-
Muszaka
A muszaka egy hagyományos görög étel, amely általában padlizsánnal, húsos paradicsomszósszal és besamel mártással készül. Kicsit macerásabb, mint a rakott krumpli, de nagyon megéri elkészíteni, amely egy ebéd erejéig Görögországba repít. Amiért időigényesebb az a padlizsánszeletek lesütögetése és a krumpli megfőzése héjában. Érdemes hétvégén vagy szabadnapon nekiállni, nem egy összedobom gyors vacsi recept. Akár az egyik nap elősüthetjük a padlizsánokat, megfőzhetjük a krumplit és a ragut így másnap csak össze kell állítani a muszakát.
Íme egy egyszerű muszaka recept:
Hozzávalók:
- 4-5 közepes méretű padlizsán (kb 1,5 kg)
- 1kg darált bárányhús vagy marhahús (vagy keverve)
- 2 kg burgonya
- 4 fej vöröshagyma, apróra vágva
- 5-6 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 60 dkg paradicsom
- 2 kis konzerv (140g) paradicsompüré
- 2 tojás
- 2 teáskanál szárított oregánó
- 2 teáskanál szárított bazsalikom
- 0.5 tk őrölt fahéj
- Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- Olívaolaj a sütéshez
Besamel mártás:
- 10 dkg vaj
- 10 dkg liszt
- 1200 ml tej
- Só, bors és frissen reszelt szerecsendió ízlés szerint
- 20 dkg reszelt sajt( gouda)
- 4 tojássárgája
Elkészítés:
- A padlizsánokat hosszában vékony szeletekre (kb 0,5cm) vágjuk, majd megsózzuk és hagyjuk állni kb. 30 percig. Ez segít kivonni a felesleges kesernyés levét. Végül öblítsük le a sót és nyomkodjuk ki a padlizsánokat.
- A burgonyát héjában megfőzzük, leszűrjük, hűlni hagyjuk, majd hámozás után karikára vágjuk. A paradicsomot szintén karikára vágjuk.
- Közben készítsük el a húsos paradicsomszószt. Egy lábasban melegítsünk olíva olajat közepes lángon, majd adjuk hozzá az apróra vágott hagymát. Dinszteljük amíg megpuhulnak.
- Adjuk hozzá a darált húst, fokhagymát. és süssük addig, amíg teljesen átsül. Adjuk hozzá a paradicsompürét, a szárított fűszereket, a sót és borsot. Amikor kihűlt, összedolgozzuk 2 darab tojással.
- Közben süssük meg a padlizsánszeleteket forró olívaolajon mindkét oldalukon, amíg enyhén megpirulnak.
- A besamel mártáshoz egy másik lábasban olvasszuk fel a vajat közepes lángon. Adjuk hozzá a lisztet, és keverjük állandóan, amíg a liszt enyhén megpirul. Fokozatosan öntsük hozzá a tejet, és folyamatosan keverjük, hogy elkerüljük a csomósodást.
- Főzzük a besamel mártást, amíg besűrűsödik, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és adjuk hozzá a 4 tojássárgáját, végül a reszelt sajtot.
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük. 1 evőkanál olajjal kikenünk egy közepes méretű tepsit.
- Aljára tesszük a karikára vágott burgonya felét, picit sózzuk, majd beterítjük a padlizsán felével.
- Rásimítjuk a húsragut, elkenjük rajta a besamel felét, aztán a maradék padlizsán következik. Ezután újra burgonya, majd a felkarikázott paradicsom jön. A megmaradt besamelmártással zárjuk a rétegezést.
- Süsd előmelegített sütőben 180°C-on kb.
- 45 percig, vagy amíg a teteje aranybarnára pirul.
- A muszakát hagyjuk pihenni néhány percig, majd szeleteljük fel és tálaljuk.
Jó étvágyat!
Muszaka készítés képekben:
Rajongsz a zöldségekért? Készítenél egy isteni finom cukkini tócsi receptet?
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
-
Kovászos uborka
A kovászos uborka a nyár egyik legkedveltebb savanyúsága, amit mi magyarok akár önmagában is szívesen elropogtatunk. Enyhén savanykás és jellegzetes íze, elhagyhatatlan kiegészítője a grillhúsoknak, bográcsban készült pörkölteknek, de egy szelet zsíros kenyér is jobban esik kovi ubival!
Itt az ideje, hogy rendszeresen érjen egy dunsztosüveggel, hogy az utánpótlás folyamatos legyen. Június elejétől már kapni a piacon és az üzletekben kovászolni való uborkát. Én jobban szeretem a kisebb méretűeket, hamarabb elkészül és könnyebb az üvegbe sorakoztatni. A friss kapor szedés ideje is elérkezett, így az alapanyagok csak ránk várnak.
Kovászos uborka hozzávalói:
- Moss el tisztára egy 5 literes dunsztos üveget
- kb. 2 kg uborka ( ha kisebbek belefér ennyi)
- 1 csokor friss kapor
- 1 fej fokhagyma
- 3 szelet kenyér (kovászos)
- 3 ek. só
- kb .2,5-3 liter víz
Elkészítése:
Az uborkát bő vízben átmossuk,ha szükséges, szivacs segítségével megsikáljuk. Végeit levagdaljuk, majd nem az egészet átvágva, csak a belső részben bevágjuk két oldalról éles késsel.
A tiszta befőttesüveg aljára bőségesen tegyünk a megmosott kaporból és a megtisztított fokhagymadarabokból. Az uborkákat sorban körbe állítva sorakoztassuk bele a közepéig. Rakjunk annyi sort így amennyi belefér az üvegbe. Langyos vízzel önsük fel, hogy ellepje, tegyük hozzá a sót, majd zárjuk le a kenyér szeletekkel. Kistányérral letakarva helyezzük napos helyre és jó, ha az üveget egy tálcára tesszük. (a kifolyó uborkalé ne csúfítson össze semmit) A túlságosan erős meleg sem tesz jót neki, mert nem lesz ropogós. Én mérsékelten meleg időben napos helyen tartom, de ha kánikula van érdemes árnyékba helyezni.
A kovászos uborka érlelési ideje 3-4 nap
Látni fogjuk az uborka színén is, hogy megkovászolódott, nem nyers, ekkor az uborkákat rakosgassuk zárható edénybe, a leszűrt lével szűrőn keresztül öntsük nyakon, zárjuk le és hűtőben tároljuk.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Fűszernövényt tartani nagyon egyszerű otthon, akár cserépben is, nézd meg mi az amit érdemes termesztened>>