sárga túró főkép
Sütés nélküli sütemények,  Húsvéti menüsor

Sárga túró

A sárga túró egy igazi húsvéti csemege, de szerintem bármikor elkészíthető ünnep nélkül is. Sokan nem ismerik, vagy csak hallottak róla, de még nem kóstolták. Én is most készítettem el először, mert már nagyon szerettem volna a húsvéti asztalon látni, és állíthatom, ha édes szájú vagy, te sem csak a látványért fogod megkedvelni ezt a csemegét.

Mint ahogy sok hagyományos ételünk, a sárga túró is a valláshoz kapcsolódik. Főként vidékeken készítik, többek között Csereháton, a Hajdúságban és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A húsvétot megelőző 40 napos böjt után kerülhetett a vasárnapi asztalra, amikor már bőségesen étkezhettek.

A sárga túró a templomba megy..

Előtte viszont mindent, a sárga túrót, kalácsot, sonkát, tojást, sót, kenyeret batyuba csomagoltak és elvittek a templomba, hogy a mise után felszenteltessék. Néhány településen a megszentelt kosárral megkerülték a házat, ezzel űzve el a gonoszt és a rossz dolgokat.

Bár a vallás, illetve a hagyományok megengednék, hogy más időszakban is készüljön túró, de megmaradt húsvéti ételnek, ez adja az ünnepélyes jellegét. Ha bármikor el szeretnéd készíteni, ezt a madártej ízére hasonlító édességet, ez a recept nagyon könnyen lesz követhető!

Hozzávalók:

  • 1 liter tej
  • 5 evőkanál cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 10 db tojás
  • 5dkg mazsola(elhagyható)
  • fél (bio)citrom reszelt héja
  • 1 csipet só

Elkészítése:

Tejet fazékban melegítünk, közben 5 evőkanál cukrot és 1 csomag vaníliás cukrot és egy csipet sót teszünk bele.

sárga túró tej melegítés
tej melegítés

10 db tojást felütünk, elkeverjük, de nem teljesen, csak éppen a sárgája kifolyjon, majd beleöntjük a meleg tejbe.Mazsolát is szórunk bele ízlés szerint, valamint reszelt citromhéjat.

sárga túró tojások feltörése tálba
tojások feltörése tálba

Folyamatosan kevergetve addig főzzük lassú tűzön amíg szétválik a túró és a savó, ekkor a savó feljön a tetejére. Érezni fogjuk, hogy betúrósodik sűrűre a tejes massza.

sárga túró főzése
addig főzzük, míg sűrűre nem túrósodik

Egy konyharuhával/sűrűbb hálós anyaggal(ne legyen öblítő illata) bélelt szűrőbe öntjük és hagyjuk lecsepegni. A vége felé a konyharuha sarkait összekötve, majd a batyut fellógatva csepegtetjük, így belül a túró sajtszerű állagúvá áll össze.

sárga túró lecsöpög
hagyjuk lecsöpögni teljesen

Tányéron hűtőbe tesszük. A végeredmény a jól szeletelhető sárga túró.

sárga túró készen
sárga túró készen

A sárga túró elképesztően jól megy az édes kalácshoz és a sós sonkához is. Még egy indok arra, hogy húsvétkor mindenképp készüljön sárga túró: a tojásfestőknek rengeteg kifújt tojáshéjra van szükségük, ami miatt természetesen rengeteg felhasználandó tojás gyűlik össze. Nem ritka, hogy akár 20-30 tojásból lesz sárga túró egy-egy családnál.

sárga túró+foszlós kalács
kalács mellé kitűnő

Az általam megadott mennyiség 3-4 főnek elegendő sárga túró.

Jó étvágyat!

Húsvétra szeretnél egy igazi lágy foszlós kalácsot is sütni? Már mutatom is>>

Gyere csatlakozz a facebook oldalamhoz, hogy elsőként lásd a legújabb receptjeimet!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük