-
„Pooh” tészta, amiből bármit süthetsz
A „ Pooh tészta alapból szinte akármit elkészíthetsz, lehet belőle pizza, kakaós csiga,diós kifli, sajtos rúd.. A tésztába tehetsz vaníliát, kicsivel több cukrot, tetszés szerint variálhatod attól függően, hogy sós, vagy édes tésztát akarsz. Ha olaj helyett olvasztott vajjal készíted, még lágyabb állagú lesz.
A kiméréshez 250 ml-s bögrét használunk. A tészta nem fog megnőni a félóra pihentetés alatt, majd sütés közben nő meg.
Hozzávalók:
- 250 ml natúr joghurt/kefír (akár kecskekefír)
- fél bögre olaj, vagy olvasztott vaj
- 10 g porélesztő
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál cukor
- 3 bögre liszt
- a töltelék bármi lehet
Pooh tészta elkészítése:
- A joghurtot elkeverjük az olajjal, vagy az olvasztott, de kihűtött vajjal.
- Hozzáadjuk a sót, a cukrot és beleszitáljuk a lisztet, majd az élesztőt.
- Meggyúrjuk a tésztát, letakarjuk és meleg helyen pihentetjük félórán át.
- A tészta remek állagú lesz.
- A pihentetés után tetszés szerint kinyújtjuk és megtöltjük.
- 200°C-os sütőben aranybarnára sütjük.
Régen is ismerték a „pooh” tészta receptjét, de úgy tűnik egy ideje feledésbe merült, vagy csak elveszett a sok remek süteményrecept közt. Egyszerűsége a nagyszerűsége, azt használunk tölteléknek ami épp otthon van és az alap tészta is viszonylag olcsón kihozható.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Nézd milyen egyszerű lángos receptem van 🤩
-
Fatörzs kifli
A fatörzs kifli nagyon népszerű lett mostanában, ezért megmutatom milyen egyszerű az elkészítése, és sokkal olcsóbb mintha meg kellene venni a pékségben. Egyszerű elkapom és megeszem péksütemény, és a legjobb benne, hogy nem kell szeletelni,könnyű csomagolni tízóraira, uzsonnára. A mennyisége attól is függ, hogy mekkorákat készítünk belőle.
Fatörzs kifli hozzávalói:
- 4 dl langyos tej
- 10 dkg cukor
- 4 dkg élesztő
- 5 dkg vaj
- 80 dkg liszt(BL55)
- 2 tojás
- 1 cs. vaníliás cukor
- 2 e.k. kakaópor
- 1 csipet só
A lekenéshez:
- 1 db tojás felverve
Elkészítése:
A langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt egy ek. cukorral és felfuttatjuk.
élesztő felfuttatása A kimért liszthez tesszük a csipet sót,olvasztott vajat,vaníliás cukrot, 2 tojást, cukrot és az élesztős tejet, majd kidagasztjuk.
tészta összeállítása, dagasztása A tésztát kétfelé szedjük. Az egyikhez hozzádolgozzuk a kevés vízben elkevert kakaóport. A két gombócot kelesztjük 45 percig.
Mindkét tésztát elosztjuk 16 felé, vagy ahány darabot szeretnénk készíteni és gombócokat készítünk.
Fatörzs kifli gombócok Egy fatörzs kiflihez két gombócot összenyomunk,(egy fehéret és egy barnát) majd sodrófával kinyújtjuk egyesével, feltekerjük szorosan.
fehér és kakaós gombóc összeillesztés egyesével kinyújtás A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a kifliket, bevagdossuk 3 helyen. Kelesztjük még 15 percig, majd felvert tojással megkenjük és berakjuk sülni 25 percre a sütőbe.
fatörzs kifli sütés előtt Amikor megsültek a fatörzs kiflik, egy rácson hagyjuk kihűlni,hogy a forró gőztől ne vizesedjen fel. Mint minden kelt tésztát, csomagoljuk be konyharuhába, vagy zacskóba, így nem fog kiszáradni még másnapra sem.
A kész kifliket rácson hűtjük ki Jó étvágyat!
Érdekelnek további kelt tészta receptek?Ide nézz>>
Gyere csatlakozz a facebook oldalamhoz, hogy mielőbb értesülj a legújabb receptjeimről!
-
Kakaós csiga kelt tésztából
A kakaós csigáról mindig a gyerekkorom jut eszembe, ahogy a csiguszról kívülről letekerve ettük meg, hogy a legértékesebb közepe maradjon meg a végére. A házi kakaós csigánál nem sajnáljuk ki a tölteléket, ezért az egész sütemény szélétől a közepéig isteni finom lesz!
A kakaós csiga (eredeti nevén: csokoládés tekerge) édes péksütemény..tovább>>
Kakaós csiga receptet hoztam, de ha jobban szeretitek a fahéjas vagy diós csigát, bátran lecserélhető a töltelékből a kakaópor.
Kakaós csiga kelt tésztából hozzávalói:
Kelt tésztához:
Töltelékhez:
- 20dkg kakaópor
- 15dkg porcukor
- Kb 5-7 dkg olvasztott vaj
Tetejére:
- 2 dl langyos tej
- 1 cs. vaníliás cukor
Elkészítése:
1 evőkanál cukorral felfuttatjuk a tejben az élesztőt.
élesztő felfuttatása A liszthez adjuk a cukrot, csipet sót, a tojások sárgáját, az olvasztott vajat és a felfuttatott élesztőt. Begyúrjuk a tésztát, jól kidagasztjuk, majd nagyjából1 órát kelesztjük.
Tészta összeállítása, dagasztása, kelesztés A tésztát 3-4 mm vastagra és téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük olvasztott vajjal. Szitáljuk rá a kakaóport és a porcukrot.
tészta kinyújtása Két oldalt visszahajtjuk kicsit és szorosan feltekerjük.
Kakaós csiga töltés 1,5-2 cm vastag karikákat vágunk és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a kakaós csigákat.
csiga szeletelés sütőpapírra Bekapcsoljuk a sütőt 180°C-ra, míg bemelegszik 20 percet hagyjuk kelni a csiguszokat.
25-30 perc alatt készre sütjük a csigákat, de a sütés vége előtt pár percel meglocsoljuk a vaníliás tejjel, ettől lesz a sütés végére finom lágy tésztánk.
Sütés végén meglocsoljuk A kakaós csiga ha kihűlt, porcukorral megszórva az igazi és esetleg egy pohár tej is tökéletesen passzol hozzá! Kiváló ebédre egy leves mellé, de az összes étkezés kiváltható vele, mert tartalmas a tésztája. Ha nagyobb az adag mint amit 1-2 napon belül elfogyasztanátok, érdemes ezt is lefagyasztani, hiszen felengedés után ugyan olyan finom mint frissen sülve.
Porcukorral tálaljuk Jó átvágyat!
Érdekelnek további kelt tészta receptek?Ide nézz>>
Gyere csatlakozz a facebook oldalamhoz, hogy mielőbb értesülj a legújabb receptjeimről!
-
Aranygaluska, vanília sodóval
Az aranygaluskának semmi köze a galuskához, ám bemutatni sem kell, igazi kedvenc ez a mennyei recept. Elkészítése kicsit időigényes, de nálam nincs helye ennél az édességnél leegyszerűsítésnek, hiszen az aranygaluska főzött vanília sodóval az igazi, nem pudinggal.
Érdekel a története?
Az 1862 és 1874 között megjelent magyar értelmező szótárban, a Czuczor–Fogarasiban már szerepelt az aranygaluska..tovább>>
Az aranygaluska egy kelt tészta, így először azt kell összeállítanunk, amíg kel, elkészítjük hozzá a vaníliás sodót.
Az aranygaluska hozzávalói:
- 50 dkg finomliszt( BL55)
- 2,5 dkg élesztő
- ½ teáskanál só
- 4 evőkanál cukor
- 2 tojássárgája
- 2,5 dl tej
- 5 dkg puha vaj
- 5 dkg cukor
- 10 dkg olvasztott vaj
- 20 dkg darált dió
A vanília sodó hozzávalói:
- 5 tojássárgája
- 10 dkg cukor
- csipetnyi só
- 5 dl tej
- 1 vaníliarúd kikapart magjai, vagy vanília aroma
Az aranygaluska elkészítése:
A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
élesztő felfuttatása Összekeverjük a lisztet a sóval, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a tojássárgákat. Robotgéppel vagy kézzel elkezdjük összegyúrni, majd amikor már kezd összeállni, hozzáadjuk a puha vajat, és addig dagasztjuk, amíg sima tésztát nem kapunk.
dagasztás, kelesztés Egy edénybe tesszük, tiszta konyharuhával letakarjuk, és 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Elkészítjük ez idő alatt a sodót.
A tojássárgákat egy nagyobb tálban kikeverjük a cukorral és a sóval.
Feltesszük a tejet egy lábasba és hozzákaparjuk a vanília magjait, majd addig melegítjük, amíg gőzölögni nem kezd.
Ekkor lehúzzuk a tűzről, és folyamatos keverés mellett a tojássárgájához keverjük.
Ezután az egészet visszatesszük alacsony láng fölé, és gyakran kevergetve addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Felhasználásig félretesszük, és lehűtjük.
Készre főzzük A megkelt tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval korongokat vágunk belőle.
tészta nyújtása, majd szaggatás Megforgatjuk egyesével a kis pogácsákat olvasztott vajban, aztán a cukorral elkevert darált dióban.
Egy vajjal kikent, 20 cm-es tortaformába fektetjük őket két rétegben. Fél órán át megint kelni hagyjuk.
tortaformában rétegezzük A sütőt előmelegítjük, amíg kel a tésztánk és 180°C-on 35-40 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
sütés-tálalás Arany galuska tányéron vanília sodóval leöntve Az aranygaluskát langyosra hűtjük, tányéron vanília sodóval alaposan meglocsolva tálaljuk.
Jó étvágyat!
Mit szólnál egy finom túrós batyu recepthez?
Kövesd a facebook mindmegtettem oldalam, hogy azonnal lásd az új receptjeimet, amikor feltöltöm!
-
Túros batyu-gazdag töltelékkel
A túrós batyu igen sokunk kedvence, mondhatni az örök péksütemény, aminek a receptjét generációk adják át egymásnak. Az én receptem sem új keletű, igyekeztem a hagyományos módon elkészíteni, mert szeretem a régi ízeket. Amit ennek érdekében megtettem, hogy házi túrót és tojást használtam, a többi hozzávaló természetesen bolti, de abból főzünk amink van,nem csüggedünk, így is nagyon-nagyon finom lett.
Túrós batyu hozzávalói:
A tésztához:
- 50 dkg liszt(BL55)
- 2,5 dkg élesztő
- 1,5 dl langyos tej
- 2 ek. cukor
- 8 dkg margarin
- 1 tojás
- 1 csipet só
A töltelékhez:
- 25 dkg túró
- 3 ek cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 ek tejföl
- 1ek búzadara
- 1 tojás
- 5 dkg mazsola(ízlés szerint elhagyható)
Áztasd be a mazsolát meleg vízbe, én tettem bele egy kis kanál rum aromát, jobb íze lesz tőle
A mazsolát beáztatjuk A langyos tejben a cukorral futtassuk fel az élesztőt
élesztő felfuttatása A tésztához szitáljuk a lisztet egy keverő tálba,tegyük hozzá az olvasztott vajat, pici sót, középre öntsük az élesztős-cukros tejet.
Tészta összeállítása Dagasszuk géppel 7-8 percig, vagy kézzel amíg szép sima és egységes tésztát nem kapunk. Pici olajjal kikent dagasztótálban hagyjuk lefedve 1 órát kelni.
Túrós batyu dagasztás, kelesztés Közben elkészítjük a tölteléket. A túrót áttörjük, és a hozzávalókkal alaposan kidolgozzuk, de csak a tojás sárgájával. A fehérjét habbá verjük és a legvégén lazán hozzákeverjük.Mehet a hűtőbe felhasználásig.
Töltelék elkészítése A tészta ha duplájára kelt, kiborítjuk lisztezett pultra és sodrófával téglalap alakúra-ujjnyi vékonyra nyújtjuk.
tészta nyújtása kockákra vágása A sütőt 180-fokra előmelegítjük és10x10 cm-es kockákra vágjuk a tésztát, közepébe túrótölteléket rakunk. Szemben lévő két-két csücskét összecsípjük, tojásfehérjével megkenjük, és letakarva 1/2 óráig kelni hagyjuk.
Töltés, és sarkok összecsípése Sütőbe tesszük és kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.Ha kihűlt, porcukorral tálaljuk.
Sütés előtt felvert tojásfehérjével lekenjük A túrós batyut másnapra eltéve hűtőben tároljuk, jól bezacskózva, így egy kis langyosítás után tudjuk fogyasztani és nem lesz „hűtőízű”. Természetesen a mazsola helyett dúsíthatjuk gyümölcsökkel, leginkább a meggy, barack, áfonya passzol hozzá, de akár többféle aszalványt is beáztathatunk,és hozzákeverhetünk a túróhoz.
Túrós batyu megsült Jó étvágyat!
Mit szólnál egy finom csavart kalács recepthez?
Kövesd a facebook mindmegtettem oldalam, hogy azonnal lásd az új receptjeimet, amikor feltöltöm!
-
MÁKOS KALÁCS-TOJÁS NÉLKÜL RECEPTJE
A mákos kalács egy könnyen elkészíthető kelt tészta recept. Ehhez a recepthez nem kell tojás, így az elkészítési költsége is viszonylag alacsony. Tökéletes kiegészítője egy tartalmasabb levesnek, és bármelyik étkezésre remekül tálalható. A mákos ételek fogyasztása kimondottan ajánlott számos jótékony hatása miatt,magas a fehérje, rost és tápanyagtartalma és szinte egyáltalán nem allergén.
Kíváncsi vagy mi mindent tartalmaz a mák?
Mákot nem érdemes nagy mennyiségben vásárolni. Ha darált zacskós kiszerelést választasz, azt egyszerre fel is tudod használni. Szemes máknál csak annyit darálj le, amit egyszerre felhasználsz, hamar megkeseredik.
Elkészítési idő kb:1,5 óra
Mákos kalács-tojás nélkül hozzávalói:
Hozzávalók a tésztához:
- 250 ml langyos tej
- 5 dkg margarin vagy vaj
- 1+2 ev. kanál cukor
- 25g élesztő
- 40 dkg liszt
- csipet só
- egy tojás sárgája pici tejjel a kenéshez
Hozzávalók a mákos töltelékhez:
- 150 ml víz
- 16 dkg kristálycukor
- 20 dkg darált mák
- 1 citrom reszelt héja
Dióval is elkészíthető. A mák helyett ugyanekkora arányban használj darált diót.
Mákos kalács elkészítése:
- 250 ml tejben felolvasztunk 5 dkg margarint, majd ha már nem túl forró, beleteszünk 1 ek.cukrot és 25 g élesztőt belemorzsolunk.
mákos kalács első lépés - Hagyjuk felfutni
élesztő felfuttatása - Közben kimérünk 40 dkg lisztet, adunk hozzá 2 ek.cukrot, csipet sót, majd beletesszük a felfutott élesztőt
Mákos kalács tészta bedagasztása - Jól kidagasztjuk, tiszta konyharuhával letakarjuk
kelesztés - Duplájára kelesztjük. Ez nálam mivel meleg volt fél órát jelentett, de ha nálad egy óra alatt lesz a duplája a tésztának, várd ki.
duplájára kelesztjük Míg kel a kalács tésztája, elkészítjük a tölteléket.
- 150ml vízből és kb. 16 dkg kristálycukorból szirupot főzünk, majd ezzel leforrázunk 20 dkg mákot.
- Kihűtjük és egy citrom reszelt héját belekeverjük. Ha hígnak találod, darált háztartási keksszel tudsz rajta sűríteni.
cukorszirup főzése - Ha a tészta duplára kelt, kétfelé vesszük, kigömbölyítjük.
- Letakarjuk a két gombócot, kb. 10 percig pihentetjük.
két gombócot készítünk a tésztából - Ezután lisztezett deszkán kinyújtjuk, megtöltjük a mákkal külön-külön a két tésztacipót.
mákos kalács töltése - Feltekerjük, majd pihentetjük 30 percig.Két oldalán kicsit rá kell hajtani a tésztát, hogy szép végei legyenek a tekercseknek és a töltelék sem tud kisülni.
mákos kalács feltekerése Legvégül lekenjük tejjel kevert tojássárgájával és sűrűn megszurkáljuk hurkapálcával. Így a sütés során keletkezett gőznek lesz hol távoznia, nem reped meg a kalácsunk.
- Betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe (alsó-felső),Kb. 30-35 perc alatt pirosra sütjük.
mákos kalács sütése Sütés után tegyük hűvösre, ha kihűlt a mákos kalács lehet szépen szeletelni. Aki szereti porcukorral még megszórhatja, mi nem tettük, elég édes volt így is.
Jó étvágyat!
Van még jó kis kalács receptem>>https://mindmegtettem.hu/kateg%C3%B3ria/receptek/sutemenyek/kelt-tesztak/
Gyere csatlakozz a facebook csoportomhoz, ahol megosztom a legfrissebben feltöltött receptjeimet!