Lekváros piskótatekercs
Nem lehet mellé nyúlni a lekváros piskótatekercsel, ez az a süti, amit bárki bármikor szívesen elfogyaszt. Egyszerűen, gyorsan elkészül viszonylag kevés allergénnel(tojás, glutén) és nem kell félteni a melegben sem, hogy könnyen megromlana. Amikor gyerekeket várunk, szívesen készítem, mert nagyon szeretik, könnyű puha piskótája bármivel tölthető. A baracklekváros a kedvenc, de tölthető nutellával, diókrémmel, pudinggal és gyümülcsökkel is.
Hozzávalók:
- 6 db tojás
- 6 ek cukor
- 6 ek liszt
- 1 csipet só
- 1 ek víz
- 1 ek olaj
- 1 cs. sütőpor
- kb 10 ek lekvár a töltelékhez (vagy amivel szeretnétek tölteni)
Lekváros piskótatekercs elkészítése:
A sütőt be is kapcsolhatjuk 170°C-ra, mert be is melegszik mire a tésztát kikeverjük.
- A tojásokat külön tálban válasszuk szét, a fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük.
- A sárgáját a cukorral kifehéredésig keverjük és adjuk hozzá a vizet, olajat, lisztet, sütőport.
- Keverjük simára és egy kevés fehérjehabbal lazítsuk fel, majd nagy mozdulatokkal, lágyan keverjük hozzá az összes habot.
- A piskóta masszát egy lapos sütőpapírral kibélelt tepsire oszlassuk el vékonyan egyenletesen. (nagy sütőméretű tepsit használjunk, itt a cél, hogy ne legyen túl vastag a piskótánk)
- A sütőben nekem 14 perc kellett a 170°C-on, kb ennyi idő alatt átsül, egy fogpiszkálóval nézzük meg a közepét, hogy ragacsos-e még. Ne süssük túl, mert akkor szárad és törni fog, a 13-14 perc kb. minden sütőben elég lesz!
- Egy megvizezett (hidegvizes) tiszta konyharuhára tegyük át lefordítva a piskótát, és húzzuk le a sütőpapírt óvatosan a tésztáról.
- Hajtsuk rá a hosszabbik részére és tekerjük fel a konyharuhával együtt.
- Hagyjuk kb 10 percig így feltekerve, szépen ki fog alakulni a tekercsformánk.
- Tekerjük lassan ki a piskótát a konyharuhából és vékonyan teljes felületén kenjük meg lekvárral vagy az általunk választott töltelékkel.
- Visszatekerve porcukorral megszórjuk a tetejét és kissé ferdén szeletelve tálaljuk!
Jó étvágyat!
Piskótatekercs készítése képekben:
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem
Imádod a lekváros sütiket? Akkor ezt a receptemet is érdemes megnézned>>lekvárosbukta