Sütemények

  • banános-csokis kevert sütemény
    Kevert tészták

    Banános-csokis kevert sütemény

    Az egyik legjobb kombót tartalmazza a banános-csokis kevert sütemény! A banán édessége a csokoládéval olyan szerethető párosítás, hogy egy sütemény alapjaiban is nagyszerűen érvényesül! Egyszerűen és fontos, hogy gyorsan elkészíthető könnyű tésztájú sütike receptet szeretnék megmutatni, amit magam is gyakran összedobok akár vendégvárónak is.

    Amikor szaftosabb, vagy tejfölös, majonézes főételt készítek, nem biztos, hogy egy krémes sütemény jó választás desszertnek. Ez az egyszerű kevert süti viszont nagyon jól passzol a nehezebb fogások után is, mert krém nincs benne, viszont a csokoládétól és a krémes banántól könnyen csúszik!

    Hozzávalók:

     kb. 40×30 cm-es tepsihez

    • 6 közepes tojás
    • 25 dkg kristálycukor
    • 40 dkg finomliszt
    • 1 teáskanál szódabikarbóna
    • 20 dkg olvasztott vaj kihűtve
    • 4 jó érett közepes banán
    • 1dl tej
    • 20 dkg tej- vagy étcsokoládé

    Banános-csokis kevert sütemény elkészítése:

    1. A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
    2. A banánokat eltördelve poharas turmixba tesszük, lepürésítjük.
    3. Hozzáadjuk a 25 dkg cukrot és a tojásokat és kb 2 percig még turmixoljuk.
    4. Ezután kiöntjük keverőtálba és hozzáadjuk az olvasztott vajat és a tejet, összekeverjük.
    5. Beleszitáljuk a szódabikarbónával elkevert lisztet is. Simára keverjük a tésztamasszát, majd belekeverünk 15 dkg apróra tört csokoládét. 
    6. Sütőpapírral kibélelt tepsibe egyengetjük a tésztát, majd a maradék 5 dkg apróra tört csokoládét szórjuk a tetejére. 
    7. Az előmelegített, 190 fokos sütőben, alsó-felső sütéssel kb. 25-30 percig sütjük. A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet, ezért végezzünk tűpróbát!
    8. A megsült süteményt fa táblára vagy süteményrácsra borítjuk, langyosra hűtjük, majd megszórjuk a tetejét pici porcukorral és kis kockákra szeletelve tálaljuk. 

    Jó étvágyat!

    Banános-csokis kevert sütemény készítése képekben:

    Tipp: Én amikor belekevertem a szódabikarbónás lisztet, egy kicsit kézi habverővel átkevertem, így teljesen csomómentes lett a tésztám.

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem

    Ha egyszerű sütemény recepteket keresel, talán ez is tetszeni fog neked>>Almás-mákos torta liszt nélkül

  • Almás-mákos torta liszt nélkül főkép
    Kevert tészták

    Almás-mákos torta liszt nélkül

    Ez a fajta almás-mákos torta gyakran kerül nálunk hétvégenként az asztalra, mivel gyorsan elkészíthető és nem is kalóriabomba. Hogy egyértelműen írjam, közel sem hízlal annyira mint bármely más hagyományos sütemény. A cukor lecserélhető édesítőszerre, az így elkészített édesség bátran ehető diéta alatt is! Ami lényeges, hogy a glutén érzékenyek is és tejteremékek kerülői is bátran fogyaszthatják!

    Egy tálra lesz szükség és egy általad választott tortaformára, vagy kisebb tepsire. Tényleg csak össze kell keverni a hozzávalókat és megsütni! Ügye nincs ennél egyszerűbb recept?

    Hozzávalók:

    • 20 dkg darált mák
    • 2 teáskanál sütőpor
    • 3-4 ek. cukor vagy édesítő, pl. eritrit (ízlés szerinti mennyiség)
    • 1 citrom leve és lereszelt héja
    • 3 db alma lereszelve
    • 2 tojás
    • 1/2 mk fahéj

    Almás-mákos torta elkészítése:

    1. Az egész tojásokat habosítsuk fel, majd adjuk hozzá a többi alapanyagot és jól keverjük össze.
    2. Szilikon sütőformában, tortaformában vagy pitesütő formában 180°C-on, 25-30 perc alatt süssük készre.

    Egyszerű, laktató és isteni finom!

    Jó étvágyat!

    Képekben is látszik milyen egyszerű sütemény az almás-mákos torta:

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtett

    Imádod a diétás süteményeket? Talán ez a receptem is tetszeni fog >>Gluténmentes almás pite

  • Apró sütemények,  Krémes sütemények

    Hólabda

    A süti neve csokimáz esetén hólabda, máz nélkül pedig kozák sapka néven ismert. Azt nem lehet tudni, miért lett két neve, de a lényeg, hogy ez egy szuper, házi süti, kár lenne kihagyni bármilyen ünnep alkalmából. Aki szereti a kókuszos-csokis ízeket, azok számára tuti befutó a recept, de a hólabda szerintem mindenki ízlelőbimbóját szerelembe ejti. Sajnos kicsit macerás az elkészítése, de megéri a fáradozást, hisz tényleg gyönyörű, az íze pedig isteni finom.

    Hólabda hozzávalói:

    Tészta:

    • 8 tojás
    • 8 ek forró víz
    • 1 csomag (7 g) sütőpor
    • 30 dkg porcukor
    • 25 dkg liszt
    • 2 ek holland kakaópor

    Krém:

    • 5 dl tej
    • 20 dkg porcukor
    • 5 dkg kókuszreszelék
    • 5 ek liszt
    • 20 dkg vaj
    • 1. cs.vaníliás cukor
    • 1 dl rum

    Máz-külső panír:

    • 10 dkg étcsokoládé
    • 3 ek. olaj vagy 5 dkg vaj
    • 15 dkg kókuszreszelék

    Elkészítés:

    1. A tojásokat válasszuk szét.
    2. A porcukor felét keverjük össze forró vízzel, majd a sárgáját egyenként adagolva adjuk hozzá.
    3. A lisztet szitáljuk tálba, forgassuk hozzá a sütőport és a kakaót, utána a tojássárgás keverékkel is dolgozzuk egybe.
    4. A tojásfehérjét verjük kemény habbá a megmaradt cukorral együtt, majd forgassuk a lisztes masszához.
    5. A masszát simítsuk sütőpapírral bélelt tepsire, majd toljuk 180°C-ra előmelegített sütőbe 25-30 percre.
    6. Amíg sül a tésztánk, készítsük el a krémet: A tejet öntsük lábasba, forgassuk hozzá a lisztet, és gyakori kevergetés mellett forraljuk egybe. (Egy kis mennyiségű tejjel keverjük ki a lisztet csomómentesre először és azt öntsük a többi tejhez)
    7. A pépesre főtt sűrű krémet hűtsük ki.
    8. Miközben a krém hűl, a porcukrot, vaníliás cukrot és a vajat keverjük habosra, majd adjuk a kihűlt krémhez és az egészet robotgéppel simára keverjük az 5 dkg kókuszreszelékkel, rummal együtt. A rum talán kicsit soknak tűnhet, ám így lesz nagyon jó íze a krémnek.
    9. A kisült tésztát pogácsaszaggatóval vagy pohárral szúrjuk ki.
    10. Egy tésztakorongot kenjünk meg krémmel, majd illesszük össze egy másik tésztakoronggal. A sütiszendvicset kívülről kenjük meg krémmel, utána forgassuk kókuszreszelékbe. Nem baj ha nem tökéletes, a kókusz panír mindent elfed! Én az első 10 db után befejeztem a kör szaggatást és egyenletes kockákra vágtam a tésztát. Nagyon macerás volt, sok volt a kimaradt tészta és az időm is véges volt rá. (A kimaradt tésztát tálba morzsoltam és kókuszgolyókat gyúrtam kis kávé és rum hozzáadásával, majd kókuszreszelékbe hempergettem.)
    11. Utolsó lépésként a csokit daraboljuk fel és vízgőz felett olvasszuk fel, tegyük hozzá az olajat/vajat, majd kanál segítségével kenjük a süti tetejére.

    TIPP: A vajjal kikevert basemall krémet érdemes a piskótába töltés előtt negyedórára a hűtőszekrénybe tenni, mert így megkeményedik, és vastagabban tudjuk vele megkenni a süteményeket.

    Jó étvágyat!

    Hókifli készítése képekben:

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem

    Ha régi jól bevált süteményreceptet keresel, nagyon örülnék ha kipróbálnád a zserbó receptemet is>>Zserbó, gazdag dió töltelékkel

  • Hókifli főkép
    Apró sütemények,  karácsonyi egyszerű menü

    Hókifli dióval töltve

    A hókifli rengeteg változata ismert, lehet mákos, diós, gesztenyés, szilvalekváros … de az alap elkészítése azonos! A bejgli mellett sok családban hókifli is kerül az ünnepi asztalra karácsonykor. Nagyon fontos, hogy pihentesd, mielőtt elkezded formázni. A sok tejföltől finom puha és omlós lesz. Csak arra ügyelj, hogy ne süsd túl!

    Ebben a receptben a dióval töltött hókifli hagyományos elkészítését mutatom meg, a közepére kerülő töltet változtatható. A kizárólag vajjal készült omlós tészták egyszerű, jóízű süteményeket eredményeznek. Az igazi nagyi-élményt viszont a zsír adja, amitől csodálatosan porhanyós, puha lesz a süteményünk! Sokaknak azonban a zsír állatias íze túl erőteljes ezért a receptemben a vaj arányát is megadtam.

    Hozzávalók:

    • 40 dkg finomliszt
    • 25 dkg  vaj de legjobb zsírral, viszont zsírból kb. 20 dkg elég ehhez a mennyiséghez
    • 1 csipet só
    • 2 dl tejföl
    • 20 dkg darált dió
    • 10 dkg porcukor
    • 1 cs. vaníliás cukor
    • 10 dkg mazsola( elhagyható)
    • Fél (kezeletlen) citrom héja
    • 2 dl tej

    Elkészítés:

    1. A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzátesszük a többi alkotóelemet, összedolgozzuk. Lágy tésztát kapunk. Fóliába csomagolva hűtőbe tesszük fél órára.
    2. A tejet megmelegítjük és összekeverjük a töltelék hozzávalóival.
    3. A tésztagombócot enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 3 mm vastagra, és egy 7-8 cm átmérőjű pogácsa/fánk szaggatóval (ennek híján pohárral) kiszaggatjuk. (A leeső tésztadarabokat szintén összegyúrjuk és kiszaggatjuk.)
    4. A kör alak alsó részére teszünk 1 kis kanálnyi  tölteléket, feltekerjük, majd kis kifli alakra formázzuk.
    5. Sütőpapíros tepsire tesszük a kis kifliket, és előmelegített 165 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 percig sütjük. (Hagyományos sütőben 180 fokon 15-20 percig.) Világos maradjon a tészta, nem barnuljon egyáltalán!
    6. Amikor megsültek a kiflik, még forrón meghempergetjük a vaníliás porcukorban.

    Próbáljátok jó szorosra lezárni a kifliket, nekem is szétnyílt pár sütés közben, ami nem baj, de zártan a legszebbek!

    Száraz hűvös helyen, zárt dobozban sokáig eláll, az egyetlen sütemény, amiből még szilveszterre is marad, persze dupla mennyiség esetében, hiszen mindenki nagyon szereti a családunkban!

    Jó étvágyat!

    Hókifli készítése képekben:

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem

    Klasszikus karácsonyi sütemény a bejgli, melyhez itt találod a bevált receptem>>Bejgli-egy elronthatatlan recept

  • Diótorta főkép
    Klasszikus torták

    Diótorta

    A legtöbb diótorta recepttel az szokott lenni a gondom, hogy a kréme túl vajas. Magával a vajas krémekkel nincs problémám, de szerintem szükség van a vaj mellé valamire, hogy ne legyen annyira nehéz. A piskóta tésztája is akkor finom, ha a dióval együtt is szuper könnyű marad, erről most a hozzáadott vaj és tej fog gondoskodni. Én nagy méretű tortát (24cm-es) készítettem a receptemből, ami 16 szeletes, ha gondolod felezd a mennyiséget, és használj 18cm-es tortaformát. (8-10 szelet)

    Első lépésben megdaráljuk a diót, a teljes mennyiség 60 dkg. Díszítéshez kihagyunk 16 db fél diót.

    Hozzávalók:

    Diós piskóta:

    • 8db tojás
    • 80gr tej
    • 80gr vaj
    • 400 gr cukor
    • 2 vaniliás cukor
    • 360 gr liszt
    • 1 cs. sütőpor
    • 130 gr dió
    • 1 csipet só

    Diós krém:

    • 20 dkg vaj 
    • 1l tej 
    • 6 ek. liszt
    • 8 ek. cukor
    • 40 dkg darált dió
    • 2 csomag vaníliás cukor 
    • 2 evőkanál rum 
    • csipet só

    A diótorta elkészítése

    1. A lisztet lisztet összekeverünk a darált dióval és a sütőporral.
    2. A vajat a tejjel összemelegítjük, hogy a vaj is felolvadjon.
    3. Egy nagy tálba tesszük a fehérjéket és csipet sóval felverjük, majd mikor már keményedik, folyamatosan beleszórjuk  a cukrot, vanilíás cukrot és kemény habbá verjük. Szép fényesnek kell lennie és nagyon keménynek.
    4. A tojássárgája is megy a habhoz, pár másodperc alatt elkeverjük benne.
    5. Innentől kézi keveréssel dolgozunk és hozzáadjuk a száraz hozzávalókat, majd a vajas tejet.
    6. 170°C-ra előmelegített sütőben légkeverésselkb. 35 percig sütjük.(Tűpróbával a közepén győződjunk meg róla, hogy nem maradt-e nyers)
    7. Miután megsült és kivettük a sütőből,1 perc után kifordítjuk a piskótát egy fa vágódeszkára, (véletlenül se műanyag felületre fordítsd, mert beizzad a piskóta teteje és akkor lejön a felső bőre) lehúzzuk a sütőpapírt, majd visszafordítjuk.
    8. Hagyjuk teljesen kihűlni és készítsük el a krémet.
    9. Lábasban 6 evőkanál lisztet simára keverünk 1 liter tejjel. (Pár kanál tejjel kistálban külön csomómentesre keverjük, így adjuk a többi tejhez.)
    10. Feltesszük a tűzre és felforraljuk,folyamatos kevergetés mellett, ezalatt be is sűrűsödik, mint egy puding. Legalább 1-2 percig érdemes főzni, hogy ne legyen liszt íze. Amíg a lisztes pép kihűl, addig a piskóta is. (Érdemes folpackot a tetejére rásimítani a hűtéshez, így nem lesz bőr a tetején.)
    11. 20 dkg vajat habosra keverünk 8 evőkanál cukorral. Beleteszünk 2 csomag vaníliás cukrot és 2 evőkanál rumot. Ezután evőkanalanként hozzákeverjük a felfőzött, kihűlt lisztes pépet és alaposan elkeverjük. Végül mehet bele a darált dió 6 evőkanálnyi kivételével.
    12. A diós piskótát keresztben három egyenlő részre vágjuk, majd egy szép tálcára tesszük vagy kemény tortaalátétre. Az alsó lap legyen majd a teteje, az sült a legegyenletesebbre.
    13. A krémet egyenletes vastagságban a lapok közé töltjük, de úgy, hogy hagyjunk a külső mázolásra.
    14. A maradék diós krémmel megkenjük a torta tetejét és oldalait vékonyan, és egy rövid ideig hűtőbe tesszük. A 6 evőkanálnyi darált dióval bepanírozzuk a torta oldalát és tetejét. Habzsákkal a szeleteket egyéni ízlés szerint megjelőljük egy habcsókkal, amelyekre egy fél szem félrerakott diót helyezünk, (én tejszínhabból készítettem rá)…nagyon guszta:-)
    15. Hűtőben a krém 1-2 óra alatt szilárdabbá válik és már érkezhet is az ünnepelt asztalára, vagy csak a magunk örömére.

    A krém így nem túl vajas, de nem is túl pudingos, nem túl édes, jól érződik benne a dió és a rum és jó a piskóta-krém aránya is tökéletes. Lehet szeletelni és jó ízűen fogyasztani!

    Jó étvágyat!

    Diótorta készítése képekben:

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem

    Ha te is szereted meglepni az ünnepeltet a saját készítésű tortáddal, akkor ez is biztosan tetszeni fog neked>>VÖRÖS BÁRSONY TORTA

  • Bejgli falatkák főkép
    Apró sütemények

    Bejgli falatkák

    A bejgli falatkáknak nálunk hatalmas sikere volt! Ha biztosra akarsz menni, mert ki szokott repedni a hagyományos bejglid, vagy kipróbálnád ezt a változatot is, szívből biztatlak a receptemre! Lényegesen elkapósabb sütike és megfelelően tárolva nagyszerűen megtartja az omlósságát, nem szárad ki! A tölteléket kedvetekre variálhatjátok, dióba aszalványokkal, mákba akár meggyel és gesztenyés változatban is nagyon finom.

    A receptemben én hagyományos mákos és diós töltelékkel dolgoztam, de tényleg csak a fantáziátok szabhat határt, ebbe a sütibe a diós nutellás is zseniális lehet!

    Bejgli falatkák hozzávalói:

    Tésztához:

    • 450 g búzafinomliszt (BL55)
    • 125 g vaj/margarin
    • 60 g zsír
    • 50 g porcukor
    • 15 g friss élesztő
    • pici só
    • 1 db tojássárgája
    • 50 g 30%-os cukrozatlan habtejszín
    • 1 dl kézmeleg víz

    Mákos töltelék:

    • 200 g darált mák
    • 125 g cukor
    • 40 g darált háztartási keksz
    • 125 g forró víz
    • egy citrom reszelt héja

    Diós töltelék:

    • 200 g darált dió
    • 125 g cukor
    • 40 g darált háztartási keksz
    • 125 g forró víz
    • Ízlés szerint narancshéj is mehet bele

    Elkészítése:

    1. Két tálban külön dolgozunk a diós és a mákos töltelékkel. A vízet egyben felforraljuk (250 ml-et) és a darált dióval-cukorral-daráltkekszel elkevert tálakba öntjük elfelezve.(125 ml/tál, forralás után mérjük ki a víz mennyiséget, mert veszít hevítésre!) Hozzákeverjük az ízesítőket (citrom, narancs és akár mazsola vagy aszalt gyümölcsök)
    2. Hagyjuk szépen egybeállni hűtőben, addig elkészítjük a tésztát.
    3. A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük és az egészet elkezdjük kézzel összemorzsolni. Addig gyúrjuk, míg egy homogén tésztát nem kapunk. (nem kell futtatni az élesztőt csak belekeverni a tésztába)
    4. A kész tésztát hűtőbe rakjuk egy órára.
    5. Amikor letelt az egy óra a tésztát kinyújtjuk kb 3 mm vastagságúra.
    6. A töltelékből kb 1,5 cm vastag rudat formázunk és a tészta szélétől 2 cm-re lerakjuk a tésztára. Óvatosan rátekerjük a tésztát a töltelékre, majd ahol összeér a tészta ott elvágjuk és alaposan összenyomkodjuk. (A képek segítenek a folyamatot elsajátítani!)
    7. Tepsire rakjuk egymás mellé sorban. Mindegyiket lekenjük tojás sárgájával, majd hűtőbe rakjuk 30 percre.
    8. Ha megszáradt a sárgája lekenjük fehérjével és ismét hűtőbe rakjuk 30 percre. Így lesznek ezek is szép márványosak mint a klasszikus bejgli.
    9. Ha a fehérje is megszáradt, akkor egy késsel felszeleteljük a rudakat kb 2-2,5 cm-es darabokra. Egymás mellé rakjuk legalább fél cm távolságra egymástól szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire.
    10. Ha készen vagyunk előmelegítjük a sütőt alul-felül sütésen 180 fokra.
    11. Így sütjük kb 25-30 percig, vagyis addig, amíg szép barna színt nem kap a teteje.

    Jó étvágyat!

    Bejgli falatkák készítése képekben:

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

    Imádod az apró süteményeket? Akkor lehet, hogy ez a receptem is tetszeni fog>>Hókifli gazdag diótöltelékkel

  • Mézes krémes főkép
    Krémes sütemények

    Mézes krémes

    A mézes krémes az egyik legfinomabb ünnepi sütemény. Megoszlanak a vélemények, hogy kell-e bele lekvár, szerintem nagyon feldobja a krémet, úgyhogy én arra szavazok, hogy tegyünk bele. Krémben én a grízes változatot favorizálom, természetesen ez is ízlés dolga. Mindig előző nap álljun k neki a sütésnek, mint ahogy az asztalra szánnánk, a mézes krémesnek muszáj egy napot pihennie, mielőtt felszeletelik, mert arra, hogy a mézes tészta megpuhuljon és az ízek összeérjenek, bizony várni kell.

    Mézes krémes hozzávalói:

    Tészta:

    • 1 darab tojás
    • 5 dkg vaj/margarin
    • 15 dkg porcukor
    • 2 ek tej
    • 3 ek méz
    • 1 kk szódabikarbóna
    • 45 dkg finomliszt

    Krém:

    • 7 dl tej
    • 6 ek búzadara
    • 20 dkg margarin
    • 20 dkg porcukor
    • 1 csomag vaníliás cukor

    +Összeállítás:

    • 1 kis üveg baracklekvár

    Kakaómáz:

    • 10 dkg porcukor
    • 8 dkg vaj/margarin
    • 3 ek kakaópor
    • 5 dkg étcsokoládé
    • 1 ek tej

    Elkészítés:

    1. Kezdjük a tésztával, a lapoknak ki kell hűlniük töltés előtt. A tésztához a vajat, mézet, tejet, porcukrot, szódabikarbónát keverjük össze alaposan egy hőálló tálban. Tegyük a gáztűzhelyre, majd folyamatos kevergetés mellett jól forrósítsuk fel.
    2.  Öntsük a keveréket a lisztre, tegyünk hozzá a felvert tojást is. Először kanállal, majd kézzel dolgozzuk össze a tésztát. Picit ragacsos lesz a méz miatt, de szépen össze fog állni, nem szabad több lisztet hozzáadni. 
    3. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
    4. Az összeállt tésztát osszuk négy részre. 
    5. Mindegyik részt tegyük sütőpapírra, majd nyújtsuk kb. 25×28 centis téglalappá. Villával szurkáljuk meg őket pár helyen. Melegen nyújtsuk ki a lapokat, mert ahogy hűlnek, megkeményednek. A sütőpapírral együtt tegyük át az első lapot egy tepsi hátuljára. Toljuk a sütőbe 5-6 percre. Süssük meg a többi lapot is, várjuk meg, míg kihűlnek. 
    6. A hideg tejben keverjük el a búzadarát, majd alacsony lángon, folyamatos kevergetés közben kezdjük el főzni.
    7. Ha sűrű a grízünk, húzzuk le a tűzről, hagyjuk teljesen kihűlni.
    8. A puha vajat/margarint keverjük habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral. Ha egészen krémes, adjuk hozzá a kihűlt grízt, azzal is keverjük egyneművé.
    9. Kezdődhet az összeállítás: Készítsünk magunk elé egy tálcát, tegyünk rá egy tésztalapot.
    10. Kenjük meg a krém felével, ne sajnáljuk róla. Utána mehet rá egy újabb tésztalap, picit nyomjuk rá, majd kenjük meg bőven lekvárral.
    11. Utána ismét tésztalap és a krém másik fele következik.
    12. A végét lappal zárjuk. Picit nyomjuk össze a lapokat és készíthetjük rá azárásként a csokimázat.
    13. Vízgőz fölött a kakaóport, cukrot, csokidarabokat összeolvasszuk kevergetés közben, majd hozzáadjuk a kockázott vajat/margarint is, ha szép selymes egynemű, melegen öntsük a tésztára, mert ha megszilárdul, nehéz lesz majd kenni. Attól függően, mekkorára sikerült nyújtani a tésztát, lehet, nem lesz szükség az összes mázra.
    14. A kész mézes krémest tegyük félre egy napra hűtőben, hagyjuk állni, hogy a lapok megpuhuljanak és szépen összeálljon. Másnap szeleteljük.

    Jó étvágyat!

    Mézes krémes készítése képekben:

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

    Imádod a krémes süteményeket? Akkor lehet, hogy ez a receptem is tetszeni fog>>Hatlapos karamellás krémmel

  • hókifli főképe
    Apró sütemények

    Hókifli gazdag diótöltelékkel

    Isteni finom hókifli recept, melyből nem sajnáljuk a diós tölteléket!! A vajat vagy margarint érdemes nektek is zsírral együtt használni, úgy még omlósabb kifliket kapunk. Az egyik legkedveltebb aprósüti a karácsonyi időszakban, hiszen jól eltartható lezárt dobozban, így ez lesz az utolsó süti amiből még ehetünk, mikor minden más már elfogyott! Ha egy igazán jó receptet keresel hozzá, akkor mutatom is!

    Hozzávalók:

    A hókifli tésztájához:

    • 50 dkg finomliszt
    • 20 dkg rétesliszt
    • 10 dkg vaj/margarin
    • 15 dkg zsír
    • csipet só
    • 2,5 dkg élesztő
    • 1 ek. cukor
    • 1 dl tej
    • kb 1,5 dl tejföl

    A diós hókifli töltelékhez:

    • 25 dkg darált dió
    • 15 dkg porcukor
    • 1 cs.vaniliás cukor
    • fél citrom reszelt héja
    • ízlés szerint mazsola
    • kb 1dl víz az összeállításhoz

    A hókifli forgatásához:

    • 150 g porcukor
    • 1 cs vaníliás cukor

    Így készül a hókifli gazdag diótöltelékkel:

    1. A tejben a cukorral futtassuk fel az élesztőt
    2. Egy tálban dolgozzuk össze az átszitált lisztet és réteslisztet a zsírral, a sóval, majd az élesztős tejjel.
    3. Annyi tejfölt tegyünk hozzá, amitől egy lágy de nem ragacsos tésztát kapunk.
    4. Hagyjuk kb 1 órát kelni.
    5. Készítsül el a diós tölteléket: Keverjük össze a darált diót a cukorral, ízlés szerint a mazsolával a citromhéjjal és a melegvízzel.
    6. A pihent hókifli tésztát gyúrjuk át megint, majd nyújtsuk ki kb. 3 mm vékonyra.
    7. Fánk szaggatóval egyforma köröket vágunk a tésztából, de használhattok akár egy poharat is, kb. 8 cm átmérőjű legyen. (A leeső tésztadarabokat szintén összegyúrjuk és kiszaggatjuk.)
    8. Tegyünk minden tésztakorongra 1-1 kanál diós tölteléket, majd tekerjük fel szorosan, hogy a töltelék nehogy kisüljön a süteményből. Formázzunk mindegyikből kifli alakot.
    9. 180°-ra előmelegített sütőben, sütőpapíron süssük készre a hókifliket kb. 20 perc alatt.
    10. A kész kifliket nem forrón, de még melegen forgassuk meg a vaníliás cukorral elkevert porcukorban.

    Hókifli készítése képekben:

    Száraz, hűvös helyen tároljuk, lezárt dobozban. Többféle töltelékkel készíthetjük ezt a nagyon egyszerű és nagyon finom, azonnal omlós aprósüteményt, akár lekvárral mákkal, de gesztenyével is!

    Áldott Békés Karácsonyi Ünnepeket Kívánok!

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem

    Szívesen készítenél bejglit is az ünnepekre? Itt találod a bevált receptemet>>Bejgli-egy elronthatatlan recept

  • bejgli főkép
    Kelt tészták

    Bejgli-egy elronthatatlan recept

    Nagyon féltem a bejgli sütéstől, sokáig nem is mertem belevágni, azt gondoltam, hogy ez nekem úgysem sikerül, nem lesz olyan mint Nagymamámé. De egyszer csak eljött a nagy elhatározás, most vagy soha, legfeljebb nem lesz publikus az eredmény!☺️ Alig akartam hinni a szememnek, milyen szép márványos és nem mellesleg milyen isteni finom lett a végeredmény!! Innentől nem volt mese, az egész családnak én gondoskodtam a karácsonyi diós és mákos bejgliéről😁

    Szeretném most veletek is megosztani a receptem és drukkolni mindenkinek, aki szintén először szánja rá magát, hogy saját készítésű bejglivel lepje meg a családját-barátait! Sikerülni fog!!🤞

    A receptemből 6 db kb. fél kg-os bejglitek lesz, eszerint készítve 3 diós és 3 rúd mákos. Ehhez fontos lesz egy konyhamérleg használata, mert minden egyes bejglinek a tésztájának és a töltelékének is 27-27 dkg kell legyen a súlya! Ez az egyik titka amitől tökéletes lesz az arány is és a látvány!(És át is sül!!)

    Hozzávalói:

    Én 3-3 mákos és diós bejglit készítettem, ha te csak egyféle ízesítésűt szeretnél, duplázd a mennyiségét.

    A tészta hozzávalói ( 6 db bejglihez ) 

    • 90 dkg liszt
    • 25 dkg vaj/margarin
    • 12.5 dkg zsír
    • 10 dkg porcukor
    • 2.5 dkg élesztő
    • 1 dkg só
    • 2 db tojássárgája
    • 1 dl langyos tej vagy tejszín
    • kb. 2 dl hideg víz vagy amennyit felvesz a tészta gyúrás közben.

    Mákos töltelékhez:

    • 42,5 dkg darált mák
    • 25 dkg kristálycukor
    • 7,5 dkg darált kekszmorzsa
    • 5 dkg mazsola (ízlés szerint)
    • őrölt fahéj (1 kk)
    • 1/4 kk. őrölt szegfűszeg
    • sok reszelt citromhéj
    • 2,5 dl víz

    Diós töltelékhez:

    • 42,5 dkg darált dió
    • 25 dkg kristálycukor
    • 7,5 dkg darált kekszmorzsa
    • 5 dkg mazsola (ízlés szerint)
    • reszelt citromhéj
    • 2,5 dl víz
    • 3 ek. rum

    Bejgli elkészítése:

    1. A lisztet egy tálba szitáljuk majd a vajjal/margarinnal, zsírral porcukorral és a csipet sóval összedolgozzuk.
    2. A tejben az élesztőt felfuttatjuk 1 kiskanál porcukorral. Ha felfutott az élesztő belekeverjük a 2 db tojássárgáját és a hideg vizet.
    3. A tésztának keménynek kell lennie.
    4. Osszuk 6 felé. Nem szemre, hanem mérjük le mérlegen, (egyenként 27 dkg kell lennie) ez azért fontos hogy egyszerre süljön meg, a tölteléket is egyformán kell majd mérni bele.
    5. A 6 db tésztát folpackba teszem és min. 1 órára beteszem a hűtőbe.
    6. Addig elkészítjük a töltelékeket: A vizet a cukorral jól fel kell forralni. És utána ráönteni a többi összekevert hozzávalókkal. (Külön-külön a diós és a mákos tölteléket) Jól ki kell hűteni.
    7. A tésztagombócokat egyenként készítjük el. Kb. 20 * 25 cm-es téglalap alakúra kinyújtjuk a tésztát. Ha ragacsos, nem nyújtható liszt nélkül a tészta, akkor gyúrni kell még hozzá lisztet! Nyugodtan hozzá lehet még dolgozni annyi lisztet, hogy nyújtható legyen! És a titok: A tészta nyújtásánál sem a deszkát, sem a tésztát nem szabad lisztezni. Érdemes szilikonos sütőpapíron dolgozni vele. Azért nem szabad lisztezett deszkán nyújtani, mert akkor nem lesz fényes a felülete a bejglinek!
    8. Rákenjük a tölteléket a tésztára úgy, (pontosan 27dkg-ot) hogy a szélén hagyjunk egy kis üres részt.
    9. Mielőtt elkezdem feltekerjük a tésztát, a tészta két rövidebb oldalán felhajtjuk, ezzel csinálunk egy kis támasztékot a tölteléknek. Majd az egyik hosszanti oldalán szorosan feltekerjük a tésztát. Ugyanezt csináljuk mind a hattal.
    10. Lekenjük 1 db tojássárgájával hosszanti irányban ezután pihentetni kell úgy félórát hűvös helyen.
    11. Majd lekenjük de most keresztirányban!!! a tojásfehérjével, megint pihentetjük min. félórát hűvösön, de akár egész éjszaka. (Ha meleg helyen van tárolva akkor túlkel.) Az a lényeg, hogy rendesen megszáradjanak a tojásrétegek.
    12. A sütőt előmelegítjük 180 °C -ra (légkeveréssel 160 °C -ra). Vastagság kötőtűvel vagy fém nyárssal, akár hurkapálcával, 4-5 cm-ként, egészen “koppanásig” nyomva, sűrűn megszurkáljuk a tésztatekercsek oldalait és tetejét. Azaz utat biztosítunk a gőznek, hogy szét ne repessze a tésztát, és 30-35 perc alatt, aranybarnára sütjük.

    Bejgli készítés képekben:

    Tippek:

    Ha nehezen boldogulsz a töltelék kenésével itt egy kis segítség hozzá: a kimért tölteléket is kinyújtom valamivel kisebbre mint a tésztákat. Ezt úgy csináltam, hogy két folpack közé tettem a tölteléket és nyomkodva eligazítottam a méretre. A folpack nagyon hasznos lesz még, a felső fóliát lehúzom a töltelékről, majd az alsó fólia segítségével ráborítom a tésztára a tölteléket. Ha véletlen híg lett a töltelék javíthatsz az állagán utólag is, fogsz egy marék édes kekszet, összetöröd és a töltelékre szóród, ez majd felszívja a felesleges nedvességet.

    A kész bejgli remekül tűri a mélyhűtőt: a teljesen kihűlt tekercseket folpackba csomagolva betesszük a fagyasztóba. Fogyasztás előtt 6-8 órával kivesszük a mélyhűtőből, szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni.

    Kívánom, hogy minél több asztalon ott illatozzon, a saját magatok által, szeretettel elkészített bejgli!

    A zserbó is kedvenc karácsonyi süteményünk, ha kedvet kapnál elkészíteni, szívből ajánlom neked a jól követhető receptemet>>Zserbó, gazdag dió töltelékkel

    Áldott Békés Karácsonyi Ünnepeket Kívánok!

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem

  • csokidarabkás keksz főkép
    Apró sütemények

    CSOKIDARABKÁS KEKSZ

    A csokidarabkás keksz pont az az édesség, amit szívesen összedobok akár az unokákkal, ha édességre vágyunk. Nincs vele sok macera és szinte elronthatatlan. Egy zárt dobozban napokig rá lehet járni, szóval kár lenne kihagyni ezt a receptet! Én dupla adaggal készítettem, lett is bőven! Ha nem túl nagyfogyasztású a család elég a szimpla adag, ebból is kijön két tepsire való.

    Hozzávalók:

    • 15 dkg vaj/margarin
    • 8 dkg barna cukor
    • 8 dkg kristálycukor
    • 1 zacskó vaníliás cukor
    • 1 darab tojás
    • 22,5 dkg liszt
    • 1 tk sütőpor
    • 1 csipet só
    • 20 dkg csokidarabka
    • bármilyen magvak, aszalványokból egy egy maarékkal

    Csokidarabkás keksz elkészítése:

    1. Melegítsd elő a sütőt 190 fokra. (Ha légkeveréses a sütőd, akkor elég 170-re) Két tepsit bélelj ki sütőpapírral, majd tedd félre őket, amíg kész nem lesz a massza.

    2. A puha vajat/margarint keverd össze alaposan a kristálycukorral, a barnacukorral, a sóval és a vaníliás cukorral, amíg krémes elegyet nem kapsz. Ezután üsd bele a tojást, és azt is keverd hozzá.

    3. Add hozzá a lisztet, a sütőport és elegyítsd a nedves hozzávalókkal.

    4. Most jön a legjobb rész: szórd meg alaposan csokidarabkákkal, aszalványokkal, darabolt dióval, mandulával, mogyoróval, amiket szeretsz. Ha a boltban nem kapsz kész csoki korongokat, akkor nyugodtan oldd meg házilag: 200 grammnyi táblás csokit vágj fel apró darabokra, és azt tedd a tésztába.

    5. Egy teáskanállal szedj ki kis gombóckákat a sütőpapírral kibélelt tepsire. Nem kell túl szépnek lennie, úgyis elterül a sütőben, viszont éppen ezért hagyjunk a sütihalmok között elég nagy távolságot, nehogy összeolvadjanak.

    6. Nagyjából 10 perc után nézzünk rájuk. A szélének kicsit pirultnak kell lennie, a közepének pedig érintésre még puhának. (Nálam 13 perc alatt lettek tökéletesek)

    7. Vegyük ki őket a sütőből, majd egy picikét hagyjuk hűlni őket, mielőtt mind megesszük.

    Ehhez a sütihez nagyon jó kiegészítő a Forró csoki receptem, akár felnőtt (alkoholtartalmú) akár gyerek élvezőinek!

    Csokidarabkás keksz készítés képekben:

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/