méteres kalács szelet készen
mindmegtettem én

Méteres kalács szelet

A méteres kalács szelet egy igazi klasszikus, amely nemcsak szépségével, hanem ízével is elkápráztat. A rétegezett süteményben kakaós és sárga lapok váltakoznak krémes rumaromás pudinggal, míg a tetejét csokoládémáz díszíti. Ez a sütemény ideális választás ünnepi alkalmakra vagy családi összejövetelekre. Ha szeretnétek egyszerűsíteni a klasszikus méteres kalácsot, vagy nincs őzgerinc formád a sütéshez, ez a recept lesz a tökéletes alternatíva!

Hozzávalók a méteres kalács szelethez

Sárga lap:

  • 5 db tojás
  • 5 ek. cukor
  • 1 dl étolaj
  • 1 dl langyos víz
  • 6 ek. finomliszt
  • 0,5 csomag sütőpor

Kakaós lap:

  • 5 db tojás
  • 5 ek. cukor
  • 1 dl étolaj
  • 1 dl langyos víz
  • 4 ek. finomliszt
  • 2 ek. kakaópor
  • 0,5 csomag sütőpor

Krém:

  • 9 dl tej
  • 3 csomag puncs ízű pudingpor
  • 1 üvegcse rumaroma
  • 10 dkg cukor
  • 15 dkg lágy vaj

Máz:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 dl habtejszín

Elkészítés

1. A lapok elkészítése

  • Először melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Készítsük elő egy 20×30 cm-es tepsit, amelyet kivajazunk és lisztezzünk, vagy béleljük ki sütőpapírral.
  • A tojásokat a cukorral keverjük össze robotgéppel, amíg a keverék világos és habos nem lesz.
  • Ezután adjuk hozzá az étolajat és a langyos vizet, majd alaposan keverjük össze. A lisztet, a sütőport (és a kakaóport a kakaós laphoz) is adjuk hozzá, végül kézi habverővel forgassuk össze.
  • Az elkészült masszát öntsük az előkészített tepsibe, és süssük kb 30-35 percig, amíg aranybarnára sül.
  • A kész lapokat hagyjuk kihűlni, majd mindkét lapot felezve, 2-2 félbe vágjuk.

2. A krém elkészítése

  • A pudingport, a cukrot és a tejet egy lábasba öntjük, majd csomómentesre keverjük. Főzzük sűrűre, majd a tetejére tegyünk folpackot, hogy ne képezzen kérget, és hagyjuk kihűlni.
  • A kihűlt pudingot alaposan habosítsuk ki a lágy vajjal és a rumaromával, hogy krémes állagú masszát kapjunk.

3. A méteres kalács szelet összeállítása

  • Az első kakaós lapot helyezzük egy tálcára, és kenjük meg a krém harmadával.
  • Erre helyezzük a sárga lapot, majd újabb adag krémmel kenjük meg.
  • Következik a második kakaós lap, rajta a maradék krém, végül zárjuk le az utolsó sárga lappal.

4. A máz készítése

A mázhoz az étcsokoládét a habtejszínnel olvasszuk össze egy edényben, vagy használhatunk egy bevált csokimáz receptet. Miután a máz sima és folyékony, kenjük be vele a süteményt. Hagyjuk a mázat megdermedni.

5. Tálalás

Miután a máz megszilárdult, a méteres kalács szeletet szeleteljük fel, és tálaljuk. Ez a különleges sütemény az ízek harmóniájával és látványával garantáltan emlékezetes élményt nyújt!

Tippek:

  • Az ízek még intenzívebbé tételéhez adjunk a krémhez ízlés szerint több rumaromát.
  • A mázhoz akár tejcsokoládét is használhatunk, ha az édesebb íz kedvelői vagyunk.

Méteres kalács szelet:

Természetesen a klasszikus méteres kalács receptemet is megtaláljátok az oldalamon itt:Méteres kalács-a klasszikus kedvenc

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük