karácsonyi egyszerű menü

  • Mézekalács főképe
    Apró sütemények,  karácsonyi egyszerű menü,  mindmegtettem én

    Mézeskalács recept: Hogyan készítsük el a tökéletes mézeskalácsot otthon?

    A mézeskalács az ünnepi időszak egyik legkedveltebb édessége. Az illatos fűszerek és a méz édes íze feledhetetlen élményt nyújtanak. Ez a recept nemcsak egyszerű, hanem a család kedvence is lesz! Ha szeretnéd megtanulni, hogyan készítsd el a tökéletes mézeskalácsot, olvass tovább.

    Hozzávalók a Mézeskalácshoz:

    Az alábbi recept kb. 30-40 darab, közepes méretű mézeskalács elkészítéséhez elegendő.

    • 300 g búzaliszt
    • 100 g porcukor
    • 1 teáskanál szódabikarbóna
    • 1 teáskanál őrölt fahéj
    • 1 teáskanál őrölt gyömbér
    • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
    • 100 g méz
    • 50 g vaj vagy margarin
    • 1 tojás

    Mézeskalács elkészítés lépésről-lépésre

    1. A tészta összeállítása

    • Egy nagy tálban keverd össze a száraz hozzávalókat: a lisztet, porcukrot, szódabikarbónát és a fűszereket.
    • Egy kis edényben melegítsd fel a mézet és a vajat, amíg homogén állagúvá nem válik. Ügyelj rá, hogy ne forrald fel.
    • Öntsd a mézes keveréket a száraz hozzávalókhoz, majd add hozzá a tojást.
    • Gyúrd össze a tésztát, amíg puha és rugalmas nem lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.

    2. Pihentetés

    • Csomagold be a tésztát fóliába, és tedd hűtőbe legalább 1 órára. Ez idő alatt az ízek összeérnek, és a tészta könnyebben formázhatóvá válik.

    3. Kiszúrás és sütés

    • Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra (alsó-felső sütés).
    • Nyújtsd ki a tésztát kb. 3-5 mm vastagságúra egy lisztezett felületen.
    • Szaggasd ki a kívánt formákat mézeskalács kiszúrókkal.
    • Helyezd a formákat sütőpapírral bélelt tepsire, hagyj helyet közöttük.

    4. Sütés

    • Süsd a mézeskalácsokat 8-10 percig, amíg enyhén aranybarnák nem lesznek. Vigyázz, hogy ne süsd túl, mert kemények lehetnek!

    Pár kép a mézeskalács készítése közben:

    Dekorálás

    A mézeskalács díszítése az ünnepi hangulat egyik legszórakoztatóbb része. Íme, egy egyszerű cukormáz recept:

    • 1 tojásfehérje
    • 200 g porcukor
    • 1 teáskanál citromlé

    Keverd habosra a tojásfehérjét a porcukorral és a citromlével, majd töltsd habzsákba. Használj vékony csövet a precíz mintákhoz. A mézeskalácsokat ízlés szerint díszítheted színes cukorgyöngyökkel vagy csokoládédarabokkal.

    Tippek a Tökéletes Mézeskalácshoz

    • Tárolás: A kész mézeskalácsokat légmentesen záródó dobozban tárold, hogy puhák maradjanak.
    • Fűszerezés: Bátran variálhatod a fűszereket saját ízlésed szerint. Egy csipet szerecsendióval például még különlegesebbé teheted.
    • Gluténmentes verzió: Használj gluténmentes lisztet a búzaliszt helyett.

    A mézeskalács elkészítése nemcsak finom végeredményt ad, hanem remek közös program lehet a család vagy barátok körében. Próbáld ki ezt a receptet, és élvezd az ünnepek varázslatos ízeit!

    Jó étvágyat és kellemes sütögetést kívánok! 🎄

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

    Szerintem ez a receptem is tetszeni fog neked>>Nuss-stangli

  • Hókifli főkép
    Apró sütemények,  karácsonyi egyszerű menü

    Hókifli dióval töltve

    A hókifli rengeteg változata ismert, lehet mákos, diós, gesztenyés, szilvalekváros … de az alap elkészítése azonos! A bejgli mellett sok családban hókifli is kerül az ünnepi asztalra karácsonykor. Nagyon fontos, hogy pihentesd, mielőtt elkezded formázni. A sok tejföltől finom puha és omlós lesz. Csak arra ügyelj, hogy ne süsd túl!

    Ebben a receptben a dióval töltött hókifli hagyományos elkészítését mutatom meg, a közepére kerülő töltet változtatható. A kizárólag vajjal készült omlós tészták egyszerű, jóízű süteményeket eredményeznek. Az igazi nagyi-élményt viszont a zsír adja, amitől csodálatosan porhanyós, puha lesz a süteményünk! Sokaknak azonban a zsír állatias íze túl erőteljes ezért a receptemben a vaj arányát is megadtam.

    Hozzávalók:

    • 40 dkg finomliszt
    • 25 dkg  vaj de legjobb zsírral, viszont zsírból kb. 20 dkg elég ehhez a mennyiséghez
    • 1 csipet só
    • 2 dl tejföl
    • 20 dkg darált dió
    • 10 dkg porcukor
    • 1 cs. vaníliás cukor
    • 10 dkg mazsola( elhagyható)
    • Fél (kezeletlen) citrom héja
    • 2 dl tej

    Elkészítés:

    1. A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzátesszük a többi alkotóelemet, összedolgozzuk. Lágy tésztát kapunk. Fóliába csomagolva hűtőbe tesszük fél órára.
    2. A tejet megmelegítjük és összekeverjük a töltelék hozzávalóival.
    3. A tésztagombócot enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 3 mm vastagra, és egy 7-8 cm átmérőjű pogácsa/fánk szaggatóval (ennek híján pohárral) kiszaggatjuk. (A leeső tésztadarabokat szintén összegyúrjuk és kiszaggatjuk.)
    4. A kör alak alsó részére teszünk 1 kis kanálnyi  tölteléket, feltekerjük, majd kis kifli alakra formázzuk.
    5. Sütőpapíros tepsire tesszük a kis kifliket, és előmelegített 165 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 percig sütjük. (Hagyományos sütőben 180 fokon 15-20 percig.) Világos maradjon a tészta, nem barnuljon egyáltalán!
    6. Amikor megsültek a kiflik, még forrón meghempergetjük a vaníliás porcukorban.

    Próbáljátok jó szorosra lezárni a kifliket, nekem is szétnyílt pár sütés közben, ami nem baj, de zártan a legszebbek!

    Száraz hűvös helyen, zárt dobozban sokáig eláll, az egyetlen sütemény, amiből még szilveszterre is marad, persze dupla mennyiség esetében, hiszen mindenki nagyon szereti a családunkban!

    Jó étvágyat!

    Hókifli készítése képekben:

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem

    Klasszikus karácsonyi sütemény a bejgli, melyhez itt találod a bevált receptem>>Bejgli-egy elronthatatlan recept

  • töltött káposzta főkép
    karácsonyi egyszerű menü,  sertésből készült ételek

    Töltött káposzta

    Mint minden fontos ételünk receptjén, a töltött káposzta elkészítésén is rengeteget lehet vitatkozni: milyen húsból készüljön a töltelék, rizzsel keverjük vagy gerslivel, esetleg egyikkel sem. Kerüljön-e és milyen hús a gombócok mellé, az aprókáposztába, milyen fűszerek kellenek bele, legyen-e benne rántás, és így tovább. Legrégebbi szakácskönyveink sem adnak egyértelmű választ arra a kérdésre, melyik az egy autentikus töltött káposzta recept, amit eredetinek nevezhetnénk.

    Az én töltött káposzta receptem is ennél fogva úgy készül ahogy apai nagymamámtól tanultam, majd az évek alatt saját ízvilágommal gazdagítottam. Általában gombócosan készítem el, de ünnepek alatt egy kis feltuningolás végett levelekbe göngyölöm a tölteléket. Most ennek a receptjét osztom meg veletek.

    Töltött káposzta hozzávalói:

    A töltelékhez:

    • 1 kg darált sertésdagadó
    • 2 közepes fej vöröshagyma apróra vágva
    • 2 egész tojás
    • 20 dkg rizs
    • 1 tk bors
    • ízlés szerint só
    • fél leveskocka
    • 1 kanál zsír

    Pluszban:

    • 1-1,5 kg vágott savanyú káposzta
    • 1 fej savanyú káposzta
    • 10-20 dkg füstölt kolozsvári szalonna, vagy szalonna
    • 1 nagy fej vöröshagyma
    • 1 ek fűszerpaprika
    • 2 ek liszt
    • 1 ek. egész bors
    • 3-4 db babérlevél
    • 1 ek zsír

    Elkészítés:

    1. A káposztafejet leveleire szedjük. Középről kivágjuk a vastag eret, és ha szép nagyok a levelek, akkor pont félbevágjuk őket. A vékony, átlátszó levelű káposztából a legfinomabb a töltött káposzta. Ilyenkor észre sem lehet venni a gombóc körüli káposztaburkot.
    2. A rizst kevés zsíron megpirítjuk és kb 1,5 dl vízzel és a fél leveskockával elkeverve felforraljuk, majd félrehúzva hagyjuk beduzzadni fedő alatt.( épp csak félig megfőtten fogjuk hozzákeverni a darálthúshoz.)
    3. A vöröshagymát apróra vágjuk(én aprítógépbe teszem, majd a két tojással és egy kanálnyi darálthússal jó pépesre pörgetem össze.)
    4. A darálthúshoz öntöm a tojásos hagymát, rizst, fűszereket és alaposan összedolgozom.
    5. A levelekbe begöngyöljük a húst, míg el nem fogy.
    6. A nagy fej vöröshagymát megdinszteljük zsíron, hozzáadjuk a kockázott szalonnát.
    7. Megszórjuk pirospaprikával, majd egy réteg apróra vágott savanyú káposztával. (Ha túl savanyú, mossuk ki kicsit hideg vízzel…) A lisztet a rétegek közé szórjuk. Rápakoljuk a becsomagolt húsokat, majd ismét gazdagon megszórjuk savanyú káposztával. Folytatjuk a rétegezést egészen addig, amíg a káposzta és a gombócok is elfogynak.
    8. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd feltesszük főni. Rászórjuk az egészborsokat és a babérleveleket. Ha valaki szereti az erőset, tehet bele néhány cseresznyepaprikát is.
    9. Addig főzzük egyben, néha megrázogatva, míg a káposzta is puhára fő. (kb. 2 óra)
    10. Tálaláskor aki szereti tejfölt tehet mellé a tányéron.

    Jó étvágyat!

    Töltött káposzta készítése képekben:

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

    Természetesen a káposzta önnmagában is megállja a helyét akár hétköznap, akár ünnepnapokon, de ha egy könnyű süteményt készítenél hozzá, szívből ajánlom ezt a receptem>>Almás pite-hagyományos recept alapján

WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől