• csavaros-kakaos-kalacs-jucustol főkép
    kalácsok,  Kelt tészták

    Csavaros kakaós kalács Jucustól

    A csavaros kakaós kalács Jucus saját receptje..volt, mivel így már mi is el fogjuk tudni készíteni. Egy egyszerű dagasztott tészta alapunk van, a végleges formáját egy kis rafinációval fogjuk kialakítani. Pontosan mutatom és írom, hogy mit csinálunk, de ne aggódjatok, egyszerű lesz, menni fog!

    Csavaros kakaós kalács hozzávalói:

    Két tésztát állítunk össze, ezért mindenből duplázunk külön tálban.

    Az élesztőt egyben futtassátok fel a tejjel, csak felezzétek el.

    • 5 dkg élesztő(szárazból 2 csomaggal)
    • 3 dl langyos tej egy tk.cukorral, ebben fut az élesztő
    • 2x 40 dkg liszt(B55)
    • 2×5 dkg olvasztott vaj vagy margarin
    • 2x csipet só
    • 2x 6 dkg cukor
    • 2 evőkanál kakaópor, egy kevés vízben kikeverve (csak az egyik tésztához kell)

    Ebből a mennyiségből két rúd kalácsunk lesz.

    Készíthetitek a megadott mennyiséget egyben is és felezés után hozzá dolgozzátok a kakaós masszát. Jól kidagasztjuk a tésztát és kelesztjük letakarva maximum egy órát. Ha jó idő van a konyhádban fél óra is elég lesz.

    Ha duplájára keltek a tészták, mindkettőből egyformán elfelezve gombócokat készítünk.

    A négy gombócot felváltva kinyújtjuk kb. 5 mm vékonyra. Egy fehér majd egy kakaós lapot teszünk egymásra, ez a két kalács alapja.

    Csavaros kakaós kalács két tésztagombóc készítése
    2 tésztát készítünk
    Csavaros kakaós kalács nyújtás, lapok egymásra helyezése
    Kinyújtott lapokat párban egymásra helyezzük
    Csavaros kakaós kalács 4 gombócra szedni
    4 gombócra szedni

    Csatlakozz a facebook csoportomhoz, hogy értesülj a legfrissebb receptjeimről!

    mindmegtettem facebook

    Elkezdjük feltekerni a két egymáson fekvő tésztalapot, úgy 1/3-ig. A maradék részeket kb centinként felvágjuk a tekerésig. Ezeket a csíkokat egyesével összecsavarjuk.

    Csavaros kakaós kalács bevagdosása
    kalács bevagdosása
    Csavaros kakaós kalács csavarás, tekerés
    tésztacsíkokat össze csavarjuk

    A csavarásokkal körbetekerjük a kalácshengerünket, szép sorban szorosan. Sütőpapírra tepsibe tesszük és kelesztjük 20 percet.

    180C°-ra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük.

    Csavaros kakaós kalács sütése
    180C°-on megsütjük

    Mint minden kelesztett tésztának, a csavaros kakaós kalácsnak is a lelke a hőmérséklet. A liszt is legyen behozva hideg helyről felhasználás előtt egy órával legalább. Minél melegebb helyen kelesztünk, annál rövidebb idő alatt fog a tészta beindulni, ezáltal az elkészítési idő is megfeleződhet.

    Jó étvágyat!

    Érdekel a tojás nélküli mákos kalácsot receptje?