-
Almás pite-hagyományos recept alapján
Régimódi, egyszerű almás pite a jól bevált receptem szerint. Szerintem a sok töltelékről lesz az almás pite ellenállhatatlan. Még ha rengetegnek tűnik is az alma mennyisége, mégse ajánlom, hogy kevesebbet rakj, a pitébe 2X annyi töltelék szükséges, mint a tészta maga.
Azt nem mondanám, hogy gyorsan össze lehet dobni, hiszen maga az alma pucolása és reszelése már nem kis idő, de ha rászánunk egy 1,5 órát, az alatt elkészül a mennyei almáspiténk! NE AZ ALMÁVAL KEZDJ! A pite tésztának hűtőben kell állnia, pont annyi ideig elég is pihentetni, amíg elkészülünk az almával.
Ha klasszikus, omlós almáspitére vágysz, kövesd a receptem és bezsebelheted a dícséreteket érte!
Hozzávalók:
Az almás pite tésztájához:
- 60 dkg finomliszt (BL55)(nyugodtan kipróbálhatsz általad használt lisztkeverékeket!)
- 10 dkg porcukor
- 1 cs. sütőpor
- ¼ teáskanál só
- 20 dkg teavaj (hideg) Én csak zsírt használtam, összesen 15 dkg-ot
- 5 dkg zsír (hideg)
- 4 ek. tejföl
- 2 db tojás
A töltelékhez:
- 2,5 kg alma (gála vagy golden fajta)
- 15 dkg cukor (ha savanykás lehet több, vagy kevesebb ha édes az almád)
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 3.e.k daráltkeksz
Az almás pite elkészítése:
- A lisztet beleszitáljuk egy nagy tálba. Jöhet hozzá a porcukor, a sütőpor és a só is.
- Keverjük alaposan össze a száraz alapanyagokat és szórjuk bele a kockákra vágott hideg vajat. Kanalazunk hozzá kevés zsírt, hogy omlós legyen és a liszttel alaposan morzsoljuk össze.
- Addig kell összedörzsölni a lisztet és a zsiradékokat, amíg apró morzsás lesz. Ekkor jöhet bele a tejföl és a két tojás is. Gyors mozdulatokkal dolgozzuk egynemű tésztává.
- Vegyük ketté és egyesével csomagoljuk fóliába. Így mehetnek a hűtőbe, amíg elkészül a töltelék.
- A töltelékhez az almákat meghámozzuk, félbevágjuk, kivájjuk a csumájukat és reszeljük durvára. Nagyon fontos, hogy ne reszeljük túl finomra. Az a jó, ha szépen megmaradnak a szálak így több nedvességet tart meg a gyümölcs és zamatosabb lesz a pite.
- A lereszelt almákból tenyérnyi adagokat nyomjunk össze a két kezünkkel egyszer és így tegyük át egy nagy keverőtálba, hogy a reszelés közben engedett lé ne áztassa el a tésztát.
- Szórjuk meg a cukorral, fahéjjal és 2 ek. daráltkeksszel. Alaposan forgassuk össze, hogy mindenhova jusson a fűszerekből.
- Jöhet az első tészta, amit enyhén lisztezett deszkán, lassan haladva, óvatosan nyújtsunk ki a tepsivel megegyező méretre. Kicsit lisztezzük meg és tekerjük fel a nyújtófára. Így emeljük a tepsire és terítsük bele. Tepsibe rakhatunk sütőpapírt, vagy kivajazzuk és a maradék darált keksszel bevonjuk vékonyan.
- Terítsük rá a tölteléket és szépen simítsuk el, hogy egyenletes vastag legyen mindenhol.
- Nyújtsuk ki a második tésztát is a tetejére és a fa segítségével terítsük rá. A széléről vágjuk le ha kell a felesleges tésztákat, hogy szép csinos legyen.
- Egy villával sűrűn szúrjuk végig a pitét, de nagyon fontos, hogy ne csak a tetejét bökjük meg. Egészen a süti aljáig szúrjuk a villát, hogy az almából kisülő gőznek legyen útja.
- 180°C-ra előmelegített sütőbe középre rakjuk be és kb 40-45 percig süssük, amíg a teteje halványbarna nem lesz!
Nekem ropogós zöld almám volt, ami lereszelve elég savanykás és „nyers” volt, ezért én előpároltam kevés vajon, kb 20 percet amíg összeesett és elfőtte a levét. Ez után a receptem szerint folytattam. Semmi szükség erre a lépésre a legtöbb almafajtánál, de én most nyár derekán így oldottam meg, hogy finom legyen a pitém ebből a fajta almából is.
Almás pite készítése képekben:
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Nézd milyen fincsi mákos-almás-pite receptem is van 🤩
-
Mákos-almás pite
A mákos-almás pite a legegyszerűbb nem kevert tésztás sütemény a mák és alma rajongóknak. Szeretem pite formában elkészíteni, de egész nagy tepsivel is összerakhatsz belőle, csak duplázd az általam megadott mennyiséget. Az alma és a mák remek társak, csúszni fog ez a sütemény ígérem!
Az általam használt piteformával azért szeretek dolgozni, mert semmi nem ragad le benne, szerintem a mérete is épp megfelelő egy ilyen és hasonló pite elkészítéséhez, én ajánlom a beszerzését. Tovább gondolva bármilyen töltött sütemény elkészíthető benne, akár csak a kevert tészták is.
Nagyon gusztusos kirakni az asztalra is, egy tepsi ehhez képes elég otromba, ízkésesen mutat szeleteléskor is.
Mákos-almás pite hozzávalói:
Pite tésztához:
- 30 dkg liszt(BL 55)
- 12 dkg zsír vagy 15 dkg vaj
- fél csomag sütőpor
- csipet só
- 2-3 ek. tejföl
Töltelékhez:
- 20 dkg darált mák
- 2,5 dl tej
- 3 db alma
- 20 dkg cukor
- fél citrom reszelt héja
- kk fahéj
- 5 dkg búzadara
- 2 tojás fehérje-sárgája a lekenéshez marad
- 10 dkg mazsola(elhagyható)
- 2-3 ek. barack lekvár
Természetesen a házi baracklekvárt ajánlom használni, ha van otthon vagy tudtok szerezni, annak az ízét egyik bolti lekvár sem adja vissza. A mákot akár darált kiszerelésben is megkapjátok, ha szemes mákot használtok és nincs mákdarálótok, a kávédaráló is nagyszerűen használható.
Mákos-almás pite elkészítése:
A lisztet elkeverjük a sóval, cukorral, sütőporral, majd a hideg zsírral(vajjal) és a tejföllel, majd összedolgozzuk.
pite tészta összeállítása A tésztából két gombócot készítünk és folpackba csomagolva fél órára hűtőbe tesszük.
Hűtőben pihentetjük Az almákat meghámozzuk és lereszeljük.
alma reszelése A tejet a cukorral felforraljuk, a mákot a darával addig főzzük a tejben alacsony lángon, amíg jól megduzzad (kb 2 perc). Kihűtjük, hozzáadjuk a megtisztított mazsolát és a reszelt citromhéjat,és a levéből kinyomkodott reszelt almát.
Mákot összefőzzük A két tojás fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük. Óvatosan hozzáforgatjuk a mákos-almás krémhez.
tojásfehérjéből kemény habot verünk Kinyújtjuk az egyik gombócot a tepsi méretre, hogy kicsit felérjen az oldalán, majd baracklekvárral lekenjük.
első tésztát megkenjük lekvárral Ráöntjük a mákos-almás keveréket, és sütőpapíron kinyújtott második pite tésztával befedjük. Széleit körbe levágjuk ahol kilóg.
Mákos-almás tölteléket lefedjük a felső tésztával Villával megszurkáljuk, hogy a gőz sütés közben távozni tudjon, ne repedezzen el a tészta.
tojássárgával lekenjük A mákos-almás pitét előmelegített 180 fokon sütőben kb. 25 percig sütjük. (a sütési idő a sütőtől is függ, nálam 30 perc alatt készült el.) Ha kihűlt porcukorral megszórhatjuk a tetejét, szeletelve tálaljuk.
Sütőből kivéve Jó étvágyat!
Ezt a receptet elkészíthetitek csak mák és csak alma töltelékkel is, ki melyiket szereti:-)
A mák jó ha tudod micsoda remek növényünk! Évszázadok óta ismert és kedvelt gyógyhatású növény. Fertőtlenítő, fájdalomcsillapító hatását már az ókorban is ismerték, olaját pedig a csontritkulásra alkalmazták.
Csillapítja a köhögést, oldja az enyhébb görcsöket,csökkenti a lázat, a gyulladást, enyhíti a székrekedést és az alhas irritációját. Gazdag kalciumban, rézben, foszforban, vasban, jódban, magnéziumban és mangánban.
A mákban telítetlen zsiradék található, a belőle kivont olaj fogyasztása rákmegelőző hatású lehet. A mákban a linolénsav pedig segít egészségesen tartani a szívet.Elősegíti a magas vérnyomás csökkentését. Kedvező zsírsav összetételének köszönhetően segít megelőzni a trombózis és embólia kialakulását, normalizálja a vér koleszterinszintjét.
Bár a mák, akárcsak a kannabis,a legtöbb országban tiltólistás, még otthon sem termeszthető.Szigorú rendeleteknek és feltételeknek kell megfelelnie, mielőtt forgalomba kerülne (vagy hogy termeszthessék). Ugyanakkor mindezek ellenére egy rendkívül csodálatos növény, mely számos panaszt enyhít. Ismert idegerősítő, idegfájdalom csökkentő, feszültségoldó, nyugtató, altató hatásáról. A belőle kivont olajat kifejezetten alvás támogatására (is) ajánlják.
A mák mindezek mellett természetesen csodás ízéről is ismert. Megannyi recept alapvető hozzávalója, egyik kedvencem a mákos kalács tojás nélkül receptem!
Érdekel egy zseniális amerikai almás pite recept is?
Kövesd a facebook oldalam és csatlakozz hozzám, ha szeretnéd elsőként olvasni a legfrissebb receptjeimet!