tészták

A tészták kategóriában főképp főételnek szánt tésztás alapú étel recepteket találtok.

  • Káposztás sztrapacska készen
    húsmentes receptek,  tészták

    Káposztás sztrapacska

    Régi kedvenc recept a káposztás sztrapacska, viszonylag költség hatékony, és könnyen csúszó egytálétel.

    Hozzávalók

    • 80dkg burgonya
    • kb 40 dkg liszt
    • 40 dkg savanyú káposzta
    • 1 fej vöröshagyma
    • zsír vagy olaj (2-3 ek)
    • 2 db tojás

    Káposztás sztrapacska elkészítése:

    1. A krumplit meghámozzuk és lereszeljük kislyukú reszelőn.
    2. Megsózzuk, hozzákeverjük a tojást és a lisztet is adagolva keverjük. Se túl sűrű, se túl lágy ne legyen a tészta, a fakanál álljon meg benne. Jól szaggatható legyen az állaga. A krumpli milyenségétől is függ, hogy mennyi lisztet vesz fel. Nem kell viszont nagyon kidolgozni, mert akkor nyúlóssá válik.
    3. Forrásban lévő sózott vízben kiszaggatjuk a tésztát, pont úgy mint a nokedlinél, forrástól számítva pár percig főzzük és szűrjük.
    4. Egy serpenyőben a vöröshagymár kevés zsiradékon üvegesre dinszteljük.
    5. A savanyított káposztát, ha túl intenzív az íze átmoshatjuk, én nem szoktam, de ízlés dolga.
    6. Babérlevéllel, borssal ízesítjük, só, a káposzta sótartalma miatt nem biztos, hogy sok kell hozzá.
    7. Kis vizet tehetünk alá, így hagyjuk párolódni, amíg el nem készül.
    8. Hozzákeverjük a káposztához a leszűrt sztrapacskát, és még melegen tálaljuk.

    Tipp>> Én használtam pirospaprikát az ízesítésnél, de ez a verzió nekem annyira nem jött be, mint a fehéren hagyott csak borsos ízesítés, ezt eldöntheted a készítésénél. Illetve ha kiegészítenéd némi hússal, pirított kockázott szalonnát javasolok, mint a túrós csusza esetében!

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

    Talán ez a receptem is tetszeni fog neked, ha szereted a káposztás ételeket>>Töltött káposzta

  • tészták,  vacsorára ötletek

    Tortilla készítése házilag

    A tortilla készítése házilag egy olcsó gyors megoldás és cseppet se gondold, hogy ha nem a bolti tökéletes kerek forma a végeredmény, az nem lesz szép tálaláskor. Véleményem szerint sokkal gusztusosabbak a kicsit „tökéletlen” külsejű saját sütések, mint a formára milliméter pontosan egyforma áruházi termékek.

    Mennyi időt vesz igénybe a tortillakészítése házilag

    Elkészíted egy óra alatt és ebben benne van a töltelék készítése is. Nagyon egyszerű lesz a recept, hidd el konyhatudomány nélkül el tudod készíteni és a siker is meglesz!

    Tortilla lapok hozzávalói és receptje:

    • 50 dkg liszt (lehet felesben kenyér vagy teljes kiőrlésű a sima lisztel-BL55 keverve)
    • 1 tk só
    • vaj 4 dkg
    • olaj 4 tk.
    • 2 dl jó meleg víz
    Tortilla házilag, tészta összegyúrása
    tészta összegyúrása

    A lisztet (liszteket) egy tálba szitáljuk, belekeverjük a sót. Hozzáadjuk az olvasztott vajat és az olajat. A zsiradék lehet csak vaj (80dkg) vagy csak olaj (8 tk). Végül a jó meleg vízzel összedolgozzuk. Fontos, hogy a víz meleg legyen, ettől lesz majd hajtható a tortilla lap, így nem fog törni.

    A tésztagombócot 10 percig állni hagyjuk, ettől szép homogén lesz, könnyebb vele dolgozni. Mérleg segítségével 8 egyenlő részre osztjuk kis gombócokra. Ha nem számít hogy nem egyforma, szemmel is eloszthatod.

    Tortilla tésztagombócok nyújtása
    tésztagombócok nyújtása

    Nagyon könnyű a gombócok kinyújtása. Semmit nem kell alátenni, látod én a tiszta munkalapon dolgozom, nem fog leragadni. Legalább 1mm vékonyra nyújtsd ki, nem baj ha nem tökéletes a forma. Én a sütéshez az elektromos óriás palacsinta sütőt használtam, de bármilyen tapadásmentes serpenyő megfelel. Szárazon sütjük közepesen forró felületen. Mindkét oldalt kb. 3-4 percig hagyjuk sülni.

    Tortilla sütése
    tortilla sütése itt 4-es fokozaton az 5-ből

    A megsütött tortilla lapokat egyből vizes konyharuhába takarjuk, így szépen puhul majd a saját gőzében. Rakhatjátok egymásra őket ahogy sülnek.

    Tortilla készítése házilag, konyharuhába sütés után
    konyharuhába sütés után

    Ha elkészült a házi tortillánk, eldönthetjük, hogy mire használjuk fel. Ha eltennétek későbbre, hűtőben is eláll 2-3 napig. Ha frissen szeretnétek kisütni tálalás előtt a hűtőben napokig tartható a nyers tészta.

    Ha szeretnél többet tudni erről a népszerű lepényről, itt olvashatsz róla:

    A tortilla a spanyol nyelvterületek tradicionális étele…

WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől