Őszi sütemény alma és dió töltelékkel
Bár a hideg idő közeledik, a konyhában a meleg, fűszeres ízek már beköszöntöttek. Próbáld ki ezt az ízletes őszi süteményt, alma és dió töltelékkel, amely tökéletes választás kávézáshoz, vagy a családi összejövetelekhez!
Az omlós tészta és az édes, fahéjas almás-diós töltelék kombinációja garantáltan elvarázsol mindenkit. Tálald frissen sült állapotban, vaníliafagylalttal vagy tejszínhabbal megkoronázva a desszertet, és oszd meg szeretteiddel az ősz ízeit! Ne hagyd ki ezt a receptet, hiszen nemcsak mennyei finom, hanem a konyhád illatát is betölti a fűszeres alma és a ropogós dió varázsa! Töltsd le a receptet, és készülj fel egy kellemes őszi élményre!
Hozzávalók:
Tésztához:
- 300 g liszt
- 150 g vaj (vagy margarin)
- 100 g cukor
- 1 tojás
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1/2 teáskanál só
- 1/2 teáskanál sütőpor
Töltelékhez: - 3 közepes alma (például Jonagold)
- 100 g cukor
- 100 g dió (durvára vágva)
- 1 teáskanál fahéj
- 1 evőkanál citromlé
- 1 evőkanál vaj
Az őszi sütemény elkészítése:
Tészta elkészítése:
- A lisztet, a sót, a sütőport és a cukrot egy tálba szitáljuk.
- Hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat, és morzsoljuk össze.
- Beletesszük a tojást és a vanília kivonatot, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.
- A tésztát fóliába csomagoljuk, és legalább 30 percet hűtőben pihentetjük.
Töltelék elkészítése:
- Az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk és apró kockákra vágjuk.
- Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk az almákat, a cukrot, a fahéjat és a citromlevet. Közepes lángon 5-7 percig pároljuk, amíg az alma megpuhul.
- Végül hozzáadjuk a durvára vágott diót, és jól összekeverjük. Hagyjuk kihűlni.
A sütemény összeállítása:
- A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
- A kinyújtott tésztát egy torta vagy pite formába helyezzük, megszórjuk darált kekszel vagy zsemlemorzsával és az alját villával megszurkáljuk.
- Rákanalazzuk a tölteléket, majd a maradék tésztát kinyújtjuk, és csíkokat vágunk belőle, amivel rácsos tetejű mintát készítünk a süteményre.
- Sütjük 30-35 percig, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz.
Tálalás:
- Hagyjuk a süteményt kihűlni, majd szeleteljük fel. Tálalhatjuk vaníliafagylalttal vagy tejszínhabbal.
Jó étvágyat kívánok!
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Szerintem ez a receptem is tetszeni fog neked ha szereted a krémleveseket>>Amerikai almás pite sós karamellás öntettel