gyümölcslevesek
Gyümölcslevesek készíthetők főzéssel és hidegen nyers gyümölcsből. Receptek a gyümölcslevesekhez.
-
Szilvakrémleves egyszerűen
Nagyon gyorsan elkészíthető ez a krémes, fahéjas szilvakrémleves, ami akár desszertnek is tökéletes! A gyümölcslevest legtöbbször meggyből és cseresznyéből készítjük, pedig érdemes a szilvát is felhasználni levesnek,ami egyszerre édes és fanyar, picit savanykás végeredmény, de éppen ettől olyan friss és finom az összhatás.
Készítheted klasszikusan, nem leturmixolva, de nekem a krémlevese jött be igazán, amit tejszínnel teszek krémesebbé és a szilvahús a sűrítése. Ha egyben szeretnéd hagyni a gyümölcsöt, a tejszínbe keverj vaniliás pudingot, az besűríti a levest.
Hozzávalók:
- 1 kg szilva
- kb 5 dl víz
- vanília aroma vagy vaníliás cukor
- 2 egész fahéj
- 4-5 szem szegfüszeg
- 2 karika kezeletlen citrom
- kb 5-6 ek cukor(ízlés szerint)
- 1 csipet só
- 2 dl 30%-os tejszín
Szilvakrémleves elkészítése:
- A szilvákat mossuk meg, felezzük és magtalanítsuk, majd tegyük egy lábasba.
- Adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a fahéjat, szegfüszeget a sót és a citromkarikákat, majd öntsük fel fél liter vízzel.
- Főzzük kb. 20 percig, míg a szilva puha nem lesz, az sem baj, ha szétesik.
- Húzzuk félre és vegyük ki a citromot, fahéjakat, szegfüszegeket.
- Botturmixal pürésítsük le, majd keverjük bele a tejszínt és a tűzre visszatéve eggyet forraljunk rajta.
- Ha szükséges, ekkor lehet még cukrozni, hűtsük be és fogyasszuk el jóízűen, akár tejszinhabbal megkoronázva!
Szilvakrémleves készítése képekben:
Jó étvágyat!
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Szerintem ez a receptem is tetszeni fog neked ha szereted a krémleveseket>>Eperkrémleves
-
Eperkrémleves
Az eperkrémleves a nyár egyik legínycsiklandóbb, leghűsítőbb és egyben legegyszerűbben elkészíthető levese. Szezonban érdemes kilakni belőle, de fagyasztott gyümölcsből is bármikor elkészíthető. Betelni szinte lehetetlen vele, a megadott mennyiség bátran duplázható, triplázható.🙂
Főzés nélkül készül az eperkrémleves!
- Első sorban szerezz be illatos érett eperből 🍓legalább 1 kg-ot.
- Mosd meg jól, zöld csumákat szedd vagy vágd ki.
- Tedd turmixgépbe, (vagy készítheted nagy tálban kézi botmixerrel) .
- Tegyél hozzá 2 ek. porcukrot.
- 1 csomag vaniliás cukrot vagy igazi vanília belsőt.
- 1 citrom reszelt héját és egy kicsit a levéből.
- Önts hozzá 2 dl tejszínt
- Kb. 3 dl tejet.
- Turmixold jól össze.
- Mehet a hűtőbe ha még tudsz várni 🙂
Az eperkrémlevest tálaláskor dobd fel pár db egész eperszemmel, kevés tejszínhab felhővel és mentalevéllel.
A cukor mennyisége mindenkinél a szája íze szerint lehet bele több, vagy citromléből tegyünk hozzá bővebben ha savanykásan szeretnénk.
Az eperkrémleves elkészítési ideje kb. 15 perc
A gyümölcs mosása és tisztítása, ennyi munka van vele, az elfogyasztásához még kevesebb idő is elég😊
Látod ehhez a leveskéhez is jó, ha van otthon saját mentád! Kiváncsi vagy rá, milyen egyszerű tartani ezt a fűszernövényt? Még kert sem kell hozzá! 🪴
Kövesd a Facebook oldalam és csatlakozz, hogy elsőként értesülj a legújabb receptjeimről!👍