Kelt tészták
-
Fatörzs kifli
A fatörzs kifli nagyon népszerű lett mostanában, ezért megmutatom milyen egyszerű az elkészítése, és sokkal olcsóbb mintha meg kellene venni a pékségben. Egyszerű elkapom és megeszem péksütemény, és a legjobb benne, hogy nem kell szeletelni,könnyű csomagolni tízóraira, uzsonnára. A mennyisége attól is függ, hogy mekkorákat készítünk belőle.
Fatörzs kifli hozzávalói:
- 4 dl langyos tej
- 10 dkg cukor
- 4 dkg élesztő
- 5 dkg vaj
- 80 dkg liszt(BL55)
- 2 tojás
- 1 cs. vaníliás cukor
- 2 e.k. kakaópor
- 1 csipet só
A lekenéshez:
- 1 db tojás felverve
Elkészítése:
A langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt egy ek. cukorral és felfuttatjuk.
A kimért liszthez tesszük a csipet sót,olvasztott vajat,vaníliás cukrot, 2 tojást, cukrot és az élesztős tejet, majd kidagasztjuk.
A tésztát kétfelé szedjük. Az egyikhez hozzádolgozzuk a kevés vízben elkevert kakaóport. A két gombócot kelesztjük 45 percig.
Mindkét tésztát elosztjuk 16 felé, vagy ahány darabot szeretnénk készíteni és gombócokat készítünk.
Egy fatörzs kiflihez két gombócot összenyomunk,(egy fehéret és egy barnát) majd sodrófával kinyújtjuk egyesével, feltekerjük szorosan.
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a kifliket, bevagdossuk 3 helyen. Kelesztjük még 15 percig, majd felvert tojással megkenjük és berakjuk sülni 25 percre a sütőbe.
fatörzs kifli sütés előtt Amikor megsültek a fatörzs kiflik, egy rácson hagyjuk kihűlni,hogy a forró gőztől ne vizesedjen fel. Mint minden kelt tésztát, csomagoljuk be konyharuhába, vagy zacskóba, így nem fog kiszáradni még másnapra sem.
A kész kifliket rácson hűtjük ki Jó étvágyat!
Érdekelnek további kelt tészta receptek?Ide nézz>>
Gyere csatlakozz a facebook oldalamhoz, hogy mielőbb értesülj a legújabb receptjeimről!
-
Foszlós fonott kalács
Foszlós kalács receptem a legfinomabb fonott kalácshoz, amit valaha ettem, remélem neked is a kedvenced lesz. Igazi lágy tészta, ami napokig tényleg gyönge marad, nem lesz szikkadt vagy kemény. Ezt a kalácsot sütöm húsvétkor is és persze bármikor, ha kalácsot ennénk.
A zsíros tej és tejszín adja a zsiradékot, ezért ebbe a receptbe se vaj, se margarin nem kerül.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt (BL55)
- 1 dl min. 2,8-as tej
- 2 dkg élesztő
- 3 ek. cukor
- 1 mk. só
- 2dl min. 30%-os tejszín
- 1 tojás
- 1 tojás sárgája
- A tetejére egy tojás felverve a kenéshez
Foszlós fonott kalács elkészítése:
A tejben 1 ek. cukorral futtassuk fel az élesztőt.
élesztő felfuttatása Tálban kimérjük a lisztet, hozzátesszük a sót, 2 ek. cukrot, a tojást és egy tojássárgáját, a habtejszínt és az élesztős tejet. Jól kidolgozzuk.
tészta dagasztása Langyos helyen kelesztjük 1 órát letakarva.
kalács kelesztése Négyes fonathoz 4 gombócot formázunk, de lehet 3-as vagy akár 6-os fonással is készíteni.
Tészta négy részre osztva A gombócokat egyforma hosszúra és vastagságúra sodorjuk, egymás mellé helyezzük.
Fonáshoz egyforma csíkok Minél szorosabban próbáljuk összefonni a tésztacsíkokat, hogy sütésnél ne nyíljanak szét.
Foszlós kalács fonás Ha szeretnéd látni, hogyan kell négyes fonást készíteni ezt a videót nézd meg hozzá>>
Összefonás után tedd sütőpapírral bélelt tepsire a kalácsot. hagyd még kelni 20 percet,addig a sütőt melegítsd 180°C-ra. Sütés előtt a felvert tojással kend le. 25-30 perc alatt süsd szép pirosra.
Foszlós fonott kalács sütés előtt A mennyiségből 2 kissebb kalácsot is készíthetünk A foszlós fonott kalács nagyon szépen szeletelhető. Remek vajjal, lekvárral, húsvétkor sárga túróval és sonkával is. Ha kihűlt ne felejtsd el konyharuhába, vagy tasakban tárolni, így nem fog kiszáradni és másnap is finom gyenge marad a tésztája.
Foszlós fonott kalács készen Jó étvágyat!
Szeretnél egy mákos kalács receptet is megnézni, amibe tojás sem kell? Itt megteheted>>
Örülnék ha csatlakoznál a facebook oldalamhoz, ott teszem közzé a legfrissebb receptjeimet.
-
Kakaós csiga kelt tésztából
A kakaós csigáról mindig a gyerekkorom jut eszembe, ahogy a csiguszról kívülről letekerve ettük meg, hogy a legértékesebb közepe maradjon meg a végére. A házi kakaós csigánál nem sajnáljuk ki a tölteléket, ezért az egész sütemény szélétől a közepéig isteni finom lesz!
A kakaós csiga (eredeti nevén: csokoládés tekerge) édes péksütemény..tovább>>
Kakaós csiga receptet hoztam, de ha jobban szeretitek a fahéjas vagy diós csigát, bátran lecserélhető a töltelékből a kakaópor.
Kakaós csiga kelt tésztából hozzávalói:
Kelt tésztához:
Töltelékhez:
- 20dkg kakaópor
- 15dkg porcukor
- 10dkg olvasztott vaj
Tetejére:
- 2 dl langyos tej
- 1 cs. vaníliás cukor
Elkészítése:
1 evőkanál cukorral felfuttatjuk a tejben az élesztőt.
élesztő felfuttatása A liszthez adjuk a cukrot, csipet sót, a tojások sárgáját, az olvasztott vajat és a felfuttatott élesztőt. Begyúrjuk a tésztát, jól kidagasztjuk, majd nagyjából1 órát kelesztjük.
Tészta összeállítása, dagasztása, kelesztés A tésztát 3-4 mm vastagra és téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük olvasztott vajjal. Szitáljuk rá a kakaóport és a porcukrot.
tészta kinyújtása Két oldalt visszahajtjuk kicsit és szorosan feltekerjük.
Kakaós csiga töltés 1,5-2 cm vastag karikákat vágunk és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a kakaós csigákat.
csiga szeletelés sütőpapírra Bekapcsoljuk a sütőt 180°C-ra, míg bemelegszik 20 percet hagyjuk kelni a csiguszokat.
25-30 perc alatt készre sütjük a csigákat, de a sütés vége előtt pár percel meglocsoljuk a vaníliás tejjel, ettől lesz a sütés végére finom lágy tésztánk.
Sütés végén meglocsoljuk A kakaós csiga ha kihűlt, porcukorral megszórva az igazi és esetleg egy pohár tej is tökéletesen passzol hozzá! Kiváló ebédre egy leves mellé, de az összes étkezés kiváltható vele, mert tartalmas a tésztája. Ha nagyobb az adag mint amit 1-2 napon belül elfogyasztanátok, érdemes ezt is lefagyasztani, hiszen felengedés után ugyan olyan finom mint frissen sülve.
Porcukorral tálaljuk Jó átvágyat!
Érdekelnek további kelt tészta receptek?Ide nézz>>
Gyere csatlakozz a facebook oldalamhoz, hogy mielőbb értesülj a legújabb receptjeimről!
-
Aranygaluska, vanília sodóval
Az aranygaluskának semmi köze a galuskához, ám bemutatni sem kell, igazi kedvenc ez a mennyei recept. Elkészítése kicsit időigényes, de nálam nincs helye ennél az édességnél leegyszerűsítésnek, hiszen az aranygaluska főzött vanília sodóval az igazi, nem pudinggal.
Érdekel a története?
Az 1862 és 1874 között megjelent magyar értelmező szótárban, a Czuczor–Fogarasiban már szerepelt az aranygaluska..tovább>>
Az aranygaluska egy kelt tészta, így először azt kell összeállítanunk, amíg kel, elkészítjük hozzá a vaníliás sodót.
Az aranygaluska hozzávalói:
- 50 dkg finomliszt( BL55)
- 2,5 dkg élesztő
- ½ teáskanál só
- 4 evőkanál cukor
- 2 tojássárgája
- 2,5 dl tej
- 5 dkg puha vaj
- 5 dkg cukor
- 10 dkg olvasztott vaj
- 20 dkg darált dió
A vanília sodó hozzávalói:
- 5 tojássárgája
- 10 dkg cukor
- csipetnyi só
- 5 dl tej
- 1 vaníliarúd kikapart magjai, vagy vanília aroma
Az aranygaluska elkészítése:
A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
élesztő felfuttatása Összekeverjük a lisztet a sóval, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a tojássárgákat. Robotgéppel vagy kézzel elkezdjük összegyúrni, majd amikor már kezd összeállni, hozzáadjuk a puha vajat, és addig dagasztjuk, amíg sima tésztát nem kapunk.
dagasztás, kelesztés Egy edénybe tesszük, tiszta konyharuhával letakarjuk, és 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Elkészítjük ez idő alatt a sodót.
A tojássárgákat egy nagyobb tálban kikeverjük a cukorral és a sóval.
Feltesszük a tejet egy lábasba és hozzákaparjuk a vanília magjait, majd addig melegítjük, amíg gőzölögni nem kezd.
Ekkor lehúzzuk a tűzről, és folyamatos keverés mellett a tojássárgájához keverjük.
Ezután az egészet visszatesszük alacsony láng fölé, és gyakran kevergetve addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Felhasználásig félretesszük, és lehűtjük.
Készre főzzük A megkelt tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval korongokat vágunk belőle.
tészta nyújtása, majd szaggatás Megforgatjuk egyesével a kis pogácsákat olvasztott vajban, aztán a cukorral elkevert darált dióban.
Egy vajjal kikent, 20 cm-es tortaformába fektetjük őket két rétegben. Fél órán át megint kelni hagyjuk.
tortaformában rétegezzük A sütőt előmelegítjük, amíg kel a tésztánk és 180°C-on 35-40 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
sütés-tálalás Arany galuska tányéron vanília sodóval leöntve Az aranygaluskát langyosra hűtjük, tányéron vanília sodóval alaposan meglocsolva tálaljuk.
Jó étvágyat!
Mit szólnál egy finom túrós batyu recepthez?
Kövesd a facebook mindmegtettem oldalam, hogy azonnal lásd az új receptjeimet, amikor feltöltöm!
-
Túros batyu-gazdag töltelékkel
A túrós batyu igen sokunk kedvence, mondhatni az örök péksütemény, aminek a receptjét generációk adják át egymásnak. Az én receptem sem új keletű, igyekeztem a hagyományos módon elkészíteni, mert szeretem a régi ízeket. Amit ennek érdekében megtettem, hogy házi túrót és tojást használtam, a többi hozzávaló természetesen bolti, de abból főzünk amink van,nem csüggedünk, így is nagyon-nagyon finom lett.
Túrós batyu hozzávalói:
A tésztához:
- 50 dkg liszt(BL55)
- 2,5 dkg élesztő
- 1,5 dl langyos tej
- 2 ek. cukor
- 8 dkg margarin
- 1 tojás
- 1 csipet só
A töltelékhez:
- 25 dkg túró
- 3 ek cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 ek tejföl
- 1ek búzadara
- 1 tojás
- 5 dkg mazsola(ízlés szerint elhagyható)
Áztasd be a mazsolát meleg vízbe, én tettem bele egy kis kanál rum aromát, jobb íze lesz tőle
A mazsolát beáztatjuk A langyos tejben a cukorral futtassuk fel az élesztőt
élesztő felfuttatása A tésztához szitáljuk a lisztet egy keverő tálba,tegyük hozzá az olvasztott vajat, pici sót, középre öntsük az élesztős-cukros tejet.
Tészta összeállítása Dagasszuk géppel 7-8 percig, vagy kézzel amíg szép sima és egységes tésztát nem kapunk. Pici olajjal kikent dagasztótálban hagyjuk lefedve 1 órát kelni.
Túrós batyu dagasztás, kelesztés Közben elkészítjük a tölteléket. A túrót áttörjük, és a hozzávalókkal alaposan kidolgozzuk, de csak a tojás sárgájával. A fehérjét habbá verjük és a legvégén lazán hozzákeverjük.Mehet a hűtőbe felhasználásig.
Töltelék elkészítése A tészta ha duplájára kelt, kiborítjuk lisztezett pultra és sodrófával téglalap alakúra-ujjnyi vékonyra nyújtjuk.
tészta nyújtása kockákra vágása A sütőt 180-fokra előmelegítjük és10x10 cm-es kockákra vágjuk a tésztát, közepébe túrótölteléket rakunk. Szemben lévő két-két csücskét összecsípjük, tojásfehérjével megkenjük, és letakarva 1/2 óráig kelni hagyjuk.
Töltés, és sarkok összecsípése Sütőbe tesszük és kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.Ha kihűlt, porcukorral tálaljuk.
Sütés előtt felvert tojásfehérjével lekenjük A túrós batyut másnapra eltéve hűtőben tároljuk, jól bezacskózva, így egy kis langyosítás után tudjuk fogyasztani és nem lesz „hűtőízű”. Természetesen a mazsola helyett dúsíthatjuk gyümölcsökkel, leginkább a meggy, barack, áfonya passzol hozzá, de akár többféle aszalványt is beáztathatunk,és hozzákeverhetünk a túróhoz.
Túrós batyu megsült Jó étvágyat!
Mit szólnál egy finom csavart kalács recepthez?
Kövesd a facebook mindmegtettem oldalam, hogy azonnal lásd az új receptjeimet, amikor feltöltöm!
-
Medvehagymás pogácsa
A medvehagymás pogácsa a március-április hónap sztárja. Egy természet közeli sétával, vagy erdei kirándulással magunk által megszedhető, de a piacokon és boltokban is megkapható szezonálisan a medvehagyma. Kérlek ha magad szeded jól nézd meg, mert a mérgező gyöngyvirág leveleivel összetéveszthető. Legjobb tippem, hogy dörzsöld meg a levelet, a fokhagymáéhoz hasonló illatot kell érezned.
Medvehagyma és gyöngyvirág levelek Jelen törvényi szabályozás szerint, magánszemély naponta, saját felhasználására 2 kg mennyiséget gyűjthet állami, nem védett területen. Természetvédelmi területen a gyűjtése egyértelműen tilos…tovább
Medvehagymás pogácsa hozzávalói:
- 50 dkg liszt(BL55)
- 2,5 dkg élesztő
- 1 kk cukor
- kb. 2,5 dl tej
- 1 tojás
- 3 ek. tejföl
- 10 dkg olvasztott vaj
- 0,5 dl olaj
- egy csomag medvehagyma
- 1 tk só
- 1 tojás sárgája a tetejére
Medvehagymás pogácsa elkészítése:
A langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, majd felfuttatjuk
élesztő felfuttatása A lisztet keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk az egész tojást, hozzákeverjük a tejfölt, egy teáskanál sót, majd ehhez keverjük a felfutott élesztőt. Ezután elkezdjük dagasztani. Puha, ruganyos tésztát kell kapnunk. Ha túlságosan keménynek tűnik, akkor adjunk még hozzá egy kis tejet. Ha a tésztánk majdnem teljesen egynemű, akkor dagasszuk bele az olajat is.
tészta dagasztása Ha elkészültünk, letakarva egy órán át langyos helyen kelesztjük.
Kelesztjük egy órát Ha megkelt, egy lisztezett felületen nagyjából ujjnyi vastagra kinyújtjuk a tésztát. Bőségesen megkenjük az olvasztott zsiradékkal, rászórjuk az aprított medvehagymát.
tészta nyújtása Feltekerjük az egészet a hosszabbik oldaltól indulva. Ezután a tekercs két végét felhajtjuk egymásra.
tészta tekerés, hajtás Rövid pihentetés után újra kinyújtjuk a tésztát. Nem lesz könnyű művelet, óvatosan végezzük, ne szakítsuk el a tésztát. Nem kell vékonyra, bő ujjnyira.
Óvatosan újra nyújtjuk a tésztát Kiszaggatjuk pogácsa szaggatóval, vagy pohárral és sütőpapírra helyezzük egy tepsiben. Hagyni kell egy 20 percet még pihenni, megkenjük tojássárgájával és mehet a 180°C-os sütőbe, kb. 20 percre, míg aranybarnára sül.
l
tészta kiszaggatása A medvehagymás pogácsánk a feltekeréstől kapott sok réteget, amit megsülve gyönyörűen láthatunk,az állaga pedig légiesen könnyű és a vajtól omlós lesz. Szeretem ezt a receptet, mert a tavasz ízét hozza el már sütés közben is, és a medvehagyma jótékony hatását is megkapjuk vele.
Medvehagymás pogácsa készen Jó étvágyat!
Mire jó a medvehagyma?
Kedvelt fűszernövényünk, melyet frissen ajánlott felhasználni saláták, levesek, főzelékek, pestók és tészták készítésére.Fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését. Vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatása ismert, C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenálló-képességét, immunerősítő hatással bír. Kiváló vértisztítóként tartják számon a népi gyógyászatban. Csökkenti a vércukor és koleszterein szintet.
Medvehagymás borogatás
A medvehagymát a kozmetikai ipar felhasználja alapanyagként különböző krémek, kenőcsök és cseppek előállításakor. A népgyógyászat a főzetéből azonban borogatást is készít, amellyel a bőr gombás megbetegedéseit és a nehezen gyógyuló sérüléseket kezeli.
Mit szólnál egy finom vajas kifli recepthez?
Kövesd a facebook mindmegtettem oldalam, hogy azonnal lásd az új receptjeimet, amikor feltöltöm!
-
Csavaros kakaós kalács Jucustól
A csavaros kakaós kalács Jucus saját receptje..volt, mivel így már mi is el fogjuk tudni készíteni. Egy egyszerű dagasztott tészta alapunk van, a végleges formáját egy kis rafinációval fogjuk kialakítani. Pontosan mutatom és írom, hogy mit csinálunk, de ne aggódjatok, egyszerű lesz, menni fog!
Csavaros kakaós kalács hozzávalói:
Két tésztát állítunk össze, ezért mindenből duplázunk külön tálban.
Az élesztőt egyben futtassátok fel a tejjel, csak felezzétek el.
- 5 dkg élesztő(szárazból 2 csomaggal)
- 3 dl langyos tej egy tk.cukorral, ebben fut az élesztő
- 2x 40 dkg liszt(B55)
- 2×5 dkg olvasztott vaj vagy margarin
- 2x csipet só
- 2x 6 dkg cukor
- 2 evőkanál kakaópor, egy kevés vízben kikeverve (csak az egyik tésztához kell)
Ebből a mennyiségből két rúd kalácsunk lesz.
Készíthetitek a megadott mennyiséget egyben is és felezés után hozzá dolgozzátok a kakaós masszát. Jól kidagasztjuk a tésztát és kelesztjük letakarva maximum egy órát. Ha jó idő van a konyhádban fél óra is elég lesz.
Ha duplájára keltek a tészták, mindkettőből egyformán elfelezve gombócokat készítünk.
A négy gombócot felváltva kinyújtjuk kb. 5 mm vékonyra. Egy fehér majd egy kakaós lapot teszünk egymásra, ez a két kalács alapja.
2 tésztát készítünk Kinyújtott lapokat párban egymásra helyezzük 4 gombócra szedni Csatlakozz a facebook csoportomhoz, hogy értesülj a legfrissebb receptjeimről!
Elkezdjük feltekerni a két egymáson fekvő tésztalapot, úgy 1/3-ig. A maradék részeket kb centinként felvágjuk a tekerésig. Ezeket a csíkokat egyesével összecsavarjuk.
kalács bevagdosása tésztacsíkokat össze csavarjuk A csavarásokkal körbetekerjük a kalácshengerünket, szép sorban szorosan. Sütőpapírra tepsibe tesszük és kelesztjük 20 percet.
180C°-ra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük.
180C°-on megsütjük Mint minden kelesztett tésztának, a csavaros kakaós kalácsnak is a lelke a hőmérséklet. A liszt is legyen behozva hideg helyről felhasználás előtt egy órával legalább. Minél melegebb helyen kelesztünk, annál rövidebb idő alatt fog a tészta beindulni, ezáltal az elkészítési idő is megfeleződhet.
Jó étvágyat!
Érdekel a tojás nélküli mákos kalácsot receptje?
-
MÁKOS KALÁCS-TOJÁS NÉLKÜL RECEPTJE
A mákos kalács egy könnyen elkészíthető kelt tészta recept. Ehhez a recepthez nem kell tojás, így az elkészítési költsége is viszonylag alacsony. Tökéletes kiegészítője egy tartalmasabb levesnek, és bármelyik étkezésre remekül tálalható. A mákos ételek fogyasztása kimondottan ajánlott számos jótékony hatása miatt,magas a fehérje, rost és tápanyagtartalma és szinte egyáltalán nem allergén.
Kíváncsi vagy mi mindent tartalmaz a mák?
Mákot nem érdemes nagy mennyiségben vásárolni. Ha darált zacskós kiszerelést választasz, azt egyszerre fel is tudod használni. Szemes máknál csak annyit darálj le, amit egyszerre felhasználsz, hamar megkeseredik.
Elkészítési idő kb:1,5 óra
Mákos kalács-tojás nélkül hozzávalói:
Hozzávalók a tésztához:
- 250 ml langyos tej
- 5 dkg margarin vagy vaj
- 1+2 ev. kanál cukor
- 25g élesztő
- 40 dkg liszt
- csipet só
- egy tojás sárgája pici tejjel a kenéshez
Hozzávalók a mákos töltelékhez:
- 150 ml víz
- 16 dkg kristálycukor
- 20 dkg darált mák
- 1 citrom reszelt héja
Dióval is elkészíthető. A mák helyett ugyanekkora arányban használj darált diót.
Mákos kalács elkészítése:
- 250 ml tejben felolvasztunk 5 dkg margarint, majd ha már nem túl forró, beleteszünk 1 ek.cukrot és 25 g élesztőt belemorzsolunk.
mákos kalács első lépés - Hagyjuk felfutni
élesztő felfuttatása - Közben kimérünk 40 dkg lisztet, adunk hozzá 2 ek.cukrot, csipet sót, majd beletesszük a felfutott élesztőt
Mákos kalács tészta bedagasztása - Jól kidagasztjuk, tiszta konyharuhával letakarjuk
kelesztés - Duplájára kelesztjük. Ez nálam mivel meleg volt fél órát jelentett, de ha nálad egy óra alatt lesz a duplája a tésztának, várd ki.
duplájára kelesztjük Míg kel a kalács tésztája, elkészítjük a tölteléket.
- 150ml vízből és kb. 16 dkg kristálycukorból szirupot főzünk, majd ezzel leforrázunk 20 dkg mákot.
- Kihűtjük és egy citrom reszelt héját belekeverjük. Ha hígnak találod, darált háztartási keksszel tudsz rajta sűríteni.
cukorszirup főzése - Ha a tészta duplára kelt, kétfelé vesszük, kigömbölyítjük.
- Letakarjuk a két gombócot, kb. 10 percig pihentetjük.
két gombócot készítünk a tésztából - Ezután lisztezett deszkán kinyújtjuk, megtöltjük a mákkal külön-külön a két tésztacipót.
mákos kalács töltése - Feltekerjük, majd pihentetjük 30 percig.Két oldalán kicsit rá kell hajtani a tésztát, hogy szép végei legyenek a tekercseknek és a töltelék sem tud kisülni.
mákos kalács feltekerése Legvégül lekenjük tejjel kevert tojássárgájával és sűrűn megszurkáljuk hurkapálcával. Így a sütés során keletkezett gőznek lesz hol távoznia, nem reped meg a kalácsunk.
- Betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe (alsó-felső),Kb. 30-35 perc alatt pirosra sütjük.
mákos kalács sütése Sütés után tegyük hűvösre, ha kihűlt a mákos kalács lehet szépen szeletelni. Aki szereti porcukorral még megszórhatja, mi nem tettük, elég édes volt így is.
Jó étvágyat!
Van még jó kis kalács receptem>>https://mindmegtettem.hu/kateg%C3%B3ria/receptek/sutemenyek/kelt-tesztak/
Gyere csatlakozz a facebook csoportomhoz, ahol megosztom a legfrissebben feltöltött receptjeimet!