Mákos-almás pite
A mákos-almás pite a legegyszerűbb nem kevert tésztás sütemény a mák és alma rajongóknak. Szeretem pite formában elkészíteni, de egész nagy tepsivel is összerakhatsz belőle, csak duplázd az általam megadott mennyiséget. Az alma és a mák remek társak, csúszni fog ez a sütemény ígérem!
Az általam használt piteformával azért szeretek dolgozni, mert semmi nem ragad le benne, szerintem a mérete is épp megfelelő egy ilyen és hasonló pite elkészítéséhez, én ajánlom a beszerzését. Tovább gondolva bármilyen töltött sütemény elkészíthető benne, akár csak a kevert tészták is.
Nagyon gusztusos kirakni az asztalra is, egy tepsi ehhez képes elég otromba, ízkésesen mutat szeleteléskor is.
Mákos-almás pite hozzávalói:
Pite tésztához:
- 30 dkg liszt(BL 55)
- 12 dkg zsír vagy 15 dkg vaj
- fél csomag sütőpor
- csipet só
- 2-3 ek. tejföl
Töltelékhez:
- 20 dkg darált mák
- 2,5 dl tej
- 3 db alma
- 20 dkg cukor
- fél citrom reszelt héja
- kk fahéj
- 5 dkg búzadara
- 2 tojás fehérje-sárgája a lekenéshez marad
- 10 dkg mazsola(elhagyható)
- 2-3 ek. barack lekvár
Természetesen a házi baracklekvárt ajánlom használni, ha van otthon vagy tudtok szerezni, annak az ízét egyik bolti lekvár sem adja vissza. A mákot akár darált kiszerelésben is megkapjátok, ha szemes mákot használtok és nincs mákdarálótok, a kávédaráló is nagyszerűen használható.
Mákos-almás pite elkészítése:
A lisztet elkeverjük a sóval, cukorral, sütőporral, majd a hideg zsírral(vajjal) és a tejföllel, majd összedolgozzuk.
A tésztából két gombócot készítünk és folpackba csomagolva fél órára hűtőbe tesszük.
Az almákat meghámozzuk és lereszeljük.
A tejet a cukorral felforraljuk, a mákot a darával addig főzzük a tejben alacsony lángon, amíg jól megduzzad (kb 2 perc). Kihűtjük, hozzáadjuk a megtisztított mazsolát és a reszelt citromhéjat,és a levéből kinyomkodott reszelt almát.
A két tojás fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük. Óvatosan hozzáforgatjuk a mákos-almás krémhez.
Kinyújtjuk az egyik gombócot a tepsi méretre, hogy kicsit felérjen az oldalán, majd baracklekvárral lekenjük.
Ráöntjük a mákos-almás keveréket, és sütőpapíron kinyújtott második pite tésztával befedjük. Széleit körbe levágjuk ahol kilóg.
Villával megszurkáljuk, hogy a gőz sütés közben távozni tudjon, ne repedezzen el a tészta.
A mákos-almás pitét előmelegített 180 fokon sütőben kb. 25 percig sütjük. (a sütési idő a sütőtől is függ, nálam 30 perc alatt készült el.) Ha kihűlt porcukorral megszórhatjuk a tetejét, szeletelve tálaljuk.
Jó étvágyat!
Ezt a receptet elkészíthetitek csak mák és csak alma töltelékkel is, ki melyiket szereti:-)
A mák jó ha tudod micsoda remek növényünk! Évszázadok óta ismert és kedvelt gyógyhatású növény. Fertőtlenítő, fájdalomcsillapító hatását már az ókorban is ismerték, olaját pedig a csontritkulásra alkalmazták.
Csillapítja a köhögést, oldja az enyhébb görcsöket,csökkenti a lázat, a gyulladást, enyhíti a székrekedést és az alhas irritációját. Gazdag kalciumban, rézben, foszforban, vasban, jódban, magnéziumban és mangánban.
A mákban telítetlen zsiradék található, a belőle kivont olaj fogyasztása rákmegelőző hatású lehet. A mákban a linolénsav pedig segít egészségesen tartani a szívet.Elősegíti a magas vérnyomás csökkentését. Kedvező zsírsav összetételének köszönhetően segít megelőzni a trombózis és embólia kialakulását, normalizálja a vér koleszterinszintjét.
Bár a mák, akárcsak a kannabis,a legtöbb országban tiltólistás, még otthon sem termeszthető.Szigorú rendeleteknek és feltételeknek kell megfelelnie, mielőtt forgalomba kerülne (vagy hogy termeszthessék). Ugyanakkor mindezek ellenére egy rendkívül csodálatos növény, mely számos panaszt enyhít. Ismert idegerősítő, idegfájdalom csökkentő, feszültségoldó, nyugtató, altató hatásáról. A belőle kivont olajat kifejezetten alvás támogatására (is) ajánlják.
A mák mindezek mellett természetesen csodás ízéről is ismert. Megannyi recept alapvető hozzávalója, egyik kedvencem a mákos kalács tojás nélkül receptem!
Érdekel egy zseniális amerikai almás pite recept is?
Kövesd a facebook oldalam és csatlakozz hozzám, ha szeretnéd elsőként olvasni a legfrissebb receptjeimet!