Epres tiramisu
Sütés nélküli sütemények

Epres tiramisu

Az epres tiramisu elkészítéséhez ha épp nem szezonális az eper, vehetünk fagyasztott gyümölcsöt is. Gondoljuk újra az eredeti tiramisut és készítsük el a szintén sütés nélküli epres változatát. Egy hűsítő, krémes, isteni finom desszertet kapunk, melyet levéllel és tejszínhabbal is megkoronázhatunk.

Epres tiramisu hozzávalók:

  • 250 g mascarpone
  • 3 evőkanál porcukor(lehet több is ha nem édes eléggé az eper)
  • 3 db tojás
  • kb. 70 dkg eper
  • 1 csomag babapiskóta
  • 1 kiskanál citromlé
  • 200 ml 30%-os habtejszín
  • menta levél (elhagyható)
  • 20 szem eper a díszítéshez, felkarikázva

A tiramisu krém elkészítése:

Az epret alaposan megmossuk, leitatjuk a vizet róla, majd darabokra vágjuk. Edénybe tesszük, fél deci vizet és egy kiskanál citromlevet teszünk hozzá. Botmixer segítségével pürésítjük, majd összeforraljuk az eperpürét, hogy picit sűrűbb legyen.

A tojás sárgákat másfél evőkanál cukorral elektromos habverő segítségével habosra keverjük. Hozzáadjuk a mascarponét és jól kikeverjük.

Ezután a tojásfehérjékből és a maradék cukorból elektromos habverővel kemény habot verünk, amit óvatosan beleforgatunk a mascarponés krémbe. Ne kevergessük túl sokáig, hogy a tojáshab ne törjön össze benne, és híguljon el.

Az epres tiramisu összeállítása:

A leglátványosabb ha átlátszó tálat használtok, hiszen a desszertünk nem csak finom de gyönyörű szép is berétegezve. Jénait ajánlok hozzá, lapos kisebb méretben. jénai tál alját babapiskótákkal kirakunk, majd meglocsoljuk a lehűtött eperpürével. Erre jön a mascarponés krém fele és eper szeletek.

Ismételjük meg a rétegezést: babapiskóta, eperpüré, mascarpone krém, majd friss eper szeletek a tetejére.

Az elkészített epres tiramisut hűtőbe rakjuk egy éjszakára, de legalább 3 órára, hogy átpuhulhassanak a piskoták. Tálaláskor friss mentával ás tejszínhabbal díszíthetjük.

Epres tiramisu
Epres tiramisu pohárban

Pohárkrémként is tökéletesen megállja a helyét, kreatívan tördeljük a pohár méretére a babapiskótákat és rétegezzünk ugyanúgy ahogy fentebb leírtam.

Jó étvágyat!

Epres tiramisu eper

Kevesen tudják, de az eper fogyasztása segíthet megelőzni bizonyos szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Csökkenti a vérnyomást, nagy arányban tartalmaz a C-vitamint, folsavat, káliumot és B6 vitamint, magas a rosttartalma, és antioxidánsokban is gazdag. A gyulladásokat is mérséklő antociántartalmának köszönhetően a szívinfarktus kockázatát is csökkenti.

Szereted a kevert sütemény recepteket?

örülnék, ha csatlakoznál a facebook csoportomhoz is!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük