Mini hamburger recept
A mini hamburger receptje alig különbözik a „nagytestvérétől”, amit a legtöbb büfében, étteremben rendelhetünk. A lényeg itt a méret! Elképesztő sikere van ezeknek a miniatürizált hamburgereknek, ami nem meglepő, hiszen szinte falatkákként szolgálnak, a vendégek imádják, hogy könnyen fogyasztható! A gyerekeknek pedig sokkal egyszerűbb megfogni és a kisebb mennyiséggel is jobban boldogulnak!
Sokan azt mondják, hogy a hamburger nem nevezhető a legegészségesebb ételünknek, de szerintem ez így nem igaz. Az én véleményem szerint tartalmaz nagyon sok egészséges hozzávalót, házilag készítve pedig nem kell a mesterségesen előállított nemkívánt adalékoktól tartanunk, hiszen akár a hozzávalói(ketchup-majonéz) is elkészíthető saját magunk által. Vagyis zöldségek, husi, sajt és némi szénhidrát. Ha buli van a mozgáshoz kell is a kalória ugye?
Az általam megadott mennyiségből 35 db mini hamburger készült!
Mini hamburgerhez hozzávalók:
Kis hambi zsemlékhez:
- 700 g liszt
- 4 g élesztő
- 2 dl langyos víz
- 1 dl tej
- 2 kiskanál cukor
- 2 kiskanál só
- 100 g vaj
- 1 db tojás
- ízlés szerint szezámmag
Húspogácsákhoz:
- 1 kg darált hús (felesben)
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek mustár
- 1 ek Worcestershire szósz
- só
- frissen őrölt bors
Szükségünk lesz még ízléstől függően:
- Cherry paradicsomra
- 1 csomag lapka sajtra
- ketchupra
- majonézre
- salátára
- lila hagymára
Elkészítése:
- A langyos víz és tej elegyébe teszünk 2 kiskanál cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni.
- Egy tálban a hozzávalókat bedagasztjuk (élesztős víz+tej, liszt, só, vaj). Én dagasztógéppel készítettem.
- A tésztához dagasztás közben még rakhatunk langyos vizet, ha kemény a tésztánk. Lényeg, hogy puha tésztánk legyen.
- Meleg helyen duplájára kelesztjük.(Kb 1 óra)
- Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit. Kb. 3 centis golyókat formázunk a tésztából. Egymástól picit távolabb rakjuk le a tepsibe, mert még kelni fognak.
- Mikor tele a tepsi 1 tojást villával felverünk és megkenjük a golyók tetejét vele, majd megszórjuk szezámmaggal. 15 percig hagyjuk még kelni őket.
A sütőt előmelegítjük 180 C fokra. A sütő aljába egy tálba vizet tettem, hogy ne száradjanak ki a zsemlék. - Mikor már szép színe van a zsemle aljának és tetejének, kivesszük a sütőből. (kb. 25 perc)
- A darált húshoz az összes hozzávalót összekeverjük. Annyi kis golyót formázunk belőle, amennyi zsemlénk lett.
- Ha lehet, tapadásmentes vagy öntöttvas serpenyőt használj. A serpenyő legyen elég nagy ahhoz, hogy a hamburger húspogácsák zsúfolás nélkül, kényelmesen elférjenek. Minimális pár csepp olajat tegyünk csak a serpenyőbe, a jó hamburgerhús zsírtartalma (kb. 30%) bőven elegendő lesz a sütéshez.
- A jó sütési hőmérséklet serpenyőben sütés esetén valahol a közepes láng. Ezt érdemes kitapasztalni kinek-kinek a saját tűzhelyén és seprenyőjével. Azt a hőmérsékletet keresd, ahol már szépen sziszeg a hús abban a pillanatban, hogy beleteszed a serpenyőbe, de nincs nagyon erős hangja, nem ég meg nagyon hamar. Egy vékonyabb húspogácsa kb. 2-2 perc alatt átsül mindkét oldalon, a vastagabbnak 4-8 perc kell oldalanként.
- A kihűlt zsemléket elvágjuk 2 felé. Egyik felére ketchupot a másikra majonézt kenünk. Alsó részre jöhet a saláta levél, majd a husi, sajt , aztán az előre felkarikázott Cherry paradicsom (1 karika), szintén 1 karika hagyma és ráborítjuk a tetejét. Fogvájóval átszúrjuk és kész is a kicsi hamburger.
Mini hamburger készítése képekben:
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Jöhet még egy ötlet, ami tuti siker szintén akár bulikra?>>Csirkés-zöldséges tortilla készítése házilag