Kelt tészták

A legfinomabb gőzgombóc

Ha eddig visszatartott a gőzgombóc elkészítésétől, hogy bonyolult és esetleg extrém konyhagép kellene hozzá, most ezzel a receptemmel biztosan kedvet kapsz te is, hogy remekelhess!☺️ Nincs szükséged másra mint két lábasra és egy kifröccsenésgátló fedőre! (Ami nem is fedő csak egy lapos szűrörács)

A gőzgombóc puha, pillekönnyű állagú, és általában szilvalekváros töltelékkel van töltve. Megkoronázzuk egy igazi vanília sodóval és cukros mákot szórunk rá.

Hozzávalók:

Tészta:

  • 60 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 8 dkg vaj olvasztva
  • 2 tojás
  • csipet só

Vanília sodó

  • 4 dl tej
  • 2 dl habtejszín
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál vanília örlemény
  • 5 tojás sárgája
  • 1 csapott evőkanál kukorica keményítő

+Hozzávalók:

Gőzgombóc elkészítése

  1. A langyos tejben 1 ek cukorral futtassuk fel az élesztőt.
  2. A lisztet keverőtálba mérjük, és minden hozzávalóval+ az élesztős tejjel jól kidolgozzuk. Egy enyhén ragacsos tésztát kapunk, ami kelesztés után tökéletesen jó állagú lesz.
  3. Kb 1 óra kelesztés után a tésztát 8 egyenlő részre vágjuk és gombócokká formáljuk lisztezett felületen.
  4. Minden gombócot ujjnyi vastag korongra nyújtunk. Bő evőkanál szilvalekvárt teszünk a közepére.(ne sajnáljuk)
  5. Először nyégy csücsköt majd a további széleket is összefogjuk és jól összenyomkodjuk, hogy a gombócok ne nyíljanak meg gőzölés alatt.
  6. Letakarva még 20 percet újra kelsztjük a töltött gombócainkat.
  7. Egy lábasban vizet forralunk, ha már forr a fröccsenésgátlóra helyezünk 2-3 gombócot és egy másik nagyobb lábassal lefedjük.
  8. 15 percig hagyjuk a forrásban lévő vízben gőzölődni a gombócokat, majd kivesszük és mehet be gőz alá az újabb adag, míg az összes el nem készül.
  9. A sódóhoz a tejet és a tejszínt egybeöntve feltesszük melegedni a vaníliával.
  10. Egy hőálló tálban kikeverjük az 5 tojás sárgáját a cukorral és a keményítővel.
  11. Ha kezd forrni a tej, egy-két merőkanállal kimerünk a tojáshoz, (a hőkiegyenlítés végett, így nem fog összeugrani a tojásunk) és jól összejeverjük, így öntjük hozzá állandó keverés mellett a tej-tejszínhez.
  12. Kevergetve gyorsan besűrűsödik, ezzel el is készült. (Ha túl sűrűnek érezzük, kis tejjel lehet higítani)
  13. A gombócot tányérra tesszük, leöntjük sodóval és megszorjuk cukros mákkal, így tálaljuk még forrón.

Jó étvágyat!

Gőzgombóc készítése képekben:

A gőzgombóc tökéletes választás lehet ünnepi alkalmakra, családi összejövetelekre vagy akár egy ebéd utáni desszertnek is. Könnyű elkészíteni, és biztos, hogy mindenki elégedett mosollyal fogyasztja majd el!

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

Szerintem ez a receptem is tetszeni fog neked>>Krémes almás pite

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük