Almás pite-hagyományos recept alapján
Régimódi, egyszerű almás pite a jól bevált receptem szerint. Szerintem a sok töltelékről lesz az almás pite ellenállhatatlan. Még ha rengetegnek tűnik is az alma mennyisége, mégse ajánlom, hogy kevesebbet rakj, a pitébe 2X annyi töltelék szükséges, mint a tészta maga.
Azt nem mondanám, hogy gyorsan össze lehet dobni, hiszen maga az alma pucolása és reszelése már nem kis idő, de ha rászánunk egy 1,5 órát, az alatt elkészül a mennyei almáspiténk! NE AZ ALMÁVAL KEZDJ! A pite tésztának hűtőben kell állnia, pont annyi ideig elég is pihentetni, amíg elkészülünk az almával.
Ha klasszikus, omlós almáspitére vágysz, kövesd a receptem és bezsebelheted a dícséreteket érte!
Hozzávalók:
Az almás pite tésztájához:
- 60 dkg finomliszt (BL55)(nyugodtan kipróbálhatsz általad használt lisztkeverékeket!)
- 10 dkg porcukor
- 1 cs. sütőpor
- ¼ teáskanál só
- 20 dkg teavaj (hideg) Én csak zsírt használtam, összesen 15 dkg-ot
- 5 dkg zsír (hideg)
- 4 ek. tejföl
- 2 db tojás
A töltelékhez:
- 2,5 kg alma (gála vagy golden fajta)
- 15 dkg cukor (ha savanykás lehet több, vagy kevesebb ha édes az almád)
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 3.e.k daráltkeksz
Az almás pite elkészítése:
- A lisztet beleszitáljuk egy nagy tálba. Jöhet hozzá a porcukor, a sütőpor és a só is.
- Keverjük alaposan össze a száraz alapanyagokat és szórjuk bele a kockákra vágott hideg vajat. Kanalazunk hozzá kevés zsírt, hogy omlós legyen és a liszttel alaposan morzsoljuk össze.
- Addig kell összedörzsölni a lisztet és a zsiradékokat, amíg apró morzsás lesz. Ekkor jöhet bele a tejföl és a két tojás is. Gyors mozdulatokkal dolgozzuk egynemű tésztává.
- Vegyük ketté és egyesével csomagoljuk fóliába. Így mehetnek a hűtőbe, amíg elkészül a töltelék.
- A töltelékhez az almákat meghámozzuk, félbevágjuk, kivájjuk a csumájukat és reszeljük durvára. Nagyon fontos, hogy ne reszeljük túl finomra. Az a jó, ha szépen megmaradnak a szálak így több nedvességet tart meg a gyümölcs és zamatosabb lesz a pite.
- A lereszelt almákból tenyérnyi adagokat nyomjunk össze a két kezünkkel egyszer és így tegyük át egy nagy keverőtálba, hogy a reszelés közben engedett lé ne áztassa el a tésztát.
- Szórjuk meg a cukorral, fahéjjal és 2 ek. daráltkeksszel. Alaposan forgassuk össze, hogy mindenhova jusson a fűszerekből.
- Jöhet az első tészta, amit enyhén lisztezett deszkán, lassan haladva, óvatosan nyújtsunk ki a tepsivel megegyező méretre. Kicsit lisztezzük meg és tekerjük fel a nyújtófára. Így emeljük a tepsire és terítsük bele. Tepsibe rakhatunk sütőpapírt, vagy kivajazzuk és a maradék darált keksszel bevonjuk vékonyan.
- Terítsük rá a tölteléket és szépen simítsuk el, hogy egyenletes vastag legyen mindenhol.
- Nyújtsuk ki a második tésztát is a tetejére és a fa segítségével terítsük rá. A széléről vágjuk le ha kell a felesleges tésztákat, hogy szép csinos legyen.
- Egy villával sűrűn szúrjuk végig a pitét, de nagyon fontos, hogy ne csak a tetejét bökjük meg. Egészen a süti aljáig szúrjuk a villát, hogy az almából kisülő gőznek legyen útja.
- 180°C-ra előmelegített sütőbe középre rakjuk be és kb 40-45 percig süssük, amíg a teteje halványbarna nem lesz!
Nekem ropogós zöld almám volt, ami lereszelve elég savanykás és „nyers” volt, ezért én előpároltam kevés vajon, kb 20 percet amíg összeesett és elfőtte a levét. Ez után a receptem szerint folytattam. Semmi szükség erre a lépésre a legtöbb almafajtánál, de én most nyár derekán így oldottam meg, hogy finom legyen a pitém ebből a fajta almából is.
Almás pite készítése képekben:
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Nézd milyen fincsi mákos-almás-pite receptem is van 🤩