Krémes sütemények

Marlenka a mézes-diós álom

A Marlenka tradicionális örmény sütemény. A receptemben bemutatom, hogyan készítheted el ezt a különleges, mézes süteményt, amely minden falatjával elvarázsol. A Marlenka gazdag ízei és lágy, krémes textúrája tökéletes választás bármilyen alkalomra, legyen az egy születésnap, ünnep vagy csak egy kis kényeztetés a hétköznapokban.

HOZZÁVALÓK:

  • A tésztához:
  • 45 dkg liszt,
  • 10 dkg puha vaj,
  • 2-3 evőkanál akác ­méz,
  • 20 dkg kristálycukor,
  • 1 ek. szóda­bikarbóna,
  • 7 mokkásk. ecet,
  • 2 tojás
  • A krém­hez:
  • 5 dl cukrozott, karamellás sűrített tej (házilag készítés a receptemben)
  • 35 dkg vaj,
  • 8 dkg darált dió,
  • 3 cl konyak/ whisky (elhagyható)

Marlenka elkészítése:

  1. Sűrített tej konzervet a veszprémi lomis piacon, lengyelek árulják konzervben, 500gr, és van karamellás változatban is!
  2. Ha nem tudod beszerezni: a sima sűrített tejet egy jól záródó befőttes üvegbe öntjük, majd vízfürdőben 3 órán keresztül főzzük. (Így lesz karamell belőle)
  3. Edénybe tesszük a mézet, a cukrot, 10 dkg vajat,a tojásokat, és vízgőz fölött állandó ke­vergetés mellett összefőzzük.
  4. Levesszük a tűzről, és hagyjuk kicsit hűlni. Elkeverjük a szó­dabikarbónát egy kevéske ecetben és a meleg sziruphoz adjuk. Kicsit felhabosodik, semmi gond.
  5. Beledol­gozzuk a lisztet is, de ekkor még az állaga túl lágy, ezért hideg helyen hagyjuk állni, kb 1 órát.
  6. Addig elkészíthetjük a krémet. Habosra keverjük a vajat és hoz­zá keverjük a szobahőmérsékletű, karamellizált sűrített tejet, ízesítjük a finomra darált dióval, illetve a konyak­kal/whiskyvel.
  7. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A tésztát 5 egyenlő részre osztjuk.
  8. Kinyújtjuk mindegyiket egyformára, jó vékonyra(1-2mm) A lapok formájához már most körbe levágjuk a széleket, ami így félreesik az öt lapnál, abból lesz a 6. lapunk. Érdemes mindig egy kész lapot mintának használni és arra a méretre szabni az összes lapot, amiket egyesével sütőpapíron nyújtunk és sütünk.
  9. A tepsi hátuljára ráhelyezzük a ki­nyújtott tésztát, sütőpapírostól, majd kb. 5percig sütjük.
  10. Sütőpapírral együtt egy tálcára tesszük a tésztát, majd sorra megsütjük a töb­bi lapot.
  11. Hagyjuk tel­jesen kihűlni.
  12. A tésztát és a krémet egy megfelelő méretű tálcán rétegezzük, hogy a te­tejére krém kerüljön. Megszórjuk darált dióval, kevés olvasztott étcsokival meglocsolhatjuk.
  13. Ha megdermedt a csoki is, alaposan lefedjük frissen-tartó fóliával.
  14. Hagyjuk állni szo­bahőmérsékleten néhány órát, hűtő­ben 2-3 napig.
  15. Amikor kellően meg­puhult, nagyobb kockákra vágva tá­laljuk. A Marlenkát imádják a gyermekeim és az unokáim,  igaz sok időt igényel, de megéri a fáradozást, mert Isteni finom☺️

Marlenka készítése képekben:

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

Ha szereted a diós finomságokat, talán a diótorta receptem is tetszeni fog Neked!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől