hatlapos főkép
Krémes sütemények

Hatlapos karamellás krémmel

A hatlapos egy klasszikus krémes sütemény, amit bármelyik ünnepnapon, családi összejövetelen bátran kínálhatsz! Természetesen ha van bő egy órád a hétvégén, és szívesen sütögetnél, mint én tettem most alkalom nélkül, akkor készítsd el a kicsik és nagyok örömére!

A karamellás krémmel készült változat nem a legismertebb fajtája a hatlaposnak, de nálunk ez az örök kedvenc, amit neked is jó szívvel ajánlok.

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 60dkg finomliszt
  • 10 dkg cukor
  • 1/2 csomag szalalkáli
  • csipet só
  • 10 dkg zsír
  • 2 db tojás
  • 1dl tej

Krémhez:

  • 70dkg cukor
  • 1,2 liter tej
  • 20 dkg liszt

Hatlapos karamellás elkészítése:

  1. A szalalkálit futtassuk fel egy kevés tejben.
  2. A lisztet keverjük össze a sóval és a cukorral, majd morzsoljuk össze a zsírral és a vajjal. Adjuk a lisztes keverékhez a tojást, a tejes szalalkálit, és még annyi tejet, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk.
  3. Osszuk a tésztát hat egyenlő súlyú adagokra, majd egyenként nyújtsuk ki őket 2 mm vastagságú lapokra, a tepsi hátiljának méretére.
  4. A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
  5. A tésztalapokat süssük az előmelegített sütőben, a tepsi hátulján sütőpapíron, amíg a szélük barnulni kezd. Ekkor még kicsit puha a teteje, de nem szabad tovább sütni. Hűlés közben meg fog szilárdulni.(kb. 8 perc laponként)
  6. A krémhez a cukrot karamellizáljuk szép homogénre.
  7. Kb 2 dl tejet külön tálban keverjünk ki 20 dkg liszttel, a maradék tejjel öntsük fel a karamellt.
  8. Kevergetve várjuk meg még teljesen feloldódik, és a karamellástejet habarjuk be a lisztes keverékkel.
  9. Főzzük simára, míg besűrüsödik.
  10. Még forrón töltsük meg a lapokat(5 egyenlő részben próbáljuk meg elosztani, hogy egyenletes rétegeket kapjunk)
  11. Tegyük folpackkal letakarva egy éjszakára hűvös helyre, hogy megpuhulhassanak a lapok
  12. Másnap a szélek levágása után szeleteljük, a teteje porcukorral megszórható.

Hatlapos karamellás készítése képekben:

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

Nézd milyen fincsi tökös pite receptem is van 🤩

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük