Hekk sütés lépésről lépésre
A nyár egyik legkedveltebb finomsága az aranybarnára sült hekk, amely mellé remekül illik a savanyúság. Nem tudod elkerülni a hekket, ha strandon jársz, de ez nem jelenti azt, hogy otthon ne készíthetnéd el te magad a finomságot. Hidd el, nem nehéz a rántott hal készítése, csupán néhány dologra kell odafigyelned, hogy tökéletesen tálald.
A rántott hekk nem a klasszikus panírban készül
Finomlisztet és/vagy kukoricalisztet szoktak pirospaprikával egybeforgatni, majd ebbe a keverékbe hempergetik a halat, utána jöhet a sütés.
Amennyiben a mélyhűtőből veszed ki a hekket, tedd át a hűtőbe és hagyd, hogy ott olvadjon ki a hal, nem szabad szobahőmérsékleten tárolni.
A hekktörzset egészen a gerincig be kell vagdosni, majd itasd fel róla a felesleges nedvességet. Utána jöhet a sózás, amelyből jusson a bevagdosott részekbe is, úgy lesz igazán ízletes a hal.
Bármilyen rántott halról is legyen szó, mindig forró olajba kell dobni, utána pedig nagyon figyelni kell, nem szabad túlsütni a laza szerkezetű húst, különben száraz lesz. A hekknek 8-10 perc sütés bőven elég. A bundája kellemesen ropogós lesz, a hús pedig szaftos és lágy.
Hozzávalók:
- 2 db nagy hekk
- 2 evőkanál liszt
- 1 evőkanál kukorica liszt
- 1/2 evőkanál fokhagymapor
- 1/2 evőkanál törött paprika
- 2 kiskanál törött bors
- ízlés szerint só
Hekk elkészítése:
- A haltörzset egy éles késsel a hasánál vágjuk végig.
- A fekete foszlányokat és bélmaradványokat távolítsuk el a hal hasüregéből.
- Mossuk át a halat, majd egy éles késsel vakarjuk át kicsit,hogy teljesen tiszta legyen, ne maradjon rajta pikkely.
- A megtisztított halat írdaljuk be, majd ízlés szerint sózzuk le.
- Keverjük össze a kétféle lisztet a fűszerekkel és forgassuk meg benne a halakat.
- Bő forró olajban süssük ki a haltörzseket.
- Ízlés szerint tálaljuk sült burgonyával vagy friss kenyérrel és savanyúsággal.
Jó étvágyat!
A strandokon ami még nagyon csábító, az a lángos! Természetesen ha otthon készíted, az is ugyan olyan jól fog esni, de lényegesen olcsóbban jössz ki, és akár nagyobb társasággal is élvezhetitek a „balatoni” lángosozás feelingjét.
Ha kíváncsi vagy az én receptemre, ami egy hétig is eláll a hűtőben és akár minden nap frissen kisüthetsz belőle, itt megtalálod! És ha még kecskekefírhez is hozzájutsz ( Itt tudsz vásárolni), akkor ahhoz is hoztam lángos receptet Neked!