előételek,  reggelire ötletek,  vacsorára ötletek

Körözött kecske túróból

Körözött kecske túróból nem minden nap kerül az asztalunkra, pedig egy manapság igen egyszerűen beszerezhető alapanyagból készül, az íze viszont elképesztően finom. A klasszikus körözött készítése is az ahány ház, annyi szokás elvén alapszik, mindenkinek megvan a tuti receptje, ahogy nekem is.

Várpalotán és környékén házi termelőtől tudtok vásárolni itt: https://www.facebook.com/baglyashegyitermekek

Természetesen tehéntúróból, juhtúróból is elkészíthető, vagy akár bármelyik három állat terméke keverhető egymással. Nincs rá semmi okunk, hogy ne készítsük el bármelyik fajta túróból ezt az évszakot nem ismerő, állandó kedvenc kencét, ami bizony ropogós héjú kiflivel az igazi!

Bármilyen felvágottat, hentesárut meg lehet unni, és ha igazán egészséges feltétet szeretnél a családnak készíteni, szánj 10 percet a kecske túrós körözött készítésére és a reggeli vagy vacsora meg is oldódott!

A körözött egy hagyományos magyar étel, amelynek alapja túró, ízesítve paprikával, hagymával és más fűszerekkel. A kecske túróval készített változat egy speciális változata a körözöttnek.

A túró egy tejtermék, amelyet a tej savanyodása vagy koagulációja révén állítanak elő. A kecske túró esetében a túrót kecsketejből készítik, ami egy kissé intenzívebb ízt és illatot kölcsönöz a készített ételnek.

Hozzávalók:

  • 40 dkg kecske túró
  • 1 ek mustár
  • 2 ek tejföl
  • 2 ek vaj (puha)
  • fél fej lilahagyma
  • 1 ek pirospaprika
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • egész kömény ízlés szerint
  • 1 csipet római kömény

Körözött kecske túróból 3 lépés

  1. A hagymát vágjuk egészen apróra. Ha nem szeretnénk, hogy túl intenzív legyen az íze, akkor kicsit sózzuk meg és hagyjuk 10 percet állni, mielőtt a többi hozzávalóhoz keverjük.
  2. A többi hozzávalót keverjük össze, sózzuk, borsozzuk, majd forgassuk egybe a hagymával. Érdemes kóstolgatni közben, nehogy elsózzuk, a kecske túró alapból erőteljesebb ízvilágú, kevesebb sót igényel.
  3. Ha kész, tegyük legalább egy órára a hűtőbe fogyasztás előtt.

A körözött hagyományosan friss kenyérre vagy péksüteményre kenve fogyasztják. Ha szeretnél te is készíthetsz friss kiflit mellé, a siker így garanált lesz!

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük