Amerikai almás pite sós karamellás öntettel
Az amerikai almás pite nyakon öntve sós karamellás öntettel és egy gombóc vanília fagyival maga a földi mennyország! Olyan fantasztikus ízharmóniát kapunk,ami egy szép tálalással örök kedvencé teszi a desszertek között ezt az édességet.
Nehéz egyszerű süteménynek nevezni, inkább az almás pite királyaként nevezném, ha kipróbáljátok egyet fogtok érteni velem!
Ez is Amerikáé?
Amerika egy nagy „olvasztó tégely”, és ez az almás pitéjükre is elmondható. A világ különböző országaiból vándoroltak be saját almás süti receptjükkel, így ami ebből „kiforrt” megkapta ezt a kontinens jelzőt. Nekünk magyaroknak is megvan a jól ismert receptünk amit mi nagyon szeretünk és sütjük is gyakran.
Ha másért nem a változatosság kedvéért ez egy igazán különleges és finom desszertötlet, ami a Várpalotainfó kedvencévé nőtte ki magát az évek összejövetelei során.
Amerikai almás pite sós karamellás öntettel hozzávalói:
A tészta hozzávalói:
- 25dkg hideg vaj
- 30dkg finomliszt
- 6 ek. víz
Almás töltelék hozzávalói:
- 70 dkg alma kockázva
- egy ek. vaj
- 15 dkg barna cukor
- 1/2 citrom reszelt héja
- 2 kis db. fahéj
- 4-5 db.szegfűszeg egész
- vanília kivonat
Sós karamellöntet hozzávalói:
- 20 dkg barna cukor
- 10 dkg vaj
- 2 dl habtejszín
- A pite tésztával kezdünk. A lisztet a sóval együtt tálba mérjük, belereszeljük fél citrom héját is .
- A kicsire felkockázott hideg vajat gyors mozdulatokkal eldolgozzuk a lisztben.
- 6 evőkanál hideg vizet teszünk hozzá és összedolgozzuk hamar, ne melegítse át a kezünk.
- Egy kisebb és egy nagyobb részre osztjuk. A kész tésztát lefóliázva a hűtőbe tesszük pihenni.Érdemes lapos kör alakban formázni már most.
Az almákat megpucoljuk, kicsumázzuk és kis kockákra vágjuk.
A sütőt ilyenkor már bekapcsoljuk 180C°-ra. Egy tapadásmentes serpenyőben a 15 dkg barna cukrot enyhén megkaramellizálunk.
Erre rászórjuk a megpucolt és felkockázott almát és és az evőkanál vajat. Fahéjjal, szegfűszeggel és vaníliával ízesítjük.Kb 10 percig főzzük, amíg az alma már nem tűnik nyersnek, majd félretesszük hűlni.
Ha ezzel megvagyunk, kivehetjük a hűtőből a pite tésztáját és először a nagyobbik lapot kinyújtjuk vékonyra, legyen nagyobb mint a sütőformánk.
A megmaradt széleket a forma tetején leszedjük körben.Belehalmozzuk az almát és körben ráhajtjuk az alsó tésztát.
A tetejét szintén nyújtás után rátesszük és lefedjük vele. Megkenjük bátrabban vajjal és bevagdaljuk, mintha pizzát szeletelnénk 8 szeletben.
Legvégül megszórjuk barna cukorral és mehet sülni az eddigre már bemelegedett sütőnkbe 40 percre.
Amíg sül az amerikai almás piténk, elkészítjük a sós karamellt, ami nagyon gyorsan megvan és a legfinomabb része a süteményünkben. Ha nem fogy el az összes, nyugodtan hűtőben tárolhatjuk egy lezárt üvegben, egy hétig is eláll. Akár gyümölcsre, fagyira palacsintára vagy más sütikhez is tökéletesen felhasználható.
- A 20dkg barna cukrot karamellizáljuk meg rendesen. Először elolvad, majd kicsit nekiáll pezsegni, ekkor tudjuk, hogy kész.
- Mehet hozzá a 10 dkg vaj és a tejszín.
- Habzik és gőzölög, nem kell megijedni, hagyni kell összefőni.
- Amikor szép homogén szerkezetű és selymes színe lesz, ekkor kész.
- Mehet hozzá egy kk só, összekeverjük és elkészültünk.
Ha megsült az amerikai almás piténk egy kicsit érdemes várni a szeleteléssel és a tálalással, mert a töltelék is nagyon forró a fogyasztáshoz. Ez a legnehezebb része az egésznek.
Ennél a süteménynél ahhoz, hogy igazán gusztusos legyen tálalás után, semmi más dolgunk nincs, mint a szeleteket meglocsolni a sós karamellás öntettel és mellé tenni egy gombóc vanília fagylaltot.
Az amerikai almás pitét sós karamellás öntettel és vanília fagyival akkor tálalod igazán jól, ha teszel ki a terítékhez a villa mellé egy kiskanalat is, a vendégeid értékelni fogják, hogy minden cseppjét megehetik.
Jó étvágyat.
Érdekel egy izgalmas muffin, ami krémes és látványos?
Gyere csatlakozz a facebook csoportomhoz, ahol megosztom a legfrissebb receptjeimet!
Egy hozzászólás
Sütő-Kicsák Krisztina
szuper recept. köszönöm ☺️🙏