A legfinomabb gőzgombóc
Ha eddig visszatartott a gőzgombóc elkészítésétől, hogy bonyolult és esetleg extrém konyhagép kellene hozzá, most ezzel a receptemmel biztosan kedvet kapsz te is, hogy remekelhess!☺️ Nincs szükséged másra mint két lábasra és egy kifröccsenésgátló fedőre! (Ami nem is fedő csak egy lapos szűrörács)
A gőzgombóc puha, pillekönnyű állagú, és általában szilvalekváros töltelékkel van töltve. Megkoronázzuk egy igazi vanília sodóval és cukros mákot szórunk rá.
Hozzávalók:
Tészta:
- 60 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 10 dkg cukor
- 8 dkg vaj olvasztva
- 2 tojás
- csipet só
Vanília sodó
- 4 dl tej
- 2 dl habtejszín
- 3 evőkanál cukor
- 1 teáskanál vanília örlemény
- 5 tojás sárgája
- 1 csapott evőkanál kukorica keményítő
+Hozzávalók:
- 5 dkg darált mák
- 5 dkg porcukor
- 1 üveg jó minőségű sűrű szilvalekvár
Gőzgombóc elkészítése
- A langyos tejben 1 ek cukorral futtassuk fel az élesztőt.
- A lisztet keverőtálba mérjük, és minden hozzávalóval+ az élesztős tejjel jól kidolgozzuk. Egy enyhén ragacsos tésztát kapunk, ami kelesztés után tökéletesen jó állagú lesz.
- Kb 1 óra kelesztés után a tésztát 8 egyenlő részre vágjuk és gombócokká formáljuk lisztezett felületen.
- Minden gombócot ujjnyi vastag korongra nyújtunk. Bő evőkanál szilvalekvárt teszünk a közepére.(ne sajnáljuk)
- Először nyégy csücsköt majd a további széleket is összefogjuk és jól összenyomkodjuk, hogy a gombócok ne nyíljanak meg gőzölés alatt.
- Letakarva még 20 percet újra kelsztjük a töltött gombócainkat.
- Egy lábasban vizet forralunk, ha már forr a fröccsenésgátlóra helyezünk 2-3 gombócot és egy másik nagyobb lábassal lefedjük.
- 15 percig hagyjuk a forrásban lévő vízben gőzölődni a gombócokat, majd kivesszük és mehet be gőz alá az újabb adag, míg az összes el nem készül.
- A sódóhoz a tejet és a tejszínt egybeöntve feltesszük melegedni a vaníliával.
- Egy hőálló tálban kikeverjük az 5 tojás sárgáját a cukorral és a keményítővel.
- Ha kezd forrni a tej, egy-két merőkanállal kimerünk a tojáshoz, (a hőkiegyenlítés végett, így nem fog összeugrani a tojásunk) és jól összejeverjük, így öntjük hozzá állandó keverés mellett a tej-tejszínhez.
- Kevergetve gyorsan besűrűsödik, ezzel el is készült. (Ha túl sűrűnek érezzük, kis tejjel lehet higítani)
- A gombócot tányérra tesszük, leöntjük sodóval és megszorjuk cukros mákkal, így tálaljuk még forrón.
Jó étvágyat!
Gőzgombóc készítése képekben:
A gőzgombóc tökéletes választás lehet ünnepi alkalmakra, családi összejövetelekre vagy akár egy ebéd utáni desszertnek is. Könnyű elkészíteni, és biztos, hogy mindenki elégedett mosollyal fogyasztja majd el!
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Szerintem ez a receptem is tetszeni fog neked>>Krémes almás pite