
Rakott kelkáposzta recept
A rakott kelkáposzta igazi magyar klasszikus, amely nemcsak finom, de tápláló és kiadós is. Ez az étel tökéletes választás családi ebédekhez vagy egy hétköznapi vacsorához. A kelkáposzta, a rizs és a darált hús harmonikus kombinációja mindenkit levesz a lábáról. Egyszerű elkészítési módjával és gazdag ízvilágával a rakott kelkáposzta garantáltan kedvenc lesz a családi asztalon.
Ez a recept ideális akkor is, ha szeretnél egy kis magyaros ízt csempészni a mindennapokba, és még maradékokból is könnyedén elkészíthető. Továbbá rugalmasan variálhatod: legyen az hagyományos, diétás vagy gluténmentes verzó, mindenképp sikert arat majd.
Hozzávalók:
- 1 nagy fej kelkáposzta
- 2 ek sertészsír
- 50 dkg darált sertéshús (lehetőleg dagadó)
- só és bors, majoranna ízlés szerint
- 20 dkg rizs
- 2 ek olaj
- 2 db tojás
- 2,5 dl tejföl
- só ízlés szerint
Rakott kelkáposzta elkészítése:
- A kelkáposztát megmossuk, és ha van kuktánk egészben sós vízben megfőzzük 30 perc alatt. Ha nincs, négy részre vágjuk, majd forrásban lévő sós vízbe dobjuk a darabokat, hogy a levelek enyhén megpuhuljanak.
- A rizst az olajon fehéredésig pirítjuk, majd kétszeres mennyiségű sós vízben puhára főzzük.
- A sertészsíron a darálthúst alaposan körbepirítjuk. A hús kevés levet fog ereszteni, így párolódni tud, ha viszont elfogyott alóla a víz, és sistereg a serpenyőben az étel, akkor már sül. Ha kicsit sült is már a darált hús, borsozzuk, sózzuk, ha szeretjük tehetünk bele majorannát, majd belekeverjük a kifőtt rizst.
- A megpuhult kelkáposztának kivágjuk a kemény torzsa részét.
- Rétegezzük az ételt: egy tepsit vékonyan kikenünk sertészsírral, rátesszük a káposztaleveleket három-négy rétegben. Erre kerül a húsos töltelék, majd zárásul a káposzta másik felét is rátesszük.
- A tetejére kikeverjük a tejfölt a tojással és jó vastagon elkenjük.
- Kb 200C°-ra melegített sütőben, kb. negyven percig sütjük, amikor pirul a teteje, nagyjából akkor elkészült az étel.
Jó étvágyat!
Rakott kelkáposzta elkészítése képekben:







Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Szintén nagyon kedvelt és népszerű Lencsegulyás sertéshúsból receptemet is ajánlom szeretettel!
