Túrós batyu főképe
Kelt tészták

Túros batyu-gazdag töltelékkel

A túrós batyu igen sokunk kedvence, mondhatni az örök péksütemény, aminek a receptjét generációk adják át egymásnak. Az én receptem sem új keletű, igyekeztem a hagyományos módon elkészíteni, mert szeretem a régi ízeket. Amit ennek érdekében megtettem, hogy házi túrót és tojást használtam, a többi hozzávaló természetesen bolti, de abból főzünk amink van,nem csüggedünk, így is nagyon-nagyon finom lett.

Túrós batyu hozzávalói:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt(BL55)
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1,5 dl langyos tej
  • 2 ek. cukor
  • 8 dkg margarin
  • 1 tojás
  • 1 csipet só

A töltelékhez:

  • 25 dkg túró
  • 3 ek cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 ek tejföl
  • 1ek búzadara
  • 1 tojás
  • 5 dkg mazsola(ízlés szerint elhagyható)

Áztasd be a mazsolát meleg vízbe, én tettem bele egy kis kanál rum aromát, jobb íze lesz tőle

Túrós batyu mazsola
A mazsolát beáztatjuk

A langyos tejben a cukorral futtassuk fel az élesztőt

Túrós batyu élesztő felfuttatása
élesztő felfuttatása

A tésztához szitáljuk a lisztet egy keverő tálba,tegyük hozzá az olvasztott vajat, pici sót, középre öntsük az élesztős-cukros tejet.

Túrós batyu tészta
Tészta összeállítása

Dagasszuk géppel 7-8 percig, vagy kézzel amíg szép sima és egységes tésztát nem kapunk. Pici olajjal kikent dagasztótálban hagyjuk lefedve 1 órát kelni.

Túrós batyu dagasztás, kelesztés
Túrós batyu dagasztás, kelesztés

Közben elkészítjük a tölteléket. A túrót áttörjük, és a hozzávalókkal alaposan kidolgozzuk, de csak a tojás sárgájával. A fehérjét habbá verjük és a legvégén lazán hozzákeverjük.Mehet a hűtőbe felhasználásig.

Túrós batyu töltelék
Töltelék elkészítése

A tészta ha duplájára kelt, kiborítjuk lisztezett pultra és sodrófával téglalap alakúra-ujjnyi vékonyra nyújtjuk.

Túrós batyu tészta nyújtása kockákra vágása
tészta nyújtása kockákra vágása

A sütőt 180-fokra előmelegítjük és10x10 cm-es kockákra vágjuk a tésztát, közepébe túrótölteléket rakunk. Szemben lévő két-két csücskét összecsípjük, tojásfehérjével megkenjük, és letakarva 1/2 óráig kelni hagyjuk.

Túrós batyu készítése
Töltés, és sarkok összecsípése

Sütőbe tesszük és kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.Ha kihűlt, porcukorral tálaljuk.

Túrós batyu sütése
Sütés előtt felvert tojásfehérjével lekenjük

A túrós batyut másnapra eltéve hűtőben tároljuk, jól bezacskózva, így egy kis langyosítás után tudjuk fogyasztani és nem lesz „hűtőízű”. Természetesen a mazsola helyett dúsíthatjuk gyümölcsökkel, leginkább a meggy, barack, áfonya passzol hozzá, de akár többféle aszalványt is beáztathatunk,és hozzákeverhetünk a túróhoz.

Túrós batyu megsült
Túrós batyu megsült

Jó étvágyat!

Mit szólnál egy finom csavart kalács recepthez?

Kövesd a facebook mindmegtettem oldalam, hogy azonnal lásd az új receptjeimet, amikor feltöltöm!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől