Foszlós kalács főkép
kalácsok,  Húsvéti menüsor,  Kelt tészták

Foszlós fonott kalács

Foszlós kalács receptem a legfinomabb fonott kalácshoz, amit valaha ettem, remélem neked is a kedvenced lesz. Igazi lágy tészta, ami napokig tényleg gyönge marad, nem lesz szikkadt vagy kemény. Ezt a kalácsot sütöm húsvétkor is és persze bármikor, ha kalácsot ennénk.

A zsíros tej és tejszín adja a zsiradékot, ezért ebbe a receptbe se vaj, se margarin nem kerül.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt (BL55)
  • 1 dl min. 2,8-as tej
  • 2 dkg élesztő
  • 3 ek. cukor
  • 1 mk. só
  • 2dl min. 30%-os tejszín
  • 1 tojás
  • 1 tojás sárgája
  • A tetejére egy tojás felverve a kenéshez

Foszlós fonott kalács elkészítése:

A tejben 1 ek. cukorral futtassuk fel az élesztőt.

foszlós fonott kalács élesztő felfuttatása
élesztő felfuttatása

Tálban kimérjük a lisztet, hozzátesszük a sót, 2 ek. cukrot, a tojást és egy tojássárgáját, a habtejszínt és az élesztős tejet. Jól kidolgozzuk.

Foszlós fonott kalács tészta összeállítása
tészta dagasztása

Langyos helyen kelesztjük 1 órát letakarva.

Foszlós fonott kalács kelesztése
kalács kelesztése

Négyes fonathoz 4 gombócot formázunk, de lehet 3-as vagy akár 6-os fonással is készíteni.

Foszlós kalács.négy részre osztva
Tészta négy részre osztva

A gombócokat egyforma hosszúra és vastagságúra sodorjuk, egymás mellé helyezzük.

Foszlós kalács. fonás előtt
Fonáshoz egyforma csíkok

Minél szorosabban próbáljuk összefonni a tésztacsíkokat, hogy sütésnél ne nyíljanak szét.

Foszlós kalács. fonás
Foszlós kalács fonás

Ha szeretnéd látni, hogyan kell négyes fonást készíteni ezt a videót nézd meg hozzá>>

Összefonás után tedd sütőpapírral bélelt tepsire a kalácsot. hagyd még kelni 20 percet,addig a sütőt melegítsd 180°C-ra. Sütés előtt a felvert tojással kend le. 25-30 perc alatt süsd szép pirosra.

Foszlós kalács. sütés előtt
Foszlós fonott kalács sütés előtt
A mennyiségből 2 kissebb kalácsot is készíthetünk

A foszlós fonott kalács nagyon szépen szeletelhető. Remek vajjal, lekvárral, húsvétkor sárga túróval és sonkával is. Ha kihűlt ne felejtsd el konyharuhába, vagy tasakban tárolni, így nem fog kiszáradni és másnap is finom gyenge marad a tésztája.

Foszlós fonott kalács. készen
Foszlós fonott kalács készen

Jó étvágyat!

Szeretnél egy mákos kalács receptet is megnézni, amibe tojás sem kell? Itt megteheted>>

Örülnék ha csatlakoznál a facebook oldalamhoz, ott teszem közzé a legfrissebb receptjeimet.

2 hozzászólás

  • Ili

    Fantasztikusan jó! Köszönöm ezt a receptet. Nagyon finom, puha, valóban foszlós, rugalmas tésztájú kalács lett belőle, pedig én nem vagyok túl ügyes ha sütésről van szó.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük