• Muszaka főkép
    marhából készült ételek,  sertésből készült ételek

    Muszaka

    A muszaka egy hagyományos görög étel, amely általában padlizsánnal, húsos paradicsomszósszal és besamel mártással készül. Kicsit macerásabb, mint a rakott krumpli, de nagyon megéri elkészíteni, amely egy ebéd erejéig Görögországba repít. Amiért időigényesebb az a padlizsánszeletek lesütögetése és a krumpli megfőzése héjában. Érdemes hétvégén vagy szabadnapon nekiállni, nem egy összedobom gyors vacsi recept. Akár az egyik nap elősüthetjük a padlizsánokat, megfőzhetjük a krumplit és a ragut így másnap csak össze kell állítani a muszakát.

    Íme egy egyszerű muszaka recept:

    Hozzávalók:

    • 4-5 közepes méretű padlizsán (kb 1,5 kg)
    • 1kg darált bárányhús vagy marhahús (vagy keverve)
    • 2 kg burgonya
    • 4 fej vöröshagyma, apróra vágva
    • 5-6 gerezd fokhagyma, apróra vágva
    • 60 dkg paradicsom
    • 2 kis konzerv (140g) paradicsompüré
    • 2 tojás
    • 2 teáskanál szárított oregánó
    • 2 teáskanál szárított bazsalikom
    • 0.5 tk őrölt fahéj
    • Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
    • Olívaolaj a sütéshez

    Besamel mártás:

    • 10 dkg vaj
    • 10 dkg liszt
    • 1200 ml tej
    • Só, bors és frissen reszelt szerecsendió ízlés szerint
    • 20 dkg reszelt sajt( gouda)
    • 4 tojássárgája

    Elkészítés:

    1. A padlizsánokat hosszában vékony szeletekre (kb 0,5cm) vágjuk, majd megsózzuk és hagyjuk állni kb. 30 percig. Ez segít kivonni a felesleges kesernyés levét. Végül öblítsük le a sót és nyomkodjuk ki a padlizsánokat.
    2. A burgonyát héjában megfőzzük, leszűrjük, hűlni hagyjuk, majd hámozás után karikára vágjuk. A paradicsomot szintén karikára vágjuk.
    3. Közben készítsük el a húsos paradicsomszószt. Egy lábasban melegítsünk olíva olajat közepes lángon, majd adjuk hozzá az apróra vágott hagymát. Dinszteljük amíg megpuhulnak.
    4. Adjuk hozzá a darált húst, fokhagymát. és süssük addig, amíg teljesen átsül. Adjuk hozzá a paradicsompürét, a szárított fűszereket, a sót és borsot. Amikor kihűlt, összedolgozzuk 2 darab tojással.
    5. Közben süssük meg a padlizsánszeleteket forró olívaolajon mindkét oldalukon, amíg enyhén megpirulnak.
    6. A besamel mártáshoz egy másik lábasban olvasszuk fel a vajat közepes lángon. Adjuk hozzá a lisztet, és keverjük állandóan, amíg a liszt enyhén megpirul. Fokozatosan öntsük hozzá a tejet, és folyamatosan keverjük, hogy elkerüljük a csomósodást.
    7. Főzzük a besamel mártást, amíg besűrűsödik, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és adjuk hozzá a 4 tojássárgáját, végül a reszelt sajtot.
    8. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. 1 evőkanál olajjal kikenünk egy közepes méretű tepsit.
    9. Aljára tesszük a karikára vágott burgonya felét, picit sózzuk, majd beterítjük a padlizsán felével.
    10. Rásimítjuk a húsragut, elkenjük rajta a besamel felét, aztán a maradék padlizsán következik. Ezután újra burgonya, majd a felkarikázott paradicsom jön. A megmaradt besamelmártással zárjuk a rétegezést.
    11. Süsd előmelegített sütőben 180°C-on kb.
    12. 45 percig, vagy amíg a teteje aranybarnára pirul.
    13. A muszakát hagyjuk pihenni néhány percig, majd szeleteljük fel és tálaljuk.

    Jó étvágyat!

    Muszaka készítés képekben:

    Rajongsz a zöldségekért? Készítenél egy isteni finom cukkini tócsi receptet?

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

  • savanyúságok,  Savanyúságok

    Kovászos uborka

    A kovászos uborka a nyár egyik legkedveltebb savanyúsága, amit mi magyarok akár önmagában is szívesen elropogtatunk. Enyhén savanykás és jellegzetes íze, elhagyhatatlan kiegészítője a grillhúsoknak, bográcsban készült pörkölteknek, de egy szelet zsíros kenyér is jobban esik kovi ubival!

    Itt az ideje, hogy rendszeresen érjen egy dunsztosüveggel, hogy az utánpótlás folyamatos legyen. Június elejétől már kapni a piacon és az üzletekben kovászolni való uborkát. Én jobban szeretem a kisebb méretűeket, hamarabb elkészül és könnyebb az üvegbe sorakoztatni. A friss kapor szedés ideje is elérkezett, így az alapanyagok csak ránk várnak.

    Kovászos uborka hozzávalói:

    • Moss el tisztára egy 5 literes dunsztos üveget
    • kb. 2 kg uborka ( ha kisebbek belefér ennyi)
    • 1 csokor friss kapor
    • 1 fej fokhagyma
    • 3 szelet kenyér (kovászos)
    • 3 ek. só
    • kb .2,5-3 liter víz

    Elkészítése:

    Kovászos uborka

    Az uborkát bő vízben átmossuk,ha szükséges, szivacs segítségével megsikáljuk. Végeit levagdaljuk, majd nem az egészet átvágva, csak a belső részben bevágjuk két oldalról éles késsel.

    Kovászos uborka

    A tiszta befőttesüveg aljára bőségesen tegyünk a megmosott kaporból és a megtisztított fokhagymadarabokból. Az uborkákat sorban körbe állítva sorakoztassuk bele a közepéig. Rakjunk annyi sort így amennyi belefér az üvegbe. Langyos vízzel önsük fel, hogy ellepje, tegyük hozzá a sót, majd zárjuk le a kenyér szeletekkel. Kistányérral letakarva helyezzük napos helyre és jó, ha az üveget egy tálcára tesszük. (a kifolyó uborkalé ne csúfítson össze semmit) A túlságosan erős meleg sem tesz jót neki, mert nem lesz ropogós. Én mérsékelten meleg időben napos helyen tartom, de ha kánikula van érdemes árnyékba helyezni.

    A kovászos uborka érlelési ideje 3-4 nap

    Látni fogjuk az uborka színén is, hogy megkovászolódott, nem nyers, ekkor az uborkákat rakosgassuk zárható edénybe, a leszűrt lével szűrőn keresztül öntsük nyakon, zárjuk le és hűtőben tároljuk.

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

    Fűszernövényt tartani nagyon egyszerű otthon, akár cserépben is, nézd meg mi az amit érdemes termesztened>>

WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől