Marlenka a mézes-diós álom
A Marlenka tradicionális örmény sütemény. A receptemben bemutatom, hogyan készítheted el ezt a különleges, mézes süteményt, amely minden falatjával elvarázsol. A Marlenka gazdag ízei és lágy, krémes textúrája tökéletes választás bármilyen alkalomra, legyen az egy születésnap, ünnep vagy csak egy kis kényeztetés a hétköznapokban.
HOZZÁVALÓK:
- A tésztához:
- 45 dkg liszt,
- 10 dkg puha vaj,
- 2-3 evőkanál akác méz,
- 20 dkg kristálycukor,
- 1 ek. szódabikarbóna,
- 7 mokkásk. ecet,
- 2 tojás
- A krémhez:
- 5 dl cukrozott, karamellás sűrített tej (házilag készítés a receptemben)
- 35 dkg vaj,
- 8 dkg darált dió,
- 3 cl konyak/ whisky (elhagyható)
Marlenka elkészítése:
- Sűrített tej konzervet a veszprémi lomis piacon, lengyelek árulják konzervben, 500gr, és van karamellás változatban is!
- Ha nem tudod beszerezni: a sima sűrített tejet egy jól záródó befőttes üvegbe öntjük, majd vízfürdőben 3 órán keresztül főzzük. (Így lesz karamell belőle)
- Edénybe tesszük a mézet, a cukrot, 10 dkg vajat,a tojásokat, és vízgőz fölött állandó kevergetés mellett összefőzzük.
- Levesszük a tűzről, és hagyjuk kicsit hűlni. Elkeverjük a szódabikarbónát egy kevéske ecetben és a meleg sziruphoz adjuk. Kicsit felhabosodik, semmi gond.
- Beledolgozzuk a lisztet is, de ekkor még az állaga túl lágy, ezért hideg helyen hagyjuk állni, kb 1 órát.
- Addig elkészíthetjük a krémet. Habosra keverjük a vajat és hozzá keverjük a szobahőmérsékletű, karamellizált sűrített tejet, ízesítjük a finomra darált dióval, illetve a konyakkal/whiskyvel.
- Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A tésztát 5 egyenlő részre osztjuk.
- Kinyújtjuk mindegyiket egyformára, jó vékonyra(1-2mm) A lapok formájához már most körbe levágjuk a széleket, ami így félreesik az öt lapnál, abból lesz a 6. lapunk. Érdemes mindig egy kész lapot mintának használni és arra a méretre szabni az összes lapot, amiket egyesével sütőpapíron nyújtunk és sütünk.
- A tepsi hátuljára ráhelyezzük a kinyújtott tésztát, sütőpapírostól, majd kb. 5percig sütjük.
- Sütőpapírral együtt egy tálcára tesszük a tésztát, majd sorra megsütjük a többi lapot.
- Hagyjuk teljesen kihűlni.
- A tésztát és a krémet egy megfelelő méretű tálcán rétegezzük, hogy a tetejére krém kerüljön. Megszórjuk darált dióval, kevés olvasztott étcsokival meglocsolhatjuk.
- Ha megdermedt a csoki is, alaposan lefedjük frissen-tartó fóliával.
- Hagyjuk állni szobahőmérsékleten néhány órát, hűtőben 2-3 napig.
- Amikor kellően megpuhult, nagyobb kockákra vágva tálaljuk. A Marlenkát imádják a gyermekeim és az unokáim, igaz sok időt igényel, de megéri a fáradozást, mert Isteni finom☺️
Marlenka készítése képekben:
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Ha szereted a diós finomságokat, talán a diótorta receptem is tetszeni fog Neked!