Húsos pite egyszerűen
Ez a húsos pite egyszerűen recept bekerült a kedvenceim közé! Annyiszor olvastam és hallottam már filmekben a húsos pite magasztalásáról, ami tényleg egyszerűen elkészíthető épp itt volt az ideje, hogy én is neki álljak! Bár nekünk a pitéről többnyire a nagyi klasszikus almás pitéje ugrik be elsőre, sok más nemzet szíve inkább a húsos verziók láttán kezd el hevesebben dobogni. Főképp az angol étlapokon áll előkelő helyen, bár egyetlenegy alapanyagot, a Worcestershire-szószt leszámítva ez az étel éppen olyan hozzávalókból készül, amik egy átlagos magyar háztartásban is mindennaposak.
Hozzávalók:
Pite tésztához:
- 30dkg liszt
- 16dkg vaj
- 1db tojás
- 1fej vöröshagyma
- 1ek vaj
- 2 evőkanál hidegvíz
- bors, só
1 tojás a pite lekenéséhez
Húsos töltelékhez:
- 50dkg darált marhahús vagy sertés (én felesben használtam)
- 2 dl 30 %-os tejszín (vagy 20 %-os tejföl)
- 1db tojás
- 1 evőkanál mustár
- 1 evőkanál Worcester szósz (el is hagyható)
- 1 kisebb csokor petrezselyem
- 10 dkg reszelt sajt (bármilyen félkemény, kemény vagy akár füstölt sajt, ami van otthon)
- 1 ek. zsír vagy olaj
- bors
- só
Húsos pite elkészítése:
- Elkészítjük a tésztát, mert ezt pihentetnünk kell minimum 20 percig a hűtőben. (Akár már jóval előbb is elkészíthetjük, mivel 2-3 napot is eláll a hűtőben.) Nagyobb tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a hideg kockázott vajat és a sót,borsot majd ha van dagasztógépünk, aprólékosra keverjük. (Ha nincs ilyen gépünk, akkor nyugdtan kézzel is készíthetjük, a lényeg, hogy nem szabad sokáig gyömöszölni a tésztát.) Egyet-kettőt pörgetünk rajta, hogy a száraz hozzávalók a vajjal egyenletesen elkeveredjenek.
- Tegyük hozzá a tojást és a két kanál hidegvizet, s lehetőleg kevés mozdulattal összegyúrjuk. Ilyenkor már ketté is vehetjük a tésztát 2/3 + 1/3 arányban, s így gombócoljuk meg minél gyorsabban (alsó + felső réteg). Külön-külön be is zacskózhatjuk vagy folpackolhatjuk és a hűtőbe tesszük minimum 20 percre pihentetni.
- Elkészítjük a tölteléket. Egy nagyobb serpenyőbe zsírt (olajat) teszünk, amin megfonnyasztjuk a nagyon apróra vágott, vagy robotgéppel aprított hagymát.
- Belerakjuk a darált húst, amit megsózunk, frissen őrölt borssal és oregánóval ízesítünk. Ilyenkor a húshoz adhatjuk a Worcester szószt (ami el is hagyható).
- A fűszerezett hús levét elpárologtatjuk majd kissé lepirítjuk.
- Felaprítunk egy csokor petrezselymet. Elzárjuk a gázt az edény alatt, és hozzáadjuk a petrezselymet a meleg húshoz, aminek a gőzében kissé dinsztelődik, megtartva a színét és az aromáját.
- Ezután kihűtjük.
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
- Ezután befejezzük a tölteléket. Elkeverünk egy tálban 2 dl tejszínt (vagy tejfölt) 2 egész tojással, 2 púpos teáskanál mustárral.
- Lereszelünk 10 dkg sajtot. A masszát és a reszelt sajtot hozzáöntjük a kihűlt petrezselymes húshoz, s az egészet összekeverjük.
- A 26 cm-es piteformát kivajazzuk, majd a nagyobbik gombócunkat lisztezett deszkán kinyújtjuk viszonylag kör alakúra. Nem kell megijedni, ha nem kapunk szabályos kört, vagy ha szétnyílik a széle, a formában még tudunk rajta alakítani. Én szilikonos sütőpapíron nyujtottam, így csak meg kellett emelni, föléhelyezni, hogy lássam megfelelő méretű-e már a köröm.
- Feltekerjük a tésztát a sodrófára, s belehajtjuk a formába. Ha valahol túllóg, ott levágjuk, s kipótoljuk vele ott, ahova nem került. Az sem baj, ha nem ér mindenhol a forma tetejéig a tészta.
- Ráöntjük a tölteléket a tésztára, és egyenletesen eligazgatjuk rajta.
- Ezt követően kinyújtjuk a kisebb gombócot is, s a sodrófa segítségével a töltelék tetejére tesszük. Az alsó tésztát össze is csíptethetjük zárásként a szélekre.
- Mint a pizzát megszeleteljük, bátran, mélyen, a lényeg, hogy a gőz valahol tudjon távozni. Hiába vékony a tésztaréteg, akkor is jól át kell sütni.
- 45 perc alatt szép pirosra sütjük a piténket.
- Bármilyen savanyúsággal vagy öntettel tálalható, de magában is finom szaftos.
Húsos pite egyszerűen receptem képekben:
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Jó szívvel ajánlom hozzá előételként a Mexikói kukoricakrémlevesem, amivel tuti sikered lesz az asztalnál!