
Álompuha sajtos-tejfölös pogácsa
Van egy olyan sós finomság, aminek egyszerűen lehetetlen ellenállni: a pogácsa! Legyen szó családi összejövetelről, baráti beszélgetésről vagy egy nyugodt délutánról egy csésze tea mellett, ez a sajtos-tejfölös változat mindig sikert arat. Puha, omlós és ellenállhatatlanul sajtos – pont, ahogy szeretjük! Most megmutatom, hogyan készítheted el ezt a csodás finomságot te is, lépésről lépésre.
Hozzávalók (pici szaggatóval kb. 70-80 darabhoz)
- 55-60 dkg finomliszt
- 20 dkg vaj vagy margarin (hidegen)
- 3 dkg sertészsír
- 1 egész tojás+ 1 tojássárgája
- 2 dl tejföl 820%-os)
- 2,5 dkg friss élesztő (vagy 7 g szárított)
- 0,5 dl langyos tej
- 1 teáskanál cukor
- 2 teáskanál só
- 15 dkg reszelt sajt
Tetejére :
- 1 db tojássárgája
- 5 dkg reszelt sajt
Elkészítés lépésről lépésre 👩🍳
1. Az élesztő felfuttatása:
A langyos tejhez adjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk állni 10-15 percig, míg szépen felfut.
2. A tészta összeállítása:
A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd belekockázzuk a hideg vajat, zsírt. Gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk, hogy morzsás állagot kapjunk. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, elkeverjük. Ezután jöhet a tojás és a tojássárgája, a tejföl és a felfutott élesztő.
3. A tészta dagasztása és pihentetése:
Rugalmas, de nem ragacsos tésztát gyúrunk. Ha szükséges, adhatunk hozzá egy kevés lisztet vagy tejfölt. Lisztezett munkafelületen, olyan vékonyra nyújtjuk, amennyire csak tudjuk,majd feltekerjük az egészet, mint egy bejglit, majd jobbról-balra egymásra hajtjuk, műanyag tálban lefedve pedig hűtőbe tesszük akár reggelig, de legalább 2 óra hosszára. A tésztának jól nyújthatónak, lágynak kell lenni, de nem ragadósnak!
Sütés előtt kinyújtjuk ismét vékonyra, majd egyszer meghajtogatjuk. Semmi extra hajtás, csak lentről középre, föntről középre, így lesz három réteg, aztán jobbról középre, balról középre, így ismét három réteg.
4. Formázás és sütés:
Pihentetés nélkül újranyújtjuk, ezúttal kisujjnyi vastagra, tetejét bevagdossuk, megkenjük az enyhén felvert tojássárgájával, megszórjuk a reszelt sajttal,majd lisztbe mártott nagyjából 3-4 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A maradék tésztát újragyúrjuk, újranyújtjuk, újraszaggatjuk.
5. Sütés:
180°C-ra előmelegítjük a sütőt, (addig a pogácsák pihennek kb.15 perc) a sütőpapírral ellátott sütőlemezen/tepsiben, (nem kell nagy közöket hagyni,mert a pogik részegek lesznek) majd alul-felül sütés programon 20 perc alatt aranyszínűre sütjük őket!
Álompuha sajtos-tejfölös pogácsa készítése képekben:












Tippek a tökéletes pogácsához 🌟
- Ne dolgozd túl a tésztát! – Így garantáltan könnyű, omlós pogácsát kapsz.
- Használj minőségi sajtot! – A karakteres ízű sajtok, mint például a trappista vagy a cheddar, még finomabbá teszik.
- Frissen a legjobb! – Bár másnap is puha marad, érdemes még melegen megkóstolni.
Miért imádjuk ezt a pogácsát? ❤️
Az álompuha sajtos-tejfölös pogácsa igazi klasszikus, amit mindenki szeret. Nemcsak puha és ízletes, hanem könnyen elkészíthető is, még akkor is, ha nem vagy gyakorlott a kelt tészták világában. Egy próbát mindenképp megér – utána garantáltan a család kedvence lesz!
Jó étvágyat kívánok! 🍽️😊
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem
Ha szereted a pogácsát, ez a két receptem is biztosan a kedvedre lesz, ráadásul nagyon egyszerűen elkészíthetők: Medvehagymás pogácsa, Túrós pogácsa

