fatörzs kifli főkép
kalácsok,  Kelt tészták

Fatörzs kifli

A fatörzs kifli nagyon népszerű lett mostanában, ezért megmutatom milyen egyszerű az elkészítése, és sokkal olcsóbb mintha meg kellene venni a pékségben. Egyszerű elkapom és megeszem péksütemény, és a legjobb benne, hogy nem kell szeletelni,könnyű csomagolni tízóraira, uzsonnára. A mennyisége attól is függ, hogy mekkorákat készítünk belőle.

Fatörzs kifli hozzávalói:

  • 4 dl langyos tej
  • 10 dkg cukor
  • 4 dkg élesztő
  • 5 dkg vaj
  • 80 dkg liszt(BL55)
  • 2 tojás
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 2 e.k. kakaópor
  • 1 csipet só

A lekenéshez:

  • 1 db tojás felverve

Elkészítése:

A langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt egy ek. cukorral és felfuttatjuk.

fatörzs kifli élesztő felfuttatása
élesztő felfuttatása

A kimért liszthez tesszük a csipet sót,olvasztott vajat,vaníliás cukrot, 2 tojást, cukrot és az élesztős tejet, majd kidagasztjuk.

fatörzs kifli tészta összeállítása
tészta összeállítása, dagasztása

A tésztát kétfelé szedjük. Az egyikhez hozzádolgozzuk a kevés vízben elkevert kakaóport. A két gombócot kelesztjük 45 percig.

fatörzs kifli tészták

Mindkét tésztát elosztjuk 16 felé, vagy ahány darabot szeretnénk készíteni és gombócokat készítünk.

Fatörzs kifli gombócok
Fatörzs kifli gombócok

Egy fatörzs kiflihez két gombócot összenyomunk,(egy fehéret és egy barnát) majd sodrófával kinyújtjuk egyesével, feltekerjük szorosan.

A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.

Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a kifliket, bevagdossuk 3 helyen. Kelesztjük még 15 percig, majd felvert tojással megkenjük és berakjuk sülni 25 percre a sütőbe.

fatörzs kifli sütés előtt
fatörzs kifli sütés előtt

Amikor megsültek a fatörzs kiflik, egy rácson hagyjuk kihűlni,hogy a forró gőztől ne vizesedjen fel. Mint minden kelt tésztát, csomagoljuk be konyharuhába, vagy zacskóba, így nem fog kiszáradni még másnapra sem.

fatörzs kifli hül
A kész kifliket rácson hűtjük ki

Jó étvágyat!

Érdekelnek további kelt tészta receptek?Ide nézz>>

Gyere csatlakozz a facebook oldalamhoz, hogy mielőbb értesülj a legújabb receptjeimről!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük