Eperlekvár főkép
eper lekvár recept,  Kertből a spájzba,  pezsgős eper lekvár

Eperlekvár főzés 3 ízben

Az eperlekvár befőzésére május végéig szoktam várni, hogy szabadon termett, édes gyümölcsből és elfogadható áron tudjam beszerezni az epret. A lekvár készítéséhez friss, egészséges, érett gyümölcsöket használjunk fel, akkor lesz a végeredmény kiváló és eltartható hosszú ideig.

Ezeket a recepteket használom évek óta, ha követed a lépéseket egészen biztos, hogy saját és családod örömére való lekvárt tálalhatsz egész évben a reggeli pirítósotok mellé, vagy süteményekbe.

Tipp: Ha sok eperhez jutsz, elteheted fagyasztóba és akár télen is befőzheted!

Eper lekvár egyszerűen:

  • 3 kg eper
  • 1kg cukor (ízlés szerint)
  • 1 citrom leve, (húsa is mehet)
  • 3 csomag dzsemfix 3:1 (bármelyiket választhatod)

Elkészítése:

  1. Az epret alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, leveleket leszedjük, majd negyedeljük. (Ha kis szemű az eper lehet felezni, vagy egészben hagyni, ki hogy szereti a lekvárt)
  2. Ha jól megtisztítottuk, hozzá öntjük a cukrot, ki mennyit szeretne, én a 3kg-hoz kb. 75dkg-ot öntöttem először, főzésnél lehet majd hozzá tenni ha nem elég édes valakinek, vagy éppen ha édes lett citromlével korrigálhatjuk.
  3. Letakarjuk, állni hagyjuk, fél óra-óra, amíg áll az üvegeket elő lehet készíteni.
  4. Alaposan elmossuk a befőttes üvegeket, tetőket. Sütőben 100C° fokon végezzük a sterilizálást kb. 10 percig.
  5. Fazékba öntjük a cukros epret elkezdjük főzni, beletesszük az 1 egész citrom levét. (én most a húsát is belekanalaztam, magok nélkül) majd 2-3 perc múlva, összeturmixoljuk az eper kb 1/3-át (botturmix-al) így lesz sűrű lekvárunk eperdarabokkal.
  6. Tipp: A citrom a színe miatt kell bele, de lehet citromsavat is tenni helyette, én jobban szeretem citrommal🍋
  7. 5- 10 perc főzés után, mikor hány perc sikerül, megkóstoljuk, ha nem elég édes teszünk bele még cukrot, ha túl édes citrom levét. Beletesszük a dzsemfixet, most Dr. Oetkers-t használtam, de bármelyik jó.
  8. Összefőzzük kb. 5 percig, kevergetjük közben a dzsemfix-el. Én próbálni is szoktam 5 perc múlva hogy megdermed- e? Hűtőbe teszek kicsit ha megdermed, akkor jó, és mehet is az üvegekbe.
  9. Lehet celofánt tenni a teteje rácsavarása előtt, majd fejre állítjuk az üvegeket kb 5 percre.
  10. Meleg helyen letakarva 1 napig dunsztba tesszük.
  11. Másnap felcímkézve mehetnek a polcokra.

Aki elkészíti jó étvágyat hozzá! Nagyon finom megéri én még csinálok kb. 2 ilyen adagot télre is.

Pezsgős eperlekvár elkészítése:

Az eper és a pezsgő nagyszerű ízharmóniában vannak,miért ne bolondítanánk meg vele pár üveg eperdzsemet is? Ha van otthon egy kis üveg pezsgőd, ezt a receptet mindenképp próbáld ki!

A fentebb leírt egyszerű eperlekvár lépéseit használjuk, csak kiegészítjük 2 dl pezsgő hozzáadásával,amit az eperfőzés kezdetén öntünk a gyümölcsökhöz.

Kiváló fagylaltokhoz, vagy Panna cotta alapjának.

Rebarbarás eperlekvár:

Eperlekvár rebarbarás
Rebarbarás eperlekvár

Hozzávalók:

  • 2 kg eper
  • 4-5 szál rebarbara
  • 1 kg cukor
  • 2 csomag 3:1 dzsemfixáló
  • fél citrom leve( akár húsa is belemehet, magok nélkül)
  • 4 mentalevél

Elkészítése:

  1. Az epreket a fentebb leírt egyszerű eperlekvár lépéseinél leírtak szerint készítjük elő, megcukrozásig.
  2. A rebarbarát megpucoljuk, lehúzzuk a fás részeket és kb 1 centis darabokra vágjuk.
  3. Feltesszük főni takaréklángra.
  4. Kb. negyed óra múlva hozzáöntjük a cukros epret, majd újabb 10 percig főzzük, hogy az eper is megpuhuljon.
  5. Hozzáöntjük a citrom levét (ami azért kell, hogy az eper megtartsa csodás piros színét), beledobjuk a 4 mentalevelet és a 3:1 dzsemfixálót.
  6. Forrás után még 2 percig folyamatos kavargatás mellett főzzük. (a mentaleveleket szedjük ki belőle a főzés végével)
  7. Továbbiakban ugyan úgy járunk el mint az egyszerű eperlekvár főzés utáni lépéseinél.

Az eperlekvárok a citromnak köszönhetően, megőrzik szép piros színüket. Ha te sima állagú lekvárt szeretnél készíteni, az egész gyümölcs mennyiséget botmixerrel pürésítsd le. Ha nem szereted érezni az eper magjait, vagy allergiád van rá, mielőtt főzés és turmixolás után beletennéd a zseléfixet, szűrd át szűrőn, így selymesen sima lekvárt kapsz.

Tipp: Érdemes ráírni a befőzés dátumát és a lekvár fajta nevét (eperlekvár, pezsgős eper, rebarbarás eperlekvár), hiszen hónapok múlva nem fogsz emlékezni, hogy melyik üvegben mi található.

Egy epres, sütés nélküli sütemény receptet kipróbálnál?

Kövess a facebookon és csatlakozz az oldalamhoz, ahol elsőként osztom meg a legfrissebb receptjeimet!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük