töltött káposzta főkép
karácsonyi egyszerű menü,  sertésből készült ételek

Töltött káposzta

Mint minden fontos ételünk receptjén, a töltött káposzta elkészítésén is rengeteget lehet vitatkozni: milyen húsból készüljön a töltelék, rizzsel keverjük vagy gerslivel, esetleg egyikkel sem. Kerüljön-e és milyen hús a gombócok mellé, az aprókáposztába, milyen fűszerek kellenek bele, legyen-e benne rántás, és így tovább. Legrégebbi szakácskönyveink sem adnak egyértelmű választ arra a kérdésre, melyik az egy autentikus töltött káposzta recept, amit eredetinek nevezhetnénk.

Az én töltött káposzta receptem is ennél fogva úgy készül ahogy apai nagymamámtól tanultam, majd az évek alatt saját ízvilágommal gazdagítottam. Általában gombócosan készítem el, de ünnepek alatt egy kis feltuningolás végett levelekbe göngyölöm a tölteléket. Most ennek a receptjét osztom meg veletek.

Töltött káposzta hozzávalói:

A töltelékhez:

  • 1 kg darált sertésdagadó
  • 2 közepes fej vöröshagyma apróra vágva
  • 2 egész tojás
  • 20 dkg rizs
  • 1 tk bors
  • ízlés szerint só
  • fél leveskocka
  • 1 kanál zsír

Pluszban:

  • 1-1,5 kg vágott savanyú káposzta
  • 1 fej savanyú káposzta
  • 10-20 dkg füstölt kolozsvári szalonna, vagy szalonna
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 2 ek liszt
  • 1 ek. egész bors
  • 3-4 db babérlevél
  • 1 ek zsír

Elkészítés:

  1. A káposztafejet leveleire szedjük. Középről kivágjuk a vastag eret, és ha szép nagyok a levelek, akkor pont félbevágjuk őket. A vékony, átlátszó levelű káposztából a legfinomabb a töltött káposzta. Ilyenkor észre sem lehet venni a gombóc körüli káposztaburkot.
  2. A rizst kevés zsíron megpirítjuk és kb 1,5 dl vízzel és a fél leveskockával elkeverve felforraljuk, majd félrehúzva hagyjuk beduzzadni fedő alatt.( épp csak félig megfőtten fogjuk hozzákeverni a darálthúshoz.)
  3. A vöröshagymát apróra vágjuk(én aprítógépbe teszem, majd a két tojással és egy kanálnyi darálthússal jó pépesre pörgetem össze.)
  4. A darálthúshoz öntöm a tojásos hagymát, rizst, fűszereket és alaposan összedolgozom.
  5. A levelekbe begöngyöljük a húst, míg el nem fogy.
  6. A nagy fej vöröshagymát megdinszteljük zsíron, hozzáadjuk a kockázott szalonnát.
  7. Megszórjuk pirospaprikával, majd egy réteg apróra vágott savanyú káposztával. (Ha túl savanyú, mossuk ki kicsit hideg vízzel…) A lisztet a rétegek közé szórjuk. Rápakoljuk a becsomagolt húsokat, majd ismét gazdagon megszórjuk savanyú káposztával. Folytatjuk a rétegezést egészen addig, amíg a káposzta és a gombócok is elfogynak.
  8. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd feltesszük főni. Rászórjuk az egészborsokat és a babérleveleket. Ha valaki szereti az erőset, tehet bele néhány cseresznyepaprikát is.
  9. Addig főzzük egyben, néha megrázogatva, míg a káposzta is puhára fő. (kb. 2 óra)
  10. Tálaláskor aki szereti tejfölt tehet mellé a tányéron.

Jó étvágyat!

Töltött káposzta készítése képekben:

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

Természetesen a káposzta önnmagában is megállja a helyét akár hétköznap, akár ünnepnapokon, de ha egy könnyű süteményt készítenél hozzá, szívből ajánlom ezt a receptem>>Almás pite-hagyományos recept alapján

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük