mindmegtettem én

Mindmegtettem én, az oldalam neve és ami itt olvasható a saját tapasztalataim, receptjeim és életem eddigi "terméke".

  • Citromos-mascarponés torta főképe
    mindmegtettem én

    Citromos-mascarponés torta

    Ha egy igazán különleges tortára vágysz, ami nemcsak finom, hanem gyönyörű is, akkor ez a citromos-mascarponés torta tökéletes választás! A friss citrom üdítő savanykássága remekül harmonizál a lágy mascarponekrémmel, a hab a tortán pedig a rózsaszínű, fehércsokis vajas bevonat, amely nemcsak csodás látványt nyújt, hanem mennyei ízt is ad az édességnek. Egy tökéletes desszert születésnapokra, különleges alkalmakra, vagy akár csak azért, mert megérdemled! 😊

    Nyugodtan színezhetsz sárgára, ami a krémhez is passzol, de nálunk a családtagom kérésére rózsaszín burkolatba került ez a mennyei torta, lepkékkel díszítettem, amik ostyalapra lettek nyomtatva és lettek kivágva.

    Hozzávalók

    piskóta tészta:

    • 10 db tojás+2 fehérje a krém készítésekor marad
    • 12 ek cukor
    • 12 ek liszt
    • 1 csomag sütőpor
    • csipet só

    tortakrém:

    • Lemond curd:
    • 70 dkg citromlé(friss citromból)
    • 1 tojás+2 tojás sárgája
    • 110gr cukor
    • 50gr sótlan vaj
    • Krém:
    • 350ml habtejszin(vagy hulala)
    • 250gr mascarpone
    • 3 ek porcukor
    • lemon curd

    tortabevonat:

    • 300gr fehér csokoládé
    • 300 gr sótlan vaj

    Citromos-mascarponés torta elkészítése:

    1. Első lépésben elkészítjük a lemon curd-t. Kicsavarjuk a citromok levét. Az egész tojást a két sárgával és a cukorral fehéredésig habosítjuk. Hozzáöntjük a citromlevet és vízgőz fölött kb 6-8 perc alatt sűrűre főzzük. Hozzáadjuk az 50gr vajat, jól kikeverjük míg beleolvad és sima pudingszerű állagú nem lesz. Jól lefóliázva, hogy ne bőrösödjön hűvös helyre tesszük.
    2. A piskótához különválasszuk a tojásfehérjéket a sárgájától(felhasználjuk a megmaradt 2 fehérjét is). Csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját kikeverjük a 12 ek cukorral, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. A simára kevert masszához apránként hozzákeverjük a fehérjehabot, hogy ne törjön össze. Két egyforma méretű tortakarikába osszuk szét a masszát és 150°C-ra melegített sütőben, kb 45 perc alatt készre sütjük.
    3. Elkészítjük amíg sül a piskóta a fehércsokis bevonatot. Vízgőz fölött megolvasztjuk a kockázott fehércsokoládét. Hozzákeverjük a grammra ugyanannyi vajat. Ha simára olvadt, hűtőszekrénybe tesszük kb 1 órára, hogy ki lehessen habosítani.
    4. Jöhet a krém: A habtejszínt kemény habbá verjük. Hozzákeverjük a mascarponét, 3 ek porcukrot(ha édesebbre szeretnétek mehet több) és a kihült lemon curdot. Szépen összekeverjük simára. A kihült tortalapokat félbevágjuk. A tejszínes citromos krémet 3 felé osztjuk és réregezve karikába visszarakva megkenjük a lapokat. (a tetejére nem kell, ezért lesz csak 3 réteg krém a 4 tésztaréteg közé) Hűtőbe tesszük 1 órára.
    5. A kihült fehércsokis-vajas krémet mixerrel jól kihabosítjuk, úgy 6-8 percig. Látni fogjátok, hogy szépen megnő a térfogata, ha színezni szeretnétek, ilyenkor lehet hozzákeverni a színt is.
    6. A kész tortának bevonjuk a tetejét és az oldalát is, tetszőlegesen díszítve. Hűtőben jól visszahül így erős tartást ad a tortának!!

    Nagyon-nagyon finom ez a fehércsokis bevonat, a citromos krémmel is jól passzol, ami könnyű, friss ízvilágú a lemon curdtól!

    Citromos-mascarponés torta készítése képekben:

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem

    Ha te is szereted meglepni az ünnepeltet a saját készítésű tortáddal, akkor ez is biztosan tetszeni fog neked>>Diótorta

  • Kakaós fonott kalács-receptképe
    mindmegtettem én

    Kakaós fonott kalács Jucus konyhájából

    Ha van egy sütemény, amely minden alkalomra tökéletes, az a kakaós fonott kalács! Ez a puha, foszlós tészta és az édes kakaós töltelék kombinációja igazi klasszikus, amelyet egyszerű elkészíteni, mégis mindenki imádni fogja. Legyen szó reggeliről, uzsonnáról vagy egy ünnepi asztal díszéről, ez a házi kalács garantáltan nagy sikert arat. Kövesd a receptemet, és süssünk együtt egy ellenállhatatlan kakaós fonott kalácsot!

    Kakaós fonott kalács hozzávalói:

    • 4 dl langyos tej
    • 10 dkg cukor
    • 4 dkg élesztő
    • 5 dkg vaj
    • 80 dkg liszt(BL55)
    • 2 tojás
    • 1 cs. vaníliás cukor
    • 2 e.k. kakaópor
    • 1 csipet só

    A lekenéshez:

    • 1 db tojás felverve

    Kakós fonott kalács elkészítése:

    A langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt egy ek. cukorral és felfuttatjuk.

    kakaós fonott kalács élesztő felfuttatása
    élesztő felfuttatása

    A kimért liszthez tesszük a csipet sót,olvasztott vajat,vaníliás cukrot, 2 tojást, cukrot és az élesztős tejet, majd kidagasztjuk.

    kakaós fonott kalács tészta összeállítása
    tészta összeállítása, dagasztása

    A tésztát kétfelé szedjük. Az egyikhez hozzádolgozzuk a kevés vízben elkevert kakaóport. A két gombócot kelesztjük 45 percig.

    kakaós fonott kalács tészták

    Mindkét tésztát elosztjuk 6-6 felé és gombócokat készítünk.

    kakaós fonott kalács gombócok
    3-3 gombóc egymásra téve

    Két gombócot összenyomunk,(egy fehéret és egy barnát) majd sodrófával kinyújtjuk egyesével, egyforma méretűre, majd feltekerjük szorosan.

    A 6 db tésztából 3-as fonással két db kalácsot készítünk.

    kakaós fonott kalács ósszefonjuk
    Jó szorosra fonjátok!

    A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.

    Összefonjuk mindkét kalácsot szorosan, formába helyezzük és kelesztjük még 15 percig. Ezután felvert tojással megkenjük és berakjuk sülni kb. 40 percre a sütőbe.

    kakaós fonott kalács ósszefonva

    Amikor megsültek a kakaós fonott kalácsok, egy rácson hagyjuk kihűlni,hogy a forró gőztől ne vizesedjen fel. Mint minden kelt tésztát, csomagoljuk be konyharuhába, vagy zacskóba, így nem fog kiszáradni még másnapra sem.

    Jó étvágyat!

    Érdekelnek hasonló kelt tészta recept?Ennek ugyan ez a tésztája>>Fatörzs kifli

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

  • almás palacsinta egyszerűen
    mindmegtettem én

    Almás palacsinta egyszerűen

    Az almás palacsinta a klasszikus palacsinta, fűszeres változata, amelyet az alma édessége és a fahéj meleg aromája tesz igazán különlegessé. Kiváló választás reggelire vagy desszertnek, és pillanatok alatt összeállítható. Nézzük, hogyan készítheted el otthon!

    Az amerikai változat vastagabb, pufibb, míg a magyar konyhában vékonyabb palacsintatésztába reszeljük az almát. Most egy könnyű, pihe-puha verziót mutatok neked!

