Diótorta főkép
Klasszikus torták

Diótorta

A legtöbb diótorta recepttel az szokott lenni a gondom, hogy a kréme túl vajas. Magával a vajas krémekkel nincs problémám, de szerintem szükség van a vaj mellé valamire, hogy ne legyen annyira nehéz. A piskóta tésztája is akkor finom, ha a dióval együtt is szuper könnyű marad, erről most a hozzáadott vaj és tej fog gondoskodni. Én nagy méretű tortát (24cm-es) készítettem a receptemből, ami 16 szeletes, ha gondolod felezd a mennyiséget, és használj 18cm-es tortaformát. (8-10 szelet)

Első lépésben megdaráljuk a diót, a teljes mennyiség 60 dkg. Díszítéshez kihagyunk 16 db fél diót.

Hozzávalók:

Diós piskóta:

  • 8db tojás
  • 80gr tej
  • 80gr vaj
  • 400 gr cukor
  • 2 vaniliás cukor
  • 360 gr liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 130 gr dió
  • 1 csipet só

Diós krém:

  • 20 dkg vaj 
  • 1l tej 
  • 6 ek. liszt
  • 8 ek. cukor
  • 40 dkg darált dió
  • 2 csomag vaníliás cukor 
  • 2 evőkanál rum 
  • csipet só

A diótorta elkészítése

  1. A lisztet lisztet összekeverünk a darált dióval és a sütőporral.
  2. A vajat a tejjel összemelegítjük, hogy a vaj is felolvadjon.
  3. Egy nagy tálba tesszük a fehérjéket és csipet sóval felverjük, majd mikor már keményedik, folyamatosan beleszórjuk  a cukrot, vanilíás cukrot és kemény habbá verjük. Szép fényesnek kell lennie és nagyon keménynek.
  4. A tojássárgája is megy a habhoz, pár másodperc alatt elkeverjük benne.
  5. Innentől kézi keveréssel dolgozunk és hozzáadjuk a száraz hozzávalókat, majd a vajas tejet.
  6. 170°C-ra előmelegített sütőben légkeverésselkb. 35 percig sütjük.(Tűpróbával a közepén győződjunk meg róla, hogy nem maradt-e nyers)
  7. Miután megsült és kivettük a sütőből,1 perc után kifordítjuk a piskótát egy fa vágódeszkára, (véletlenül se műanyag felületre fordítsd, mert beizzad a piskóta teteje és akkor lejön a felső bőre) lehúzzuk a sütőpapírt, majd visszafordítjuk.
  8. Hagyjuk teljesen kihűlni és készítsük el a krémet.
  9. Lábasban 6 evőkanál lisztet simára keverünk 1 liter tejjel. (Pár kanál tejjel kistálban külön csomómentesre keverjük, így adjuk a többi tejhez.)
  10. Feltesszük a tűzre és felforraljuk,folyamatos kevergetés mellett, ezalatt be is sűrűsödik, mint egy puding. Legalább 1-2 percig érdemes főzni, hogy ne legyen liszt íze. Amíg a lisztes pép kihűl, addig a piskóta is. (Érdemes folpackot a tetejére rásimítani a hűtéshez, így nem lesz bőr a tetején.)
  11. 20 dkg vajat habosra keverünk 8 evőkanál cukorral. Beleteszünk 2 csomag vaníliás cukrot és 2 evőkanál rumot. Ezután evőkanalanként hozzákeverjük a felfőzött, kihűlt lisztes pépet és alaposan elkeverjük. Végül mehet bele a darált dió 6 evőkanálnyi kivételével.
  12. A diós piskótát keresztben három egyenlő részre vágjuk, majd egy szép tálcára tesszük vagy kemény tortaalátétre. Az alsó lap legyen majd a teteje, az sült a legegyenletesebbre.
  13. A krémet egyenletes vastagságban a lapok közé töltjük, de úgy, hogy hagyjunk a külső mázolásra.
  14. A maradék diós krémmel megkenjük a torta tetejét és oldalait vékonyan, és egy rövid ideig hűtőbe tesszük. A 6 evőkanálnyi darált dióval bepanírozzuk a torta oldalát és tetejét. Habzsákkal a szeleteket egyéni ízlés szerint megjelőljük egy habcsókkal, amelyekre egy fél szem félrerakott diót helyezünk, (én tejszínhabból készítettem rá)…nagyon guszta:-)
  15. Hűtőben a krém 1-2 óra alatt szilárdabbá válik és már érkezhet is az ünnepelt asztalára, vagy csak a magunk örömére.

A krém így nem túl vajas, de nem is túl pudingos, nem túl édes, jól érződik benne a dió és a rum és jó a piskóta-krém aránya is tökéletes. Lehet szeletelni és jó ízűen fogyasztani!

Jó étvágyat!

Diótorta készítése képekben:

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem

Ha te is szereted meglepni az ünnepeltet a saját készítésű tortáddal, akkor ez is biztosan tetszeni fog neked>>VÖRÖS BÁRSONY TORTA

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük