Túros batyu-gazdag töltelékkel
A túrós batyu igen sokunk kedvence, mondhatni az örök péksütemény, aminek a receptjét generációk adják át egymásnak. Az én receptem sem új keletű, igyekeztem a hagyományos módon elkészíteni, mert szeretem a régi ízeket. Amit ennek érdekében megtettem, hogy házi túrót és tojást használtam, a többi hozzávaló természetesen bolti, de abból főzünk amink van,nem csüggedünk, így is nagyon-nagyon finom lett.
Túrós batyu hozzávalói:
A tésztához:
- 50 dkg liszt(BL55)
- 2,5 dkg élesztő
- 1,5 dl langyos tej
- 2 ek. cukor
- 8 dkg margarin
- 1 tojás
- 1 csipet só
A töltelékhez:
- 25 dkg túró
- 3 ek cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 ek tejföl
- 1ek búzadara
- 1 tojás
- 5 dkg mazsola(ízlés szerint elhagyható)
Áztasd be a mazsolát meleg vízbe, én tettem bele egy kis kanál rum aromát, jobb íze lesz tőle
A langyos tejben a cukorral futtassuk fel az élesztőt
A tésztához szitáljuk a lisztet egy keverő tálba,tegyük hozzá az olvasztott vajat, pici sót, középre öntsük az élesztős-cukros tejet.
Dagasszuk géppel 7-8 percig, vagy kézzel amíg szép sima és egységes tésztát nem kapunk. Pici olajjal kikent dagasztótálban hagyjuk lefedve 1 órát kelni.
Közben elkészítjük a tölteléket. A túrót áttörjük, és a hozzávalókkal alaposan kidolgozzuk, de csak a tojás sárgájával. A fehérjét habbá verjük és a legvégén lazán hozzákeverjük.Mehet a hűtőbe felhasználásig.
A tészta ha duplájára kelt, kiborítjuk lisztezett pultra és sodrófával téglalap alakúra-ujjnyi vékonyra nyújtjuk.
A sütőt 180-fokra előmelegítjük és10x10 cm-es kockákra vágjuk a tésztát, közepébe túrótölteléket rakunk. Szemben lévő két-két csücskét összecsípjük, tojásfehérjével megkenjük, és letakarva 1/2 óráig kelni hagyjuk.
Sütőbe tesszük és kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.Ha kihűlt, porcukorral tálaljuk.
A túrós batyut másnapra eltéve hűtőben tároljuk, jól bezacskózva, így egy kis langyosítás után tudjuk fogyasztani és nem lesz „hűtőízű”. Természetesen a mazsola helyett dúsíthatjuk gyümölcsökkel, leginkább a meggy, barack, áfonya passzol hozzá, de akár többféle aszalványt is beáztathatunk,és hozzákeverhetünk a túróhoz.
Jó étvágyat!
Mit szólnál egy finom csavart kalács recepthez?
Kövesd a facebook mindmegtettem oldalam, hogy azonnal lásd az új receptjeimet, amikor feltöltöm!