
Méteres kalács szelet
A méteres kalács szelet egy igazi klasszikus, amely nemcsak szépségével, hanem ízével is elkápráztat. A rétegezett süteményben kakaós és sárga lapok váltakoznak krémes rumaromás pudinggal, míg a tetejét csokoládémáz díszíti. Ez a sütemény ideális választás ünnepi alkalmakra vagy családi összejövetelekre. Ha szeretnétek egyszerűsíteni a klasszikus méteres kalácsot, vagy nincs őzgerinc formád a sütéshez, ez a recept lesz a tökéletes alternatíva!
Hozzávalók a méteres kalács szelethez
Sárga lap:
- 5 db tojás
- 5 ek. cukor
- 1 dl étolaj
- 1 dl langyos víz
- 6 ek. finomliszt
- 0,5 csomag sütőpor
Kakaós lap:
- 5 db tojás
- 5 ek. cukor
- 1 dl étolaj
- 1 dl langyos víz
- 4 ek. finomliszt
- 2 ek. kakaópor
- 0,5 csomag sütőpor
Krém:
- 9 dl tej
- 3 csomag puncs ízű pudingpor
- 1 üvegcse rumaroma
- 10 dkg cukor
- 15 dkg lágy vaj
Máz:
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 dl habtejszín
Elkészítés
1. A lapok elkészítése
- Először melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Készítsük elő egy 20×30 cm-es tepsit, amelyet kivajazunk és lisztezzünk, vagy béleljük ki sütőpapírral.
- A tojásokat a cukorral keverjük össze robotgéppel, amíg a keverék világos és habos nem lesz.
- Ezután adjuk hozzá az étolajat és a langyos vizet, majd alaposan keverjük össze. A lisztet, a sütőport (és a kakaóport a kakaós laphoz) is adjuk hozzá, végül kézi habverővel forgassuk össze.
- Az elkészült masszát öntsük az előkészített tepsibe, és süssük kb 30-35 percig, amíg aranybarnára sül.
- A kész lapokat hagyjuk kihűlni, majd mindkét lapot felezve, 2-2 félbe vágjuk.
2. A krém elkészítése
- A pudingport, a cukrot és a tejet egy lábasba öntjük, majd csomómentesre keverjük. Főzzük sűrűre, majd a tetejére tegyünk folpackot, hogy ne képezzen kérget, és hagyjuk kihűlni.
- A kihűlt pudingot alaposan habosítsuk ki a lágy vajjal és a rumaromával, hogy krémes állagú masszát kapjunk.
3. A méteres kalács szelet összeállítása
- Az első kakaós lapot helyezzük egy tálcára, és kenjük meg a krém harmadával.
- Erre helyezzük a sárga lapot, majd újabb adag krémmel kenjük meg.
- Következik a második kakaós lap, rajta a maradék krém, végül zárjuk le az utolsó sárga lappal.
4. A máz készítése
A mázhoz az étcsokoládét a habtejszínnel olvasszuk össze egy edényben, vagy használhatunk egy bevált csokimáz receptet. Miután a máz sima és folyékony, kenjük be vele a süteményt. Hagyjuk a mázat megdermedni.
5. Tálalás
Miután a máz megszilárdult, a méteres kalács szeletet szeleteljük fel, és tálaljuk. Ez a különleges sütemény az ízek harmóniájával és látványával garantáltan emlékezetes élményt nyújt!
Tippek:
- Az ízek még intenzívebbé tételéhez adjunk a krémhez ízlés szerint több rumaromát.
- A mázhoz akár tejcsokoládét is használhatunk, ha az édesebb íz kedvelői vagyunk.
Méteres kalács szelet:

Természetesen a klasszikus méteres kalács receptemet is megtaláljátok az oldalamon itt:Méteres kalács-a klasszikus kedvenc
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem

