hanem rendkívül finom is, könnyű tészta és krémes töltelék kombinációja. Kövessd lépésről lépésre a receptet, és készíts el te is ezt a klasszikus méteres kalácsot!
Hozzávalók:
Tésztához:
- 6 db tojás
- 38dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 1/2 dl olaj
- 1 1/2 dl víz
- 38 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor
- 3 ev kanál kakaópor
- csipet só
Krémhez:
- 1/2 liter tej
- 1 cs puncspuding
- 25 dkg vaj vagy ráma
- 20 dkg porcukor
- rum vagy rumaroma 2-3 ek.
Csokimázhoz:
- 10 dkg étcsokoládé
- 2 ek kakaópor
- 2 ek cukor
- 1 dl tej
- 10 dkg vaj
Méteres kalács elkészítése:
- A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat kikeverjük a cukorral, az olajjal és a vízzel. Hozzáadjuk a lisztet, sütőport.
- A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük és a 3/4 részét hozzákeverjük.
- Elfelezzük a tésztamasszát. Két őzgerincformát kikenünk vajjal-lisztel megszórjuk, és az egyik adag tésztát beletöltjük.
- A megmaradt tésztánkhoz hozzákeverjük a 3 evőkanál kakaóport, csomómentesre kikeverjük. Majd a megmaradt tojáshabot is lazán hozzákeverjük. Megtöltjük a második őzgerincformát is.
- 180°C fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük (tűpróbával ellenőrizzük), ha elkészültek a piskóták, hagyjuk teljesen kihűlni.(Ha nincs két formád, egymás után is kisütheted a fehér majd a kakaós tésztát.)
- A pudingot a csomagoláson található leírás szerint tejben megfőzzük. A vajat vagy margarint kikeverjük a cukorral és a rumaromával. Ha a puding kihűlt, hozzádolgozzuk a cukros margarint.(hűteni teljesen lefóliázva érdemes, hogy ne képződjön a pudingon vastag bőr)
- A piskótákat ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és felváltva egy fehér és egy kakaós tésztát összeragasztunk a krémmel.
- A tortabevonót vízgőz felett felolvasztjuk a kakaóporral, cukorral, végén a vajjal, majd a süteményt tetejét bevonjuk vele. Tálalás előtt megvárjuk, hogy a bevonó megszilárduljon.
Tálalás
A méteres kalácsot ferdén szeletelve tálaljuk, hogy a csíkos mintázat szépen érvényesüljön. Remek választás családi ebédekhez, ünnepi alkalmakra vagy bármikor, ha egy kis nosztalgikus édességre vágysz!
Jó étvágyat!
Méteres kalács készítése képekben:
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Imádod a krémes süteményeket? Akkor lehet, hogy ez a receptem is tetszeni fog>>Gesztenyés isteni szelet
-
Amerikai palacsinta egyszerűen
Az amerikai palacsinta világszerte népszerű reggeli fogás, amit könnyű elkészíteni, mégis különleges élményt nyújt. Puha, vastag tésztájával és számtalan variációjával igazi kedvenc lehet a családi asztalon. Nézzük meg, honnan ered, és hogyan készítheted el otthon egyszerűen!
Egy kis történet
Az amerikai palacsinta eredete a 18. századra nyúlik vissza, amikor az európai bevándorlók magukkal hozták palacsintareceptjeiket az Újvilágba. Az amerikai változat azonban idővel megvastagodott, köszönhetően a sütőpornak, ami könnyedebbé és levegősebbé tette a tésztát. Ma már klasszikus reggelinek számít Észak-Amerikában, és gyakran juharsziruppal, vajjal vagy friss gyümölcsökkel tálalják.
Hozzávalók (kb. 13-15 darabhoz)
- 225 g liszt
- 2 evőkanál cukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1/2 teáskanál só
- 1 tojás
- 3 dl tej
- 1-2 evőkanál olaj
Elkészítés:
- Száraz hozzávalók összekeverése: Egy tálban mérd ki és keverd össze a lisztet és a sütőport.
- Nedves hozzávalók előkészítése: A tojást, tejet, cukrot, vaníliás cukrot, sót, fahéjat beletesszük a turmixba, hozzáadjuk a száraz hozzávalókat is és alaposan összemixeljük.
- Sütés: Hevíts fel egy serpenyőt közepes lángon egy kanál olajjal. Kanalazz bele egy adag tésztát (kb. egy kis merőkonállal), és süsd addig, amíg a tetején buborékok jelennek meg (kb. 2-3 perc). Fordítsd meg, és süsd további 1-2 percig, amíg aranybarna lesz.
- Tálalás: Melegen tálald juharsziruppal, friss gyümölcsökkel, tejszínhabbal vagy akár csokoládészósszal, vagy akár ezzel mind ahogy én is csináltam:-)
Amerikai palacsinta készítése képekben:
Miért szeretjük az amerikai palacsintát?
Az amerikai palacsinta nemcsak finom, de remek alapja lehet a kreativitásnak is. Kísérletezhetsz különféle feltétekkel, belekeverhetsz a tésztába csokidarabokat, áfonyát vagy fahéjat, hogy minden reggel új élményt nyújtson.
Készítsd el ezt a receptet, és hozd el az amerikai reggelik hangulatát a saját konyhádba is! Ha tetszett a recept, oszd meg másokkal, és próbálj ki további ínycsiklandó ötleteket a blogomon.
Jó étvágyat!
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Ha palacsinta rajongó vagy, akkor ez a receptem is tetszeni fog szerintem>>Palacsinta recept
-
Apácafingocska recept
Ha valaha is hallottál már az apácafingocskáról, tudod, hogy ez a különleges nevű, könnyed sütemény igazi nosztalgikus finomság. A neve ugyan megmosolyogtató, de az íze mennyei! Ebben a bejegyzésben megosztjuk veled a hagyományos receptet, hogy otthon is elkészíthesd ezt a légiesen könnyű édességet.
Miért hívják apácafingocskának?
A név eredete valószínűleg a sütemény könnyedségére utal. A fánkocskák belül üregesek, légiesen puhák, szinte pehelykönnyűek — akár egy apró sóhaj. A humoros elnevezés a népi hagyományokból ered, ahol a vicces nevek gyakran közelebb hozzák az emberekhez a hétköznapi finomságokat.
Hozzávalók:
- 200 ml víz
- 100 g vaj
- 150 g liszt
- 4 tojás
- Egy csipet só
- Olaj a sütéshez
Elkészítés:
- Alap tészta készítése: Egy lábasban forrald fel a vizet a vajjal és a sóval. Amikor a vaj teljesen felolvadt, egyszerre add hozzá a lisztet, és keverd addig, amíg a massza elválik az edény falától.
- Hűtés és tojások hozzáadása: Hagyd kicsit hűlni a tésztát, majd egyesével keverd hozzá a tojásokat. Fontos, hogy minden tojás teljesen elkeveredjen, mielőtt a következőt hozzáadod. Szép fényes tésztát fogsz kapni! (Én rásegítettem robotgéppel)
- Formázás: Melegíts olajat egy mélyebb serpenyőben vagy lábasban. Egy evőkanál segítségével szaggasd a masszát a forró olajba.
- Sütés: Süssük a fánkocskákat aranybarnára, időnként forgatva, majd papírtörlőre szedve csepegtessük le a felesleges olajat.
Tálalás:
Az apácafingocskát hagyományosan fahéjas porcukorral megszórva tálalják, de lekvárral vagy csokoládészósszal is isteni. (Nálunk még tejszínhab is került mellé)
Apácafingocska készítése képekben:
Tipp:
Ha még különlegesebbé tennéd, próbálj meg egy kis vaníliás cukrot is keverni a tésztába, vagy víz helyett főzd narancslében!
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Ha fánk, akkor ez a receptem is tetszeni fog szerintem>>Csöröge fánk-a farsang sztárja
-
Gesztenyés isteni szelet
A gesztenyés isteni szelet az a sütemény, ami minden alkalommal elkápráztatja a vendégeket. Krémes, lágy gesztenyés tölteléke és puha piskóta tésztája tökéletes harmóniát alkot, miközben az elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád. Ha egy igazán különleges, mégis könnyen elkészíthető desszertet keresel, ez a recept garantáltan a kedvenced lesz!
Hozzávalók:
Piskóta:
- 7 tojás
- 7 evőkanál cukor
- 7 evőkanál liszt
- 1/2 csomag sütőpor
- csipet só
Gesztenyés krém:
- 2 csomag fagyasztott cukrozott gesztenye massza
- 2 csomag vaníliás puding
- fél liter tej
Sárga főzött krém:
- 5 tojás sárgája
- kb 4-5 dl tej
- 20 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
A sütőt be is kapcsolhatjuk 150°C-ra, amíg a piskótatésztát elkészítjük, fel is melegszik!
- A tojásokat külön tálban válasszuk szét, a fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük.
- A sárgáját a cukorral kifehéredésig keverjük és adjuk hozzá a lisztet, sütőport.
- Keverjük simára és egy kevés fehérjehabbal lazítsuk fel, majd nagy mozdulatokkal, lágyan keverjük hozzá az összes habot.
- A piskóta masszát egy sütőpapírral kibélelt tepsire oszlassuk el egyenletesen. (közepes sütőméretű tepsit használjunk)
- A sütőben nekem 45 perc kellett a 150°C-on, kb ennyi idő alatt átsül, egy fogpiszkálóval nézzük meg a közepét, hogy ragacsos-e még.
- Amíg sül a piskóta, főzzük sűrűre a 2 csomag vaníliás pudingot a fél liter tejben. Cukor nem kell, a gesztenyemassza édes! Ha kihűlt, kecerjük jól össze a felolvadt gesztenye masszával. A gesztenyés krém így készen is van.
- A sárga krémhez az 5 tojássárgáját egy hőálló tálban kikeverjük a csomag vaníliás cukorral és kevés tejjel. A 4-5 dl tejet feltesszük melegedni lábasban.
- Ha kezd forrni a tej, egy-két merőkanállal kimerünk a tojáshoz, (a hőkiegyenlítés végett, így nem fog összeugrani a tojásunk) és jól összejeverjük, így öntjük hozzá állandó keverés mellett a tejhez.
- Kevergetve gyorsan besűrűsödik, ezzel el is készült. Ha túlságosan kemény lenne, kevés tejjel higítható még. Krémes, puding állagot kell kapnunk.
- Kevergetve kihűtjük. Addig a vajat és a porcukrot habosra keverjük, majd robotgéppel egyneműsítjük kihült tojáspudinggal.
- Ha kihűlt a megsütött piskótánk, nekiálljuk összeállítani a gesztenyés isteni szeletet! A piskótára elterítjük először a gesztenyés krémet, arra jöhet a vaníliás-vajas tojáskrémünk.
- A tetejére tehetünk reszelve étcsokoládét én most cukrozatlan kakaóporral szortam meg, mint a tiramisunál szoktuk.
Hűtőben hagyjuk legalább 2 órát, hogy a krémek megfelelő állagúvá váljanak, amitől szépen szeletelhető lesz a süteményünk!
Gesztenyés isteni szelet készítése képekben:
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Imádod a gesztenyés süteményeket? Akkor lehet, hogy ez a receptem is tetszeni fog>>Gesztenyés alagút
-
Álompuha sajtos-tejfölös pogácsa
Van egy olyan sós finomság, aminek egyszerűen lehetetlen ellenállni: a pogácsa! Legyen szó családi összejövetelről, baráti beszélgetésről vagy egy nyugodt délutánról egy csésze tea mellett, ez a sajtos-tejfölös változat mindig sikert arat. Puha, omlós és ellenállhatatlanul sajtos – pont, ahogy szeretjük! Most megmutatom, hogyan készítheted el ezt a csodás finomságot te is, lépésről lépésre.
Hozzávalók (pici szaggatóval kb. 70-80 darabhoz)
- 55-60 dkg finomliszt
- 20 dkg vaj vagy margarin (hidegen)
- 3 dkg sertészsír
- 1 egész tojás+ 1 tojássárgája
- 2 dl tejföl 820%-os)
- 2,5 dkg friss élesztő (vagy 7 g szárított)
- 0,5 dl langyos tej
- 1 teáskanál cukor
- 2 teáskanál só
- 15 dkg reszelt sajt
Tetejére :
- 1 db tojássárgája
- 5 dkg reszelt sajt
Elkészítés lépésről lépésre 👩🍳
1. Az élesztő felfuttatása:
A langyos tejhez adjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk állni 10-15 percig, míg szépen felfut.2. A tészta összeállítása:
A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd belekockázzuk a hideg vajat, zsírt. Gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk, hogy morzsás állagot kapjunk. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, elkeverjük. Ezután jöhet a tojás és a tojássárgája, a tejföl és a felfutott élesztő.3. A tészta dagasztása és pihentetése:
Rugalmas, de nem ragacsos tésztát gyúrunk. Ha szükséges, adhatunk hozzá egy kevés lisztet vagy tejfölt. Lisztezett munkafelületen, olyan vékonyra nyújtjuk, amennyire csak tudjuk,majd feltekerjük az egészet, mint egy bejglit, majd jobbról-balra egymásra hajtjuk, műanyag tálban lefedve pedig hűtőbe tesszük akár reggelig, de legalább 2 óra hosszára. A tésztának jól nyújthatónak, lágynak kell lenni, de nem ragadósnak!Sütés előtt kinyújtjuk ismét vékonyra, majd egyszer meghajtogatjuk. Semmi extra hajtás, csak lentről középre, föntről középre, így lesz három réteg, aztán jobbról középre, balról középre, így ismét három réteg.
4. Formázás és sütés:
Pihentetés nélkül újranyújtjuk, ezúttal kisujjnyi vastagra, tetejét bevagdossuk, megkenjük az enyhén felvert tojássárgájával, megszórjuk a reszelt sajttal,majd lisztbe mártott nagyjából 3-4 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A maradék tésztát újragyúrjuk, újranyújtjuk, újraszaggatjuk.5. Sütés:
180°C-ra előmelegítjük a sütőt, (addig a pogácsák pihennek kb.15 perc) a sütőpapírral ellátott sütőlemezen/tepsiben, (nem kell nagy közöket hagyni,mert a pogik részegek lesznek) majd alul-felül sütés programon 20 perc alatt aranyszínűre sütjük őket!Álompuha sajtos-tejfölös pogácsa készítése képekben:
Tippek a tökéletes pogácsához 🌟
- Ne dolgozd túl a tésztát! – Így garantáltan könnyű, omlós pogácsát kapsz.
- Használj minőségi sajtot! – A karakteres ízű sajtok, mint például a trappista vagy a cheddar, még finomabbá teszik.
- Frissen a legjobb! – Bár másnap is puha marad, érdemes még melegen megkóstolni.
Miért imádjuk ezt a pogácsát? ❤️
Az álompuha sajtos-tejfölös pogácsa igazi klasszikus, amit mindenki szeret. Nemcsak puha és ízletes, hanem könnyen elkészíthető is, még akkor is, ha nem vagy gyakorlott a kelt tészták világában. Egy próbát mindenképp megér – utána garantáltan a család kedvence lesz!
Jó étvágyat kívánok! 🍽️😊
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem
Ha szereted a pogácsát, ez a két receptem is biztosan a kedvedre lesz, ráadásul nagyon egyszerűen elkészíthetők: Medvehagymás pogácsa, Túrós pogácsa
-
Marlenka a mézes-diós álom
A Marlenka tradicionális örmény sütemény. A receptemben bemutatom, hogyan készítheted el ezt a különleges, mézes süteményt, amely minden falatjával elvarázsol. A Marlenka gazdag ízei és lágy, krémes textúrája tökéletes választás bármilyen alkalomra, legyen az egy születésnap, ünnep vagy csak egy kis kényeztetés a hétköznapokban.
HOZZÁVALÓK:
- A tésztához:
- 45 dkg liszt,
- 10 dkg puha vaj,
- 2-3 evőkanál akác méz,
- 20 dkg kristálycukor,
- 1 ek. szódabikarbóna,
- 7 mokkásk. ecet,
- 2 tojás
- A krémhez:
- 5 dl cukrozott, karamellás sűrített tej (házilag készítés a receptemben)
- 35 dkg vaj,
- 8 dkg darált dió,
- 3 cl konyak/ whisky (elhagyható)
Marlenka elkészítése:
- Sűrített tej konzervet a veszprémi lomis piacon, lengyelek árulják konzervben, 500gr, és van karamellás változatban is!
- Ha nem tudod beszerezni: a sima sűrített tejet egy jól záródó befőttes üvegbe öntjük, majd vízfürdőben 3 órán keresztül főzzük. (Így lesz karamell belőle)
- Edénybe tesszük a mézet, a cukrot, 10 dkg vajat,a tojásokat, és vízgőz fölött állandó kevergetés mellett összefőzzük.
- Levesszük a tűzről, és hagyjuk kicsit hűlni. Elkeverjük a szódabikarbónát egy kevéske ecetben és a meleg sziruphoz adjuk. Kicsit felhabosodik, semmi gond.
- Beledolgozzuk a lisztet is, de ekkor még az állaga túl lágy, ezért hideg helyen hagyjuk állni, kb 1 órát.
- Addig elkészíthetjük a krémet. Habosra keverjük a vajat és hozzá keverjük a szobahőmérsékletű, karamellizált sűrített tejet, ízesítjük a finomra darált dióval, illetve a konyakkal/whiskyvel.
- Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A tésztát 5 egyenlő részre osztjuk.
- Kinyújtjuk mindegyiket egyformára, jó vékonyra(1-2mm) A lapok formájához már most körbe levágjuk a széleket, ami így félreesik az öt lapnál, abból lesz a 6. lapunk. Érdemes mindig egy kész lapot mintának használni és arra a méretre szabni az összes lapot, amiket egyesével sütőpapíron nyújtunk és sütünk.
- A tepsi hátuljára ráhelyezzük a kinyújtott tésztát, sütőpapírostól, majd kb. 5percig sütjük.
- Sütőpapírral együtt egy tálcára tesszük a tésztát, majd sorra megsütjük a többi lapot.
- Hagyjuk teljesen kihűlni.
- A tésztát és a krémet egy megfelelő méretű tálcán rétegezzük, hogy a tetejére krém kerüljön. Megszórjuk darált dióval, kevés olvasztott étcsokival meglocsolhatjuk.
- Ha megdermedt a csoki is, alaposan lefedjük frissen-tartó fóliával.
- Hagyjuk állni szobahőmérsékleten néhány órát, hűtőben 2-3 napig.
- Amikor kellően megpuhult, nagyobb kockákra vágva tálaljuk. A Marlenkát imádják a gyermekeim és az unokáim, igaz sok időt igényel, de megéri a fáradozást, mert Isteni finom☺️
Marlenka készítése képekben:
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Ha szereted a diós finomságokat, talán a diótorta receptem is tetszeni fog Neked!
-
Mézes krémes laponként rétegezve
A mézes krémes laponként rétegezve az egyik legfinomabb ünnepi sütemény. Megoszlanak a vélemények, hogy kell-e bele lekvár, szerintem nagyon feldobja a krémet, úgyhogy én arra szavazok, hogy tegyünk bele. Krémben én a grízes változatot favorizálom, természetesen ez is ízlés dolga. Mindig előző nap álljunk neki a sütésnek, mint ahogy az asztalra szánnánk, a mézes krémesnek muszáj egy napot pihennie, mielőtt felszeletelik, mert arra, hogy a mézes tészta megpuhuljon és az ízek összeérjenek, bizony várni kell. Ez a receptem annyiban változik, hogy a lekvár réteget laponként kenem vékonyan a krém alá.
Mézes krémes hozzávalói:
Tészta:
- 1 darab tojás
- 5 dkg vaj/margarin
- 15 dkg porcukor
- 2-3 ek tej
- 3 ek méz
- 1 kk szódabikarbóna
- 45 dkg finomliszt
Krém:
- 7 dl tej
- 6 ek búzadara
- 20 dkg margarin
- 20 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
+Összeállítás:
- 1 kis üveg baracklekvár
Kakaómáz:
- 10 dkg porcukor
- 8 dkg vaj/margarin
- 3 ek kakaópor
- 5 dkg étcsokoládé
- 1 ek tej
Elkészítés:
- Kezdjük a tésztával, a lapoknak ki kell hűlniük töltés előtt. A tésztához a vajat, mézet, tejet, porcukrot, szódabikarbónát keverjük össze alaposan egy hőálló tálban. Tegyük a gáztűzhelyre, majd folyamatos kevergetés mellett jól forrósítsuk fel.
- Öntsük a keveréket a lisztre, tegyünk hozzá a felvert tojást is. Először kanállal, majd kézzel dolgozzuk össze a tésztát. Picit ragacsos lesz a méz miatt, de szépen össze fog állni, nem szabad több lisztet hozzáadni.
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
- Az összeállt tésztát osszuk négy részre.
- Mindegyik részt tegyük sütőpapírra, majd nyújtsuk kb. 25×28 centis téglalappá. Villával szurkáljuk meg őket pár helyen. Melegen nyújtsuk ki a lapokat, mert ahogy hűlnek, megkeményednek. A sütőpapírral együtt tegyük át az első lapot egy tepsi hátuljára. Toljuk a sütőbe 5-6 percre. Süssük meg a többi lapot is, várjuk meg, míg kihűlnek.
- A hideg tejben keverjük el a búzadarát, majd alacsony lángon, folyamatos kevergetés közben kezdjük el főzni.
- Ha sűrű a grízünk, húzzuk le a tűzről, hagyjuk teljesen kihűlni.
- A puha vajat/margarint keverjük habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral. Ha egészen krémes, adjuk hozzá a kihűlt grízt, azzal is keverjük egyneművé.
- Kezdődhet az összeállítás: Készítsünk magunk elé egy tálcát, tegyünk rá egy tésztalapot.
- Kenjük meg vékonyan lekvárral, majd a krém 1/3-ával.
- Ezt ismételjük meg mind a három lapnál.
- A végét lappal zárjuk. Picit nyomjuk össze a lapokat és készíthetjük rá zárásként a csokimázat.
- Vízgőz fölött a kakaóport, cukrot, csokidarabokat összeolvasszuk kevergetés közben, majd hozzáadjuk a kockázott vajat/margarint is, ha szép selymes egynemű, melegen öntsük a tésztára, mert ha megszilárdul, nehéz lesz majd kenni. Attól függően, mekkorára sikerült nyújtani a tésztát, lehet, nem lesz szükség az összes mázra.
- A kész mézes krémest tegyük félre egy napra hűtőben, hagyjuk állni, hogy a lapok megpuhuljanak és szépen összeálljon. Másnap szeleteljük.
Jó étvágyat!
Mézes krémes laponként rétegezve képekben:
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Imádod a krémes süteményeket? Akkor lehet, hogy ez a receptem is tetszeni fog>>Hatlapos karamellás krémmel
-
Mézeskalács recept: Hogyan készítsük el a tökéletes mézeskalácsot otthon?
A mézeskalács az ünnepi időszak egyik legkedveltebb édessége. Az illatos fűszerek és a méz édes íze feledhetetlen élményt nyújtanak. Ez a recept nemcsak egyszerű, hanem a család kedvence is lesz! Ha szeretnéd megtanulni, hogyan készítsd el a tökéletes mézeskalácsot, olvass tovább.
Hozzávalók a Mézeskalácshoz:
Az alábbi recept kb. 30-40 darab, közepes méretű mézeskalács elkészítéséhez elegendő.
- 300 g búzaliszt
- 100 g porcukor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 100 g méz
- 50 g vaj vagy margarin
- 1 tojás
Mézeskalács elkészítés lépésről-lépésre
1. A tészta összeállítása
- Egy nagy tálban keverd össze a száraz hozzávalókat: a lisztet, porcukrot, szódabikarbónát és a fűszereket.
- Egy kis edényben melegítsd fel a mézet és a vajat, amíg homogén állagúvá nem válik. Ügyelj rá, hogy ne forrald fel.
- Öntsd a mézes keveréket a száraz hozzávalókhoz, majd add hozzá a tojást.
- Gyúrd össze a tésztát, amíg puha és rugalmas nem lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.
2. Pihentetés
- Csomagold be a tésztát fóliába, és tedd hűtőbe legalább 1 órára. Ez idő alatt az ízek összeérnek, és a tészta könnyebben formázhatóvá válik.
3. Kiszúrás és sütés
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra (alsó-felső sütés).
- Nyújtsd ki a tésztát kb. 3-5 mm vastagságúra egy lisztezett felületen.
- Szaggasd ki a kívánt formákat mézeskalács kiszúrókkal.
- Helyezd a formákat sütőpapírral bélelt tepsire, hagyj helyet közöttük.
4. Sütés
- Süsd a mézeskalácsokat 8-10 percig, amíg enyhén aranybarnák nem lesznek. Vigyázz, hogy ne süsd túl, mert kemények lehetnek!
Pár kép a mézeskalács készítése közben:
Dekorálás
A mézeskalács díszítése az ünnepi hangulat egyik legszórakoztatóbb része. Íme, egy egyszerű cukormáz recept:
- 1 tojásfehérje
- 200 g porcukor
- 1 teáskanál citromlé
Keverd habosra a tojásfehérjét a porcukorral és a citromlével, majd töltsd habzsákba. Használj vékony csövet a precíz mintákhoz. A mézeskalácsokat ízlés szerint díszítheted színes cukorgyöngyökkel vagy csokoládédarabokkal.
Tippek a Tökéletes Mézeskalácshoz
- Tárolás: A kész mézeskalácsokat légmentesen záródó dobozban tárold, hogy puhák maradjanak.
- Fűszerezés: Bátran variálhatod a fűszereket saját ízlésed szerint. Egy csipet szerecsendióval például még különlegesebbé teheted.
- Gluténmentes verzió: Használj gluténmentes lisztet a búzaliszt helyett.
A mézeskalács elkészítése nemcsak finom végeredményt ad, hanem remek közös program lehet a család vagy barátok körében. Próbáld ki ezt a receptet, és élvezd az ünnepek varázslatos ízeit!
Jó étvágyat és kellemes sütögetést kívánok! 🎄
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Szerintem ez a receptem is tetszeni fog neked>>Nuss-stangli
-
A legfinomabb gőzgombóc
Ha eddig visszatartott a gőzgombóc elkészítésétől, hogy bonyolult és esetleg extrém konyhagép kellene hozzá, most ezzel a receptemmel biztosan kedvet kapsz te is, hogy remekelhess!☺️ Nincs szükséged másra mint két lábasra és egy kifröccsenésgátló fedőre! (Ami nem is fedő csak egy lapos szűrörács)
A gőzgombóc puha, pillekönnyű állagú, és általában szilvalekváros töltelékkel van töltve. Megkoronázzuk egy igazi vanília sodóval és cukros mákot szórunk rá.
Hozzávalók:
Tészta:
- 60 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 10 dkg cukor
- 8 dkg vaj olvasztva
- 2 tojás
- csipet só
Vanília sodó
- 4 dl tej
- 2 dl habtejszín
- 3 evőkanál cukor
- 1 teáskanál vanília örlemény
- 5 tojás sárgája
- 1 csapott evőkanál kukorica keményítő
+Hozzávalók:
- 5 dkg darált mák
- 5 dkg porcukor
- 1 üveg jó minőségű sűrű szilvalekvár
Gőzgombóc elkészítése
- A langyos tejben 1 ek cukorral futtassuk fel az élesztőt.
- A lisztet keverőtálba mérjük, és minden hozzávalóval+ az élesztős tejjel jól kidolgozzuk. Egy enyhén ragacsos tésztát kapunk, ami kelesztés után tökéletesen jó állagú lesz.
- Kb 1 óra kelesztés után a tésztát 8 egyenlő részre vágjuk és gombócokká formáljuk lisztezett felületen.
- Minden gombócot ujjnyi vastag korongra nyújtunk. Bő evőkanál szilvalekvárt teszünk a közepére.(ne sajnáljuk)
- Először nyégy csücsköt majd a további széleket is összefogjuk és jól összenyomkodjuk, hogy a gombócok ne nyíljanak meg gőzölés alatt.
- Letakarva még 20 percet újra kelsztjük a töltött gombócainkat.
- Egy lábasban vizet forralunk, ha már forr a fröccsenésgátlóra helyezünk 2-3 gombócot és egy másik nagyobb lábassal lefedjük.
- 15 percig hagyjuk a forrásban lévő vízben gőzölődni a gombócokat, majd kivesszük és mehet be gőz alá az újabb adag, míg az összes el nem készül.
- A sódóhoz a tejet és a tejszínt egybeöntve feltesszük melegedni a vaníliával.
- Egy hőálló tálban kikeverjük az 5 tojás sárgáját a cukorral és a keményítővel.
- Ha kezd forrni a tej, egy-két merőkanállal kimerünk a tojáshoz, (a hőkiegyenlítés végett, így nem fog összeugrani a tojásunk) és jól összejeverjük, így öntjük hozzá állandó keverés mellett a tej-tejszínhez.
- Kevergetve gyorsan besűrűsödik, ezzel el is készült. (Ha túl sűrűnek érezzük, kis tejjel lehet higítani)
- A gombócot tányérra tesszük, leöntjük sodóval és megszorjuk cukros mákkal, így tálaljuk még forrón.
Jó étvágyat!
Gőzgombóc készítése képekben:
A gőzgombóc tökéletes választás lehet ünnepi alkalmakra, családi összejövetelekre vagy akár egy ebéd utáni desszertnek is. Könnyű elkészíteni, és biztos, hogy mindenki elégedett mosollyal fogyasztja majd el!
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Szerintem ez a receptem is tetszeni fog neked>>Krémes almás pite
-
Krémes almás pite
A krémes almás pite egy igazi klasszikus, amely mindenki szívéhez közel áll. Az omlós, vajas tészta tökéletesen harmonizál a lágy, krémes almás töltelékkel, ami ízletes, fahéjas illattal tölti meg a konyhát. A pite alapja egy könnyű, ámde gazdag, vajas tészta, ami szinte szétolvad a szájban. Ehhez párosul az ízletes töltelék, melyet friss, lédús almákból készítünk el.
A tölteléket egy finom, vaníliás krém teszi különlegessé, amely extra puhaságot és selymes textúrát ad az édességnek. A fahéj és egy csipetnyi cukor csodálatosan kiegészíti az almák természetes édességét, és minden harapást varázslatossá tesz. Mindezt mérleg nélkül el tudjuk készíteni!
Hozzávalók:
Tészta:
- 2,5 dl bögre a méréshez
- 2 bögre liszt
- 1tk szódabikarbóna
- 15 dkg margarin/vaj
- 1 dl meleg víz
Töltelék:
- 1 kg alma
- cukor, őrölt fahéj ízlés szerint
Krém:
- Nagyobb pohár (3,3 dl) tejföl,
- 1 tojás
- bögre cukor
- 1 cs. vaníliás puding
Krémes almás pite elkészítése:
- Az almát megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk.
- Ízlés szerint cukrot, fahéjat adunk hozzá, összerázogatjuk, és állni hagyjuk.
- A tésztához a lisztet, szódabikarbónát, margarint és az apránként adagolt meleg vizet összegyúrjuk.
- Egy kerek sütőformát kikenünk margarinnal, az alját megszórjuk zsemlemorzsával.
- Lisztezett nyújtólapon a tésztát nagyobbra sodorjuk, úgy, hogy a tortasütő oldalára is jusson. Kerek lapot készítünk, ezt sodrófa segítségével a formába tesszük, kibéleljük vele.
- Elkészítjük a krémet. A tejfölben a pudingport, a tojást és a cukrot simára keverjük.
- A sütőformába beleborítjuk a lecsepegtetett almát, leöntjük krémmel, és előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük.
- teljesen hagyjuk kiűlni, utána tortaszeletekre vágva kínáljuk.
Jó étvágyat!
Krémes almás pite készítése képekben:
A krémes almás pite tökéletes választás lehet ünnepi alkalmakra, családi összejövetelekre vagy akár egy nyugodt délutáni kávé mellé is. Könnyű elkészíteni, és biztos, hogy mindenki elégedett mosollyal fogyasztja majd el!
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Szerintem ez a receptem is tetszeni fog neked>>Almás pite-hagyományos recept alapján