    Hozzávalók (kb. 10 darabhoz)

    • 2 bögre liszt
    • 2 teáskanál sütőpor
    • 1/2 teáskanál só
    • 2 teáskanál fahéj
    • 2 evőkanál cukor
    • 2 nagy alma, reszelve
    • 2 tojás
    • 1 1/2 bögre tej
    • 1/4 bögre olvasztott vaj
    • 1 teáskanál vanília kivonat

    Elkészítés lépésről lépésre

    1. Száraz hozzávalók összekeverése: Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, sütőport, sót, fahéjat és cukrot.
    2. Alma előkészítése: Hámozd meg és reszeld le az almákat. Ha lédúsabb almát használsz, enyhén nyomkodd ki a levét, hogy ne hígítsa fel túlságosan a tésztát.
    3. Nedves hozzávalók összeállítása: Egy másik tálban verd fel a tojásokat, majd keverd hozzá a tejet, az olvasztott vajat és a vaníliát.
    4. Tészta összeállítása: Öntsd a nedves hozzávalókat a száraz keverékhez, majd forgasd bele a reszelt almát. Keverd össze óvatosan, amíg össze nem áll a tészta.
    5. Sütés: Hevíts fel egy serpenyőt közepes lángon, és kenj meg egy kevés vajjal. Kanalazz bele egy adag tésztát (kb. 1/4 bögre), és süsd addig, amíg a tetején buborékok jelennek meg. Fordítsd meg, és süsd aranybarnára.
    6. Tálalás: Melegen tálald fahéjas porcukorral, juharsziruppal vagy gyümölcsöntettel.

    Miért imádjuk az almás palacsintát?

    Az almás palacsinta egyszerre édes, fűszeres és laktató. Tökéletes választás hűvösebb reggeleken, és remekül variálható más ízekkel, például dióval vagy mazsolával. Próbáld ki, és hozd be a konyhádba az ízek harmóniáját!

    Jó étvágyat! 🍎🥞

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

    Ha palacsinta rajongó vagy, akkor ez a receptem is tetszeni fog szerintem>>Amerikai palacsinta egyszerűen

  • gombás rizs készítése
    mindmegtettem én

    Gombás rizs recept

    A gombás rizs egy könnyen elkészíthető, laktató és ízletes egytálétel, amely tökéletes választás lehet ebédre vagy vacsorára. Ha szereted a gomba aromás ízét és a krémes rizst, próbáld ki ezt a receptet!Bátran használd a borsot, mikor fűszerezel, nagyon jól áll a gombának, amikor pedig elkészül a köret, friss petrezselyem és újhagyma is mehet bele.(Nekem most póré hagymám volt itthon)

    Hozzávalók (4 személyre):

    • 1 bögre rizs (lehetőleg jázmin vagy basmati)
    • 400 g friss csiperkegomba (vagy más kedvenc gombafajta)
    • 1 közepes fej vöröshagyma
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 3 evőkanál olívaolaj vagy vaj
    • 2 bögre zöldségalaplé (vagy víz és ételízesítő)
    • Só, bors ízlés szerint
    • Opcionálisan: petrezselyemzöld, majoranna

    Elkészítés lépésről lépésre:

    1. Előkészítés: Mossuk meg alaposan a rizst, majd hagyjuk lecsepegni. A gombát tisztítsuk meg és szeleteljük fel. A hagymát és a fokhagymát aprítsuk finomra.
    2. Párolás: Egy nagyobb serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat vagy a vajat. Adjuk hozzá a hagymát, és közepes lángon pirítsuk üvegesre. Ezután tegyük hozzá a fokhagymát, és további fél percig kevergessük.
    3. Gomba hozzáadása: Szórjuk a serpenyőbe a gombát, majd közepes lángon pirítsuk addig, amíg a levét el nem fővi és szép aranybarna színt nem kap.
    4. Rizs főzése: Adjuk hozzá a lecsöpögtetett rizst, és keverjük össze a gombás alappal. Öntsük fel a zöldségalaplével, majd fedjük le, és alacsony lángon főzzük kb. 15-20 percig, amíg a rizs megpuhul és felszívja a folyadékot.
    5. Ízesítés és tálalás: Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Tálalás előtt szórhatunk rá friss petrezselymet vagy parmezán sajtot.

    Tálalási tippek:

    • Tálalhatjuk friss salátával vagy sült, rántott csirkemellel kiegészítve.
    • Ha gazdagabb ízvilágot szeretnénk, használhatunk erdei gombát is.

    Gombás rizs készítése képekben:

    Próbáld ki ezt az egyszerű és finom receptet, és varázsolj otthonodba egy kis erdei hangulatot a gomba ízével!

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

    Nagyon jól passzolhat a gombás rizshez ez a receptem is>>Egyszerű cukkini tócsi recept

  • Mézekalács főképe
    Apró sütemények,  karácsonyi egyszerű menü,  mindmegtettem én

    Mézeskalács recept: Hogyan készítsük el a tökéletes mézeskalácsot otthon?

    A mézeskalács az ünnepi időszak egyik legkedveltebb édessége. Az illatos fűszerek és a méz édes íze feledhetetlen élményt nyújtanak. Ez a recept nemcsak egyszerű, hanem a család kedvence is lesz! Ha szeretnéd megtanulni, hogyan készítsd el a tökéletes mézeskalácsot, olvass tovább.

    Hozzávalók a Mézeskalácshoz:

    Az alábbi recept kb. 30-40 darab, közepes méretű mézeskalács elkészítéséhez elegendő.

    • 300 g búzaliszt
    • 100 g porcukor
    • 1 teáskanál szódabikarbóna
    • 1 teáskanál őrölt fahéj
    • 1 teáskanál őrölt gyömbér
    • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
    • 100 g méz
    • 50 g vaj vagy margarin
    • 1 tojás

    Mézeskalács elkészítés lépésről-lépésre

    1. A tészta összeállítása

    • Egy nagy tálban keverd össze a száraz hozzávalókat: a lisztet, porcukrot, szódabikarbónát és a fűszereket.
    • Egy kis edényben melegítsd fel a mézet és a vajat, amíg homogén állagúvá nem válik. Ügyelj rá, hogy ne forrald fel.
    • Öntsd a mézes keveréket a száraz hozzávalókhoz, majd add hozzá a tojást.
    • Gyúrd össze a tésztát, amíg puha és rugalmas nem lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.

    2. Pihentetés

    • Csomagold be a tésztát fóliába, és tedd hűtőbe legalább 1 órára. Ez idő alatt az ízek összeérnek, és a tészta könnyebben formázhatóvá válik.

    3. Kiszúrás és sütés

    • Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra (alsó-felső sütés).
    • Nyújtsd ki a tésztát kb. 3-5 mm vastagságúra egy lisztezett felületen.
    • Szaggasd ki a kívánt formákat mézeskalács kiszúrókkal.
    • Helyezd a formákat sütőpapírral bélelt tepsire, hagyj helyet közöttük.

    4. Sütés

    • Süsd a mézeskalácsokat 8-10 percig, amíg enyhén aranybarnák nem lesznek. Vigyázz, hogy ne süsd túl, mert kemények lehetnek!

    Pár kép a mézeskalács készítése közben:

    Dekorálás

    A mézeskalács díszítése az ünnepi hangulat egyik legszórakoztatóbb része. Íme, egy egyszerű cukormáz recept:

    • 1 tojásfehérje
    • 200 g porcukor
    • 1 teáskanál citromlé

    Keverd habosra a tojásfehérjét a porcukorral és a citromlével, majd töltsd habzsákba. Használj vékony csövet a precíz mintákhoz. A mézeskalácsokat ízlés szerint díszítheted színes cukorgyöngyökkel vagy csokoládédarabokkal.

    Tippek a Tökéletes Mézeskalácshoz

    • Tárolás: A kész mézeskalácsokat légmentesen záródó dobozban tárold, hogy puhák maradjanak.
    • Fűszerezés: Bátran variálhatod a fűszereket saját ízlésed szerint. Egy csipet szerecsendióval például még különlegesebbé teheted.
    • Gluténmentes verzió: Használj gluténmentes lisztet a búzaliszt helyett.

    A mézeskalács elkészítése nemcsak finom végeredményt ad, hanem remek közös program lehet a család vagy barátok körében. Próbáld ki ezt a receptet, és élvezd az ünnepek varázslatos ízeit!

    Jó étvágyat és kellemes sütögetést kívánok! 🎄

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

    Szerintem ez a receptem is tetszeni fog neked>>Nuss-stangli

  • BLOG,  mindmegtettem én

    Mi a titka a jó receptnek?

    Hogy mi a titka a jó receptnek, azt számomra egyértelműen a végeredmény határozza meg. A saját oldalamon kizárólag úgy és olyan recepteket osztok meg, amiket bárki el tud készíteni a leírásom alapján. Nem vagyok magam sem szakács, sem séf, egyáltalán nem vagyok „szakmabeli”, nem is célom magasabb szinten a konyhaművészet. Szerencsére, megvannak az erre igényt tartóknak is a megfelelő platformok, oktatások, ahol komolyabb szintű szakács feladatok, kihívások vannak tanítva.

    Egyéni ízlések vagy pofonok

    Egyszerű háziasszony vagyok, sok év tapasztalatából osztom meg a receptjeimet, a célom, hogy sikerélményt adhassak azoknak is, akik még az elején járnak a konyha rejtelmeinek útján. Nem gondolom, hogy minden egyes recept mindenkinek ízleni fog, de fontosnak tartom, hogy az elkészítési folyamat követhető és átlátható legyen.

    Sok háziasszony velem együtt, szívesen keresgél és próbál ki más recepteket is, ezért is jó platform az internet.

    Egymástól tanulhatunk, ismerhetünk meg újdonságokat, régi idők féltve őrzött családi receptjei kapnak nyilvánosságot.

    Titka a jó receptnek

    Mi a titka a jó receptnek?

    Sokszor látom az online térben, a közösségi oldalakon, hogy üzleti fogásként tesznek fel receptet, a nagyobb követőszám elérése érdekében. Ezzel nem is lenne gond, ha ezek kipróbált és használható receptek lennének. Sajnos az a tapasztalatom, hogy sok esetben nem így van.

    Szeretnél saját pékárut sütni? Mutatom lépésről-lépésre>>

    Szerintem:

    • A jó recept megadja a pontos hozzávalókat, és akár alternatívát is kínál, az egyéni felhasználhatóság miatt. (pl: a vaj helyett akár zsír, vagy margarin használata. Cukor helyett édesítőszer stb..)
    • A lépések úgy vannak megadva, ahogy a munkafolyamat is zajlik az étel-ital-bármilyen recept készítése alatt. Senki nem szeretne belekeveredni, vagy kihagyni fontos lépést.
    • A receptjeimet, ahol csak szükségesnek látom képekkel is illusztrálom. Jó érzés a vizuális visszaigazolás, hogy úgy és ott tartunk-e ahol kell.
    • Nagyon fontosnak tartom az önazonosságot. Magam is keresem a könnyen elkészíthető recepteket,nincsenek különleges konyhaszerkentyűim, nem is fogok belemenni nagyon bonyolúlt elkészítésekbe. VISZONT! Minden receptem saját magam is elkészítem, és a tapasztalataim alapján osztom meg Veletek!
    Titka a jó receptnek 2

    Nagyon jól emlékszem még drága nagymamáim, hogyan próbáltak nekem segíteni, mikor fiatalasszonyként nekiálltam magam főzni a családomra! „Készíts egy vékony rántást..”, „Csak annyi vízben amennyit jónak látsz..”, „Annyi zsiradékot tegyél hozzá amennyit felvesz..” Ismerős nektek is?

    A jó receptnek a titka, hogy szájbarágósan, és pontos mértékegység, alapanyag megjelöléssel van közzétéve. Ha most kezdenék el főzni, úgy érezem olyan oldalt választanék mint a saját mindmegtettem oldalam, ahol gyerekjáték az ételek elkészítéséhez szükséges lépések követése. Ez az én célom. A fiatal önmagam megtanítása főzni-sütni. Mert szerencsére most is sok fiatal „én” fog követni engem, vagy férfiak akiknek új terület a „szakácskodás”, és szeretnék meglepni a kedvesüket egy terített asztallal otthonukban.

    Titka a jó receptnek 3.

    Sikerekben gazdag, élvezetes órákban eltöltött sütögetést-főzöcskézést kívánok Nektek!

    Leszpuch Henrietta

    Ha tetszett a gondolatom és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

  • Sajtos csirkecomb római tálban főkép
    mindmegtettem én,  csirkéből készült ételek

    Sajtos csirkecomb római tálban

    Sajtos csirkecomb elkészítése római tálban a legpraktikusabb. Nagyon finom omlós lesz a csirke és az összes hozzávalók egymás ízétől átjárva készülnek el. Egy tál étel, mellyel nem kell a tűzhely mellett állni, mégis egy bármilyen alkalomra felszolgálható főételt tehetünk az asztalra.

    Sajtos csirkecomb hozzávalói:

    • csirkecomb
    • 1púpozott ek liszt
    • 2 kk őrölt pirospaprika
    • 1 tk só
    • 1 kk őrölt bors
    • 1 nagyobb fej vöröshagyma vagy egy csokor újhagyma
    • 1,5 dl tejföl
    • 10 dkg reszelt sajt

    Elkészítése:

    1. A római tálat áztassuk vízbe amíg előkészítjük a hozzávalókat.
    2. A lisztbe keverjük el a pirospaprikát, borsot. A csirkecombokat mossuk meg.
    3. Forgassuk meg az ízesített lisztben a combokat, majd pakoljuk a pataki tálba(vizet öntsük ki amiben áztattuk). A maradék lisztet szórjuk a húsra.
    4. A felkarikázott hagymával rétegezzük tovább.
    5. Jöhet a reszelt sajt, szépen egyenletesen.
    6. Végül takarjuk be a kikevert tejföllel, amibe egy kis sót keverjünk.
    7. Zárjuk le a tál tetejével, és mehet a hideg sütőbe a sajtos csirkecomb.
    8. 180°C-ra állítsuk a sütőnket és kb. 1 órán keresztül süssük. Vegyük le a pataki tál tetejét,így még 15 percig pirítsuk meg a tetejét.

    A sajtos csirkecombhoz köretnek tökéletesen passzol a krumplipüré, a petrezselymes rizs, vagy párolt zöldségek.

    Sajtos csirkecomb római tálban hús
    Első réteg a lisztes csirkecombok
    Sajtos csirkecomb római tálban rétegezés 1
    Hagymakarikákat rétegezünk rá
    Sajtos csirkecomb római tálban rétegezés 2
    Sajtos csirkecomb római tálban rétegezés 3

    Jó étvágyat!

    Szívesen készítenél valami süteményt is a főétel mellé?

    Gyere csatlakozz a facebook csoportomhoz, minden friss receptemet ott osztom meg először!

  • Fűszernövények főkép
    mindmegtettem én,  Kert

    Fűszernövények ültetése

    A fűszernövények saját termesztése semmi különleges kertészeti ismeretet nem igényel. Ellenben nincs annál jobb, ha csak a kertbe, erkélyre kell kilépni egy kis friss fűszerért az ételhez, italokhoz.

    Vannak fűszernövények, melyeket egyszer kell csak beszerezni, ők az évelők, semmi dolog velük, minden évben újra kihajtanak,a rozmaring és a tárkony egész évben szüretelhető.

    Fűszernövények 1

    Milyen fűszernövényt érdemes most ültetni?

    Március-április hónapban érdemes magról( a legolcsóbb), vagy kertészetből csemetéket venni és elültetni a fűszereinket. Én egy magas ágyásban egy helyre teszem őket, így nem kell hajoldozni és a kutyák sem pisilik le.

    Jó szívvel ajánlom kisebb nagyobb javítási és szerelési munkákhoz a Lakásszerviz szolgáltatást, akik magaságyás építésében is tudnak Neked segíteni!

    Egy klasszikus konyhában ezeket a fűszernövényeket biztosan sűrűn kell használni, ezért ezek az alapok amikre szükségünk lesz:

    • petrezselyem
    • tárkony
    • rozmaring
    • menta
    • bazsalikom( ezt április végén érdemes csak elültetni, nem bírja a hideget)
    • oregánó
    • majoránna
    • citromfű

    A felsorolt fűszernövényeket bátran ültethetjük egymás közelébe, „kedvelik”egymás társaságát. Amire viszont feltétlenül figyelni kell, hogy a palánták nőnek és bokrosodnak, így hagyni kell nekik elég helyet, akár 30-30 cm-t, a megfelelő kibontakozáshoz.

    Melyek az agresszíven terjeszkedő fűszernövények?

    Két növénnyel kell csak vigyázni, a mentával és a citromfűvel. Mind a kettő agresszíven terjeszkedik, így előbb-utóbb kiírt mindent, ami a környezetében nő, és mindenhol kéretlenül felbukkan, ezért ezeket a növényeket ne közvetlenül a földbe, hanem egy nagyobb dézsába ültesd, a többiektől gondosan elszeparálva.

    Ha megfelelő minőségű földben vannak vagy megfelelő méretű cserépben, megfelelően öntözve, és megfelelő mennyiségű nap éri őket, a fűszernövényekkel alig kell foglalkozni! Néha nem árt őket visszanyírni, hogy még szebben bokrosodjanak.

    Fűszernövények 2.

    Egy kis tápnak örülnek és megindulnak szépen a növények

    Időközönként meg kell őket tápozni, én a Volldünger tápot használom minden növényemre a kertben. Eső előtt vékonyan megszórom a növények földjét (virágok alatt is), majd az esőzésre bízom a belocsolást. Ha nem jön csapadék legalább két hetente ahogy tápoznék, a vízben oldom fel a leírásnak megfelelően a tápot, amivel locsolok.

    A zöldfűszer érzékeny növény, finom illóolajokkal. Változó, melyik mikor a legillatosabb, de virágzás előtt érdemes őket visszavágni, mert ha már felmagzottak, kevésbé lesznek illatosak.

    Mit tehetünk velük télen?

    A fűszernövények javarészt kibírják a magyar telet. A rozmaring, oregáno, kakukkfű, nagy eséllyel túléli a hideg hónapokat, ha csak nincsenek extrém fagyok. Ha beköszöntenek a vad mínuszok, arra az időszakra fel lehet húzni a növényekre egy műanyag zacskót. Előfordul, hogy pár tő kifagy, ezeket tavasszal pótolni kell. Tavasszal pedig indulhat a következő ültetési szezon!

    Jó kertészkedést!

    Szeretnéd tudni miért jó az elektromos kerékpár a közlekedésben?

    Kövess a facebookon és csatlakozz az oldalamhoz a legfrissebb receptjeimet ott teszem ki!

  • A könyvek
    mindmegtettem én

    Könyvek minden mennyiségben!

    A könyvek nélkül nincs kikapcsolódás, nincs én idő. Azok közé az emberek közé tartozom, akiknél legalább egy könyv (néha kettő is) nyitva van. Számomra az olvasás azt a kikapcsolódást nyújtja, amit nem tudok és nem is akarok semmire lecserélni. Olyan nincs, hogy épp nincs mit olvasni.

    Szerencsére így vagytok ezzel sokan ti is, ezért pár könyv ötletet cserélhetnénk egymással!

    Könyvajánló mindig jól jön

    Ami azt illeti, én két barátnőm által el vagyok látva olvasni valóval folyamatosan, Ők az én „könyvdealereim”, innen is: köszi csajok!

    Milyen könyvek közül választok?

    Semmiféle rangsorolásba nem teszem a könyveket, amit ajánlok, egyszerűen csak szerettem őket, vagy kaptam tőlük valamit, számomra ezt jelenti a jó könyv.

    Ha ti is szeretitek azokat az olvasmányokat, amik „elvisznek” magukkal, amiknek van története, akkor hasonló az ízlésünk. Rengeteg jó könyvet tudok ajánlani és ez lesz az az oldal ahol meg is teszem.

    Ha olvasol-táplálkozol

WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől