Sült paradicsomszósz
Kertből a spájzba

SÜLT PARADICSOMSZÓSZ RECEPT

A sült paradicsom szósz alapja a friss, érett paradicsommal kezdődik, amely a termelői piacról vagy a kertből származik! A szósz íze a használt paradicsom ízétől függ. Ha a paradicsom nem érett, a mártás íze nem lesz olyan élénk és friss.

Pofonegyszerűen elkészíthető, nem kell órákig állni a konyhában, talán emiatt cserélik le sokan a hagyományos paradicsomlé készítést. Nyár végén, ősz elején sürget az idő, ilyenkor van paradicsomdömping a kertekben. Amikor a család már nem bír a friss fogyasztással, jöhet az ötletelés és tervezés: mi legyen a termés sorsa?

Egy új elrakási alternatíva bukkant fel több Facebook-csoportban is, amely lassan letaszítja több évtizedes trónjáról a hagyományos, kavargatós, passzírozós paradicsomlevet:

Itt a sült paradicsomszósz!

Az egyszerűség titka abban rejlik, hogy nincs konkrét recept, mindenki ízlése és rendelkezésre álló alapanyaga szerint készíti. Támpontnak az én receptem írom le.

Felhasználtam az összes kicsit sérült paradicsomot is, mivel összevágjuk, csak kivágtam a sérült részeket, így ezek is fel lettek haszálva, ami esztétikailag már nem tetszett volna az asztalon. És igen, nekem sárga parim is van a kertben, de bármelyik fajtából akár vegyesen is készítheted!

Hozzávalók:

  • 3 kg paradicsom
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 ek. só
  • 2 ek. barna cukor
  • 1 tk. bors
  • 1-1 tk. olasz fűszer( oregánó, majoranna, bazsalikom)
  1. Egy mélyebb tepsibe sütőpapírt helyeztem és 3 kg megmosott paradicsomot felaprítottam bele.
  2. Megpucoltam 1 nagy fej vöröshagymát felaprítottam rá a paradicsomra,majd 1 nagy fej fokhagymát megtisztítva gerezdekbe rászórtam.
  3. 1 evőkanál tengeri sót, 2 evőkanál nádcukrot( én kristálycukrot használtam) 1 teáskanál feketeborsot, majorannát,bazsalikomot,oregánot szórtam rá.( Ha tudsz használj friss bazsalikomot!!)
  4. Előmelegített 200 °-os sütőben kb. 2 órát sütjük,én 1 óra elteltével fakanállal összekevertem,de nem égett le.
  5. Utána botmixerrel szétcsapatjuk,pár percig forraljuk.
  6. Kóstoljuk,ha még kell bele fűszer utána fűszerezünk.
  7. Tiszta, sterilizált üvegekbe töltjük! Mehet rá a befőzési fólia,rá a tető,fejre állítás 5 percre, szárazdunszt, (2 nap), utána kamrapolc.😀

Töltött zöldségekhez,lasagnéhez,pizzához,bolognaihoz…..😊😋😍

Sült paradicsomszósz készítése képekben:

Jó étvágyat!

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

Szerintem ez a receptem is tetszeni fog neked, mert ebből a tésztából akármit is készíthetsz a ssült paradicsomszószhoz!( pizza, táska)>>„Pooh” tészta, amiből bármit süthetsz

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük