BLOG
-
A kukta: Típusok, előnyök, veszélyek és tippek
A kukta, más néven gyorsfőző edény, a modern konyhák hasznos és sokoldalú eszköze, mely az utóbbi évtizedekben egyre népszerűbbé vált. A kukták segítségével gyorsan és hatékonyan készíthetünk el különféle ételeket, ugyanakkor fontos, hogy tisztában legyünk a használatuk során felmerülő előnyökkel és veszélyekkel is. Szeretném bemutatni a kukta típusait, azok előnyeit és a használat során fontos tudnivalókat.
Saját részemre nemrég szereztem be egy a klasszikusnak mondható 9 literes kuktát és igyekszem minden elsajátított tudást megosztani veletek, hogy valóban időt és energiát spórolva tudjunk főzni, akár hétköznap is egy időigényesebb egytál ételt. Nyitott fazékban, normális nyomásnál a víz 100°C-on kezd forrni – ez egyben a legmagasabb hőmérséklet, amit el tudsz érni a fazékban. Mivel a kukta nagyobb nyomással dolgozik, ezalatt a forráspont növekszik a kuktában 120 – 140°C-ra. Ekkor a főzés ideje is lerövidül, így tehát magasabb hőmérsékleten is készíthető étel a kuktában.
Kukta típusai
- Hagyományos kukta: Ez az alapvető típus, amely a legelterjedtebb. Általában rozsdamentes acélból készül, és a gőznyomás fokozásával gyorsítja a főzési folyamatot. A hagyományos kukták gyakran mechanikus szeleppel rendelkeznek, amely segít a nyomás szabályozásában.
- Digitális kukta: Az utóbbi idők innovációja, amely különböző automatikus funkciókkal és beállításokkal rendelkezik. Az okostelefon alkalmazásokkal történő vezérlés lehetővé teszi a pontos főzési idő és hőmérséklet beállítását. Ezek a kukták gyakran integrált programokkal rendelkeznek, így könnyedén készíthetünk velük rizst, pörköltet vagy akár joghurtot is.
- Multifunkciós kukta: Ezek a kukták kombinálják a gőzölés, főzés, sütés és párolás funkcióit. Gyakran több főzési móddal rendelkeznek, így sokféle ételt készíthetünk velük. A multifunkciós kukták népszerűsége abban rejlik, hogy helyet és időt takarítanak meg a konyhában.
- Elektromos kukta: Az elektromos modellek általában kényelmesebbek, mivel nem kell folyamatosan figyelni a főzés során. Csak be kell állítani a kívánt programot és hőmérsékletet, majd a kukta automatikusan befejezi a munkát.
Előnyök
Számos előnyt kínálnak, amelyek magyarázzák népszerűségüket:
- Időmegtakarítás: A kukta főzési ideje jelentősen lerövidül a hagyományos főzési módokhoz képest. A gőznyomás által a kukták gyorsabban puhítják meg az ételeket, így akár 70%-kal is csökkenthető a főzési idő.
- Tápanyagmegőrzés: Mivel a kukták zárt rendszerben működnek, az ételek többlet tápanyaga jobban megőrződik. A hőmérséklet és a gőznyomás gyorsan és hatékonyan fejti ki hatását, így az ételek íze és állaga is megmarad.
- *
- Energiatakarékosság: A kukták használata csökkenti a főzéshez szükséges energiamennyiséget. Mivel a főzési idő lerövidül, kevesebb időtartamon keresztül használjuk a gáz- vagy villanytűzhelyt.
- Széleskörű felhasználás: A kukták nemcsak levesek és pörköltek készítésére alkalmasak, hanem sok más ételt is el tudunk készíteni rajtuk – például gőzölést, párolást és tésztakészítést is.
- Veszélyek
- Bár a kukták sok előnnyel rendelkeznek, fontos megemlíteni a használatukkal járó potenciális veszélyeket is:
- Nyomásveszély: A kukták zárt térben dolgoznak, ezért nem megfelelő használat esetén nyomásfelhalmozódás léphet fel, ami balesetekhez vezethet. Mindig ügyelni kell arra, hogy a szelep tiszta és működőképes legyen.
- Karbantartás: A kukták rendszeres tisztítást igényelnek, különösen a szelep és a gőzlelőnél, mivel ezek eldugulhatnak és baleseteket okozhatnak.
- Ételégés: Ha a főzési időt nem megfelelően állítjuk be, az ételek megéghetnek, kormozzák a kuktát, és csökkenthetik az ízélményt.
- Tippek a kukta használatához
- Tanulmányozd a használati útmutatót: Minden kukta más, ezért fontos, hogy ismerjük a saját modellünk működését és beállításait.
- Tartsd tisztán a szelepeket: Rendszeresen ellenőrizd és tisztítsd a szelepeket, hogy elkerüld a nyomásfelhalmozódás okozta problémákat.
- Ne töltsd túl a kuktát: Mindig figyelj arra, hogy a kukta ne legyen túlzsúfolva, mert ez csökkentheti a gőzképződést és balesethez vezethet.
- Kövesd a receptet: A főzés során tartsd be a megfelelő idő és hőmérséklet ajánlásokat, hogy az ételek sikeresen elkészüljenek.
A kukta tehát egy rendkívül hasznos eszköz a konyhában, amely rengeteg időt és energiát megtakarít. Ismerve a fajtáikat, előnyeiket, valamint a biztonsági intézkedéseket, képesek leszünk biztonságosan és hatékonyan használni őket az ínycsiklandó ételek elkészítéséhez.
Ha tetszett a cikkem és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Kuktában készült recepteket itt fogtok találni:
-
Páraelszívót, de milyet…?
A páraelszívó kiválasztása a konyhában nemcsak a praktikusság szempontjai miatt fontos, hanem esztétikai kérdés is lehet. A főzéssel járó gőz és szagok hatékony eltávolítása érdekében az olyan megfelelő készüléket kell választani, ami illeszkedik a konyha méretéhez és elrendezéséhez.
Teljesítmény
Az első és legfontosabb szempont a teljesítménye. Az elszívó kapacitása liter/óra (vagy m³/h) mértékegységben van megadva, és azt jelzi, hogy mennyi levegőt képes kicserélni egy óra alatt. Egy átlagos konyhában a párátlanítónak 6-10-szer kell kicserélnie a helyiség levegőjét óránként. Például, ha a konyha térfogata 30 m³, akkor egy olyan páraelszívót kell választani, amelynek teljesítménye legalább 180-300 m³/h.
Milyen típusú páraelszívót válasszunk?
Többféle készülék közül választhatunk attól függően, hogy milyen konyhánk van, és milyen elvárásaink vannak.
- Kürtős páraelszívó: ez a leggyakoribb típus, ahol az elszívott levegőt a szabadba vezetik. Nagyobb konyhákban ideális választás, hiszen hatékonyan távolítja el a zsíros gőzt és a szagokat. Hátránya, hogy a telepítése bonyolultabb lehet, mivel szellőző rendszert kell kiépíteni.
- Keringető páraelszívó: ez a típus nem vezeti ki a levegőt a szabadba, hanem szűrőkkel tisztítja azt, majd visszajuttatja a konyhába. Ez a megoldás olyan helyeken lehet praktikus, ahol nincs lehetőség a szellőző kiépítésére. Fontos, hogy rendszeresen cseréljük a szűrőket.
- Szekrénybe építhető páraelszívó: kis konyhákban népszerű, mivel diszkrét és helytakarékos megoldás. Az elszívó a felső szekrények alá van beépítve, így nem foglal külön helyet.
- Sarok páraelszívó: ha a konyha kialakítása sarok főzőlapot tartalmaz, érdemes erre a speciális formájú készülékre gondolni, amely szintén kürtős vagy keringető rendszerrel is működhet.
- Pultba építhető páraelszívó: modern és trendi megoldás, amikor az elszívó közvetlenül a főzőlap mögött vagy mellett helyezkedik el a pultban. Az elszívás alulról történik, ami hatékony megoldás lehet, de általában drágább technológia.
Kis konyhákba alkalmas páraelszívó megoldások
Kis konyhákban fontos, hogy a helytakarékos megoldásokat részesítsük előnyben, anélkül, hogy a hatékonyságból lemondanánk. Ilyen esetekben érdemes a szekrénybe építhető vagy a teleszkópos készüléket választani, amelyek nem foglalnak el külön helyet, amikor nincsenek használatban.
A kisméretű konyhákba alkalmas páraleszívó választása során ügyeljünk arra, hogy a készülék zajszintje alacsony legyen. Egy zajos páraelszívó kellemetlenné teheti a főzést, különösen egy kis térben, ahol a zaj jobban koncentrálódik. Az ideális zajszint 60 dB alatt van.
Ezen kívül, a kisméretű konyhákban hasznosak lehetnek az okos megoldások, például a távirányítóval vezérelhető vagy automatikus érzékelőkkel ellátott modellek, amelyek csak akkor kapcsolnak be, amikor ténylegesen szükség van rájuk.
Páraelszívó trendek
Az utóbbi években jelentős fejlődés tapasztalható a páraelszívók világában, ami főleg az esztétikai és technológiai újításoknak köszönhető.
Dizájn: az elszívók egyre inkább dekorációs elemekké válnak a konyhában. Az egyszerű, rozsdamentes acél felületektől a színes, különleges formákkal rendelkező modellekig számos lehetőség áll rendelkezésre. A minimalista dizájn, ahol az elszívó szinte láthatatlan marad, különösen népszerű.
Energiahatékonyság: az energiatakarékosság egyre fontosabb szerepet kap a páraelszívók esetében is. Az újabb modellek LED világítással, hatékony motorral és jobb szűrőrendszerekkel vannak felszerelve, hogy csökkentsék az energiafogyasztást.
Okos páraelszívók: az intelligens technológiák a konyhai eszközöknél is megjelentek. Az okos páraelszívók képesek automatikusan érzékelni a főzés során keletkező gőzt és szagokat, és ennek megfelelően szabályozzák a ventilátor sebességét. Emellett távirányítóval vagy akár mobilalkalmazással is vezérelhetők.
Csendes működés: a zajszintre való törekvés is egyre fontosabb. A legújabb modellek különleges technológiákkal csökkentik a zajt, így a páraelszívók működése szinte észrevehetetlen marad, miközben hatékonyan távolítják el a levegőben lévő részecskéket.
Recirkulációs technológia fejlesztése: a szűrővel működő, recirkulációs eszközök is jelentős fejlesztéseken mentek keresztül. Az új szűrők már nemcsak a szagokat, hanem a káros anyagokat is jobban kiszűrik, így a visszaáramló levegő tisztább és frissebb lesz.
A megfelelő pára és szagelszívó kiválasztása fontos lépés a konyha kialakításakor, hiszen ez az eszköz jelentősen hozzájárul a kellemes és tiszta környezet megőrzéséhez. Legyen szó nagy vagy kis konyháról, minden esetben érdemes figyelembe venni a konyha méretét, az elszívó teljesítményét, valamint azt, hogy milyen dizájn és technológiai újítások illenek legjobban az igényeinkhez. A páraelszívó nemcsak praktikus eszköz, hanem a modern konyhák egyik fontos dizájneleme is.
Ha tetszett a cikkem és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Érdekes lehet számodra, hogy én miért választottam a főzéshez az indukciós főzőlapot? Sokat tanakodtam, és engem meggyőzött, talán segítség lehet neked is a választáskor!
-
Nescafé Dolce Gusto, a kávézás élménye magával ragad!
A kávézás sokak számára mindennapos rituálé, és a technológia fejlődésével számos különféle kávéfőző típus közül válogathatunk. A Nescafe Dolce Gusto a kapszulás kávéfőzők piacán kiemelkedő helyet foglal el, hiszen könnyen használható, gyors és változatos ízvilágú italokat készíthetünk vele.
A kávéfőzők típusai
A kávéfőzők világában számos típus közül választhatunk, mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya. A különböző típusok más-más technológiai megoldásokra építenek, így érdemes végiggondolni, melyik passzol leginkább az életvitelünkhöz és a kávéfogyasztási szokásainkhoz.
Filteres kávéfőzők
A klasszikus filteres kávéfőzők hosszú évtizedek óta jelen vannak a konyhákban. Ezek az egyszerűbb készülékek forró vizet vezetnek át a kávéőrleményen, így készítve el a kávét. Bár nem annyira elterjedtek az újabb technológiák mellett, a filteres kávéfőzők nagyobb mennyiségben készítenek kávét, így ideálisak lehetnek családi reggelikhez vagy irodai használatra. Az elkészített kávé azonban nem olyan erős, mint például egy eszpresszó géppel készült ital.
Eszpresszó gépek
Az eszpresszó gépek magas nyomással, kis mennyiségű vízzel készítenek erős és intenzív kávét. Ezek a gépek lehetnek manuálisak, félautomata vagy automata kivitelűek. A modern eszpresszó gépek már külön tejhabosítóval is rendelkezhetnek, így otthon is kávéházi minőségű italokat készíthetünk.Kapszulás kávéfőzők
A Nescafe Dolce Gusto és más kapszulás rendszerek az egyszerűségük és gyorsaságuk miatt lettek népszerűek. Ezek a gépek előre csomagolt kapszulák segítségével készítenek kávét, így nincs szükség kávéőrleményre vagy egyéb hozzávalókra. A kapszulás gépek, mint a Dolce Gusto, kávé mellett más italokat is kínálnak, például teákat és kakaót is.Podos gépek
A párnás kávéfőzők működése hasonló a kapszulás kávéfőzőkhöz, de itt nem műanyag vagy alumínium kapszulákban, hanem papírfilteres podokban található a kávé. Ez egy környezetbarátabb megoldás lehet a kapszulás rendszerekhez képest, mivel kevesebb hulladékot termelnek.French press és AeroPress
Bár ezek nem hagyományos gépek, a French press és az AeroPress is népszerű eszközök a kávé szerelmesei között. A French press egyszerű és olcsó megoldás, míg az AeroPress egy hordozható, gyors megoldás, amely kiváló kávéélményt nyújt, különösen utazások során.A Nescafe Dolce Gusto előnyei
A Nescafe Dolce Gusto egy kapszulás rendszer, amely egyre nagyobb népszerűségnek örvend világszerte. Az előre csomagolt kapszulák lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy egy gombnyomással elkészítsenek különféle kávéitalokat anélkül, hogy a kávéőrleménnyel, az őrléssel vagy a mennyiségek pontos beállításával kellene bajlódniuk. A kapszulák precízen adagoltak, ami garantálja az állandó ízminőséget minden csésze kávé esetében.
A Dolce Gusto nemcsak eszpresszót, hanem cappuccinót, latte macchiatót és egyéb tejalapú italokat is képes készíteni, ami nagy előnyt jelent azok számára, akik változatosságra vágynak. Az egyszerű használat és a gyors elkészítési idő miatt kiváló választás lehet azoknak, akik nem szeretnének sok időt tölteni a kávéfőzéssel.
Egyéb márkák, amelyek kezelik a Dolce Gusto kapszulákat
A Nescafe Dolce Gusto rendszer főként a Krups és a De’Longhi márkák készülékeiben található meg. Azonban nemcsak ezek a márkák képesek kezelni a Dolce Gusto kapszulákat. Az elmúlt években más gyártók is beléptek a piacra olyan készülékekkel, amelyek kompatibilisek ezzel a kapszularendszerrel.
- De’Longhi
A De’Longhi az egyik legismertebb név a kávéfőzők világában, és többféle kapszulás gépet kínál, amelyek kompatibilisek a Nescafe Dolce Gusto kapszulákkal. Ezek a gépek egyszerre kínálnak elegáns dizájnt és megbízható teljesítményt. - Catler
Érdekes megoldás azok számára, akik nem akarnak egy gyártó mellett elköteleződni. A Catler kapszulás kávéfőzők Nespresso és Tchibo kapszulákat is tudnak kezelni és egy praktikus kapszulatartóval érkeznek. A gép külön adapterekkel rendelkezik a különböző alakú és márkájú kávékapszulákhoz. - Arendo
Az Arendo egy kevesebb figyelmet kapott márka, amely szintén készít Dolce Gusto kapszulákkal kompatibilis kávéfőzőket. Ezek a gépek általában kedvezőbb árúak, mint a nagyobb márkák termékei, ugyanakkor még mindig biztosítják a kapszulás kávéfőzők gyors és kényelmes élményét. - Koenig
A Koenig egy másik olyan márka, amely a Dolce Gusto kapszulákat kezelő kávéfőzőket kínál. Bár kevésbé ismert, megbízható és megfizethető alternatíva lehet azok számára, akik szeretnék a Dolce Gusto kapszulákat használni anélkül, hogy a nagyobb márkák termékeit választanák.
Miért válasszunk Dolce Gusto kompatibilis gépet?
A Dolce Gusto kapszulák egyre szélesebb körben elérhetők, és nagy választékot kínálnak. A gépek könnyen kezelhetők, és a technológiai fejlődésnek köszönhetően számos márka által kínált kávéfőző kompatibilis ezekkel a kapszulákkal. Ha változatos, minőségi italokat szeretnénk készíteni, a Dolce Gusto rendszer kiváló választás lehet.
Ha tetszett a cikkem és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Érdekes lehet számodra egy nagyon finom Croissant recept is a finom kávé mellé?
- De’Longhi
-
Sminktetoválás-miért szeretjük?
Személy szerint érintve vagyok a sminktetoválás témában, mivel magamon is viselek, erről szeretném a tapasztalataimat megosztani mindenkivel, aki bizonytalan még abban, hogy készíttessen-e magának!? A legszebb arc számomra is a természetes, de ez így mégsem igaz, ha egy nőről beszélünk☺️ Mióta világ a világ, mi nők igyekszünk minden a kor által biztosított szépészeti eszközzel a legjobbat kihozni magunkból!
Az igényesség számomra nem azt jelenti, hogy a nap minden szakában vastag smink réteggel és tökéletesen belőtt frizurában kell pompázni.. Igényes lehetsz teljesen natur szépségedben, ami elsősorban a gondozottságot jelenti. Az ápoltság minden embernél elengedhetetlen feltétele a jó benyomásnak és bizony a jó közérzetnek is. Ám ha picit csalunk és kiemeljük az arcunkon azt, amitől hangsúlyosabbá, kontúrosabbá válhatunk, miért is ne tennénk?
Miért dönts a sminktetoválás mellett?
Ha te is szeretnéd megúszni a napi sminkelést, pedig látod, hogy jól állna kicsit kiemelni a szemed , szemöldököd vagy a szád, akkor már az első lépést meg is tetted gondolatban!
Mi nők szeretnénk minden nap a legszebb arcunkat „felvenni”, de nem mindig van kedvünk a készülődéshez, folyton sietnünk kell ezer felé. Én magam is sokszor csak az miatt nem tettem még egy lehelletnyi sminket sem magmra, mert vagy kedvem vagy időm nem volt hozzá.
A másik fő probléma, ha sminkelve vagyunk, folyton vigyázni kell rá.. Nem szabad megdörzsölni a szemünket ha viszket, evés-ivás után igazítani kell újra a rúzson, egy sírás (akár örömkönnyek) szintén elkenődéssel járnak, kevés kellemetlenebb dolog van egy csúnyán elmaszatolódott sminknél.
De ha tartós sminked van, akkor nyugodtan sportolhatsz, napozhatsz, úszhatsz, strandolhatsz, (bőghetsz🙃)a sminked biztosan a helyén marad.
Ha sminktetoválásod van, akkor is nyugodtan sminkelhetsz, hiszen egy csodás alapot ad a make up-nak. Ha viszont épp nincsen kedved, akkor is lesz egy alapsminked, ami kellő magabiztosságot kölcsönöz a hétköznapokon.
Meddig marad fent egy sminktetoválás a bőrön?
Ez egy fontos szempont, hogy tudjuk mennyi időre tudtuk le a sminkelést!
Ezt bizony több minden befolyásolja. Először is induljunk ki abból, hogy a bőr egy élő szövet, ahol a sejtmegújulási folyamat állandó, ezáltal az elhalt hámsejtek leválnak és újak kerülnek a felszínre. Mivel a sminktetoválás csak a bőr legfelső rétegében történik, ezért tud elhalványodni és lassacskán kikopni a bőrből. A tartósságot azonban egyéb tényezők is befolyásolják. Ilyen például a túlzásba vitt napozás, szoláriumozás illetve a bőrtípusod.
Nagy általánosságban elmondható, hogy a különböző területek körülbelül ilyen időközönként igényelnek újabb pigmentálást:
- Szemöldök tartóssága: 1,5-2,5 év
- Szemhéj tartóssága: 3-5év
- Ajak tartóssága: 3-5év
Mely esetekben érdemes időpontot kérned egy személyes konzultációra?
Az én sminktetoválásomat👉🏼 Hajdu Bandus készítette, ha szeretnél tőle időpontot kérni, ITT megteheted>>https://www.facebook.com/inklovetattoovp
- ha még nem vagy 100%-ig biztos benne, hogy szeretnél sminktetoválást
- ha rengeteg kérdésed van, mielőtt végleg a tetoválás mellett döntenél
- ha szeretnéd tudni milyen lesz a végeredmény a sminktetoválás után
- ha szeretnél rátalálni a megfelelő formára, vagy csak kíváncsi vagy, hogy állna neked a sminktetoválás, akkor előrajzolják neked
- ha eddig nem sminkelted magad, de úgy érzed ideje lenne elkezdeni, mert az idő múlásával halványul, vékonyodik az ajkad, kopik a szemöldököd szőre
- ha már van meglévő sminktetoválásod, de változtatni szeretnél rajta
Fájni fog a sminktetoválás készítése?
Inkább kellemetlen, mint fájdalmas. De ez is egyénenként változó. Az utóbbi években rengeteg fejlődésen ment keresztül a szakma, mind az eszközök tekintetében, amik kevésbé traumatizálják már a bőrt, és a sminktetováló technikák is finomodtak.
A kimondottan sminktetoválásra kifejlesztett érzéstelenítőkrémek használatával nem kell, hogy fájdalmas legyen a sminktetoválás. Kisebb fájdalomra csak a tetoválás elején kell számítani, amikor a tű először hatol be a bőrbe. A speciálisan sminktetováláshoz használandó érzéstelenítők gyorsan felszívódnak, nagyon hatásosak, tetoválás közbeni folyamatos használatukkal jelentősen csökken a kellemetlenség.
A fájdalomérzet területenként eltérhet, a bőr vastagsága, érzékenysége miatt. Számomra például a szemöldöktetoválás minimális kellemetlen érzéssel járt,fájdalommal egyáltalán nem.
A szemhéj bőre nagyon vékony, érzékeny, a vendég szeme minden esetben csukva van,nekem itt az elején volt kevés fájdalmas érzésem, majd végig fájdalom mentes volt, köszönhető a szuper érzéstelenítő krémnek!
Ajaktetoválás az a terület, ami leginkább üdévé, frissé, fiatalabbá varázsolja a nők arcát, megjelenését, ezért is nagy kedvenc a hölgyek körében. Szintén egy nagyon érzékeny terület a tetoválást illetően, de ahogy a szemöldök és szemhéj területét elérzéstelenítik, úgy az ajak sem kivétel ez alól. Nekem azért a szám tetoválása bevallom fájt időnként, de nem volt elviselhetetlen.
20 éve viseltem egy autóbaleset által a felső ajkamon egy heget, ami miatt a szám kontúrja elmosódott. Szerettem volna, ha a szájtetoválással ez a hiba is eltűnik, ami szerencsére mint a kép is bizonyítja sikerült😇
Már hiába is mutatnám, hogy ott a níl hegyénél egy hegesedés és elmosódás volt, szépen ki lett korrigálva! Meddig tart a sminktetoválás elkészítése?
Ellentétben azzal, amit a sminktetoválásról tartanak, és ahogyan sokan készítik, a legtöbb sminktetoválás az első tűszúrástól az utolsó tűszúrásig 30-50 perc alatt elkészíthető. Természetesen az előkészületekkel, a forma felrajzolásával együtt ennél több, kb. 2 -3 óra a teljes elkészítés ideje.
A friss tetoválás még duzzadt és színben is eltér a véglegestől Sajnos van akinek nem szabad sminktetoválást készíteni…
Bizony vannak olyan szituációk, amikor a sminktetováló is azt mondja, hogy nem tetoválhat. Általában ezek átmeneti élethelyzetek, melyek megszűnésével vagy megszűntetésével, a későbbiekben már elvégezhető a sminktetoválás.
Melyek ezek?
- ha a tetoválandó területen anyajegy vagy szemölcs van
- friss bőrsérülés, gyulladás, vírusos, bakteriális fertőzés esetén
- ha antibiotikumos kezelés alatt vagy. Antibiotikum kúra bejefejzése után pedig minimum 3 hétet szükséges várni
- terhesség vagy szoptatás ideje alatt, a szülés utáni 3 hónapban, mert a hormonváltozás befolyásolhatja a pigment beépülését
- az arcon végezett friss plasztikai beavatkozás után
- ha sugárkezelés, kemoterápia alatt állsz, és az azt követő időszakban is csak orvosi beleegyezéssel készítetthető
- ha aktív herpeszed van
- bármilyen krónikus betegség esetén, csak írásos orvosi igazolással
- ha a kezelendő területen tűzfolt van, ekcémás, rozaceás, duzzadt, hólyagos, kicserepesedett vagy túl mélyen és erősen ráncos a bőr
Miért kellhet a korrekció?
A sminktetoválás készítése két felvonásból áll. A második rész a korrekció, már nem kell külön fizetned, a sminktetoválás ára tartalmazza azt.
- Előfordulhat, hogy nem egyenletesen maradt bent a pigment az első alkalom után, ilyenkor pótolni kell.
- Az első alkalom tetoválása általában 80%-ban marad meg, ezért ha a gyógyulási folyamat alatt nem maradt bent a pigment, ilyenkor kerül visszatetoválásra.
- Ha színén és formáján szeretnél még változtatni egy keveset, akkor korrigálni lehet.
- A korrekció után tartósabb lesz, hiszen rétegezve jut be a pigment.
Felkeltettem az érdeklődéset? Szuper!🤩 Akár aktuális volt számodra, akár nem és csak kíváncsiságból olvastad el a cikkem, örülök Neked! Hajdu Bandus nekem régi barátom, nagyon szeretem a humorát a közvetlenségét és természetesen a munkáit csodálom! Hívjátok bizalommal, akár sminktetoválás, test tetoválás/lézeres eltávolítás vagy végleges szőr eltávolításban gondolkodtok! Csipni fogjátok!!😉
Nagyon szép ívű szemöldököt „kaptam, nekem a szörszálak már teljesen kikoptak,vagyis kellett készíteni helyette, a szemhéjtetoválás pedig sűríti a szempillám optikailag Ha tetszett a cikkem és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Talán érdekelhet téged, milyen műszempillát tudnál éppíttetni és pár hasznos tanácsot is írtam hozzá>>Épített műszempilla
-
Mérgező a halloweeni tök belseje!
Sokan nem tudják még, de bizony mérgező a halloweeni tök belseje, még ha nem is étkezésre szánjuk, gyermekeink kíváncsisága miatt nagyon kell vigyáznunk tökfaragás alatt, nehogy megkóstolják! Semmiképp nem elriasztásként szánom a cikkemet a témában, de mint oly sok haszonnövényünk esetében, a mindent a szemnek semmit a szájnak elvét kell követnünk.
Ilyen tök-olyan tök..
Mikor megérkezik az ősz, elkezdődik a tökszezon ideje is. Szerencsére egyre jobban válnak alapélelmiszerekké a tökök, évről évre fogyasztunk belőlük többet. Ez nagyon szuper, mivel a tökök tele vannak fontos tápanyagokkal, illetve vitaminokkal, nem utolsósorban még finomak is. Vásárlásnál viszont nagyon körültekintőnek kell lennünk, és csak arra a célra felhasználni a tököket, amire vettük, ugyanis amíg a sütőtökök általában nagyon finom csemegénk, addig a dísztökök már kis mennyiségben is hatalmas problémát okozhatnak!( Akár 1-2 falat)
Magyarországon is hagyománya van a tökfaragásnak, a halloweeni ünnep megtartása is kezd bekúszni az életünkbe, főképp a gyerekek szeretik nagyon! Ezzel pedig a Halloween-i tökök népszerűsége is egyre népszerűbb, amik viszont nem ehetők. Ezek a tökök narancssárga színűek, alapvetően díszítési célokat szolgálnak. Magyarországon megtalálhatók 2-3 kilogrammos (Gomez F1), illetve nagyobb, 10-20 kilogrammos fajták (Cronus F1) is.
Mitől mérgező a halloweeni tök?
Azt nagyon fontos tudni, hogy mind a kettő, de még inkább a kisméretű, dekoratív fajták tartalmazzák az úgynevezett keserűanyagot, a Cucurbitacinokat, az íze eleve kellemetlenül keserű, ugyanakkor mérgezők is! Éppen ezért a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal (NÉBIH), felhívást tett közzé, amiben felhívják a lakosság figyelmét arra, hogy csak azokat a tököket egyék meg, melyeket étkezési célra árusítanak, a dísztököket semmiképpen se!
A fogyasztókra nagy veszélyt jelent sajnos, ha a kereskedők nem különítik el egyértelműen az ehető tökféléket a dísztököktől, vagy nem jelölik legalább azt, hogy a dekorációs termés fogyasztásra alkalmatlan. Éppen ezért, mindig legyünk körültekintőek, ha fogyasztásra szánt tököt szeretnénk vásárolni, inkább kérdezzünk az eladótól.
Milyen panaszok jelentkeznek mérgezés esetén?
A dísztökök toxikus vegyületeket, kukurbitacinokat tartalmaznak, melyek rendkívül keserűek, valamint hőkezeléssel sem veszítik el hatásukat, és fogyasztásuk már kis, néhány falat esetében is komoly, kellemetlen tüneteket okoz: gyomorgörcs, hányás, hasmenés, vagy akár kiszáradás formájában.
Ha mérgező a halloweeni tök belseje, hozzá sem érhetünk?
Nagyon jó móka a tökfaragás, senki kedvét nem szeretném elvenni, mert kár is lenne kihagyni. Rengeteg növényünk van, amiben gyönyörködünk, de jól tudjuk, hogy fogyasztásuk mérgező. Ide kell sorolnunk a dísztököket-halloween tököket is, és kimondott kreatív célokra használni. A bőrünkkel érintkezve nem okoz mérgezést, az evésére kell figyelnünk, főképp kissebbekre jobban, akik kérdés nélkül vesznek még a szájukba bármit.
Ha tetszett a cikkem és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Ha érdekelne egy nagyon finom sütemény, ami főzőtökből készül és a krémesre hasonlít, ide kattints a receptért>>Tökös pite
-
Reflexzónás masszázs
A reflexzónás masszázs egy masszázstípus, amely arra épül, hogy a test különböző területeihez tartozó reflexzónákat stimulálja. Lábfejünk, kezünk, arcunk masszírozása már akkor is nagyon kellemes és frissítő élményt jelent, ha valamelyik családtagunk vagy akár mi magunk végezzük. Ha pedig egy képzett masszázsterapeutát engedünk reflexzónáink közelébe, az eredmény utánozhatatlan.
Ismerjétek meg, mit tud a reflexzónás masszázs
„A reflexológia művészet, a tudatos érintés csodálatos művészete.” Csi Ann
A reflexológia módszere a szervezet öngyógyító folyamatain és azok beindításán alapszik, tapasztalati úton alakult ki, és fejlődik mind a mai napig. A reflexzónák olyan idegpontok, amelyek egy-egy távoli testrésszel-szervvel vannak kapcsolatban. Az egész testen mindenütt találunk reflexzónákat, melyek ingerlésével, masszázsával kapcsolat létesíthető az adott zóna és a hozzá tartozó szerv között és így ingerhatást lehet kifejteni.
Mire alkalmas a reflexzónás masszázs?
- Diagnosztika:
A vizsgált végtag-arc reflexzónáinak fokozott nyomásérzékenysége, vagy a bőr alatt tapintható elváltozások a zónához tartozó szerv-szervrendszer működési-energetikai zavarára utalnak. - Terápia:
Az egyes szervek diagnosztikus masszázs során észlelt funkciózavara a hozzájuk tartozó zónák rendszeres, kúraszerű, vagy esetenként elhúzódó ingerlésével pozitív irányba befolyásolható: a szerv működése szükség szerint akár serkenthető, akár gátolható. A reflexzónás masszázs – a betegség okától ill. a beteg szervtől függetlenül – mindazokban az esetekben hatásos, amikor a szervezet energetikai önszabályozó rendszere még működőképes.
Ismerkedjünk meg pár területtel, amit a reflexológiában kiemelten kezelnek:
Reflexzónás talp masszázs:
Talpunkon megtalálható szervezetünk kicsinyített leképezése. Úgy kell elképzelni, hogy amikor szemből nézzük a két egymás mellett lévő talpat, mintha egy ember állna előttünk. A kettős szervek mindkét lábon megtalálhatók, pl. vesék, míg pl. a szívnek megfelelő zóna csak a bal lábon helyezkedik el. A reflexzónás talpmasszázs alkalmával nyomás hatására egyszerű reflexet váltunk ki a szervezetben, ezáltal közvetlenül tudunk hatni belső szerveink működésére. A reflex akaratunktól független, ösztönös visszajelzés ad az ingerre. Az inger hatására keletkező impulzus eljut a központi idegrendszerhez, ezzel egyidőben az adott szervhez.
Kézreflexzóna- masszázs:
Kezünkön olyan pontok találhatók, amelyek kapcsolatban állnak különféle szerveinkkel, ízületeinkkel, a gerincünkkel, a nyirokrendszerünkkel, de még az agyunkkal is. Ezen a 150 négyzetcentiméteres területen számtalan energetikai meglepetés rejtőzik. A kézreflexzóna- masszázs segítségével enyhíthetők a fájdalmak és csökkenthető a stressz. Ha valamelyik szervnél betegség vagy túlterheltség áll fenn, akkor a kéz jelez: megkeményedik az adott ponton, piros lesz, megduzzad vagy fáj. Ekkor jut szerephez a kézreflexzóna-masszázs. Segítségével serkenthetjük a vérellátást és a nyirokáramlást, megtisztíthatjuk a légutakat, megszabadíthatjuk a gerincet és az ízületeket a blokkoktól.
Reflexzónás arcmasszázs:
Az arcunk rengeteg dolgot árul el, mesél rólunk. Hordoz személyiségjegyeket, megmutatja mennyi stressz ér minket, mennyit dolgozunk, mennyit alszunk, mennyit mosolygunk, milyen a belső világunk.
A reflexzónás arcmasszázs esetén a szervek zónáinak arcon lévő pontjait masszírozzák. Ahogyan a talpunkon, kézfejen, úgy az arcon is megtalálhatóak a szerveink idegvégződései. Az arcon kisebb a felület, így nem annyira részletes, mint pl a talpunk. Az arcunkon összesen 24 zóna található. A reflexzónás masszázsokat használhatjuk egészségünk megőrzésére, szervezetünkben lerakódott méreg- és salakanyagok tisztítására, valamint adott állapotok, betegségek esetén segítheti a kezelések felerősítését.
A reflexzónás masszázs mellékhatás mentes terápiás lehetőséget nyújt a szervezet bármely részének gyógyításában akár önállóan, akár kiegészítő kezelésként alkalmazva. Alkalmazhatósága nincs életkorhoz kötve, a csecsemőktől az aggastyánokig egyaránt végezhető.
Ellenjavallat:
- fertőző betegségek
- gombás láb
- lázas állapot
- mélyvénás trombózis
- heveny gyulladás a visszerekben
- műtét után 3-6 hét
- nyílt sebek
- orbánc
- lábszárfekély
- üszkösödés
- törött állapot
- extrém zúzódás
- ficam
- veszélyeztetett terhesség
„A bölcsnek tudnia kell, hogy az egészség az ember legnagyobb ajándéka, és meg kell tanulnia, miként kovácsolhat hasznot a betegségből a gondolatai révén.” (Hippokratész)
Szeretnék ajánlani cikkem végén Neked egy kitűnő reflexzónás masszőrt, aki gondoskodik az egészségem fenntartásárók és csodás élménnyel ajándékoz meg minden kezelés során. Végzettséggel rendelkezik arc-kéz és talpmasszázs területén, egy-egy kezelés után mindig felfrissülten és kisimult idegrendszerrel távozom Tőle, így jó szívvel ajánlom mindenkinek aki szeretné kipróbálni! Itt megtekinthetitek a Facebook oldalát és megtaláljátok az elérhetőségeit: Tünde Reflexzónás Arc-Kéz-Talp és lábmasszőr
Ha tetszett a cikkem és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Ha szeretnél a masszázshoz egy saját olajat, akár te magad is elkészítheted! Itt olvashatod a Levendulaolaj készítése házilag receptemet, remélem téged is elbűvöl az illata!
- Diagnosztika:
-
Tökfaragás Halloweenre
A tökfaragás egy hagyományos őszi tevékenység, amely kreatív és szórakoztató módja annak, hogy díszítsük az otthonunkat a Halloween vagy az őszi ünnepek alkalmából. Egy esős hétvége nálunk előrébb is hozta ezt a programot, de cseppet sem bánjuk, ha tönkre menne október végéig, hát újra neki állunk!
A tökfaragás hagyományát leggyakrabban az amerikai Halloween ünnepéhez kötik, pedig Magyarországon is a régi időkre nyúlik vissza a története. A dolog érdekessége, hogy a 20. század eleji paraszti világban kifejezetten kedvelt volt Magyarországon a töklámpások készítése, amivel ijesztgették, heccelték egymást a fiatalok.
Az első erről szóló történet, egészen Salamon király idejébe nyúlik vissza: László király, tartva a trónfosztástól, biztonsági okból a visegrádi vár tornyába záratta Salamon királyt. Az őröknek parancsba adták, hogy éjszaka töklámpásokkal világítsák ki a tornyot, hogy mindig szemmel tarthassák a rabot. A lámpások így a Dunán közlekedő hajósoknak is támpontul szolgáltak. Innen ered a mondás: „Fénylik, mint Salamon töke!”
Gyerekek kedvence lett a Halloveen
Véleményem szerint semmi értelme azon rágódni, hogy miért ünneplünk Halloweent, miért majmoljuk Amerikát?! A gyerekek nagyon kedvelik és várják ezt a hozott ünnepet, imádják a játékos horror eseményt. Az ijesztő élmények csak akkor szórakoztatóak, ha a játék kontextusában hangzanak el. Vagyis a gyerekeknek félniükk kell, de biztosnak kell lenniük abban is, hogy biztonságban vannak, az egész csak játék. Az ijesztő dolgok biztonságos helyről való felfedezésével a gyerekek többet megtudhatnak arról is, hogyan reagálnak a félelem és a szorongás érzésére.
A horrorisztikus dolgoknak tehát nem kell egyáltalán traumatizálnia a gyerekeket, főleg akkor, ha azok a saját korosztályuknak megfelelően vannak tálalva. Bár a Halloween eredetileg spirituális ünnep volt, ma már főként a szórakozásról szól. Az egyik hagyományos halloweeni időtöltés a töklámpás faragás. Némelyik vicces, de van, amelyik ijesztő, hát nálunk otthon ebben merül ki az élmény.
Itt vannak lépések, amelyek segíthetnek a tökfaragásban:
1. Válaszd ki a tököt: Válassz egy egészséges és szimmetrikus tököt, amely megfelel az elképzeléseidnek a méret és a forma tekintetében. A tököt választva figyelj a sima, száraz bőrre és a stabil talpára.
2. Vágás előkészítése: Vágd le a tök tetejéről egy cikkszűrővel vagy egy erős, éles késsel a „skalpot”. Ezt a tetejét később majd fedőként használjuk.
3. Tisztítás: Használj egy kanalat, hogy óvatosan eltávolítsd a tök belsejét és a magjait. Győződj meg róla, hogy a belseje teljesen üres legyen.
4. Rajzolás: Rajzolj fel egy tervezett mintát vagy mintákat a tök bőrére egy filctollal, hogy a vágása egyszerűbb legyen. Bonyolultabb mintákhoz érdemes sablont készíteni, akár csak kinyomtatni egy mintát, amit ha ráragasztasz a tökre, egy éles késsel már át tudod vinni a felületére a követendő vonalakat, amit aztán filccel még meg is rajzolhatsz a tökön.
5. Vágás: Használj speciális tökvágó készletet, vagy éles kis kést a rajzolt minta szerinti kivágásra. Legyél nagyon óvatos, hogy ne sértsd meg, mivel a tökfaragás során könnyű megcsúszni a késsel.
6. Kreativitás: Próbálj ki különböző mintákat, formákat és stílusokat. Lehetséges, hogy akár több réteget is kivághatsz, amitől igazán 3D jellegű lesz a végeredmény!
7. Megvilágítás: Helyezz egy gyertyát, LED gyertyát vagy egyéb világító eszközt a kivágott tök belsejébe. Az üreges tökből kisütő fény gyönyörű hatást hoz létre.
8. Díszítés: Ha elkészültél a tökökkel, helyezd őket az otthonodnak megfelelő helyre. Lehetőség szerint kreatív módon rendezd őket, például asztalra, lépcsőre vagy udvarra. Mehetnek mellé további őszi vagy Halloween kiegészítők is!
9. Vigyázz a biztonságra: Ha gyertyát használsz a tök belsejében, győződj meg róla, hogy ne maradjon felügyelet nélkül, és helyezd őket tűzveszélytől távoli helyre.
10. Örülj az eredménynek!: Élvezd a kész tökök látványát, és oszd meg őket családoddal és barátaiddal.
A tökfaragás egy nagyszerű alkotó tevékenység az őszi ünnepek idején, és lehetővé teszi, hogy kifejezze a kreativitást. A végeredmény egyedi és látványos díszei lehetnek az otthonodnak.
Ha tetszett a cikkem és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Ha érdekelnek a kerti fűszernövények, talán érdekes lehet neked ez a cikk is>>Fűszernövények ültetése
-
Épített műszempilla
Nem létezik olyan szempillaspirál a világon, amivel olyan hatást tudnál elérni, mint egy szálankénti épített műszempillával. Számos nőben okoz hatalmas dilemmát a döntés miért is cserélné le, a régi jó bevált szempillaspirálját valami teljesen másra, amihez foghatót még sosem tapasztalt.
Saját tapasztalatom és pillásom segítségével készült cikkem ad választ Neked, hogy miért is éri meg kockáztatni, ki tudja a végén lehet a szemetesben landol majd a szempillaspirálod?
A hatás akár 4-5 héten keresztül is eltarthat, ha megfelelően ápolod és követed a szempilla stylist-od tanácsait. Nincs annál jobb érzés nőként, mint reggel felébredve „kész arccal” kezdeni a napot, egyetlen smink mozdulat nélkül!
Épített műszempillával öröm a reggeli ébredés!
A szempilla hosszabbítás érzékivé varázsolja a tekintetedet. Az eredmény lehet természetes és visszafogott, vagy éppenséggel extravagáns – mindig a leginkább stílusodhoz passzoló. Sosem kenődik el, nincs fekete maszatolás, bármit csinálhatsz vele! Hogy pontosan értsd, mitől függ a természetes vagy extrém pillák készítése, jöjjön egy gyorstalpaló:
A műszempillásod jó esetben tapasztalt szakember, aki minőségi anyagokkal dolgozik és segít a számodra megfelelő pilla kivitelezésében. Természetesen a te kérésednek megfelelő pillákat épít, amihez fontos a saját, természetes pillaállomány helyes megítélése. Ennek tekintetében tudja kiválasztani a megfelelő szempilla ívet, sűrűséget, amely kényelmes, tartós és esztétikus lesz, viselete pedig nem terheli meg az egészséges pillaszálakat.
Műszempilla 1-10D- mit is jelent?
Az 1D, 2D, 3D, stb megnevezések azt jelentik, hogy egy szál saját szempillára hány szál műszempillát applikálnak fel. A D-k száma tehát az egy saját szálra épített műszempillák számát jelöli, ami akár 6D, vagy extrém esetekben 10D is lehet, sőt van e fölött is, de az fotózáshoz ajánlott, amit utána egyből le is oldalnak.
Mit kell tudni az ívekről?
A nagy többség a C,D,CC ívekkel dolgozik ezek a természetességtől a látványosig terjednek, használatával nőies, szexi tekintet nyújtható anélkül, hogy túlságosan drámai hatású lenne. Létezik: J-M-L-D típúsú ívek, vagyis minden létező pillaforma elkészíthető!
Műszempilla szálak vastagsága
A pilla vastagsága egy szál szempilla vastagsága mm-ben megadva. A mérettartomány: 0,01-020mm. A vékonyabb pillákból több szálat lehet felrakni úgy, hogy a vendég saját pillaállományát ne tegye tönkre.
Extrém színek extrém alkalmakra!
Sokan gondolhatják úgy, hogy a műszempilla építés nem lehet annyira kreatív és sokszínű, mint például a műkörömépítés vagy a fodrászat. Azonban már vannak olyan termékek, melyekkel szó szerint sokszínűvé lehet tenni ezt a szakmát is: a színes műszempilla termékek! Akár szilveszter, fesztivál vagy fotózás legyen az alkalom, ezekkel a műszempillákkal feldobhatod a sminket! Bizony léteznek már: pink, piros, lila, kék és zöld színekben pompázó pillák!
Minőségi alapanyagok a tartos műszempilláért!
Mint a legtöbb szépségápolási folyamat, a szempillaépítés is előkészítéssel kezdődik. A hosszú ideig tartó, szép pillasorhoz az első lépés nem a szalonban van, a következő folyamatokkal készül az épített műszempilla:
- A vendégnek figyelnie kell, hogy szempillaépítés előtt ne használjon: zsíros, olajos alapozót, sminkterméket és mindenféleképpen smink nélkül érkezzen! Természetesen időpont foglalással tudunk eljutni egy szalonba, érdemes körül érdeklődni, hogy profi szakembert keress fel, hiszen órákon keresztül dolgozik a szemed körül.
- Építés megkezdésekor kezdés a zsírtalanító- Primer felvitele a természetes szempillákra, ami erős és biztos tapadást biztosít a szempilla ragasztó számára, ennek köszönhetően növeli a szett tartósságát.
- A kiválasztott szempillák felhelyezése következik, amihez az én pillásom gyémántporos csipeszt használ, ami azért jó, mert amikor fanolja a pillakat (több szálat fog egyszerre) nem csúszik ki a csipeszből míg belemártja a ragasztóba.
- Építés végén van a fixáló, (nála ez super bonder) ami elősegíti a tartosságot és hamarabb párologtatja a ragasztót.
A ragasztó választékból a felhozatal határtalan. Itt minden pillásnak magának kell kitapasztalni melyik válik be neki és a vendégnek. Ami fontos a hőmérséklet és a páratartalom. Nagyjából mindegyiknél elmondható, hogy a 22-23°C ideális a megfelelő páratartalommal.
Új korszak a szempillaépítés világában: UV TECHNOLÓGIA
Mint minden területen a szépségiparban, folyamatosan jönnek az új technológiák, hogy minél jobban kiszorítsák az allergiás reakciókat és növeljék a komfortérzetünket, gyorsítsák a szempillaépítők munkáját. Mit is jelent az UV LED technológia?
Rengeteg cyano-akrilát allergiás kapta vissza épített szempilláját ezzel az eljárással, mert UV fényre stabilabban köt a speciális fotó aktív vegyület és nincs kipárolgása ezután. Az építés befejeztével azonnal, ventillátorozás nélkül lehet nyitni a vendég szemét. Nem terheli sem a vendég sem a szakember szervezetét. A pillásnak nem kell foglalkoznia a páratartalommal, a hőmérséklettel.
Nem csíp, nem irritál, azonnal érheti víz, mehet a vendég szoliba. A teljes kötés azonnal megtörténik, a vendégek nagy örömére minden eddiginél tartósabbak a pillák, 80-90% telített szettekkel érkezhetnek 3-4 hetenként töltésre.
Mit kell tudni a töltésről, ha elszántad magad, hogy pillákkal ékeskedj ezentúl?
A saját szemillánknak is van egy élettartama: 8-12 hét alatt cserélődik ki teljesen. Az elöregedő szálak elhullanának maguktól is, persze láthatóbb, ha a műszempillával együtt hullik ki, ez egy természetes folyamat. Töltésre 3-5 hetente kerül sor, ami nem csak a pillástól függ, hanem a vendégtől is, hogy mennyire vigyáz rá, vagy egyéb tényezőktől mint pl: a hormonok, stressz, izzadékonyság stb..
A vendég tájékoztatása
A profi szakember munkája hiábavaló, ha vendégét nem tájékoztatja a szempillaviselés alapszabályairól. Ismernie kell a vendégnek, hogy hogyan viselje az épített pillasort. A műszempilla viselete egyszerű és könnyű, de néhány szabályt fontos betartani ahhoz, hogy a pillaszálak ne potyogjanak le 1 hét után.
Applikálás után 48 órával erősen ajánlott a párás, nedves környezet kerülése, de ez idő eltelte után is óvni kell a szempillákat a víztől, gőztől, párától. A szolárium és a szauna nem javasolt, illetve a szemdörzsölés sem. (Kivéve az UC technológiával ragasztott pillák, ott nincs száradási idő.) Természetesen a zuhanyzás és strandolás is megengedett, csak ne töltsünk hosszú időt a víz alatt!
A szem környékén nem szabad olajos vagy zsíros sminkterméket használni, illetve a szempillaspirál is feleslegessé válik. A pillákat többször is ki kell fésülni szempillafésűvel, óvatosan. Így a műszempilla töltés akár 3 hét múlva is ráér, hosszabb ideig marad tartós a bámulatos pillasor.
Az én pillásom kizárólag minőségi anyagokat használ, így vigyáz a saját pilláimra és az egyik legprofibb terméket választotta az organelle márkát, amivel én mindig csodálatos pillákkal távozom Tőle!
Ha további kérdésetek lenne, vagy időpontot szeretnétek egyeztetni az ajánlásom után, bátran keressétek, legyetek igézően gyönyörű tekintetűek, mert olyan jó nőnek lenni!
H.E.Lash Roomhttps://www.facebook.com/hanikedina
Érdekel miért járok elektromos kerékpárral? Ha érdekel a cikk ITT elolvashatod a tapasztalataimat.
-
A kecskehús előnyei a diétában!
A kecskehús a legértékesebb diétás étel, amelyet sok nemzet fogyaszt. Az ókortól kezdve az orvosok a kecskehúst ajánlották, mivel az sok vitamint tartalmaz és jótékony tulajdonságokkal rendelkezik.
Ezt a húsfajtát az is megkülönbözteti, hogy a szervezet rendkívül könnyen emészti, telíti a szükséges aminosavakkal és mikroelemekkel. A kecskehús különlegessége az is, hogy sokkal alacsonyabb koleszterin- és egészségtelen zsírtartalommal rendelkezik, ellentétben a hagyományos marha- vagy sertéshússal.
Kecskehús íze
A kiváló minőségű húsnak nem lesz idegen szaga és íze. Egy fiatal kecske húsa könnyen megkülönböztethető – világosabb, mint a bárány, és a zsír leggyakrabban fehér lesz.
A kecsketejből készült termékek reneszánszukat élik, a tudatosan táplálkozók és a különleges ízeket kereső ínyencek egyaránt előszeretettel vásárolják a kecsketejet, illetve a belőle készült sajtokat, túrót, kefírt.
A kecske a testtömeghez viszonyított tejtermelésben az élen áll (8-10x). Egy átlagos magyar kecske évente 250-400 liter tejet ad.
A vakítóan fehér kecsketejnek számos egészségügyi előnye van a tehéntejjel szemben:
- A kecsketejből készült élelmiszerek könnyen emészthetők és kevés allergén anyagot tartalmaznak
- vitaminokban (A-, E-, K-, és C-vitamin) és ásványi sókban gazdag, létfontosságú aminosavakkal bőven ellátott nagy értékű tápanyagforrás
- Migrén és stressz esetében is igen jótékony hatásúak
- A kecsketej kiváló alternatívája a tehéntejnek a csecsemőtáplálásban
- fogyasztása remek rák elleni védelem is egyben
- jót tesz a bőrnek
- erősíti az immunrendszert és a csontokat
A kecske természetéről pár gondolat:
A kecskékről sok téves hiedelem terjedt el: igénytelenek, büdősek és hasonlók. Ez egyáltalán nem így van, sokminden függ a helyes tartásától!
A kecskék meglehetősen játékos állatok, és nagyon szórakoztató nézni őket, amint egymást kergetik és fejelgetik. Ráadásul nagyon jól kijönnek a gyerekekkel is.
A régi ismeretség miatt a kecskék a legelő többi állatához képest erősebben kötődnek az emberhez, állítólag a lovakhoz vagy a kutyákhoz hasonlóan kommunikálnak az emberrel. Nézésük elég kifejező, kecskevágásban járatosak szerint meglehetősen szemrehányóan néznek a késsel közeledő gazdára. Nem véletlenül mondja a kapatosan hazaérkező férj szúrós szemű feleségéről: néz, mint kecske a késre.
Tápláléka fűfélék, zöldségek, virágok (de szinte mindent megeszik, kíváncsi természeténél fogva belekóstol minden növényi anyagba, amit ehetőnek érez köztük fém és karton dobozokba is)
Ahogy az Agrárszektor írja, mondhatni, hogy csirkés és sertéses nemzet vagyunk, az említett húsfajtákon kívül marhát, libát, pulykát és olykor-olykor nyulat, halat fogyasztunk, de aligha hallottuk valakitől azt, hogy kecskehúst evett ebédre/vacsorára. Ha húsról nem is beszélhetünk, tejről és tejtermékekről annál inkább. Amennyire nem „divat” a kecskehús, annál inkább trendibb a kecsketej, kecskesajt és a kozmetikumok is.
Az emberek évezredek óta fogyasztják a világ számos részén.
Az olyan országokban, mint India, Pakisztán és Banglades, ahol a lakosság nagy része nem engedheti meg magának a marha- vagy csirketermékeket, a kecskehús nagyon alacsony áron kapható.
A kecskehús bizonyos kultúrák étrendjében is fontos szerepet játszik, mivel több vasat tartalmaz, mint más húsfajták.
A kecskének nincs olyan része, amelyet ne lehetne hasznosítani. Íz és kalóriatartalom szempontjából a kecskehúst gyakran hasonlítják a bárányhúshoz. Mindkettő közös vonásokkal és sok különbséggel rendelkezik. Mindkét fajta diétás étel, különösen fiatal kecskék esetében, de a kecskehús sósabb íze van, mint az édes bárányé.
Kecskehús bontási egységek és előnyös felhasználásuk:
- Comb: egybesütve, párolva, szeletelve.
- Gerinc: karaj egybesütve, szeletelve, frissen sültnek, rántva.
- Vesepecsenye: rántva, töltve, egybesütve.
- Nyak: sütve, tokánynak, pörköltnek.
- Karaj: egybesütve, szeletelve, frissensültnek, rántva.
- Szegy: sütve, töltve.
- Lábak, fej: főzve, forrázva
- Máj: sütve.
Az íze miatt is érdemes kecskét fogyasztani, de mindig hártyázzuk le felhasználás előtt alaposan. Ha sütjük a húst, érdemes 2-3 nappal előtte bepácolni, fokhagymával és szalonnával megtűzdelni, főleg az idősebb állatok húsát. Így a kicsit édeskés hús puhább, ízesebb, porhanyósabb lesz.
A kecskehús a következő anyagokat tartalmazza:
- B-vitamin1, BAN BEN2, BAN BEN3, BAN BEN4, BAN BEN5, BAN BEN6, BAN BEN9, BAN BEN12, E, N.
- Ásványi anyagok: kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, nátrium, cink, réz, klór, kén, jód, mangán, króm, fluor, molibdén, kobalt, nikkel és ón.
- Alapvető és nélkülözhetetlen aminosavak.
- Fehérjék – 39,1 / 100 g termék.
- Zsírok – 28,6.
A gazdag és egészséges összetétel, kellemes íz és finom állag mellett a kecskehús nem érinti a parazitákat, ami még inkább a fogyasztása melletti érvként említendő!
Kíváncsi vagy én miért készítek kecske kefírből lángost?
Ha tetszett a cikkem és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
-
Általános konyhai mértékegységek
Az általános konyhai mértékegységek nagyon jól jönnek, ha elromlik a mérleg, lemerül benne az elem, vagy csak egyszerűen sietünk és nem annyira lényeges, hogy minden grammra vagy milliliterre stimmeljen. Ilyen esetekben pontos mérés, illetve mérleg nélkül kell valahogy meghatározni, hogy a receptekben szereplő alapanyagokból mennyit is használjunk.
A mérés, mérleg nélkül is megoldható és viszonylag pontosan meghatározható, hogy egy csésze, bögre vagy evőkanál liszt, cukor, só, tej, stb., mégis mennyi dekagramm (dkg), gramm (g), illetve milliliter (ml). Ebben nyújt kis segítséget ez az oldal, ahol megtalálható, néhány, gyakran használatos általános konyhai alapagyag, mérleg nélkül is meghatározható mennyisége.
Általános konyhai eszközeinkkel így számolhatunk:
- 1 ml 15 csepp 1 g
- 1 teáskanál (tk) 5 ml 5 g
- ½ tk 2,5 ml 2,5 g
- 1 evőkanál (ek) 15 ml 15 g
- ½ ek 7,5 ml 7,5 gÁ
- 1 cup (bögre) 250 ml 250 g
- ¼ bögre 60 ml 60 g
- ½ bögre 125 ml 125 g
- ¾ bögre 180 ml 180 g
Kanalak
1 teáskanál = 5 ml
1evőkanál = 3 kávéskanál azaz 15ml
1cup us = 16 evőkanálÁltalános konyhai alapanyagokhoz:
Só
1 teáskanál (tk) 5 ml 6 g
½ tk 2,5 ml 3 g
1 evőkanál (ek) 15 ml 18 g
½ ek 7,5 ml 9 gCukor (porcukor)
1 teáskanál (tk) 5 ml 4 g (3 g)
½ tk 2,5 ml 2 g (1,5 g)
1 evőkanál (ek) 15 ml 12 g (9 g)
½ ek 7,5 ml 6 g (4,5 g)
1 cup (bögre) 250 ml 230 g
¼ bögre 60 ml 57 g
½ bögre 125 ml 115 g
¾ bögre 180 ml 172 gLiszt
1 teáskanál (tk) 5 ml 4 g
½ tk 2,5 ml 2 g
1 evőkanál (ek) 15 ml 12 g
½ ek 7,5 ml 6 g
1 cup (bögre) 250 ml 160 g
¼ bögre 60 ml 40 g
½ bögre 125 ml 80 g
¾ bögre 180 ml 120 gKeményítő
1 teáskanál (tk) 5 ml 3 g
½ tk 2,5 ml 1,5 g
1 evőkanál (ek) 15 ml 9 g
½ ek 7,5 ml 4,5 gSütőpor
1 teáskanál (tk) 5 ml 4 g
½ tk 2,5 ml 2 g
1 evőkanál (ek) 15 ml 12 g
½ ek 7,5 ml 6 gMit jelent, hogy meleg sütőbe tegyük?
1. Alacsony kb. 100-120 fokos hőmérsékletűre állított sütő, amely 5 percig bekapcsolva van.
2. Meleg, azaz 180-220 fokos hőmérsékletűre állított sütő, amely 5 percig bekapcsolva van.
3.Forró, azaz 230-300 fokos az a sütő amelyet 15 percig forrósitunk.Jó ha tudjuk !
Konyhai mértékegység körülbelül:
1 csapott evőkanál liszt 1,5 dkg
1 púpozott evőkanál liszt 2 dkg
1 csapott evőkanál búzadara 1,5 dkg
1 csapott evőkanál só 1,5 dkg
1 dl liszt 5 dkg
1 dl dara 7 dkg
1 liter liszt 65 dkg
1 csapott evőkanál zsemlemorzsa 1,2 dkg
1 csapott kávéskanál só 1 dkg,
1 késhegynyi só 0,5 dkg
1 csapott evőkanál zsír, vagy vaj 2-3 dkg
1 csapott evőkanál olaj 2 dkg
1 diónyi zsír, vagy vaj 2 dkg
1 tojásnyi zsír, vagy vaj 5-6 dkg
1 csapott evőkanál cukor 1,5 dkg
1 púpozott evőkanál cukor 2 dkg
10-12 közepes burgonya 1 kg
8-10 közepes alma 1 kg
1 nagyobb fej káposzta 1 kg
1 nagyobb fej kelkáposzta 1 kg
1 csésze 2,5 dl
1 csésze folyadék 250 ml
1 csésze liszt 150 g
1 csésze cukor 225 g
1 csésze barna cukor 175 g
1 csésze vaj 225 g
1 csésze méz 350 g
1 csésze zsemlemorzsa 50 g
1 csésze rizs nyersen 200 g
1 csésze apróra vágott mogyoró 175 g
1 csésze szárított gyümölcs 175 g
1 csésze kókuszreszelék 75 g
1 vizespohár 2-2,5 dl
1 borospohár 1-1,5 dl
1 levesestányér a belső karimáig 2,5 dl
1 késhegynyi vastagság kb. 3 mm
1 csomag vaj 10 dkg
1 csomag margarin 25 dkg
1 csomag sütőpor 10 g
1 csomag vaníliás cukor 10 g
1 csomag tortazselé 11 g
1 csapott mokkáskanál citromsav 2 gKíváncsi vagy én miért választottam indukciós főzőlapot?
Ha tetszett a cikkem és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/