• rakott kelkáposzta recept
    sertésből készült ételek

    Rakott kelkáposzta recept

    A rakott kelkáposzta igazi magyar klasszikus, amely nemcsak finom, de tápláló és kiadós is. Ez az étel tökéletes választás családi ebédekhez vagy egy hétköznapi vacsorához. A kelkáposzta, a rizs és a darált hús harmonikus kombinációja mindenkit levesz a lábáról. Egyszerű elkészítési módjával és gazdag ízvilágával a rakott kelkáposzta garantáltan kedvenc lesz a családi asztalon.

    Ez a recept ideális akkor is, ha szeretnél egy kis magyaros ízt csempészni a mindennapokba, és még maradékokból is könnyedén elkészíthető. Továbbá rugalmasan variálhatod: legyen az hagyományos, diétás vagy gluténmentes verzó, mindenképp sikert arat majd.

    Hozzávalók:

    • 1 nagy fej kelkáposzta
    • 2 ek sertészsír
    • 50 dkg darált sertéshús (lehetőleg dagadó)
    • só és bors, majoranna ízlés szerint
    • 20 dkg rizs
    • 2 ek olaj
    • 2 db tojás
    • 2,5 dl tejföl
    • só ízlés szerint

    Rakott kelkáposzta elkészítése:

    1. A kelkáposztát megmossuk, és ha van kuktánk egészben sós vízben megfőzzük 30 perc alatt. Ha nincs, négy részre vágjuk, majd forrásban lévő sós vízbe dobjuk a darabokat, hogy a levelek enyhén megpuhuljanak.
    2. A rizst az olajon fehéredésig pirítjuk, majd kétszeres mennyiségű sós vízben puhára főzzük.
    3. A sertészsíron a darálthúst alaposan körbepirítjuk. A hús kevés levet fog ereszteni, így párolódni tud, ha viszont elfogyott alóla a víz, és sistereg a serpenyőben az étel, akkor már sül. Ha kicsit sült is már a darált hús, borsozzuk, sózzuk, ha szeretjük tehetünk bele majorannát, majd belekeverjük a kifőtt rizst.
    4. A megpuhult kelkáposztának kivágjuk a kemény torzsa részét.
    5. Rétegezzük az ételt: egy tepsit vékonyan kikenünk sertészsírral, rátesszük a káposztaleveleket három-négy rétegben. Erre kerül a húsos töltelék, majd zárásul a káposzta másik felét is rátesszük.
    6. A tetejére kikeverjük a tejfölt a tojással és jó vastagon elkenjük.
    7. Kb 200C°-ra melegített sütőben, kb. negyven percig sütjük, amikor pirul a teteje, nagyjából akkor elkészült az étel.

    Jó étvágyat!

    Rakott kelkáposzta elkészítése képekben:

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

    Szintén nagyon kedvelt és népszerű Lencsegulyás sertéshúsból receptemet is ajánlom szeretettel!

WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől