Gluténmentes almás pite főkép
piték

Gluténmentes almás pite

A gluténmentes almás pite ha édesítőt használsz cukor helyett, diétába is remekül beilleszthető. Magas rosttartalmának köszönhetően jót tesz az emésztésnek, de az útifűmaghéj miatt sok folyadékot kell fogyasztani étkezés után. Laktózérzékenyeknek a vajnál kell laktózmenteset használni,így a tojáson kívül, mindenmentessé is tehető a receptünk.

Gluténmentes almás pite hozzávalói:

Tésztához:

  • 25 dkg kölesliszt
  • 10 dkg tápióka keményítő
  • 1 ek útifűmaghéj
  • 9,5 dkg hideg vaj
  • 1 tojás
  • 1 ek. kristálycukor(édesítő)
  • 7 – 8 ek. hideg víz
  • 2 ek. darált keksz

Töltelékhez:

  • 80 dkg alma
  • 2 – 3 ek. kristálycukor, attól függ, mennyire édes az alma, vagy édesítőszer
  • 2 tk. fahéj

Ez a mennyiség egy 22 cm-es pitesütő forma méretéhez elegendő. Elkészítési idő :kb. 70 perc+ a 45 perc sütési idő.

A köleslisztet, a tápióka keményítőt, a cukrot(édesítőt) és az útifűmaghéjat egy tálban alaposan elkeverjük.

A hideg vajat kockákra vágjuk, és belemorzsoljuk a lisztbe úgy, hogy nagyobb vajdarabok maradjanak benne. (kb borsó nagyságúak) Ezután a tojást is a lisztbe dolgozzuk. Végül a vizet evőkanalanként hozzáadjuk a lisztes keverékhez. Egyszerre csak egy kanállal adjunk hozzá, amikor azt felvette a liszt, jöhet a következő.

Gluténmentes almás pite tészta 1
Tészta összeállítása

Sima tésztát gyúrunk,ketté vesszük, egyik fele kicsit nagyobb legyen, ez lesz az alja, majd fóliába tekerve egy órára a hűtőbe tesszük.

Gluténmentes almás pite két tészta
Két részre osszuk a tésztát és becsomagolva hűtőbe tesszük

Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, majd lereszeljük.

A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.

Gluténmentes almás pite alma reszelése
Az almát lereszeljük

A tésztát kivesszük a hűtőből nagyobb rész lesz a piténk alja, ezzel kezdünk. A munkalapot megszórjuk liszttel, és a tésztát kicsit megnyújtjuk. Ha nem kerámia, vagy tapadásmentes formát használunk, akkor vajazzuk és lisztezzük ki. Kézzel kinyomkodjuk a formába a tésztát. Szórjuk meg kevés darált keksszel, hogy ne áztassa el az alma a tésztánkat.

Gluténmentes almás pite formába 1
A tésztára szórjunk darált kekszet.

Az almát egyenletesen elosztjuk a tésztán, megszórjuk a cukorral(édesítővel) és a fahéjjal. A második lapot kinyújtjuk 3-4 mm vékonyra és szaggató formával kiszúrjuk, és az almára helyezzük a tészta formákat.

Gluténmentes almás pite formába 2
Tetejére szaggassuk a tésztaformákat.

A gluténmentes almás pitét előmelegített sütőben 45 perc alatt készre sütjük, amíg a teteje aranybarna színt nem kap a tésztánknak. A tetejét ízlés szerint meg lehet szórni porcukorral, vagy édesítővel, de szerintem enélkül is nagyon finom lesz a süteményünk.

Gluténmentes almáspite megsülve
Gluténmentes almás pite megsülve

Jó étvágyat!

Érdekel egy izgalmas mindenmentes zsemle recept?

Gyere csatlakozz a facebook csoportomhoz, ahol megosztom a legfrissebb receptjeimet!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük